Last news in Fakti

11 Юни, 2019 09:45 1 798 9

Захариева: Северна Македония да не променя историята, а да каже истината

  • екатерина захариева-
  • гоце делчев-
  • северна македония-
  • никола димитров

И самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин, припомни външният ни министър

Захариева: Северна Македония да не променя историята, а да каже истината - 1
Снимка: БГНЕС

Ние не искаме да правим компромис с истината. Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на bTV.

„Комисията по исторически въпроси заседава вече малко повече от година. И на първото заседание на Междуправителствената комисия вчера направихме препоръки към нея, с които настояваме до края на годината да има съществени резултати, акцентирайки върху Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание – тези две неща са всъщност разковничето“, заяви Захариева и посочи, че те са най-важни за България.

„Няма как да направиш компромис с истината. Аз много пъти съм казвала, че ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин. Това, което за мен е абсурдно и подчертавам, че не е предложение на тяхното правителство, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи дори не я знаят тази дата, тя е най-голямото предателство и няма как да го честваш“, посочи външният министър и обясни, че на 7 октомври под натиск на Сталин Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие.

Тя посочи, че правителствата на България и Северна Македония биха искали да видят много по-бързи темпове в работата на историческата комисия.

„Защото те продължават да лъжат децата си, а няма как да се опитваме да ги възпитаваме във фалшив национализъм. България няма претенции към историята на Македония след 1944 г.“, коментира тя.

„За изминалите 30 години не сме имали такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години“, допълни Захариева.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BOKO

    4 0 Отговор
    Абе Захарче, Северна Македония нищо не може да каже докато има исторически ФАКТИ! ;)
  • 2 Кирил

    12 1 Отговор
    Истината е че сложилите се исторически обстоятелства,разнородното население,откъсването от България и болшевишката пропаганда довеждат до формирането на нова нация на балканите.макадонската нация се формира от началото на 20ти век и завършекът още не е приключил.за това те се нуждаят от измислици.
  • 3 Варварин

    3 0 Отговор
    Предлагам Тиквата да каже ,че той само истини говори. Е вижте че по добре се живее според Винету и крадците от Гроб
  • 4 Панов

    11 1 Отговор
    Вярно е,нации се формират и през 20-ти век,даже и сега,21-ви век.Пример са Босна,Словения,Словакия,Беларус,Украйна.Грешката при македонците,е че вместо да се гордеят,че са млада нация,те претендират за най древната народност и цивилизация.избраха възможно най грешния път.За другите,разбира се това звучи комично.При тях,облъчени от пропаганда ласкаеща ги да са най древни и велики,това се приема с готовност
  • 5 Шабан

    2 0 Отговор
    Защо някой ще иска да променя нещо и най вече история!? Ами защото явно истината в самата история не му е угодна и за да не лъсне позора и нелицеприятните неща в пълният си блясък се опитва да се изкарва герой за да държи невежите си сънародници в невежество! Това го направиха българите след 1944 година, а сега го взаймстват и македонците от тях! Така се шири и разпространява Злото!?
  • 6 Иванов

    7 1 Отговор
    Че те ако не променят и подменят историята, какво друго им остава? Да си признаят, че са българи? Ами шефовете им в Белград, какво ще правят? Ще си скъсат пагоните и ще идат в пенсия? Не вярвам. Никакви отстъпки на тези българомразци, никакви!
  • 7 5555555

    6 3 Отговор
    Предателите комунисти, начело с подчовека димитров, костваха твърде много на България.
  • 8 Браво

    3 0 Отговор
    Слава Богу, че външният министър най-сетне официално изрече позицията на целокупния български народ ! Собствената история на народа на настоящата Република Северна Македония започва от 1945 година, Предишните му поколения са неразривна част от историята на българския народ. Това е историческата истина, подкрепена от безброй факти и документи. Тя трябва най-сетне да заеме достойното място в тяхната образователна система, в която все още битува политически скалъпения по Коминтерноски декрет социално-инженерингов проект на Тито и Сталин. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че техните предци са се преборили за своя Българска Екзархия и за свои български училища, в които да се използва книжовния български език и азбука и че тяхната воля за обща българска идентичност е била зачетена с ферман от турския султан, а след това потвърдена от всички Велики сили и препотвърдена от Сан Стефанския мирен договор. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че ВМОРО е създадена на 23 октомври 1893 г. в Солун като българска национално-революционна организация за освобождение на Македония и Одринска Тракия и че в нея вземат активно участие, както дейци, родени извън пределите на новоосвободенарта Българска държава, така и такива, родени в нейните предели.
  • 9 Кажи я ти !

    3 0 Отговор
    Нали затуй ти плащаме !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове