Last news in Fakti

25 Юни, 2019 11:50 3 212 25

По 3 млн. обезщетения на ден плащат застрахователи

  • обезщетения-
  • застрахователи

Никой не спазва сроковете

По 3 млн. обезщетения на ден плащат застрахователи - 1

По 3,1 млн. на ден изплащат застрахователните компании като обезщетения. За 2018 г. в касите им са влезли 2,5 млрд. лв., а изплатените компенсации са 1,13 млрд. лв. Това са данни, предоставени от асоциацията на застрахователите.

Методика за определяне размера на обезщетенията обаче още няма, припомня в. „24 часа“. Отговорен за това е Гаранционният фонд, на който парламентът я възложи преди 8 месеца. Миналия ноември по спешност в Застрахователния кодекс бе заложен таван от 5 хил. лв. на по-далечни близки на загинал на пътя. И бе даден 6-месечен срок за изготвянето на методика.

В отсъствието на методика съдилища основно в провинцията продължават да отсъждат и по-големи компенсации от записаните в закона - 20 - 30 и дори 50 хил. лв., казват застрахователи. Първите обжалвания са вече във Върховния касационен съд и се очакват решения по тях.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУТИН

    44 1 Отговор
    АМА КАТО ЛАПАТ ВСЕКИ ДЕН ПО 3 ПЪТИ ПОВЕЧЕ НЕ РЕВЪТ МЪРШИТЕ
  • 2 гост

    39 0 Отговор
    А колко се източват за фалшиви обезщетения?
  • 3 333

    17 3 Отговор
    Малко обезщетения плащат, като гледам. Административните разходи са им лимитирани. Нетната печалба е повече от задоволителна. Ако не е, да си намалят разходите, понеже не е нормално да имат толкова големи, и в нормални условия ще фалират. Това, което ги държи над водата са ниските обезщетения.
  • 4 Гост

    14 4 Отговор
    Каква методика Ви гони, след като хората Ви казаха, че същата противоречи на европейското законодателство?! Колкото прецени съда - толкова! Ама ще се вдигнат застраховките?! Ако трябва - да! Ама хората ще са недоволни?! Ще са недоволни, защото няма диференциация между водачите! Ако има диференциация, нормалните хора ще плащат значително по-малко от джигитите! А ако последните не променят манталитета си - в един момент ще им е по-евтино да си ползват таксита! В нормалните държави това отдавна работи!

    Коментиран от #6, #7, #24

  • 5 1234

    20 2 Отговор
    Ами 50 процента печалба, но иначе парите не стигат и вдигат го. Мафия

    Коментиран от #14

  • 6 Иван

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    А бе, пезвенк, що не си затвориш мръсната уста. Ще се вдигат застраховките ли? Може да се вдигат само инструментите с които те пронизват отзад! Съединител гнусен!

    Коментиран от #8

  • 7 333

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Мани диференциацяита между водачите. Основните им разходи са от товарни, а леките осигуряват повече приходи. Това е значително по-лесно от диференциацията на водачите.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "333":

    Тази диференциация /по вид МПС/ вече я има, но явно тя не е достатъчна за моделиране манталитета на водачите.

    Коментиран от #10

  • 10 333

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гост":

    И за водачите има някаква диференцияция. Виж на 18 годишните какви са им застраховките, и ще разбереш. Манталитета на водачите не е работа на застрахователите, а на контролните органи. Но манталитета на контролните органи е само да си вземат заплатата края на месеца, и 20 заплати като се пенсионират. Ако е възможно без да си мръднат пръста.
    Освен това, има и един лобистки закон, който забрани да се правят застраховки онлайн. Минават през застрахователни брокери, които получават 10% от полицата. Това са 250 милиона всяка година, което е сериозна част, сравнена с обезщетенията, които изплащат.
    Никой не пречи на застрахователите да диференцират застраховките спрямо водач. Не е нужно да се прави това с наредби и закони. Да застраховат на пазарен принцип. Имат достъп до ГФ, за да видят кой шофьор колко щети е причинил. КФН да ги бие през пръстите, като се опитват да шикалкавят, което правят редовно.

    Коментиран от #16

  • 11 диференциация

    2 0 Отговор
    я да напишат колко са застраховките на колите на енергото варна ? и колко на гражданите ? 1:5
  • 12 ЪРП

    7 1 Отговор
    А, КОЛКО ДЕСЕТКИ ПЪТИ В ПОВЕЧЕ МИЛИОНИ СА ПОСТЪПЛЕНИЯТА ЗА ВСЕВЪЗМОЖНИ ЗАСТРАХОВКИ ?????......ТРАЯТ СИ , НЕ КАЗВАТ

    Коментиран от #15

  • 13 стоян

    9 0 Отговор
    Застраховките за коли са доста печеливш бизнес за милиони =ако беше губещ, нямаше да са толкова много застрахователи само ревът за още защото са като мафия
  • 14 897

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Викаш даваш им 100лв, плащат ти 50 и останалото чиста печалба?
    А заплати, а наем сгради, а ток, а вода, мобилни групи, бензин, консумативи, компютри.....?
  • 15 825

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "ЪРП":

    Не прочете ли? 2.5 млрд лв. за миналата година. От които 1.13 млрд. са изплатени под формата на обезщетения.
  • 16 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "333":

    В грешка си. Точно застрахователите моделират манталитета на водачите! Така е навсякъде в нормалните държави! Това, че ще платиш 100 лв. за ГРУБО нарушение, може и да не те жегне толкова, особено ако на ден изкарваш 200 лв. Но ако след това нарушение ти се вдигне застраховката двойно, за две години напред, дали ще ти е все едно? И под диференциация нямах предвид възрастова, а както ти си написал в зависимост от нарушенията. Но, има нещо, което трябва да се вземе предвид - това може да стане само и единствено през Гаранционен фонд, но за тази цел трябва да има адекватна информационна система. Дотогава - редовните водачи ще плащат и заради джигитите!

    Коментиран от #17

  • 17 333

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Застрахователите ще моделират манталитета на водачите, ако има кой да глобява. Аз тоя век нямам санкция. Никаква. А не спазвам закона до запетайката определено. Гаранционният фонд има информационна система. За мен застраховката трябва да се определя от щетите. Ти може да нямаш нарушения и да правиш по няколко леки щети на година на паркинг, примерно. Аз може да карам по 50х километра годишно и да са ме снимали на България на забравен знак покрай ремонт с 40 на него. Имаше такъв случай и немалко хора изгоряха.
    Диференциацията ще осигури на мутрите още яхти, понеже в България с ГО предимно се занимават мутренски компании. И ще я направят така, че да обслужва техния интерес, не обществения, както забраниха онлайн застраховането.
    Глобите в България са почти изравнени с тия в западна Европа. Интересно защо като няма диференциация за застраховки, навън българите карат в пъти по-дисциплинирано. Не отричам, че навън и това, за което говориш го има, но има и адекватен контрол, който тук липсва. Такава диференциация спрямо нарушенията ще бъде неадекватна, в следствие на неадекватният контро. За това не искам законодателно да се бъркат в пазарни отношения между застраховател и застрахован.

    Коментиран от #19

  • 18 Селянина с колелото

    2 0 Отговор
    ауууууу да ги ожалиш крадците, направооо, бедни ,бедни не може да си купят 2-ра яхта
  • 19 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "333":

    Съгласен съм с теб, че няма как да има моделиране на манталитет без контрол. Но следва да има и информационна система, без нея нищо не става. Ще е като сега! Прав си за пазарните отношения, тях ще ги наложат пострадалите чрез съда! С повишаване сумите за обезщетения, независимо дали са имуществени или неимуществени, застрахователите ще се принудят да вкарат пазарни принципи! На този етап застрахователите все още се опитват да шикалкавят, но това време все по-бързо изтича.
  • 20 Guess

    4 0 Отговор
    На мен ми платиха обезщетение 230 лв. А застраховката ми е 235лв. Щетата си я платих от джоба и ми сТрува 2100лвдве хиляди и сто кинта. Кой каза че не печелят тези маймуни. Една средноголяма компания върти десетки милиарди на година.

    Коментиран от #22

  • 21 велосипедист

    1 2 Отговор
    Крайно време е гражданската да стане поне 800лв.

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Guess":

    Ами търси си правата, защо ревеш?! Докато си траем, застрахователите ще шикалкавят! Друг е въпросът, че за да си докарат печалба ще вдигнат цената на застраховките, което пак ни връща на темата за бонус-малус, което е иднственият справедлив начин за определяне на цената й.
  • 23 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "велосипедист":

    И защо така мислиш? Защо ти, като редовен /ненарушаващ правилата за движение и без ПТП-та/ водач /примерно/ трябва да плащаш колкото мен, който системно ги нарушавам /примерно/ и имам три ПТП-та за една година /пак примерно/?! Дали е справедливо, а? Съгласен ли си?
  • 24 hmhmhm

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Никой по никакъв повод няма да ти намали нищо. Този който лапо винаги ще лапа там е разковничето.
  • 25 дявола

    2 0 Отговор
    Всеки се оплаква и казва колко дава а колко взима никой не се хвали типично наш манталитет
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове