Last news in Fakti

2 Юли, 2019 19:09 1 444 12

Улесниха концесионирането на плажове

  • плаж-
  • плажове-
  • концесиониране-
  • концесия-
  • николина ангелкова

Регионалната комисия в парламента прие промени в Закона за концесиите

Улесниха концесионирането на плажове - 1
Снимка: БГНЕС

Регионалната комисия в парламента прие промени в Закона за концесиите, които да улеснят стопанисването на плажовете за летния сезон.

"За нас е важно самата процедура за отдаване на концесия да бъде ясна, проста, предвидима, прозрачна, за да може всички бъдещи стопани на морските плажове да участват и да имат възможност да стопанисват тези специфични обекти", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БГНЕС.

Ангелкова взе участие в заседанието на парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. Промените предвиждат процедурите за концесиониране на морски плажове да се извършват по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Причината - обстоятелството, че от 1 януари 2019 г. морските плажове се отдават по Закона за концесиите, затруднява процедурата и създава риск голяма част от морските ивици да останат неохраняеми.

„Ако ние не организираме специален ред за провеждане на тези процедури, рискуваме голяма част от морските плажове да останат неохраняеми и без стопани, което ще доведе до една несигурност по отношение на организирания туризъм“, категорична бе министър Ангелкова. „За да може Министерството на туризма да продължи да върши своята основна дейност, свързана пряко с летния ни туризъм, не необходимо процедурата да бъде уредена по специалния закон, какъвто е Закона за устройството на Черноморското крайбрежие“, допълни тя.

Министър Ангелкова подчерта още, че съществува правен вакуум за управлението, мониторинга и контрола заради спряна от съда наредба, което препятства работата на министерството в тази посока. „Общият ред в Закона за концесиите е изключително тежък по отношение на тези обекти. Те са приравнени с концесиите на летища, пристанища и т.н., които изискват много по специфични и тежки условия, с оглед на техния стратегически характер“, коментира Николина Ангелкова.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    18 1 Отговор
    Е затова не се чудете че се изкат по 40 кинта за пластмасов стол и чадър на песъка.

    Коментиран от #3

  • 2 русенец

    23 1 Отговор
    Оставете плажове и за хората, стига с тези консесионери, че съвсем никой няма да стъпи на големия гьол!
  • 3 Bubbles

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bubbles":

    опс - иСкат.
  • 4 Радо Калинов

    16 1 Отговор
    Ха, така, Ангелакова, браво! Нека да е по-удобничко на "бизнесменчетата", таман и заравняването и бетонирането на дюните, 'дето само пречат на чадърчетата и шезлонгчетата ще става по-лесничко... Да живей "лайноморието" ли беше, "бетономорието" ли беше...
  • 5 Guest

    19 1 Отговор
    Докато не премахнете малоумщината концесия, летен туризъм - к.р! Върнете плажовете към комунала на общините, калкулирайте услугата за поддръжка към хотелиери (туристи), махнете тъпите масови чадъри и шезлонги - изгониха ни безвъзвратно!
  • 6 гласове от празният плаж в 11 ч.

    6 5 Отговор
    Тъкмо го "измислиха" и последния турист избяга от там ! На нашенското "море" вече само герберасти ходят и то по задължение иначе вожда, ще им спре хранилката !

    Коментиран от #8

  • 7 Антонн

    7 2 Отговор
    ЗАЩО не се стопанисват от държавата,какви концесии.
    Толкова безработни хора има,нима за сезонна работа не може да се наемат и да вършат работата на концесионера.
    Или да има контрол ,не може да вземеш плажа да сложиш цени на чадър и шезлонг кокто ти е кеф.Наем на заведенията безбожен,и от там цените скачат много.
    Трябва контрол не става щом ти е скъпо не си купувай,само скъпи заведения с определена категория да предлагат нещо скъпо.
    Не става капанчето на плажа да взима наливната бира на няма и 0.80ст. и да я продава на 3лв.Тук трябва намеса и контрол не е ОК,щом има луди да купуват всичко е точно.Определена стока трябва да има максимална надценка,а те че са луди да плащат високи наеми да не правят туристите на по луди от тях.
    Стига алчност докато все още има хора,че нищо не е на ниво за тези цени.
    Нека хората могат да си позволят почивка на нашето море,и няма да се преработите ако разчитате на оборот не на печалба.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Йозеф

    5 2 Отговор
    Скоро плажовете ще са пусти.
  • 10 възмутен от Ангелкова

    9 1 Отговор
    Маджо и Баджо са оправени с концесията за 20 години другите да го духат, Ангелкова с какви ангели лягаш и с какви ставаш?
    Изгони и живо и умряло от плажовете с твойте услуги и рушвети.
    Прочети в чуждите медии малко ,как туристите възприемат ,плажа с чадъри и шезлонги, проумей че така не се прави виж Турция,Гърция
    там се отдават за една година само по150 метра от ивицата на брега, а ти създаваш бизнес за милиони на мафията до живот ,Резили сте резили долни....
  • 11 El Torro

    6 1 Отговор
    Имал съм късмета да обиколя доста плажове из Европа през последните 18 години, но никъде не са ми искали пари за да остана на плажа или за чадър и шезлонг. Вярно, някои от плажовете с чадъри и шезлонги, някъде без. Но навсякъде чисти и душове и тоалетни и съблекални. Как го постигат хората??? Те това е голям въпрос. Аз си мисля, че е като всичко друго в държавата, няма пари за нищо камоли за плажовете. И по лесно е да се отдадат на концесии и да отпаднат от държавният ангажимент. А колко красиви и привлекателни могат да станат с малко инвестиции.
  • 12 Токо

    0 0 Отговор
    Тъпичко е но ако знаете колко ми е кеф като гледам празните плажове и шезлонги по скъпите курорти .... направо получавам оргазъм ! Искаха си го все повече, от година на година.... А тази Недялкова е такъв ТАПИР - неам думи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове