Last news in Fakti

26 Юли, 2019 20:40 8 378 32

Има разминаване между справката в НАП и изтеклите масиви

  • нап-
  • хакер-
  • атака-
  • данни

В момента се сравняват близо 70 милиона индивидуални записа

Има разминаване между справката в НАП и изтеклите масиви - 1

Над половин милион българи вече са ползвали приложението на НАП, за да проверят за себе си дали са сред засегнатите от теча на данни.

Още преди няколко дни IT специалист открива личните си данни в изтеклите масиви. Според справката на НАП обаче това не е така. Мъжът си обяснява разминаването с грешка в софтуера на приложението.

Други пък споделят, че за едно и също ЕГН се получават по два противоречиви есемеса.

От приходната агенция обясниха за БТВ че в момента се сравняват близо 70 милиона индивидуални записа.

Когато това приключи, ще знаем за кого какъв тип информация е била разпространена. Ние сме потвърдили, че ЕГН напълно съвпада. Ние нямаме сигурност, че информацията, разпространена публично, не е манипулирана, коментира говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Появи се обаче и още един проблем с приложението. От вчера пък Огнян Кръстев чака отговор от НАП.

Има случаи, в които изпращането на есемес се забавя. Затова позволяваме изпращане на до три справки, поясни Бъчваров.

Огнян Кръстев обаче твърди, че три пъти е пускал данни за справка – и в трите случая не се случвало нищо.

Какви конкретно данни на всеки човек са изтекли НАП ще е наясно до няколко седмици. Едва след това съдебният иск ще е възможен, отбелязва адвокат Милена Гонева.

Ненужното забавяне за предоставяне на конкретна информация на засегнатите увеличава смута, както и създава по-голямо поле за измами и злоупотреби, коментира тя.

От Асоциацията за небанково кредитиране успокояват, че дори и опит за получаване на бърз кредит с изтеклите данни би бил пресечен и няма риск от такива злоупотреби.

Междувременно изпълнителният директор на НАП продължава да е в отпуск. Галя Димитрова ще е на работа в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той

    56 2 Отговор
    Бойко Методиев Борисов сега да плати личните карти.

    Коментиран от #4, #24

  • 2 деф

    66 1 Отговор
    Продължават да неглижират и омаловажават проблема, а той много сериозен особено за един нормален средностатистически българин, ако някой реши да злоупотреби с неговите данни. За големците и известните не е проблем, но за обикновения човек ...
  • 3 ууууууу

    42 0 Отговор
    КАЛПАВА ДЪРЖАВА!
  • 4 боярышник

    10 7 Отговор

    До коментар #1 от "Той":

    Явно стемного наивни и неумни,личните карти ще ги плати народа.Точка.
  • 5 Не глеам таувизия

    33 0 Отговор
    Свинце сме изтекли, замазват сега за да няама преврат/революция... Разграден двор... "територия"... Дедите ни се въртят като жироскопи в гробоевте си... Мир на праха им...
  • 6 Кой68

    22 1 Отговор
    И дотогава ще се хвърля боб ли?И мойте данни са във публичното пространство.....Плашещото е че "държавата"незнае какво да отговори на хората?Смяна на лична карта да е за сметка на държавата.....Но щом на хората им харесват да ги изберат пак...НИКОЙ ДА НЕ ГЛАСУВА..БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ..
  • 7 СКАЙНЕТ

    6 1 Отговор
    Така е, кой лъже има разминаване!
  • 8 .....

    12 0 Отговор
    Да, знам хора, на които са им изтекли всякакви данни, включително и данни по лична карта и сметки и няма позвъняване от НАП, само, че ИМА :)
    Има ли някой в тая държава да се заеме сериозно с тези наистина сериозни неща, ако трябва да го докладва всекидневно и на ЕС?Докога може да се заведе дело и само смс- ите от НАП ли са основанието за това ( защото до 20333 година ще си почакаме) или може да използване инфото от данните на други места.
  • 9 Истината

    18 1 Отговор
    Грешката е тяхна ,на нап и държавата.И заради това ние да си плащаме за нови лични карти.Това е несправедливо.
  • 10 Бачо Киро

    16 1 Отговор
    Не бе, у нас нямало опасност от злоупотреба.. Те без изтичане от НАП им продаваха апартаменти и коли, остана сега да не могат...
  • 11 Д-Р Менгеле

    15 2 Отговор
    Всички на терминал 2 !!! Оставете ме насаме с Бойко! После ще пусна сувенири за електората.
  • 12 Усмивката

    22 2 Отговор
    Така е. Взеха държавата ни на концесия. За временно ползване. Некомпетентни. Арогантни. С незнайно откъде придо... прибити пари. С една дума.... Мутри. Тия от втория етаж на репресивнната държава. Онази. Миналата. Ченгета. Келнери. Шофьори. Доносници. Ченчаджии. Разговорът приключва дотам, докато ви вземат парите. След това изчезват в тъмното. И идва денят. В който държавата ни ще се озове в тъмното. Както в измамата. В един миг. Без пари. Без дрехи. Оголени, изоставени. В тъмното....

    Коментиран от #13

  • 13 Бачо Киро

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "Усмивката":

    Да, ама според разни едноклетъчни, преди 1989 били командвали селяните, а сега вип персоните и интелектуалците... Като ги видиш само какви са умни и красиви - по 150 кила минимум, гледат като идиоти, като си отворят устата и виждаш, че са идиоти на квадрат, силикони, татуировки тройно повече от на пиратски екипаж и село викинги, не могат да вържат изречение като хората, въобще не знаят с какво де факто се занимават ( само виж вътрешния министър) и тн и тн... И тея не селяни, ми селяндури на квадрат, ти дават акъл....

    Коментиран от #15

  • 14 Антон

    12 4 Отговор
    Свалете си изтеклата база и се намерете, по егн, по лична карта, по булстат по каквото ви душа иска. Хакера малко дебилче че ни качи данните в нета, нап гербаджийски дебилчета че не могат една справка да генерират. А медиите защо мълчат че гербаджии са ходили на среща в либия да искат 4.5 млн.евро за да освободят задържания танкер. Все интервно имена вкл.и евродепутат

    Коментиран от #17

  • 15 666

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо Киро":

    Е сега са шофьорите на селяните от преди това, разбирай още по-прости. Бяха почнали да си поправят път по-кадърни, по-знаещи и можещи, по-либерални, но не успяха да станат критична маса за да обърнат нещата в кочината, сега нещата почват пак отначало.
    А с тези който се е хванал, не е прокопсал, Радан го разбра, сега ще го разберат и патриоти и едни други измислени герои.
  • 16 софра

    14 1 Отговор
    След година, две, като се позабравят нещата, някой ще изпищи че се води терорист някъде по света, друг че има фирма с милиони задължения, трети че са му взели имот и още много други за които аз не се сещам но някой престъпен мозък ще се е сетил.
    Та колко е малък проблема?
    Нотариусите да били бдителни или фирмите за бързи креди, смях, всичко е добри пожелания.
  • 17 Питанка

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Антон":

    И от къде да я свалим тази база данни?

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Питанка

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Антон":

    ААА мерси! Не смея!Честно.
  • 20 862

    4 2 Отговор
    Хм, замислих се нещо, всякакви ситуации, НО в някаква такава, ако на някой зависи живота или бъде убит в следствие на този теч на лични данни, кой ще понесе отговорността??

    Коментиран от #23

  • 21 298

    10 0 Отговор
    Альоу НАП, къде ви е началничката, бе, 'ша се връща ли, или е забегнала завинаги с кинтите?
  • 22 Kuzmanovv

    4 0 Отговор
    Незнам 🙄 кой е Огнян Кръстев, но при мен положението е същото - три запитвания, резултат 0. И нямам право на повече справки ...
  • 23 Kuzmanovv

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "862":

    Ами ... 🤔 ... никой ☺
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 нап

    5 1 Отговор
    влезете в приложението да ви източат още дании Балъци

    Коментиран от #31

  • 26 Nedovolen

    3 0 Отговор
    И при мен положението е същото-три запитвания на 25.07 и още чакам sms.
  • 27 В работата

    2 0 Отговор
    Си направихме справка и излезе, че всички сме с изтекли данни. Тези от НАП са се подсигури ли и на всички казват едно и също.
  • 28 onq s konq

    2 0 Отговор
    А бе фчера ми се обадиха по жисиема че съм бил просрочил нещо ема язе се не връзвам на текива та затворих жисиема и сега съм го исключил даже
  • 29 valeria33

    8 0 Отговор
    Какво значи това директорката на НАП още е в отпуск? Когато стотици хиляди са изнервени заради евентуални намеси? Или е уплашена от откриване на грешки при нанасяне данните на гражданите? Ако аз нещо сгреша у нас ще дойдат да ме повикат да прекъсна отпуска си и оправям нещата! Егати наглостта и безочието!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Събира актуални телефони

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "нап":

    Без да има запитване до мобилните оператори
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове