Last news in Fakti

3 Август, 2019 12:17 1 256 23

Нено Димов: Няма екологична катастрофа заради чумата по свинете

  • нено димов-
  • чума-
  • прасета

От тази година влезе в сила система за ранно предупреждение и за контролиране на нивата на замърсяване

Нено Димов: Няма екологична катастрофа заради чумата по свинете - 1

Африканската чума по свинете не би могла да доведе до екокатастрофа. Скоростта на решаването на проблема е гаранция за неразпространяването му.

Това мнение изрази министърът на околната среда и водите Нено Димов пред „Нова телевизия“.

Надявам се гражданите ще разберат и да подпомогнат този процес, каза Димов.

Основната отговорност на Министерството на околната среда и водите и басейновите дирекции е да гарантира, че няма преминаване на водата, която се отделя при загробването на умъртвени прасета към подпочвени води, по думите му.

Според министъра изгарянето на животните е по-добър вариант от загробването, последно мнение обаче трябва да изкажат експертите.

Според Димов съществува европейска норма за намаляване на популацията в такива случаи, за да може да се минимизира възможността за пренасяне на африканската чума.

Очаква се ловните стопанства, горските стопанства и ловните дружинки да се включат много активно, посочи министърът. Той подчерта думите на ресорния министър Десислава Танева, че вече има и финансов стимул. Това би следвало да накара повече хора да се включат в умъртвяването на животните.

Министър Димов коментира и решението на Европейската комисия да съди отново България поради завишени нива на замърсяване на въздуха край Гълъбово.

Още на първите ни срещи, които ще имаме след лятната ваканция с текущата комисия, ще покажем напредъка, който сме направили, обясни той.

От тази година влезе в сила система за ранно предупреждение и за контролиране на нивата на замърсяване. Тя би трябвало да не допусне превишавания на серните окиси.

В района бяха направени много инвестиции. Тенденцията е добра, но е факт, че за периода, за който ни съдят е имало превишавания на нормите.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НРБ 9 000 000 РБ 6 000 000

    16 1 Отговор
    Всичко е точно, да влязат избитите - хора, овци или прасета.
  • 2 Ненко

    12 1 Отговор
    Оставка.
  • 3 Лекар БГ

    15 1 Отговор
    То и да има,едва ли ти си човекът,който ще го признае.
    Абсолютна калинка.

    Коментиран от #17

  • 4 Истина

    19 0 Отговор
    В БГ няма никаква Свинска чума. Има само Чумата Герб. Игратата е следната, трябва да се докаже, че има чума, за да започнат фирмите и кръговете на Герб да внасят месо и печелят от бедния и гладен народец на който са убили прасето му в двора му, за да печелят тези изнасилвачески Гербовски фирми от търговийка на меса внос от САЩ. Избиването на здравите прасета може и да доведе до екологична катастрофа.
  • 5 ванката

    12 0 Отговор
    няма и да има защото тъпата чума е само в тъпите ви продажни глави!!! ваз трябва да избиват а не животните боклуци мръсни
  • 6 Реалист

    6 9 Отговор
    В ход е и заразяването на БГ с нова чума, партията на Слави Трифонов, целта на която е с партията на Иванчева да оберат протестният вот срещу сега управляващите и същият да бъде размит и сегашните управляващи да продължат да си царуват. Мислете хора за кого гласувате и не се подавайте на провокации и емоции.
  • 7 Хайл

    4 0 Отговор
    То чума няма а катастрофа как да има
  • 8 Фактите са страшни

    17 0 Отговор
    Очеваден пример - през 1989 при кооперативните ТКЗС-та имаше 18 000 000 овце и кози в Народна република България.
    2019 при РБ, членка на ЕС и НАТО и булюк частни фермери -
    останаха само 1 400 000.
    Целенасочено унищожаване на земеделието с цел внос на западните ГМО боклуци.
    В Илиадата Омир описва траките, преди 3 000 години те били известни с огромните си стада коне, овце и крави.
    Повече от 3 000 години на земята българска е имало земеделие, сега за 30 години то е унищожено.
  • 9 Подарък от боко за Народа

    15 0 Отговор
    Правителството на Шайката ГЕП прекрасно знаеше още преди 2 години, че чумата по прасетата в Румъния, може да се прехвърли и в България, но вместо да вземе спешни мерки, Откраднаха милионите, които уж отпуснаха за ограда със северната ни съседка. Сега отново Народа плаща поредното му Престъпление!

    Коментиран от #11

  • 10 А Как

    8 0 Отговор
    Как ще проверява, извършва контрол и ще гарантира, че няма замърсяване на подпочвените води КАК?? Защо миналата година задължихте ловците да заравят пластмасови контейнери или да правят бетонни ями именно за да не се заразят подпочвените води и вие какво правите в момвнта чак щели да контролират как бее?? Румънците правеха същото пламнаха от всякъде и Европа им даде като помощ мобилни екарисажи в камиони и запопнаха да ги горят на място. Това няма как да се скрие рано или късно всичко ще излезе въпроса е, че като излезе пак нищи няма да последва потърпевшите пак ще сме народа!
  • 11 Лекар БГ

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Подарък от боко за Народа":

    От 3 г.
    Дадоха на Порожанов 1-2 млн.за декоративна оградка.Възпираща диво прасенце-сукалче. Стотици предупреждения от специалисти са изпратени и входирани "нагоре".И това там.
    Той,Вождът,свинско не ядял.От суджуците се похвали.Холестерол,кръвно...
    Въпреки че,като го гледам,таз осанка от марули и краставици не става,брат.
  • 12 Инфо

    9 0 Отговор
    Единственият начин да се унищожи вирусът е изгарянето. В противен случай той се запазва в земята за дълги години.
  • 13 Кой68

    7 0 Отговор
    Какъв дебил?Каква некомпетентност и неадекватност лъха от този лицемер.....Той неможе да проумее какво става и се случва?
  • 14 Румяна Костова

    3 9 Отговор
    Болните прасета да ги заколят и да ги дадат на руснаците да не мрат от глад.
    Имайте предвид че съвременните руснаци са потомци на канибали. Техните деди и баби оцеляха през войната и обсадата на Ленинград и другите градове, като варяха на чорба по-слабите и немощни руснаци. И въпреки, че не са хапвали досега човешко месо, ако се наложи пълно икономическо ембарго срещу Русия, ще започнат и те да се варят на чорба и да се пекат на скара. Така че ние натовските страни трябва да действаме разумно и по далеч от руснаци.

    Коментиран от #19

  • 15 русенец

    8 0 Отговор
    Естествено, че няма екорогична катастрофа. Какво от това, че във вододайната зона на Русе погребвате прасета? то без друго в Русе останаха само гербаджии и други идиоти. В Сливо поле са помпите на ВиК и снабдяват 75% от града.

    Коментиран от #20

  • 16 CENZURA

    3 2 Отговор
    Кави времена доживяхме, бреее! Гледането на прасе в двора да е НЕЗАКОННО!??? В СССР беше незаконно да си гледаш мерудия на пенджера в саксийка. Наште свине надраснаха СССР....Сега разбирам защо незаконни цигани, живеещи незаконно в БГ къща влачеха на улицата "дадено им от някого прасе" я да го колят, я да го карат некъде в багажника на незаконната си кола и да "разнасят" с него "нещо". Били си гледали прасето в двора. Бре! Ни имаше кочина, ни заден или преден двор за свине, сигурно се търкаляха с него в спалнята... И след такива сценки започна " чумата". А сега свиномордни богаташи, сигурно от партията на видния свинар ГОШО ГЕРГОВ се нахъсват срещу всеки, искащ да си гледа прасенце. ЗА ДА ИМА САМО ЗА ТЯХ! ЗА ДРУГАРЕТЕ. Защото вече са само те законни по незаконните закони , които са въвели, за да изморят законно тоя народец! Блей народе. Тегло те чакаааа!
  • 17 Да да

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Лекар БГ":

    Лекар ли си? Кажи колко ти е дохода на месец? Дай рецепта за справяне с проблема. Иначе и аз мога да плюя - комунизма е по-страшен от чумата!

    Коментиран от #22

  • 18 Димов

    8 0 Отговор
    300 000 глави добитък се планира да се избият, и няма екологична катастрофа. Но, когато Беър Грилс изяде една жаба от балкана - еко апокалипсис и рев до небесата.
  • 19 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Румяна Костова":

    Ай стига една и съща песен вряка ма, папугай проскубан.
  • 20 Русенец

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "русенец":

    Русе взима питейна вода от с.Ряхово, където заравят убитите прасета. Нарича се сливополски кладенец, защото е в община Сливо поле. Защо ги ровят а не ги изгарят? Явно така ще разчистят и пазара за минерална вода, като ни изтровят питейната.
  • 21 Време е за цирк

    5 0 Отговор
    В наше село хората като чуха че ще им избиват свините и ги продадоха на половин цена на цигани дошли от околните селй и от русе. Много свине се продадоха че и от свинефермата взимаха няколко дни нон стоп.Да видим сега инспекторите как ще влязат в гетата да ефтанизират прасета.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сичколог

    2 1 Отговор
    СичкУ точно!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове