Last news in Fakti

10 Август, 2019 09:40 4 470 13

140 години Военноморски сили в България

  • военноморски сили-
  • годишнина-
  • варна-
  • вмс

Във Варна започват тържествата по повод годишнината

140 години Военноморски сили в България - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев ще присъстват на тържествата в гр. Варна, посветени на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили (ВМС), съобщиха от Министерството на отбраната. В тях ще участват също заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев, както и директори на дирекции от Министерството на отбраната.

Вчера генерал Андрей Боцев посети Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Никола Йонков Вапцаров“. Той участва в церемонията по връчването на сертификати на новоназначените офицери – медицински специалисти, и в откриването на лаборатория за дистанционно управляеми апарати. Началникът на училището флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров запозна генерал Андрей Боцев с постиженията на висшето учебно заведение и му представи учебно-материалната база, в която се обучават курсантите.

От 10.00 ч. във Фестивалния конгресен център в гр. Варна ще се състои церемонията за връчване на дипломите на студентите от "Випуск 2019” на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров”. Дипломи ще получат 338 студенти, успешно завършили своето обучение в 8 бакалавърски и 6 магистърски програми. Първенец на випуска сред студентите е Диляна Димитрова, завършила с пълно отличие специалността "Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия“, редовна форма на обучение.

Днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Димитър Илиев и командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов ще участват в тържественото събрание-концерт, посветено на 140-ата годишнина от създаването на военния ни флот. То ще започне в 18.00 ч. в зала 1 на Фестивалния конгресен център в града.

Министър Красимир Каракачанов и вицеадмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС по повод празника и ще наградят военнослужещи и цивилни служители, отличени за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения. Гости на тържеството ще бъдат висши офицери от военноморските сили на САЩ, Румъния, Турция, Грузия и Италия, представители на държавната и местната власт, ветерани от военния ни флот.

По традиция кулминацията на честванията по повод създаването на ВМС ще съвпадне с тържествения акт по връчване на дипломите за завършено висше образование и присвояване на първо офицерско звание на курсантите от "Випуск 2019“ на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров“. Ритуалът ще започне в 9.00 ч. на 11 август (неделя) на Морска гара Варна с тържествено издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на военните кораби. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев ще поздравят младите офицери от „Випуск 2019“ по повод успешното завършване на ВВМУ и постъпването им на служба във военния ни флот.

През тази година дипломи и офицерски пагони ще получат 15 курсанти, завършили петгодишния курс на обучение по специалността "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво от ВМС“ със специализации "Корабоводене за ВМС“,"„Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и "Корабни машини и механизми“. Седем от тях са с отличен успех, а първенец на випуска сред курсантите е Петър Генов от специализация "Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“.

След тържествения ритуал, в 11.00 ч. в района на Морска гара Варна военнослужещи от ВМС ще демонстрират умения при изпълнението на елементи от операция по морска сигурност.

Същия ден на Морска гара Варна жителите и гостите на града ще могат да посетят фрегатата "Смели“.

Българският военен флот е създаден на 12 август 1879 г. в град Русе. През 1897 г. започва изграждането на черноморския флот с главна база Варна. Първите български морски офицери се подготвят в академиите на Русия, Италия, Австро-Унгария и Франция. По време на Балканската война 1912-1913 г. и на Първата световна война флотът активно участва в бойните действия. Тогава се създават подводните сили и морската авиация, започват операции по миночистачна дейност и противолодъчна защита.

Военноморските сили защитават интересите на Република България в морските пространства, гарантират нейния морски суверенитет и подготвят формирования за участие в подкрепа на международния мир и сигурност и за оказване помощ на населението.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Учуден

    13 2 Отговор
    А мъ имаме ли още военноморски сили ! Още ли не е ги приватизирал некой местен демократски феодал !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 оня там

    13 2 Отговор
    Ще им купят ли еднодръвки за два милярда лева със срок на доставка 2050г. по подобие на ония от ВВС.

    Коментиран от #4

  • 4 оня тук

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "оня там":

    Доставката няма да е до 2050г, че дотогава не могат да пораснат
    дърветата, който ще ги засадят догодина.
  • 5 плевен

    14 3 Отговор
    "....САЩ, Румъния, Турция, Грузия, Италия." А къде е страната, подарила ни първите военни съдове? Просто е така, за да можем днес да говорим за 140 години военен флот. И кой ни набута днес сред нейните врагове?
  • 6 Borislav Popov

    1 15 Отговор
    Може да не е кой знае какъв нашият флот, но си го имаме, независимо от тукашните четирима, платени ревльовци, Сърбия да речем, въобще няма флот, защото остана без море, когато се отдели Черна Гора от нея. Айде сега, има ли още платени ревльовци тука ?

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Проектът ”Ран – Ът”

    11 2 Отговор
    140 години ВМФ Честито !
    Последното, което 140 години още го има в тази васална територия.
    Но в днешно време според новите управляващи мекерета и мазни евро-пудели с квадратни глави всичко трябва да се затрие.
    Такава е волята на новите господари.
    Навеждаш се пред силните на деня нищо повече.
    След някой друг ден ще честваме и денят на НЕ/ЗАВИСИМОСТТА.
    До къде ни докараха от народ с минало и история, до народ без бъдеще и поминък и безкрайни зависимости.
  • 8 NikNay

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Да те поправя, че се излагаш. Сърбия има военен флот и ако си прочел статията ще ще разбереш, че съм прав.

    Коментиран от #10

  • 9 SAAB

    5 2 Отговор
    Е те за това ни требе 6 фърчила , 3 корита и едн леген ......за паради / да се пачат и повдигат на пръсти главанаци и щкембе-войводи!
  • 10 Borislav Popov

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "NikNay":

    Има Сърбия, на чинка ти шундето, има !

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Бай Шиле

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    УБорка, прибирай се вече в диспансера или ще се обадя да ти спрат интернета! Взимай си хапчетата и бягай да разхлабваш!
  • 12 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Дебил, Дунава и Сава не са ли водоеми! Пък и с Черна Гора имат договори!
  • 13 NikNay

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    И това го имат ! А ти вземи и прочети статията до край за да се коригираш сам - ама хубаво чети и се опитай да разбереш написаното и тогава пак жив да ми кажеш, че Сърбия няма военен флот .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове