Last news in Fakti

18 Август, 2019 13:29 3 354 24

Ученик съживява стари трабанти

  • ученик-
  • трабант

Страстта към старите автомобили на 16-годишния Кристиан избухнала, когато бил много малък

Да си купиш първата кола „Трабант” с парите от закуските и да натрупаш цял автопарк. Не само е възможно, но и той го е направил. Страстта към старите автомобили на 16-годишния Кристиан избухнала, когато бил много малък. Първият си „Трабант” закупил още като петокласник.

„Винаги съм имал тръпката от притежаването на ретроавтомобил. Още, когато дядо ми караше „Москвич", който той наричаше "Белия лебед", една от детските ми мечти беше да притежавам именно такъв автомобил. Започнах тайно да си събирам пари и след известно време със спестената сума закупих първия си „Трабант” - ето този Бежко”, разказа Кристиан Димитров пред Нова ТВ.

С появата на „Бежко” момчето изправило косите на майка си, но пък срещнало подкрепата на баща си. „На неговата възраст се занимавах с технически кръжоци и ми беше много интересна неговата идея. За начинанието му получихме нахокване от майка му, тъй като го запазихме в тайна от нея. Идеята Кристиан да се занимава с техника ми допадна много”, сподели бащата на момчето Красимир Димитров.

Автомобилът е изваден от стар гараж. Немското возило било отдавна излязло от употреба и доста изгнило, но пък си имало нов горд собственик, който бил готов на всичко, за да го направи като нов. „Нарекох го „Бежко” заради цвета му, който е уникален. Може да се каже, че почти всяко нещо съм го направил с моите ръце, за да е в състоянието, в което се намира сега”, казва Кристиан.

Така вече пет години се оглежда по тротоари и гаражи, за да изкупува старите прашни трабанти и да ги ремонтира. Вече има седем. „След „Бежко” не спрях. Трабантаджия с един трабант няма. Дойде ред на втори, трети, четвърти и на пети. Вадил съм колите от гаражи, от плевни, под дървета. Купувал съм ги от дядовци. Опитвал съм се да спася трабанта на всеки, който тръгне да го хвърля. По добре да дойде за части, отколкото да стане на капачки за буркани”, допълва младият колекционер.

За момчето било истинска изненада, когато почти 90-годишната му прабаба решила да отдели от пенсията си, за да му подари последния автомобил в колекцията. „Имам златен внук. Ще му подаря още един, не, още два, защото е много добър”, споделя Стоянка Първанова.

Кристиан мечтае да подреди ретроавтопарка в чипровското село Железна. За него вече събира и различни вещи от социализма, както и стари автомобилни номера.

„Една от любимите ми вещи е тромпет от 60-те години. Музикалният инструмент и до ден днешен функционира идеално”, добавя Кристиан.

Момчето само поправя трабантите. Предпочита да чете, да се учи и да ги ремонтира на принципа „проба-грешка”. Твърди обаче, че вече за него почти няма тайни по вътрешността на този вид автомобили.

Един от трабантите вече гордо е вдигнал километража до 120 на автомагистрала „Хемус”. А ако се развали на пътя си има голямо предимство. „Трабантът може да се поправи с парче тел, чорапогащник за ремък, както хартия и лепило. Разбира се не пренебрегвам достойнството на трабанта и за мен е чест да карам този автомобил”, посочи Кристиан.

Кристиан вече няма търпение да навърши годините, за да изкара книжка. Така ще може да се наслади истински на своята колекция и зад волана.

„От тук нататък се очаква броят им да расте. Също така очаквам да ми се обадят и за други марки социалистически автомобили и към тях имам интерес - „Лада", „Жигули", „Москвичи”, завършва Кристиан.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бравос

    48 1 Отговор
    Евала!!
  • 2 майстора

    10 56 Отговор
    Това не е кола !!! Това е кашон с колела и двутактов маслояд под капака

    Коментиран от #16

  • 3 майстора

    9 30 Отговор
    Подигравка на немските инженери към соцокупаторите им само дето вторите са толко прости че не могат да се усетят дори когато им се подигравал
  • 4 Въпрос ?

    4 30 Отговор
    Аз искам да видя трабант по-бърз от koenigsegg . Дали момчето може да го тонингова до скорост от 447 км/ч ?
  • 5 Картонена

    6 12 Отговор
    Кола

    Коментиран от #6, #17, #23

  • 6 Хахаха

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Картонена":

    Карбонена кола - карбон ! Композитни материали за по лека и светкавично бърза кола !
  • 7 ШОП

    3 28 Отговор
    Дете, гледай към бъдещето, стига си се ринал в миналото! Подкокоросван от баща и дедо, ти мойто момче си губиш времето. Требва да насочиш усилията си в изучаване на нещо което ще ти е от полза и няма да те е срам да повозиш и изч..... Аш некое гадже в него.
  • 8 Не Майтап

    16 1 Отговор
    Всеки луд с номера си. Добре, че не се друса като повечето на неговата възраст, но сигурно мама и тате не са на минималната заплата и не му дават по 3лв. за закуска, та му остава за спестяване. Няма лошо, момче, след година две с тия темпове на спестовност и Ролс Ройс може да си купиш.
  • 9 КЛЮКАР

    43 1 Отговор
    Ако беше мой син,щях да се гордея с него.

    Коментиран от #11

  • 10 Алексей Сергеев

    38 1 Отговор
    Браво на Кристиан ! Вместо да си губи времето в игри на таблета, ще израстне като добър автомобилен техник. Пожелавам му да стане инжинер със специалнист двигатели с вътрешно горене
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Подкрепете момчето...

    39 1 Отговор
    А на всички , които му се подиграват - ПОГЛЕДНЕТЕ СВОИТЕ ДЕЦА И ВИЖТЕ НА КАКВО СТЕ ГИ НАУЧИЛИ , ИМАТ ЛИ УМ ДА МИСЛЯТ ИЛИ СА ИНТЕРНЕТ ПРОФАНИ.!?
  • 13 Борис

    0 21 Отговор
    Млад комунист, браво
  • 14 Гоуст

    9 7 Отговор
    Като знам манталитета на прокуратура и КАТ, ще се самосезират и ще пишат акт на момчето, защото малко или много е карал трабант без книжка
  • 15 анова

    21 0 Отговор
    Трабанта е велик автомобил добре поддържан е удоволствие да го караш
  • 16 Димов

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "майстора":

    Статията не е за кола, а за духът, дарбата и ентусиазмът на един сръчен млад човек, от каквито има нужда тази държава. Дано намери подобаваща реализация!

    Коментиран от #18

  • 17 Димов

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Картонена":

    ...... изкарала по-дълго време от много тенекиени.
  • 18 МАК

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Димов":

    Аа така подкрепям!! Така трябва!! По добре да прави нещо с ръцете и главата отколкото олигофренясва във фейсбук или малоумните компютърни игри които се бълват на пазара!!!
  • 19 Истината боли много...

    12 0 Отговор
    Браво на момчето и на баща му и прабабата.Тази история ме връща назад във времето ,когато имаше кръжоци по различни увлечения,като радио кръжоци,корабомоделизъм,самолетомоделизъм и много други видове кръжоци.Тогава младежите имаха много по ценностна система и много по морално виждане към околните.Сега е много рядко явление да видиш такива младежи като това момче.Повечето са вече Сузанити,травестити и всякакви Пайнеро поклонници за голямо съжаление на бъдещето на България...А това момче ще се реализира в която и държава да отиде да живее....

    Коментиран от #20

  • 20 МАК

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Истината боли много...":

    Абсолютно вярно!!!
  • 21 drum

    9 0 Отговор
    Успех и късмет момче,бравос
  • 22 незнайко

    0 0 Отговор
    Трабанта е като колело. Който може да се справи с колело и мотопед е факир на трабантите !!! Браво на детето, не се занимава със смартфони !!!
  • 23 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Картонена":

    Сега асимилирах какво сте написал ! Нима съвремените да не са КАРТОНЕНИ ? Знаете ли колко добре горят КАРБОНОВИТЕ КУПЕТА ??? Затова едва ли сте помислили когати сте написал (Картонена Кола)!!!
  • 24 Йордан

    0 0 Отговор
    Как да се свържа с момчето?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове