22 Август, 2019 08:31 6 855 111

Докога данъкоплатците ще издържат музея на Тодор Живков в Правец?

  • музей-
  • тодор живков-
  • правец

Резил! Посрещаме 30-годишнината от падането на Берлинската стена с действащ музей на някогашния комунистически лидер, който при това е под методическото ръководство на Министерство на културата, възмущават се от сдружение „Словеса“

Докога данъкоплатците ще издържат музея на Тодор Живков в Правец? - 1

За всеобщ наш срам, българските институции и до днес не предприемат каквито и да е постъпки, за да открият във Велико Търново или в София музей на Стефан Стамболов (1854 - 1895 г.) – бележит български държавник и истински родолюбец, с изключителен принос за стопанския и културен подем на следосвобожденска България, 165-годишнината от рождението, на когото честваме именно през 2019-та, заявяват от сдружение „Словеса“. В същото това време българските данъкоплатци и днес, три десетилетия след рухването на комунизма, са принудени да издържат Музейния комплекс в гр. Правец с Родната къща на Тодор Живков и със специалната експозиционна зала, в която са наредени колекция с подаръци на Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава в продължение на повече от 30 години, констатират от сдружение „Словеса“.

Историческият музей в Правец, в структурата, на който е и Къщата-музей на Тодор Живков, е общински по статут и административно се ръководи от кмета на града. Според Член 31 от Закона за културното наследство обаче всички музеи у нас се ръководят методически независимо от вида на организацията и формата на собственост от Министерството на културата, подчертават от сдружение „Словеса“. Както стана известно преди броени дни, в новите учебници по история за 10 клас вече е включена извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, обнародван в бр.37 на „Държавен вестник“ от 5 май 2000 г., напомнят от сдружението.

Съгласно Чл. 2. (1) от закона „ръководствата и ръководните дейци на БКП са отговорни за целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация, съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи, безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд", моралния и икономическия упадък на държавата, установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха, погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост, рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи, провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението, допълват от „Словеса“.

Чиновниците в Министерство на културата обаче живеят като че ли в съвсем друг век, в една отдавна отминала епоха, защото не виждат нищо нередно или смущаващо във функциониращия музей на Живков в Правец, който на всичкото отгоре се развива под тяхното „вещо“ методическо ръководство, посочват от гражданското сдружение. Разбира се, в Германия на никого не би му хрумнало да открива музей на бившия генерален секретар на ГЕСП Ерих Хонекер, нито пък в Полша ще тръгнат да правят с пари от държавния бюджет музей на комунистическия лидер на страната - генерал Ярузелски, аргументират се от сдружение „Словеса“. За сметка на това екипът на културния министър Банов очевидно намира за съвсем нормално в България - членка на Европейския съюз, тръгнала преди 30 години по пътя на демократичните промени, данъкоплатците и до днес да финансират с данъците си музейна институция, посветена на някогашния несменяем комунистически лидер от времето на тоталитаризма, заявяват от „Словеса“.

На официалния сайт на Историческия музей в Правец е качен и този стряскащ текст, за който чиновниците от Министерство на културата няма как да не са дали „зелена светлина“: „Исторически музей Правец може да организира по покана на други музеи и институции свои изложби, включващи експонати от колекцията подаръци на Тодор Живков, получавани от него в качеството му на държавен глава на България“. Това се посочва на сайта на музея. https://www.museum-pravets.com/history.php

Както вървят нещата, не бива никак да се учудваме, ако от екипа на министър Боил Банов решат да поканят скоро и целия дипломатически корпус по повод официалното отбелязване на 30-годишнината от събарянето на Берлинската стена на посещение именно в Музея на Т. Живков в Правец, отбелязват с горчива ирония от сдружение „Словеса“. Ако в България все пак има живо гражданско общество, то ще заклейми усилията на висшите чиновници от културното ведомство да реабилитират живковизма и ще направи необходимото, за да накара министър Банов да закрие въпросния музей на Т. Живков в Правец, или да го трансформира в нов музей, запознаващ младото поколение българи с насилията и репресиите, извършвани от тоталитарния режим у нас в периода 1944 – 1989 г., засегнали всички слоеве на обществото, изтъкват от „Словеса“.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    95 41 Отговор
    Не е резил, а история! Добра или лоша, мнения всякакви! Ние защото не помним историята си, затова сме такива, даже не знам какъв епитет да сложа...

    Коментиран от #14

  • 2 Сравнение

    72 20 Отговор
    Нима не е ясно защо - като се вижда кой и как ни управлява сега, а и всички от началото на "прехода" насам. Един има ли който дори да се доближава до ТЖ.

    Коментиран от #21, #110

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Докога

    36 29 Отговор
    Докогато ни управляват комунисти!

    Коментиран от #47

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 самуил

    59 29 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    Тато е част от историята и не бива да се забравя. Народ без история умира
  • 8 Тръмп

    37 40 Отговор
    Музей за подаръците на Бай Тошо е типично селско хвалене и дебилно от всякъде!!!:):):)Да си плащат от БСП за масрафа като комунисти а не Министерството!!!:):):)
  • 9 самуил

    44 28 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    Тато е част от историята и не бива да се забравя. Народ без история умира

    Коментиран от #18, #36, #52

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тръмп

    34 44 Отговор
    Излиза,че Бай Тошо не ни е управлявал а е работел получател на подаръци???:):):)Това не е Музей а Цирк селяшки!!!:):):)
  • 12 Да се помни

    52 22 Отговор
    Сега се опитват да оплюят неговото време на официално ниво, да не би някой да осъзнае очевидното, имайки предвид днешните простотии.
  • 13 Бачо Киро

    34 10 Отговор
    Историята си е история. Единствено българските селяни, като Венци пишман-журналиста, си разрушават историята. Музеят седи и чака, да дойде времето да го направят музей на Тиквата. Няма да има нужда от много промени, тамън ще е.
  • 14 tost

    21 13 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Нали знаеш, че музея нямаше да съществува без закрилата на бат Бойко, който между другото се е клел във вярност на бай Тошо и БКП.

    Коментиран от #27, #73

  • 15 Бачо Киро

    36 12 Отговор

    До коментар #6 от "Billy the Kid":

    То пък преди 44 въобще не сме имали НАЦИОНАЛНИ катастрофи. Под вещото управление на издънките на Сакскобургите.... Що сте толкоз прости...
  • 16 Скрий се бе серсем

    37 23 Отговор
    Гуемият "държавник и патриот" Стамболов е най-долен германски и турски агент. Той домъкна от виенски кафе-шантан педераста Фердинанд, а през 1894 отиде при султан Абдул Хамид да го уговаря турски аскер да окупира Княжество България.
    Къде равнище този циганин Стамболов с големия държавник Тодор Живков? Скрий се бе мушмула герберастка!
  • 17 Ъоитубе

    18 22 Отговор
    Да си го издържат бесепарите като им е толкова мил, да си вкарват дарения от техния джоб, тия пари за живков, могат да отидат за реално нуждаещи се.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Киряк Стефчоф се изявява по

    27 10 Отговор
    Прав си, с парите за музея да доплатим щатските щайги Ф-16 от бл.70, вход ВГЗ, етаж еди-кой си и да излъскаме паметника на американските бомбето.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Некакъв

    12 26 Отговор

    До коментар #2 от "Сравнение":

    Тези, дето управляват сега не са цвете, но поне не посягат на собствеността, религията и не те гонят в други държави насилствено. Не е лош гн. Борисов. България вдигна стандарта на живот, въпреки че става бавно. Има натиск от бившите комунисти, които все още са на власт и запада. Запада затвори всички заводи в България.

    Коментиран от #50

  • 22 Антисоросоид

    20 6 Отговор
    " словеса" ! Това ми звучи като"соросоиса"
  • 23 бял

    16 5 Отговор
    Докато ви управлява тъпия му бодигард
  • 24 Пламен Василев

    34 16 Отговор
    Дълбок поклон , пред най великият ни държавник, Другаря Тододор Живков, Почивай в мир !

    Коментиран от #55

  • 25 Комунист

    17 11 Отговор
    Боклуци соросоидни,разстрел за вас само трябва,нищо друго! Путин, великият продължител на делото на най-великият и най-умният човек живял ВЕЛИКИЯТ СТАЛИН ще ви оправи всички вас до девето коляно.
  • 26 ЦвГеоргиев

    25 5 Отговор
    Ние колко къщи в Барселона и апартаменти в Дубай издържаме.. Тоя музей не може да ни бутне..
  • 27 123

    29 5 Отговор

    До коментар #14 от "tost":

    Аз не знам защо съществува музея, но знам следното: 2/3 от страната ни, каквато я познаваме сега е изградена по това врем; 2/3 от населението е живяло по това време, в различен етап от живота си; 2/3 от населението се е случило по това време; 2/3 имат поне един роднина ползвал 'облагите' на онова време, и т.н..
    Последните десетилетия са свързани с този човек и организацията около него! Ха, та те още ремонтират асфалт положен по негово време! Това е история, ако е хубава, да се вземат примери, ако е лоша, пак, за да не се повтаря! България винаги е била най добре когато е управлявана еднолично! Факт, тъжен, весел, все тая ...

    Коментиран от #33, #43

  • 28 Менгеле

    24 4 Отговор
    Все пак е история щом за 40 питбула могат да се отпуснат половин милион лева ще може и за музея да има пари.
  • 29 Ясновидец

    6 13 Отговор
    Как до кога? Докато комунистите паднат от власт. Но няма да е скоро.
  • 30 Борис

    11 21 Отговор
    Подкрепят строи, който сами се разпадна от изнемогване на уж великата по онова време гнила икономика. То се разбра, че безплатен труд на лекари, безплатно образование, работене за стотинки и медали на труженици по заводите икономиката няма как да държи така за винаги, и тва нещо се доказа от тъпунгерите икономисти комунисти. Имаха най много ресурси владееха повече от половината свят и се издъниха. От тях само убииства радиации чернобили недоимък и мизерия на ниво Куба, Венецуела, Северна Корея. Ама никой от вас неще да иде да живее там нали, айде де докажете се отидете да поживеете там плямпачи. И за какво ми е музей на такъв управник който признава, че комунизъма е едно недоносче.

    Коментиран от #37, #49, #56

  • 31 Дрон.

    29 7 Отговор
    Много поздрави на тия от Словеса за разлика от тях Тодор Живков е направил много много повече от тях ако не беше той сигурно щяха да живеят още на палатки в Деяр Бекир.😂😂😂😂😂😂
  • 32 Кобрабг

    36 8 Отговор
    Поредните ,,борци против комунизма,,, .Кажете драги борци кои пак ви плаща за да надигате врява за глупости .Посещавал съм музея и е хубав ,подреден и има какво да се види .Това е част от моята ,вашата и на България история и ако не можете да го проумеете то тогава не сте никакви българи .За много хора комунизма е бил много по добър от сегашното положение в което се намира сега България.Всеки има право на мнение но не е правилно малцинството да си налага мнението над мнозинство.Просто едни платени подлезурковци
  • 33 Некакъв

    9 13 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    При диктаторите има и хубави страни, но винаги водят държавите към кризи. Те умеят да те баламосват и говорят това, което искаш да чуеш. Най-голямата му грешка беше, че се обърна срещу турското малцинство, които са български граждани и около 90% от тях работеха в ТКЗС тата. Какво стана след това-Турция се издигна, защото прие около 600 хиляди готови работещи кадри, а нашата икономика се срина. Диктатори те са националисти. Точно заради това се стигна до национална катастрофа.

    Коментиран от #35

  • 34 Единственият ми личен спомен

    17 6 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    Е, че миналата година в Министерство на културата се пенсионира на отвъд-пенсионна 66-годишна възраст като Директор на дирекция арх. Уляна Малеева- Дамянова. И веднага я назначиха в Управителния съвет на фонд "1300-години България". Значи поне до 70- годишна възраст ще си я храним. Плюс пенсията. Случайно знам как тази "архитектка" ,член на съюза на архитектите, не е начертала и две линии, не е проектирала и клозет, постъпила е с привилегии във френската гимназия и ВИАС, дремеше с години на празно бюро в Института за паметници на културата...после в Министерството, естествено...и дори в разни платени комисии, където няма даже едно изказване...Обаче много обича командировки в Париж. Ясно ли ви е защо сме бедни в България? Аз знам за нея, но със сигурност във всяка сфера си дондуркаме по петдесетина такива. И знаете ли ги с какво огромно самочувствие са? То не пръднало без привилегии, не свършило работа за пет лева, не може нищо, но се чувства синя кръв и гледа отгоре хората, дето се блъскат да бачкат.Та те ли да махнат музея? Малко да се вгледате- на всички високи бюджетни позиции са. Щото другарите им, дето налапаха цялата икономика не ги търсят за работа, а ги нагласиха по учрежденията, да помагат - де с подходящи закони и правилници, де с полезни решения по комисии. Това е, пък вие плюйте демокрацията и Запада!

    Коментиран от #40, #96

  • 35 Некакъв

    9 11 Отговор

    До коментар #33 от "Некакъв":

    И продължава падението на България. Не може да се оправиш от такъв шок за кратко време. След това Борисов бил виновен или еди кой си някой друг...

    Коментиран от #48

  • 36 И аз да кажа

    13 19 Отговор

    До коментар #9 от "самуил":

    Ти си го брой за баща, аз мисля, че е простак, отровил и ограбил най-хубавите ми млади години. Ограбил дядовците ми, принудил родителите ми да работят на тъпанарския му социализъм и после да се свиват с малки пенсии, лишил мене от възможност да уча и пътувам където желая. Егати робите сте да го възхвалявате!
  • 37 Гост

    20 10 Отговор

    До коментар #30 от "Борис":

    Венецуела закъса именно защото беше обвързана с щатите. Защото петрола им го изкупуваха те и парите минаваха през техни банки. С петродоларите Чавес помогна на доста държави от Латинска Америка, най-вече да се откъснат от удушаващата американска прегръдка. Това обвързване използваха щатите за да им сринат икономиката. За да сте добре - стойте по-далече от щатите. Избягвайте да се изказвате неподготвени. Ако можете,де.

    Коментиран от #69

  • 38 калинка

    25 8 Отговор
    Кои сте вие от словеса? Не ви ли стига, че взривхте мавзолея?! Не ви ли стигат опитите да обезродите младите хора на България?! Уверявам ви, че не сте вие, които сте овластени да взимате такова решение! Но дори да успеете да го прокарате, същите тези хора, за чиито данъци милеете, ще намерят начин да го издържат!
    Народ без история народ ли е или сбиротак?
  • 39 Т Живков

    11 4 Отговор
    А примен се изучихте
  • 40 Гост

    18 8 Отговор

    До коментар #34 от "Единственият ми личен спомен":

    Нямаме икономика именно защото запада не иска да сме развити, а не заради няколко връзкарски пенсийки повече. Нито разбираш от икономика, а и не познаваш механизмите на западния живот. Типичен български продукт - иска немска заплата, а като я няма - комунистите виновни.

    Коментиран от #45

  • 41 Мартин

    10 4 Отговор
    Това, че някой има спорни прояви, не означава че трябва да го изтрием от историята, как може и да си го помислите. Някой Наши съграждани имат качеството да бъдат по-демократи от демократите. Недопустимо е да се разрошават каквито и да е паметници на историята, това че има личности които заслужават повече, не означава че трябва да зачеркенем други, а че трябва да полагаме повече усилия в тази посока. Да не забравяме, че ако го нямаше Тодор Живков, нямаше да ги има БСП и ГЕРБ, няма да го има Нашият вожд Бойко Методиев Борисов, нямаше да я има дъщерята на прехода Курнелия Нинова.
  • 42 гост

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    ПО ЧАЛГА КАНАЛИТЕ НЯМА КАК ДА НАУЧИШ ЗА ТОЗИ МУЗЕЙ ... ПОСЕРКО!

    Коментиран от #71

  • 43 И аз да кажа

    11 13 Отговор

    До коментар #27 от "123":

    Искаш да кажеш, че където не е управлявал Живков нямат асфалт ли? И не е вярно за жилищата- след промените са построени много повече и по-комфортни. Помня как по соца се тъпчеха по три семейства в двустаен. И колко семейства се разрушиха по тази причина! Занимавам се със строително проектиране и не можем да вдигнем глава от работа, въпреки че много повече строителни ВУЗ-ове бълват проектанти. Тези митове за построеното по соца са смехотворни. Една част от него се беше амортизирала още 80-те години, защото беше строено евтино и невежо. Просто мастодонтите на соца са по- видими, защото в тях работеха примитивно хиляди хора. Сега много сфери в промишлеността са роботизирани и нямат нужда от такъв голям брой работници. Строителството също, просто повечето хора тук май не сте в активна възраст и не са ви ясни промените в живота.

    Коментиран от #53, #99

  • 44 3339

    13 5 Отговор
    А аз пък намирам Стамболов са спорна личност.
  • 45 Единственият ми личен спомен

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    Е откъде заключи, че искам висока заплата? Аз съм частник и си заработвам парите. Обаче плащам премного данъци, затова ме интересува живо къде ги пилеят

    Коментиран от #51

  • 46 Факти Трол

    16 7 Отговор
    РЕЗИЛ Е ЧЕ В СОФИЯ ИМА ПАМЕТНИК НА АМЕРИКАНСКИ ПИЛОТИ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ДЕТО СА БОМБИЛИ СОФИЯ И ОЩЕ НЯКОЛКО ГРАДА!

    ТОВА Е РЕЗИЛ!

    ДРУГАРЯ ТОДОР ЖИВКОВ КОЛКОТО И ДА Е ПРАВИЛ ГРЕШКИ Е НАПРАВИЛ МНОГО ПОВЕЧЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТКОЛКОТО СТЕФЧО СТАМБОЛОВ!! ДЕТО НАКРАЯ Е СЪЖАЛЯВАЛ ЧЕ НЕ СМЕ ОЩЕ ПОД ТУРСКО РОБСТВО!


    ВЕЧНА ПАМЕТ НА ДРУГАРЯ ТОДОР ЖИВКОВ!!!!
  • 47 Не ни управляват

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Докога":

    Управляват ни продажници - демократи! КАПИТАЛИСТИ!

    Коментиран от #57

  • 48 Борисов

    12 5 Отговор

    До коментар #35 от "Некакъв":

    Там е работата че за 10 години като министър председател същия нищо добро не е направил! Ако смяташ че в момента БГ-то е много добре значи наистина си гробар на виш пост и грабиш здравата!
  • 49 6263

    7 6 Отговор

    До коментар #30 от "Борис":

    Борисчо... - Ти май не си наясно кога се пише "и" и "й"? Даваш акъл, а ма написаното е пълно с грешки. Няма да говоря за тирета, запетаи и т.н. и т.н.
  • 50 А ве смешко

    8 1 Отговор

    До коментар #21 от "Некакъв":

    Много ги защитаваш бе??

    Не пипали частната собственост, я прочети Закона за държавната собственост и Закона за общинската, особенно в часта си за нуждите на държавата и как се прави принудително отчуждаване!

    ПРОСТО СИ НЯМАШ ПРЕДСТАВА КАК ТИ БИЯТ ШУТА КОГАТО НЕ СИ ИМ УДОБЕН!
  • 51 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Единственият ми личен спомен":

    Имам предвид начина на мислене, не се слагай в центъра. Иначе за данъците - поздравления. А МВФ щяли да сменят правилата заради 66-годишната Кристалинка... (По върпоса за западните механизми и връзкарството, де).
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хахха кажи чадо

    12 3 Отговор

    До коментар #43 от "И аз да кажа":

    Сега казваш се строи както трябва ли??

    ХАХАХХАХАХАХАХ, НЕДЕЙ ДА ПИШЕШ ГЛУПОСТИ!

    СЕГА СЕ СТРОИ ОПАСНО И ЛОШО!

    САМО АКО СРАВНИМ КАЧЕСТВОТО НА ЦИМЕНТА И ЩЕ СИ ЗАТВОРИШ ПЛЮВАЛНИКА!


    СЕГА СЕ ВЛАГАТ БОКЛУЦИ И ОПАСНИ ВЕЩЕСТВА В СТРОИТЕЛСТВОТО!

    ДА ВЗЕМЕМ СТИРОПОРА ДЕТО ТИ ГО НАХЕНДРИХА!
    А ЛИПСАТА НА ГЕОЛОЖКИ ПРОУЧВАНИЯ СЪЩО НЕ СЕ ПРАВЯТ!

    ЕЛА У ПЛОВДИВ ДА ВИДИШ КАК ПОТЪВАТ СГРАДИТЕ НОВИТЕ ОСОБЕННО!

    Коментиран от #92

  • 54 Шаран БГ

    7 4 Отговор
    Дано да съм пресметнал правилно. Властта на т.н." комунисти" в България продължава 45г2м1д . Т.Живков е начело на страната 33г6м4д.Огромна част от хората в страната помнят Т.Ж. в едни от "лошите" му години след 1980 год., когато бе възрастен човек, и цялата "соц-система" бе пред срив. А властта -- ВЛАСТТА вече бе в ръцете на сегашните управници на България. ТЕ /последните/ ходеха безпрепятствено по "Дивият Запад" и виждаха, че там е много лъскаво и хубаво! / Е-е-е, за някой, който е на власт, а робите навсякъде и винаги са били роби/Започнаха да се вършат се щурави неща- възродителен процес , недостиг на електроенергия и прочие . Един 45-годишен човек, какво да помни? Всичко се вършеше под знамето на БКП и от името на Т.Ж. Които са познавали лично този човек, казваха и сега го твърдят, че е обладавал невероятно чувство за хумор. А.Балевски съм чувал с ушите си да говори в тесен кръг, че с Т.Ж. са си разказвали насаме анекдоти. Бай Ангел за Ж. и Партията -майка, а оня за БАН,учените и камарата академици и професори !!!В такъв случай, никога няма да повярвам, че Ж. е наредил, да вкарат някого в затвор. ,заради виц. Това са го вършели гъзолизците му! Има подробни анализи и иследвания, какво се е сътворило и сторило за тези 33 години когато Т.Ж. е бил начело.Много малко от "лошите" неща са ставали със знанието и одобрнението на този човек, колкото и тоталитарна да е била държавата.Аз мисля, че всичко е история и тя не бива да се забравя! Моля, някой помни
  • 55 Станьо

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Пламен Василев":

    Вие няма ли да измирате вече орки..
  • 56 Простосмъртен

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Борис":

    Гнила икономика? яко буташ масло вземи се скрй някъде
  • 57 Джони

    5 4 Отговор

    До коментар #47 от "Не ни управляват":

    Да де , наследниците на същите получовеци съсипали държавата от 44 насам..
  • 58 Стати

    7 7 Отговор
    Я никой да не ми обяснява как неграмотен може да бъде управник на нещо си , камо ли на държава ..аре у лево бостанджии..

    Коментиран от #104

  • 59 Шаран БГ

    7 0 Отговор
    ..ли СЕЛОТО Правец от 1950 година ??? И хората там ще забравят Т.Ж. - че как? Вие добре ли сте? Колкото ще забряват Й.Джугашвили в Грузия !? Всички държавни глави си разменят подаръци - ценни. Те са общонационални за дадената страна и малцина ги крият "под кревата". Не раздбирам и не знам къде и как трябва - НО ТРЯБВА да се съхраняват ! Без да коря или величая Т.Ж. САМО ЩЕ ПОМОЛЯ , НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ онези страшни 11г.5м и 4 дни от 09.09.1944 г. до Априлския пленум в 1956 г.Разбира се, че и те са част от живота на Т.Ж.- -както и от нашия.Малко от неубузданите страсти водят до нещо хубаво. За миналото -БЕЗПРИСТРАСНО !!!
  • 60 123

    5 5 Отговор
    Никога не трябва да забравяме, че цялата отговорност я носи партията БКП, а не Т. Живков. По бай тошово време, комунистически режим, тоталитарен режим...няма такова нещо. Това време беше социалистически строй управляван с диктатура на Пролетариата начело с БКП.

    Коментиран от #65

  • 61 Стоянов

    8 1 Отговор
    Не ги знам кои са тези "Словеса" (явно съм ограничен) :))), но в Германия (по-скоро Полша) има превърнати лагери от ВСВ в музей, все още седят и се финансират от държавата, това е история и трябва да се показва и помни!

    Коментиран от #83

  • 62 Валери

    9 12 Отговор
    Поклон пред най-великия държавник на България след Освобождението от ТУРСКО РОБСТВО! Не музей, а паметник във всеки град трябва и ЩЕ има!
  • 63 Българин

    6 11 Отговор
    Да не се поругава паметника на Васил Левски на 20век Тодор Живков. Данъкоплатеца ще поддържа паметника докато е жив. Аз ще поема поддръжката на паметника на Тодор Живков. Всеки истински Българин ще го поддържа. Тодор Живков е гордост за всеки българин, наред с Кубрат, Аспарух, Тервел, Омуртаг, Крум, Борис 1, Симеон, Самуил, Иван Асен, Калоян, Васил Левски, Христо Ботев, капитан Петко Войвода и мн. др.

    Коментиран от #68, #77

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 А БКП са ГЕРБ

    2 4 Отговор

    До коментар #60 от "123":

    БКП СА ГЕРБ ФАШИСТИТЕ, заблуда е че фашистите са избити, четете, в Интернет е пълно с информация. Живковистите са БСП.
  • 66 месара

    3 1 Отговор
    питайте другарката импексова, тя ше ви отговори най точно!
  • 67 И аз съм ГОРД

    6 9 Отговор

    До коментар #64 от "ГОСТ":

    Моята родина е НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ. НЕ ПОРУГАВАЙТЕ ПАМЕТНИКА НА ТОДОР ЖИВКОВ. АЗ СЪМ, ТИ СИ, ТОЙ Е, НИЕ СМЕ, ВИЕ СТЕ, ТЕ СА ГОРДИ ВСИЧКИ ЧЕ СА БЪЛГАРИ И ТОДОР ЖИВКОВ НИ СПАСИ СЛЕД 1944г. И СЕ НАРИЧАМЕ ОЩЕ БЪЛГАРИ. И ВИНАГИ ЩЕ СЕ НАРИЧАМЕ БЪЛГАРИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ВСИЧКО ОСТАНАЛО. Ние никога няма да се преклоним пред юдеите-юродете-хазарите-османците-турците-американците, каквото и да ни струва. Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, хубава Яна на турска вяра? Море, войвода, глава си давам, Яна не давам на турска вяра!.........
  • 68 Некакъв

    7 3 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Къде го слагаш тоя диктатор при Васил Левски?
  • 69 Личо

    8 2 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Венецуела се видя, че с ембарго от запада са в пълен крах и недоимък. А с расняците цъвтат и връзват. Така, че ти си неподготвения.
  • 70 Петър

    9 2 Отговор
    Да Благодарите комуноидни пияндурници на бай тошо, че подари Македония на тито и заедно с него промиха мозъците на над 2МИЛИОНА БЪЛГАРИ, и ги откъснаха завинаги от род и родина. Благодарете му де. А, ако искате да живеете още в соца заминавайте в държавите, където има ембарго на западни стоки, но няма нали фурнаджийски лопати.
  • 71 среднощен

    8 2 Отговор

    До коментар #42 от "гост":

    Това беше грубо, колега..? Моят прадядо е прокуден от България поради тъжния факт на 9-ти септември...! Няма как да се интересувам от музеите в чест на "соц. величията"..? Злобата и завистта ще ви довършат, но всеки си учи урока по различен начин.., "жив и здрав"..!!
  • 72 Данйо

    8 1 Отговор
    Всички си спомняте какво беше 89-90-91-92-93година глад и мизерия. Тогава бяхме изоставени от вечно пияните червендалести некадърници.По добре че малко по малко запада почна да инвестира в нас и така до ден днешен. Ако не е запада ще гледате за едно кебапче като кубинци, венецуелци и северно корейци. Ако запада ни наложи санкции правете си дупки на коланите неблагодарно племе. Нали БРИКС щеше да спасява венецуелци кво стана, милиони недохранени сънуващи пържоли и хляб.

    Коментиран от #78

  • 73 Грую

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "tost":

    Соца е история. Стефан Стамболов е история. Историята трябва да се помни. Една много лоша българска черта е отрицанието. Преди соца също е имало терор и земеделски и на Сговора. И това също е история Без да вземам страна по въпроса ще отбележа, че за периода 1878г. до 1944г. е имало 5 войни - Сръбско-българската 1885г. Балканската 1912г. , Меджусъюзническата 1913г., Първата световна 1918г. и Втората световна 1944г. Средно на 13 години война т.е. по две войни на едно поколение. За периода 1944г. до 1990г. няма нито една за близо две поколения. Трудно ще ми е да кажа , че не имало и икономическа война, защото точно тя съсипа соца, но поне като че ли хората не я усещаха така, както се усеща сега, когато е пълно с мошеници, крадци и измамници, некоректни работодатели, работещи бедни, а беднотията се шири сред по-голямата част от населението. Четете историята и мислете, но не вярвайте на моментните политически послания или на демагогски излияния, които имат за цел да прикрият нечия некадърност в настоящето, хвърляйки кал върху миналото и хора , които отдавна не са между живите за да могат да отговорят подобаващо.
  • 74 Onq s konq

    0 7 Отговор
    Не само че не трябва да да се спира държавната издржка на музея на Тато в Правец. А трябва да се постраи (евентоално след 25г) подабен на този музей и в Банкя
  • 75 Един от многото

    10 4 Отговор
    И кво като комунизъма е бил по добър за многото българи, доказали се че системата на ТКЗС-та с принудителен робски труд е лоша, доказали се че безплатното образувание тегне на икономиката, доказали се че безплатното здравеопазване също тегне на икономиката, доказали се с годините че работа на кубици в заводи за износ на соц страни на бесценица колкото искаш.Тя е била добра тази система ама до време щото се е изчерпала от умниците червени, даказа ли се че така ще фалират доказа се. Тогава за какви блянове за завръщане на комунизма ми дрънкате.

    Коментиран от #82, #100

  • 76 Росен

    2 3 Отговор
    До когато ще плащаме кражба'та на всички сегашни политици, дотогава ще плащаме и за музея. На такава статия народа му казва: "евтин на брашното, скъп на триците".
  • 77 Станьо

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Ей клозетчик успокой се , ще ви изритаме всички получовеци от територията .
  • 78 Сас

    6 1 Отговор

    До коментар #72 от "Данйо":

    Тия няма да те разберат , тези които ти обясняват колко хубаво им е било при този правешки простак , те са се и облажвали , били са на удобни местенца взимайки пари за нищо , банкети на корем , почивни станции , за това ревът като мечки ..но и се правят че не виждат а и знаят че тези които унищожават държавата са пак от техните . Еднокнижния който се прави на министър в момента какъв е питай ги..
  • 79 Кофти комунисти се задават

    5 4 Отговор
    Разни много дребни хамерикански агенти, бивши недоубити фашаги, ръфат подметките на големия държавник Тодор Живков за някой кирлив долар.
    Излагате се пред чужденците! Оставете музея и обиколете лагера Белене. Скоро ще сте там на държавна издръжка.
  • 80 Гответе се за нов Народен съд

    6 7 Отговор
    Смешковци, къде сравнявате прекрасните години на социализма с днешната демокочина.
    НРБ бе райска градина, РБ е един мизерен концлагер с измиращ народ.
    Не се занимавайте с глупости, няма да ви се размине за геноцида над българите, вервайте ми.
  • 81 Ха ха

    7 5 Отговор
    Големия държавник който искаше да ни прави 16 та република. Тъп правешки каскет.
  • 82 Грую

    4 2 Отговор

    До коментар #75 от "Един от многото":

    Кой ти говори за връщане на соца? И децата знаят , че това е нещо в миналото, но за съжаление същото това минало се демонизира и използва само като плашило за недоволните от настоящето. След 1990г. на власт дойде реториката на реститутите и репресираните , чиито имоти са били национализирани и по някакъв начин са били преследвани, а онези, които са били трепани като войници във войните и техните наследници, които при социалистическата власт се съвзеха и си стъпиха на краката, не бяха гладни, не бяха голи и боси, не бяха убивани на фронта са лошата работническа класа и земеделци, които си присвоили капиталистическите имоти. Не забравяйте, че след 1944г. също сме победени и сме плащали репарации. В ТКЗС-тата въобще не е било лесно. Разказвали са ми старите хора как в началото са работили за стотинки и малко по малко са създадени МТС-та, животновъдни ферми, овощни градини същите тези неща, който ликвидационните съвети, създадени от СДС безсъвестно разрушиха, разпродадоха и съсипаха. Затова е нужна историята. За да не съсипва всяко следващо отрицание съграденото от предишните, но явно ние като народ не го разбираме и вероятно ще продължим с търсенето на всяка цена на икупителната жертва за лошото си настроение, след като сме срутили съграденото от нея, което ни е било пред очите и изчезвайки като нация ще напускаме държавата, служейки на чужди идеали и народи, които приемат историята си и я помнят такава, каквато е със своите рицари и със своите палачи.

    Коментиран от #84

  • 83 Правешки каскет

    5 3 Отговор

    До коментар #61 от "Стоянов":

    То тогава и на Хитлер трябва да има паметник,че човекът искал да отърве света от болшевизма,циганите,юдеите и други полу човеци.
  • 84 Истината

    8 5 Отговор

    До коментар #82 от "Грую":

    Не ти ли разказаха старите хора как насила са дошли другарите и са им взели всичко? Който не влезе в ТКЗС бой и в затвора за противо на родна дейност. Трагедия е било. В същото време мързеливият грък без ТКЗС пак е бил по- добре и сега е по-добре. Да не говорим за Германия , която за 15 години от тотално разрушена държава става лидер. Но с ГДР не става така защото тАм са другарите.

    Коментиран от #86

  • 85 ПЕНКО

    4 3 Отговор
    ДОКАТО ПОМНИМ ,ЧЕ ИМАХМЕ ПЪРВО,ВТОРО И ТРЕТО НА ОБЯД ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН -ВСЕКИ ДЕН- И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО РИБА В ЧЕТВЪРТЪК !!!!!

    Коментиран от #94

  • 86 Грую

    4 3 Отговор

    До коментар #84 от "Истината":

    Кое всичко са им взели? Нещо са имали само по-едрите, които или не са искали или са се въздържали да се включат в колективизацията. Ако направиш справка за колективизацията продължава чак до 1960г., когато се въвеждат земеделски пенсии за членовете на ТКЗС и им се предоставя възможност да обработват земя за лично ползване , но която не се дължи наряд (данък) и тогава всъщност колективизацията приключва, защото практически няма такива, които не са се възползвали от земята и земеделската пенсия, която в края на века правителството на Иван Костов и Иван Нейков, като социален орязаха сериозно поради безумната държавна политика на създаване на кредитни милионери, които източиха банковата система и докараха държавата за пореден път до просешка тояга, хиперинфлация, деноминация и технически фалит.
  • 87 Много е голям Тодор Живков за демопигмеи

    4 4 Отговор
    Концлагерите Белене, Куциян и пр. са дело на монархофашистката власт. Основани са с указ-наредба на Борис Кобурга за комунисти и земеделци. Впоследствие комунистите и земеделците направили пълен обрат.Така става често в живота.
  • 88 жоро

    3 1 Отговор
    Банов да си ходи
  • 89 Българин

    3 2 Отговор
    е нали взимат вход при посещение не се ли издържа от това музея?

    Коментиран от #95

  • 90 вера

    4 2 Отговор
    срамота е това
  • 91 Батман Боко

    5 3 Отговор
    Демокрация е!
    Щом има интерес към музея,какъв е проблемът,нека да го има,това е история,за всеки е различно,едни са доволни,други не,това е то демокрацията.
  • 92 И аз да кажа

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Хахха кажи чадо":

    Действително не съм бил в Пловдив от десетина години, обаче по закон всеки проект за сграда над 3 етажа трябва да има геоложки доклад, за по-отговорни проекти- сондаж/и/ .Значи може да се търси отговорност или от безхаберния геолог, или от общинаря, който е пуснал обект без геология. Инженерът- конструктор обикновено не рискува да пусне проект без такива данни
  • 93 ghost

    4 2 Отговор
    ЕМИ ЩОМ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ Е БИЛ ПРЕСТЪПЕН, ТОГАВА ДА СЕ КОНФИСКУВАТ ВСИЧКИ ДВИЖИМИ И НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И ВЕЩИ ПРИДОБИТИ ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА.ДА СЕ ОТНЕМЕ ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ НА ВСИЧКИ ЗАВЪРШИЛИ УЧИЛИЩА И УНИВЕРСИТЕТИ ПРЕЗ СОЦА, ТЪЙ КАТО СА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЛИ ОТ ПРЕСТЪПНИЯ РЕЖИМ.ВСИЧКИ ПОЛЗВАЛИ БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ ДА ПЛАТЯТ СЪС ЗАДНА ДАТА ЗАЕДНО С ЛИХВИТЕ. ВСИЧКИ ЖИВИ, КОИТО СА ПОЛОЖИЛИ ВОЕННА КЛЕТВА ПО ВРЕМЕТО НА СОЦА ДА ОТИВАТ В ЗАТВОРА ЗА ОПГ...
    РАНО ИЛИ КЪСНО ПАК ЩЕ ИМА НАРОДЕН СЪД!!!
    А ТЕЗИ КРЕТЕНИ ЗАКОНОТВОРЦИ СА ЕДНИ ОТ НАЙ- ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНИТЕ ОТ ВЪПРОСНИЯ ТАКА НАРЕЧЕН РЕЖИМ.

    Коментиран от #97

  • 94 Айде бе

    6 4 Отговор

    До коментар #85 от "ПЕНКО":

    То добичето искало да му сипват по три манджи от казана и е доволно. Прави са всички, които се спасяват оттук...с хора като вас нямаме никакво бъдеще. Да не би Живков лично да ти е дал нещо, бе? Целият народ блъскаше в концлагера, а другарите преразпределяха, като първо за себе си курдисаха всевъзможни привилегии. Щом си го живял и не си го осъзнавал, че и трийсет години го възпяваш- тази територия няма никакъв шанс!
  • 95 И аз да кажа

    7 5 Отговор

    До коментар #89 от "Българин":

    Вижте му работното време на този музей и ще ви стане ясно колко "голям " е интересът към него . Готов съм да се обзаложа, че никой от тук писалите, дето искат да се кланят, да целуват ръце, крака и пр. на Живков, дето са убедени какъв велик държавник бил , даже да са в Правец, биха похарчили собствени пари за вход в тоя музей. А знаете ли каква е издръжката на такива обекти? Консумативи, охрана, поддръжка, заплати, осигуровки, застраховки,- по мое мнение минимум 100 000годишно. Не е редно да са за сметка и на данъкоплатци, които са били жертви на режима му. Феновете на Т.Ж. да си го стопанисват, а предметите да са в музея по история
  • 96 Единственият ми личен спомен

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Единственият ми личен спомен":

    Пропуснах :племенницата на Живков Уляна Малеева
  • 97 Другия с коня

    3 2 Отговор

    До коментар #93 от "ghost":

    Точно така,това се нарича Лустрация и включва освен изброеното ЗАБРАНА за политическа и стопанска дейност(разбирай право да имат фирми) на Всички членували в БКП/Бсп,,техните деца,родственици,внуци.....Продобитото се отнема в полза на Държавата.....
  • 98 Баце

    2 4 Отговор
    Венци ако не беше тоя от Правец ти сигурно щеше да си ратай нейде по Шоплука. Освен ако не си Симеон, а баща ти Борис или Софиянски, Буров и др., така че по-полека с епитетите и слагачеството, то верно деца храниш ама поне малко с малко достойнство.
  • 99 Иван Донев

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "И аз да кажа":

    Ти нормален ли си? На колко години си ти?
    По времето на соца в двустаен се тъпкали по две три семейства?!?!?! ЗАРАДИ ТАКИВА ИДИОТИ КАТО ТЕБ ДЪРЖАВАТА Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ. ТИ НЕ МОЖЕШ ДА МИСЛИШ ПРАВИЛНО, СГРАДИ И ЖИЛИЩА ЩЕ СТРОИШ!
    ГЛУПАВО МИСЛИШ! СЕГАШНИТЕ БЛОКОВЕ СА НЕКАЧЕСТВЕНИ. ПАНЕЛКИТЕ ЩЕ ГИ НАДЖИВЕЯТ.

    Коментиран от #102

  • 100 Стойчо Караилиев

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Един от многото":

    На колко години си и имаш ли реални спомени или си на 20 и няколко години и си чувал нещо от родителите си, които и тогава и сега явно са много глупави!
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #99 от "Иван Донев":

    Знам какво да мисля, най-малкото защото едва след 1978г. се промени противоземетръсният правилник и построените преди това сгради не отговарят на такива изисквания. Но ако се чувстваш щастлив да вярваш колко добре се е строило при соца, твоя работа. То нали българите по всички теми сте разбирачи...

    Коментиран от #111

  • 103 И аз да кажа

    2 0 Отговор
    Знам какво да мисля, най-малкото защото едва след 1978г. се промени противоземетръсният правилник и построените преди това сгради не отговарят на такива изисквания. Но ако се чувстваш щастлив да вярваш колко добре се е строило при соца, твоя работа. То нали българите по всички теми сте разбирачи...
  • 104 Луди всякакви

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Стати":

    Ами като некадърен управник и тиранин може! Какво не ти се вързва? Затова и целият им строй заборчля и се издъни!
  • 105 ЖИВКОВ БЕШЕ ПРОСТАК КАТО БОЙКО , НО

    0 1 Отговор
    НЯМАШЕ БЕЗРАБОТНИ И ГЛАДНИ , КАКТО И НЕ КРАДЕШЕ КАТО НЕГО И КИРЛЬО И КОКОРЧО ! ИМАШЕ РЕД НО ДО НЯКЪДЕ ! ЧЕ БЕШЕ ПО - ДОБРЕ ............ ВЯРНО Е !
  • 106 ПРИ ЖИВКОВ НЯМАШЕ НАРКОТИЦИ

    2 1 Отговор
    И ТАКАВА ПРЕСТЪПНОСТ КАТО ПРИ ТОЛУПА !
  • 107 ПРИ ТАТО ХРАНИТЕ БЯХА ИСТИНСКИ

    1 1 Отговор
    СЕГА ИЧКИ СА МЕНТЕ И ОТРОВНИ ! ДНЕС ЖИВЕЕМ НАЙ - МАЛКО ..... СЛЕДСТВИЕ ОТ ГОРНОТО !
  • 108 БОЙКО БЕШЕ МУТРА И ПО НЕГОВО ВРЕМЕ

    0 0 Отговор
    И ТАКА ДО ДНЕС !
  • 109 ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ИЗДЪРЖАТ

    1 0 Отговор
    И НЕГОВИТЕ НАСЛЕДНИЦИ , КАКТО И СЪРАТНИЦИТЕ МУ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО КАКЪВТО Е И БОЙКО !
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 ПсголямоУтьо

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "И аз да кажа":

    противоземетръсният правилник се сменя след земетресението в Стражица и поради факта че след 1945 година се е смятало че България не е земетръсна зона. И построените преди това сгради не отговарят на такива изисквания поради простата причина че не ги е имало, нито турците, нито фашистите са ги измислили, лошите социалисти са ги въвели за да спиш спокойно, келеменце.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове