Last news in Fakti

5 Юни, 2012 15:28 1 058 0

Две фирми запорираха сметките на Перник

  • перник,-
  • трус-
  • земетресение

Софийска и благоевградска фирма блокираха сметките на община Перник заради неизплатени дължими суми за възложени поръчки.

Софийската фирма вече има изпълнителен лист за 37 000 лева. За благоевградската обаче сметката не е блокирана по изпълнителен лист, а за обезпечение от 78 000 лева, което според закона не е допустимо, заяви кметът на Перник Росица Янакиева.

Без това не сме получили един лев от държавата, пък и това блокиране съвсем ни връзва ръцете. Едната фирма има основание да блокира сметката, тъй като там има изпълнителен лист. Другата фирма блокира с цел обезпечаване на бъдещи вземания, по които ще се произнася тепърва съдът.

Оттук нататък трябва да наберем сумите, които са до момента, през това време няма да финансираме нищо друго и ще продължим напред, коментира пред БНР Росица Янакиева.

Ще се предприемат съответните действия по отношение на фирмата, която блокира сметката на общината с цел обезпечение. Но това означава един месец. Изпратила съм писмо на министър Дянков. Изпратила съм писмо на министъра на икономиката и енергетиката, очаквам подкрепа. Това не са пари, които, моля ви, извънредно да ни бъдат дадени. Това са пари, които следва да постъпят в община Перник. Помолих поне 100 000 от изравнителната субсидия, която до края на месеца трябва да пристигне в общината, да дойде по-рано, за да можем да оперираме с тия средства и да решаваме въпросите. Помолих таксата от концесиите, процентът, който остава за община Перник и който обикновено през май месец пристига в общината, да ни бъде изплатен.

Дарение в размер на 10 000 лева от БСП е постъпило, но това дарение аз не мога да изразходвам без съответна санкция на Общинския съвет и тия 10 000 лева няма да ми решат проблема. До момента, в който общината набере средствата, за които претендират фирмите, ние практически със собствените си средства не можем да разполагаме.

Решенията ще бъдат обжалвани, но за отмяната им се иска време, а сега в пострадалата от земетресението община има огромна нужда от пари.

В хода на кампанията ще се набират средства чрез дарителски SMS на кратък номер 17 777 с текст DMS TRUS (1.20 лева с ДДС), който важи за всички мобилни оператори на територията на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА