Last news in Fakti

3 Септември, 2019 15:14 1 575 19

Бисер Петков: Предлагането на пазара на труда ще намалява

  • бисер петков-
  • социална политика-
  • пазар на труда-
  • труд-
  • работна ръка-
  • трудоспособност

Усилията на държавата трябва да бъдат насочени към мобилизиране на неактивни, незаинтересовани съответни лица, които да се включат като работна сила, каза министърът на труда и социалната политика

Бисер Петков: Предлагането на пазара на труда ще намалява - 1
Снимка: БГНЕС

Прогнозите за развитието на пазара на труда в страната в средносрочна и дългосрочна перспектива са за намаляване на предлагането. Това обяви в Сливен министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на работна обиколка в областта, цитиран от БНР. Основната причина за този показател е свиване на населението в трудоспособна възраст.

Според разчетите на министерството към 2024 г. трудоспособното население в страната ще бъде малко над 4,3 милиона, каза министър Петков, което спрямо 2020 година ще намалее с около 163 хиляди души.

„Усилията на държавата трябва да бъдат насочени към мобилизиране на съществуващия резерв на пазара на труда т.е. активиране на неактивни, незаинтересовани съответни лица, които да се включат в активната работна сила“, каза той.

„Същевременно фокусът на политиката занапред няма да бъде върху субсидираната заетост, защото има достатъчно заетост в реалния сектор, а по-скоро ще бъде насочен към повишаване качеството на работната сила“, добави министър Бисер Петков.

Към момента заетостта в страната е над 75%, а безработицата за юли - 4,2%.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    33 1 Отговор
    Качествената работна сила работи за пари а не за обещания. Просто успява да си продаде труда много по скъпо някъде другаде. Ако се криминализира неизплащането на заплати (с ефективни присъди) и осигуровки ще има много повече желаещи да работят дори и за тези заплати.

    Коментиран от #3

  • 2 Фишер Мари Мартин

    32 1 Отговор
    Работодателите не плащат за извънреден труд през почивните и празничните дни правете внезапни проверки във фирмите смешник със смешник.

    Коментиран от #14

  • 3 Съгласен

    17 1 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Това е 1 стъпка в правилната посока. Има доста още да се направи.

    В момента много компании си позволяват да плащат по-ниски осигуровки и да изнудваш служителите си. Такава свинщина няма в никоя друга европейска държава.
    Всичко се знае, това е престъпно бездействие на институциите, които ние трябва да контролира е, а не правим. Борисов е прекият виновник както по този проблем, така и по всички други, които са свързани с безотговорно или престъпно отношение на държавата като контролен орган.
  • 4 и Бисерчо

    14 0 Отговор
    сега пада от небето и тиражира до болка отдавнаизвестни истини. Защо не докладва на банкянския началник и спешно да вземат елементарни мерки. Истината е , че работника в България е притискан отвсякъде и минимално заплатен. Така наречените бизнесмени, които се пръкнаха от криминалитета няма как да бъдат принудени. Пред тях Бисерчо не пее. Те делят дослук с Главния.
  • 5 От Пирдоп

    7 0 Отговор
    Кажи нещо за индийците които докарахте по месопреработвателните цехове !
  • 6 Какъв ти пазар?

    21 0 Отговор
    Назначили сте стотици хиляди излишни чиновници - калинки! Двойно повече цигани ги храните на ясла за да се размножават и да гласуват и то без да работят. Всеки месец откривате нови държавни агенции и ги пълните с нови и нови калинки. Идиоти ли сте или нас ни правите на идиоти?
  • 7 Гост 2

    17 1 Отговор
    Направете мин. работна заплата
    1000лв , пък да видим няма ли работна ръка !
  • 8 Боко тиквата е самодостатъчен егоист

    14 0 Отговор
    Този е пълен нещастник и некадърник. Направо да се пенсионира.
  • 9 Васил

    16 1 Отговор
    И как да накараш някой да работи за 500-600?
  • 10 FTF

    14 1 Отговор
    Петков, ако работиш за 600 лв. на месец в България и ти ще идеш да береш ягоди за 1300 паунда в Англия. Първо обясни на бизнеса да си плаща редовно и да спазва работно време ,а хората сами ще дойдат. Чакате завода на Фолтсваген, ми кой ще работи там ? Те хората отдавна са си направили проучванията и колкото и парцели да им давате ще идат в Турция.
  • 11 9252

    10 0 Отговор
    А? - Как бе? - Вожда казва нация техническа! Толкова се развиваме че не ни стигат работниците! - Пък сега прогнозите за намалявано на работните места?
  • 12 Хайнщайн

    5 0 Отговор
    С трици маймуни не се ловят - народна мъдрост.
  • 13 гост

    5 0 Отговор
    " активиране на неактивни, незаинтересовани съответни лица, които да се включат в активната работна сила" Това активиране става с пари, условия и уважение към работника, равни на тези в другите страни в Европа. Останалото са си празни приказки. Ако направите минималната заплата 1000 лева при сегашните стандарти, ако има силни синдикати и камара на работниците, ако поущтрявате тези, които имат желание да учат и да се развиват, а не да работят като нискоквалифициран персонал или да търсят връзки, както е било при соца и продължава до сега, ако вземете бизнеса от мутрите и го дадете на хора, които знаят какво правят, може и да активирате нещо. Всичко останало е път към бездната и се надявам скоро работодатели и бизнесмени да го разберат, защото с това статукво бизнесите им ще загинат.
  • 14 kvy

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фишер Мари Мартин":

    Тя държавата не плаюа на свойте служители ти искаш да накара частника ли???
  • 15 gfdsea

    0 1 Отговор
    Такива като автора на статията когато по работят при условията, които се предлагат на българите тогава ...
  • 16 да,бе

    2 0 Отговор
    Е,те точно сега запрятам ръкави и започвам да бачкам!За някоя мутра ,де няма да ми плака навреме,или най-вероятно ще е овреме ,но пък на безценица!Така и мутрата в комбина с държавата ме ограбват!За да се пенсионирам,ще трябват ми стаж минимум 40г. плюс точки!?!??40 години ще трябва да дърпам да богатее от труда ми ,за да ми Ганю даде 100 лв пенсия!?А има държави ,след шестата година на която осигуровки си плащал ,и имаш права за све!Та при тези условия,заплати,социални и здравни осигуровки,регламенти за болнични и пенсии, от бързане ще си счупя краката за метрото в Ганю да бачкам!!!

    Коментиран от #17

  • 17 Миризлив пор

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "да,бе":

    И мутрата може съвсем законно да ти плаща 60% от договореното и да бави заплати. Ако не изядеш боя трябва да доказваш и да съдиш работодателя. Той пък някой ден ако е осъден може да плаща по 20-50 лева месечно стига да се покриват лихвите. И всичко е напълно законно, и като минеш така през 2-ма работодатели единствения начин да оправиш дълговете и да не те притесняват лихвари е да отидеш да бачкаш в някоя бяла държава.
  • 18 Работник

    3 0 Отговор
    Бандитска държава какво да се прави. Корупцията е национална политика. Работодателите плащат на всички политици без цвят стига да са на власт и те си траят и работодателите стават робовладелци.
  • 19 Гнида

    2 0 Отговор
    Т.е. искате да накарате циганите да работят ? Ще стане , ама друг път !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове