Last news in Fakti

4 Септември, 2019 19:21 3 353 19

ДАНС: ТЕЦ-овете на Ковачки са заплаха за националната сигурност

  • брикел-
  • перник-
  • замърсяване-
  • тец-
  • ковачки

Главният прокурор е обявил срок от 1 месец за инспекцията на ТЕЦ-овете

ДАНС: ТЕЦ-овете на Ковачки са заплаха за националната сигурност - 1

Има ли опасност за националната сигурност на България от горенето на отпадъци в четири теца, ще проверява екоминистерството, съобщи TrafficNews.

По-рано днес, полиция и жандармерия са влезли в топлоцентралата в "Бобов дол" след сигнал на ДАНС и разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Инспектори от ведомството, оглавявано от Нено Димов, ще проверява топлофикациите в Перник и Сливен, както и ТЕЦ-овете "Бобов дол" и "Брикел", които се свързват с бизнесмена Христо Ковачки..

„Във вторник в ранния следобед председателят на ДАНС докладва на главния прокурор информация, че е налице опасност за екологичната сигурност на Република България в резултат на дейността на 4 ТЕЦ-а на територията на страната“, каза говорителят на Цацаров Румяна Арнаудова.

Информацията е обобщена в справка, която е сочела наличие на данни, че в резултат на неправилно използване на определени съоръжения и съвместно горене на въглища и отпадъци се получава замърсяване на околната среда. „Замърсяването застрашава здравето и живота на българските граждани“, заяви Арнаудова. Тя добави, че веднага се е провело работно съвещание с участието на главния прокурор, министъра на вътрешните работи, министъра на околната среда и водите и председателя на ДАНС.

„В рамките на това работно съвещание беше връчено на министъра на околната среда и водите постановление за разпореждане на незабавна проверка“, каза Румяна Арнаудова. Тя трябва да установи спазва ли се екологичното законодателство при осъществяването на дейността на 4-те ТЕЦ-а. Още във вторник в 21 часа проверката е започнала.

Главният прокурор е обявил срок от 1 месец за инспекцията на ТЕЦ-овете.

„Горена е биомаса и RDF отпадъци, които като самостоятелно горене не представляват проблем, но е налице несъответствие между разрешеното по комплексното разрешително на съответните ТЕЦ-ове за използване на материали в процеса на горене“, заяви Арнаудова.По думите ѝ, ако контролният орган, на който е възложена общата надзорна проверка, установи, че са налице данни за извършено престъпление, те са задължени да уведомят главния прокурор за това, за да се предприеме наказателно преследване. А срокът от един месец за проверката може да бъде удължен до 3 месеца. „С оглед интензитета на предприетите действия очакваме този срок да бъде доста по-кратък от заложения първоначално от главния прокурор“, поясни Арнаудова. Тя каза още, че се очаква до края на работния ден от МОСВ да уведомят прокуратурата за резултатите от проверката на горенето на отпадъци в ТЕЦ-овете.

На мястото на ТЕЦ-овете са установени отпадъците, които са се изгаряли. „Възложили сме документална проверка на всички документи, съпровождащи изгарянето на различните отпадъци – дали е било в съответствие с даденото разрешително, дали е транспортирано по надлежния ред и какво е било изгорено“, заяви още Арнаудова.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Както винаги

    30 0 Отговор
    Данс научава последен...
  • 2 Газ до дупка

    33 0 Отговор
    В ТЕЦ " Бобов дол" работят с маски! Защо ли?
  • 3 Медиите

    40 1 Отговор
    от една година го тръбят това, ама наближават избори и ДАНС и Гешефтатурата се сетиха, че е време за циркове и панаири.
  • 4 Марио Кроненберг

    16 7 Отговор
    Всички ТЕЦове замърсяват въздуха и ТРЯБВА НЕЗАБАНО ДА СЕ ЗАТВОРЯТ!!! До един!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Олимпийска надежда

    12 0 Отговор
    Нено не е ли в ареста!
  • 7 За един пробит долар

    15 1 Отговор
    Да се съкрати наполовина администрацията на територията кръвопийци на народна пара хрантутници и консуматори
  • 8 Коментар📝

    16 0 Отговор
    ДАНС-49 000 ПЪРВОКЛАСНИЦИ ТОВА Е ВОЙНА БЕЗ ИЗСТРЕЛИ. ДАНС МЪЛЧИ И СИ ВЗИМА ЗАПЛАТИ ОТ ПО 2-3 БОНА.И СИ ТРАЯТ НАЛИ БАЦЕ ГИ ЗАПАЗИ И НЕ ГИ ЗАКРИ

    Коментиран от #12

  • 9 Behemoth

    13 0 Отговор
    Ковашки е тумор!
  • 10 Както винаги

    16 0 Отговор
    администрацията се задекства, когато ножа опре в кокала. И децата знаят, че в Бобов дол се горят боклуци в ТЕЦ-а от години. Кога Ковачки ще последва Банев, след като унищожи всичко в Югозападна България. Такъв бизнесмен е, че всичките му супермаркети в София фалираха.
  • 11 ковачев

    7 1 Отговор
    Тецовете тровят, а пожарите са за отвличане на вниманието.
  • 12 Другия с коня

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар📝":

    2118 та се.родиха 45 000 бебета,без да се уточнява колко са български,цигански,турски и т.н......бебета Общо....Трета и Последна Национална Катастрофа в България....Жалко за България....
  • 13 Кой68

    9 0 Отговор
    Каква прозорливост и какъв гений трябва да си че чак сега да го проумееш че ЗАСТРАШАВАТ НАЦ.СИГУРНОСТ?.......Още от придобиването на ТЕЦ-Перник и др.придобивки от Ковачки смърдеше...Но явно нямат нужда от него вече?Страшна каша.....

    Коментиран от #16

  • 14 дOд

    10 0 Отговор
    Всичко у нас след дъжд качулка. Чак сега когато по пресата се повдигна въпроса, че се горят отпадъци от Итация и от къде ли не се сетиха да се почешат. Д не би да не са знаяли? Един куп службички имат на разположение и големите заплати.

    Коментиран от #15

  • 15 Име

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "дOд":

    Просто паричките са сладки и схемата е отричай до последно. Ама рано или късно ще се намери кой да ги зачеше. Въпрос на време и на натрупване на критична маса. Да не се бърка с някои кампании от някой за някой, че и на тях не им е чиста работата.
  • 16 Ковачки

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Кой68":

    Жалката държавица и цацатА се събудиха от будната кома !!
  • 17 Момчета и момичета,

    2 0 Отговор
    КомунизЪма и комунистите са виновни, само те и никой друг. Прост народ-слаба държава... вече не си спомням кой и по какъв повод го бе казал. Псевдо-демократите умишлено унищожиха първо образованието, после здравеопазването, разграбиха това, което няколко поколения българи създадоха, а сега от висотата на собственото си благополучие ни казват кое е добро и кое не....За съжаление не останаха читави хора които да са способни да променят статуквото. Повечето грамотни и дееспособни са извън територията България. Жалко за децата и подрастващите....но Терминал 2 ги очаква.
  • 18 джедай

    1 0 Отговор
    Нено Димов не е ли ходил в Грахов дол? Къде зяпа? А в Гълъбово и в Стара Гъзора? Ако не иска да работи за българите да си подава оставката и да си ходи. Той първи трябва да съобщи,че в България се внасят италианските боклуци. Трябвало е да реагира навреме и да забрани изобщо внасянето. Унгарците трябва да са ни за пример.
  • 19 шестица

    0 0 Отговор
    ТЕЦ-ове на капачки. Пластмасови капачки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове