Last news in Fakti

6 Октомври, 2019 09:33 7 260 82

Учители не искат да работят в ромски училища и за 1300 лева

  • ромски училища-
  • учители

Ако утвърдени и доказани учители желаят, то те могат да напуснат своето училище и да отидат да преподават на ученици от ромски произход

Учители не искат да работят в ромски училища и за 1300 лева - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Въпреки допълнителните финансови стимули няма нито един учител, който иска да преподава в ромски училища. Това показа първият етап на Националната програма на просветното министерство "Мотивирани учители".

За преподаване в такива училища програмата предлага 300 лв. над заплатата, а от понеделник допълнителните пари ще са 500 лева над основната заплата.

Какво представлява програма "Мотивирани учители" на стойност 1,7 млн. лева, разказва БНТ:

Ако утвърдени и доказани учители желаят, то те могат да напуснат своето училище и да отидат да преподават на ученици от ромски произход. За целта ще получат 300 лева над заплатата си. Вече завърши първия етап на тази програма. Резултатите са, че само четирима учители са участвали до сега, а след препитването и те се отказали, защото не искали да пътуват до училищата.

За втория етап на програмата, който тръгва на 7 октомври, министерството увеличи стимула от 300 на 500 лева. Сега е времето кандидатите да подадат документи. А ако не искат да пътуват е възможно, учителят да преподава в училище в своя град и да се премести в ромското учебно заведение

Средният успех на учениците в основно училище " Св. св. Кирил и Методий " в ромската махала на Ихтиман е 3,70. В него учат 800 ученици, всички са от ромски произход. Има и шест групи за пет и шест годишни деца, където те усвояват български език. Редовни са. А ако някой случайно отсъства, учителят търси родителите по телефона или някой от четиримата медиатори посещава дома. Работят по различни проекти и средната учителска заплата е 1300 лева. Колкото до въпроса " А защо тогава няма желаещи учители? " тук отговарят "Малко повече информация и ще се получи".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тва учениците ли са

    87 4 Отговор
    Или членове на мексиканската банда МS13

    Коментиран от #47

  • 2 El boko

    109 6 Отговор
    Електората на ДПС ще се оплачи в БХК! :)

    Коментиран от #68

  • 3 Aдолф Хитлер

    105 8 Отговор
    Добре бе за 1300 лв аз ще им преподавам като няма кой

    Коментиран от #31

  • 4 Пешо

    90 5 Отговор
    То за българските училища няма нормални учители, че за циганските ли ще има :)

    Коментиран от #48, #67

  • 5 Соросоид

    81 1 Отговор
    Небългарския хелзингски комитет и Евророма и пр. сородоидна сган и защитници на римляните да бъдат така добри да отпуснат по 1000 лв на учител. Щом има пари за "интеграция", ще намерят и за учители, не да чакат на държавата. Искам да прочета коментар на умни и красиви НПО деятели...
  • 6 Тиквун Суджуколепний

    58 6 Отговор
    Пишете им шестици по всички предмети и ги пускайте да учат в чужбина с държавна стипендия! Колкото повече отличници имаме, толкова по-добре ни приемат в ЕвропЯ. Няма да пишете двойки и ще станем най-умната нация! Учител, който пише двойки незабавно да се уволнява! Хау!

    Коментиран от #42

  • 7 Адолф Хитлер

    47 5 Отговор
    Ама ще си назнача охрана от фирма SS
  • 8 Национално самосъзнание

    66 2 Отговор
    Да , той човека и така си е наредил живота . Дали за 300-500 лв си струва да се забъркваш с дегенератите ? Дори да си мотивиран да опиташ да изкараш поне няколко свестни момчета и момичета от цялата тумба , то в началото трябва освен благ нрав и някакво стабилно нормативно уредено лостче от държавата да има . А сега винаги ще си виновен и обявен за кофти даскал . И за кво да съсипваш подредения живот и имидж сред хората за някаква кауза пердута срещу 500 лв ?
  • 9 Адолф Хитлер

    50 6 Отговор
    Има ли фурни за печене на хляб в това училище
  • 10 Джако

    91 7 Отговор
    Дори и 500 лв. над заплатата са си чиста доза подигравка, за да преподаваш на такива примитиви.
  • 11 Адолф Хитлер

    38 7 Отговор
    Ако няма ще построя
  • 12 гост

    74 3 Отговор
    Моя позната учителка дълги години преподаваше във Факултета.Тя казваше,че там имало желязна дисциплина.След биенето на звънеца огромен чичко заставал на вратата със дебела сопа.Но това е било по време на соца.когато всички имаха равни права и задължения.Сега има Америка за България,БХК,ЛБХТ и други анти български,анти човешки организации.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мечо

    7 47 Отговор
    учитлите се даржат лошо сас чавет постояно се карат и нищо не учат заштото ги стересират постояно наказаниа забелешки дори да учатпо цел ношт им пишат лоши оченки социялни ни дажат сметки зашо са отсаствали или показват лош оспех е не става така,направетес и сметките после зиганите виновни
  • 15 Даскал

    26 50 Отговор
    В "българските" училища учат не по-малко идиотчетета отколкото в ромските .

    Коментиран от #40

  • 16 Учителите са виновни

    35 5 Отговор
    Нарушава ми правото ба братчтуми. Аз изкам с коня и каруцата да влезна те не дават ба братчту ми
  • 17 ДПСТО

    24 9 Отговор
    Не, това са вашите съграждани, българи са, виж им имената, тя и цяла Европа ги знае, че са българи.
  • 18 дават помощи само пред избори

    26 5 Отговор
    Дават да краднем ток ако гласувам за правилната партия Ми то дискриминация ба братчтуми
  • 19 Ща бегам у Гирмания ба братчтуми

    28 5 Отговор
    Тук държава не се грижи добре за нас още трябва
  • 20 NikNay

    43 2 Отговор
    . . . средната учителска заплата е 1300 лева. . . Е кой ще отиде да работи - директора взема 2000 учителя 600 ето ти ги средните 1300 . . . . Научете се най-накрая , че такова животно средна работна заплата няма има минимална ! Нека направят минималната 1300 и с наебавки от 300-500 и може някой да се навие.
  • 21 бай онзи

    49 1 Отговор
    да не са луди за 300лв да си хабят нервите с разни подобия на хора...

    Коментиран от #23

  • 22 Morgoth

    56 2 Отговор
    300 лева за разликата между това да работиш в нормално училище с най-много 2-3 келеша в клас и това да работиш в училище, където децата не знаят добре български, на повечето родители изобщо не им пука дали те учат, а келешите не можеш да ги изброиш. По-скоро 3000 ще трябва да предлагат за това.
  • 23 Стига убиждаш

    8 14 Отговор

    До коментар #21 от "бай онзи":

    Закво тез убиди ще краднем сичкото железо у вас ромеите са шефчета в държава ние караме мерцедес бмв и имаме по не колко коня и каруци злато пръстени ланец на врата братчтуми вие белите работите за 500 лева

    Коментиран от #32

  • 24 Behemoth

    11 1 Отговор
    Туй са рапери, бе!
  • 25 ЛудЛ

    38 2 Отговор
    Това да си учител в ромско училище е по-зле от колкото да си санитар при нас в Карлуково.Ама те ще си обучат техни учители на тях ще им дават по 1800 лева ,не по 1300,бъдете сигурни в това.В Търновския университет от доста години поне 10 има специалност "Ромски език и педагокика".Интересно ми ако завържат някой от министерството за един ден в такъв кабинет колко време,ще му трябва дя се побърка.И кой по дяволите позволи това да се случи в този величествен университет.Още една въпросче-закачка,на каква азбука пииат след като си нямат тяхна.И после като дойде народния съд потомците на тея който са позволили това ще реват колко много са направили за Българското образувание

    Коментиран от #28

  • 26 мечо

    2 17 Отговор
    закаде и е на штерката този немски език каде ште го ползва какво ште го прави,оправете си учебните програми и тогав може да работат хората като учинтли много ясно че никои ниама да се навие рибата са вмирисва от кам главата,не да ни делите на цигани и балгари дискриминациа
  • 27 Ицо папата и Любо къдравия

    41 4 Отговор
    Живеят в имения по скъпи от тези на Цар Киро и имат коли които обикновения българин цял живот да пести от жалката си заплата пак и на старо не може да си ги купи и сте се загрижили че ромите живеят зле. Плюя на Бойко Борисов и партия Гроб.

    Коментиран от #30

  • 28 Луд

    13 0 Отговор

    До коментар #25 от "ЛудЛ":

    Образование ама видиш ли случило им се това или онова.Хайде ,че се отплеснах ,а днес на смяна в Психоболницата е кака Пена ,а тая ако разбере ,че пак съм писал ще ми сложи от оная инжекция дето много ми си спи после.
  • 29 459

    39 1 Отговор
    Нека тези от МОН да отидат да преподават в такива училища за една година. Заплата 1300. Може пък и да понаучат нещо там за живота извън министерството?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 МЕНГЕЛЕ

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "Aдолф Хитлер":

    И аз разработил съм програмата ! Напълно безплатно ще е с поощрения !!

    Коментиран от #36

  • 32 NikNay

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Стига убиждаш":

    Хей, изгаднелия с колко ника още спамиш ? Това което пишеш нито е смислено нито е интересно и още по-малко смешно ! Поне да заработваш добре в неделя рано, рано сутринта. . . .
  • 33 Краси

    21 5 Отговор
    И за 5000 лева няма кой да се навие да бачка в мангалско училище...

    Коментиран от #46

  • 34 Официален език.

    19 2 Отговор
    За всички махали, трябва да е немски. Това е.

    Коментиран от #37

  • 35 Добре бе

    52 3 Отговор
    Аз всекидневно пътувам от големия град до селце с 300 ромски ученика. Преподавам математика. В 4-ти клас те продължават да бъдат неграмотни, и нечетящи, по-скоро мучащи. Взимам 1100 лв и се правя на маймуна само и само да мога да ги накарам да смятат елементарни неща.Уча се, песнички с математика, но резултата е един и същ - нулев. Кой нормален би отишъл да учи някого на когото не МУ СЕ УЧИ. ЗАЩО държавата продължава да пилее пари за тези деца.

    Коментиран от #65

  • 36 Адолф Хитлер

    21 1 Отговор

    До коментар #31 от "МЕНГЕЛЕ":

    Няма как безплатно да работи специалист като теб 1300 лв заплата наемам те за учител по биология и лекар това е играта

    Коментиран от #44

  • 37 Шварцен кюмюрен цигойнен

    16 1 Отговор

    До коментар #34 от "Официален език.":

    Аба натюрлише сичкото фамилия у Гирмания нема ДойчлантМойчлант има за крадене много ба братчтуми и бугария нищо не остана сичко откраднаха нашите конкуренти политиците.
  • 38 gogo

    14 4 Отговор
    Към всички, които биха отишли да преподават на мексиканците.
    Изкарайте една педагогика отидете и им преподавайте.
    Мексиканооооо арива ариваа,на тея от б.оят.а никога нема да им преподавам и за 13 300лв.!
    Ко казза ко?

    Коментиран от #43

  • 39 Учителка по история

    16 7 Отговор
    Ако ме съпровожда униформен служител на МВР през цялото време може би ще се навия

    Коментиран от #41

  • 40 Гост 2

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "Даскал":

    Да , ама ако им види човек оценките на тези идиотчета , повечето са 5 ци и 6 ци . Всеки нормален , мислещ човек би се запитал , дали тези високи оценки са дадени срещу знания или нещо друго ?
  • 41 А ако те съпровожда стриптизьор

    6 8 Отговор

    До коментар #39 от "Учителка по история":

    В униформа и в междучасието ти прави стриптийз лично на теб тогава ще ходиш ли
  • 42 Станчо

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тиквун Суджуколепний":

    Поне от 15 години това правят, да не им създават главоболия, и след този висок нереален успех хооп кандидат студент и доктор или инженер...
  • 43 Защо такъф дискриминация ба

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "gogo":

    Братчетуми
  • 44 МЕНГЕЛЕ

    20 1 Отговор

    До коментар #36 от "Адолф Хитлер":

    Може да поканим и други видни учители,Хуго Шмайзер ,Юнкерс,др.ЩУРМГЕВЕР ! И доста извънкласни дейностти като : Бягане на зигзаг под ръководството на др.Шмайзер и заобикаляне на ями с помощта на Юнкерс
  • 45 Гост

    6 7 Отговор
    С висше образование съм и за такава заплата съм готов да работя тази работа .
  • 46 Гост 2

    11 3 Отговор

    До коментар #33 от "Краси":

    Дай ми 5000 лв. и започвам веднага !
  • 47 бл.134 в Зап. парк

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тва учениците ли са":

    Ха-ха ,то други не останаха .
    Ромска интифада - квота 30% в армия, милиция , администрация .
  • 48 САП

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    За българските трябват учители, а за ромските звероукротители.
    Имам роднина който работи в подобно училище и описва какво е по време на час. Никакво желание за учене. Ходи се за да се отбие номера и закуската в 10 часа.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 hmhmhm

    18 1 Отговор
    Пратете мнистъра , оня ....., той да им преподава ! Пари на вятъра се хвърлят !
  • 51 МЕНГЕЛЕ

    20 1 Отговор
    Имам любима писалка ,Heckler & Koch P30 ако ми дадат да попиша с нея се наемам !Ще зарежа химията и биологията за известно време !!

    Коментиран от #53

  • 52 Иван

    20 2 Отговор
    Абе, я ги запишете на лятно или зимно училище в Германия и ги пратете там по "втория начин", че да намалим броя на неприспособимите в България и бабичките по селата да отдъхнат малко. То чавето като види колко може да открадне в Германия, за какво му е да седи тук?! Това не ми харесва, германците не искат "нови арийци", та даже и се мъчат да ги изгонят, ама и ние сме виновни, щото трябваше всеки да плати като французите по 300€ и да се махат без право на връщане. Бих пуснали обява в Интернет - "Дарявам безвъзмездно на ромско семейство с поне 5 деца едно годишната си българска заплата срещу презаселване в друга европейска държава и последващо не връщане за поне 15 години.".
  • 53 Адолф Хитлер

    15 1 Отговор

    До коментар #51 от "МЕНГЕЛЕ":

    Може разбира се. Всичко в името на науката.
  • 54 Абе ходили ли сте скоро до Карлово

    13 1 Отговор
    Точно до къщата музей на В. Левски е бейруд пълно е с мангал а пък ако дават помощи одете да видите ако не вярвате
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 мечо

    0 21 Отговор

    До коментар #49 от "Адолф Хитлер":

    едим кабел струва два лева незная какво ревеш се циганете са ви виновни балгари
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Лейтенант Грубер

    25 1 Отговор

    До коментар #49 от "Адолф Хитлер":

    Хитлер черпил сиганите с кафе?! Ако Хитлер е черпил сиганите с кафе, то със сигурност вътре е имало цианид вместо захар! 😂 Хитлерчо, а поне цигарка с тротил що не му даде с кафето, за да няма възможност после да ти открадне кабела за зарядното? 😂
  • 59 Хамсал

    20 3 Отговор
    Един сороски трол няма в темата! Това да ви говори нещо?
  • 60 Хрониките на Евразия

    6 7 Отговор
    Аз ще им стана учител по музика на ромите , ще им свиря всеки ден инструментите ! 😋 .. в духовата музика съм виртуоз , обикновено практикувам по градските тоалетни !😂😂😂
  • 61 dmxl

    20 2 Отговор
    Липсващото звено между човека и маймуната е циганина!

    Коментиран от #73

  • 62 Кака Мара

    33 2 Отговор
    Защо има дискриминация. С какво циганчетата са по-висша раса, та трябва да ги дундуркаме. Равен старт за всички. Ама не знаел български, не можел да чете и пише, не познава историята и устройството но държавата, не знае географията -отнемане на гражданство. Това означава на практика няколко милиарда годишно дадени за образование, здравеопазване, пенсии на българските граждани допълнително. Стига с тази криворазбрана толерантност,която ще ни изяде главите.
  • 63 dan4o

    23 3 Отговор
    Това си е жива дискриминация към българите.На едни ще се дават по 1300 лв. а на други за същата работа 1000лв.

    Коментиран от #74

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Пираня

    9 8 Отговор

    До коментар #35 от "Добре бе":

    И аз това се питам, защо държавата продължава да ти плаща след като неможеш да ги научиш,като повечето чиновници повечето от вас гледат да им свърши работния ден, заплатата нали върви. Преди да плюете, кажете защо нашите деца са принудени да вземат частни уроци за да кандидатстват, ако ги учите в училище. Защо когато платя, тогава се обръща внимание на детето? Същото и за повечето лекари, защо в държавния кабинет се преглежда по един начин а в частния по друг?

    Коментиран от #69

  • 66 Планът

    14 1 Отговор
    Решението е в 2 варияна.Пълен либерализъм ако щат но и нищо не им се дава помощи дърва и милост.Втори ясни и точни правила+държавна принуда ,но му показваш и ползите.Много от тях ще се социализират.За останалите резерват тип катун до сметище за да няма транспортни разходи
  • 67 Еееееее

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Прав си.
    Нема оти и пари нема.
    Това дет го пишат 1300лв.сигурно само у София и голямите градове.
    Я тоз дето го е писал да каже дали е сигурен за 1300тата лв.
    Или да обиколи малките градчета и села и след това ако не се страхува да пише истината.
    А не това което му напишат.
  • 68 MAMA

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "El boko":

    Ти имаш нужда от учител. Не се пише оплачи.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Учителка

    19 0 Отговор
    Добре е да се уточни за кои точно училища става дума, защото аз работя в ромско училище и за допълнително финансиране не съм чула))
  • 71 Oki

    12 3 Отговор
    Това е ДИСКРИМИНАЦИЯ!!! Защо за една група да се плаща повече!!! И за учителите от моя град искам повече пари.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 де да бяха

    5 0 Отговор

    До коментар #61 от "dmxl":

    си останали липсващо звено!
  • 74 Име

    10 1 Отговор

    До коментар #63 от "dan4o":

    Това е заради вредните, ама и 10 000 да им дават пак няма да се навият, може би ако им зачислят по 1 патрулка денонощно биха се навили. Сигурно в затора ще е по безопасно, но при положение че законите не важат за всички е нормално.
  • 75 Учител

    16 1 Отговор
    Само,ако ми дадат макаров и ми разрешат да стрелям ще отида да преподавам на тия изчадия адови!
  • 76 Сопата

    14 0 Отговор
    Българският Х.Комитет да се изпрати да ги учат
  • 77 Западните Балкани

    9 0 Отговор
    То качествен учител за 1300 лева и в българско училище няма да преподава. Отдавна заплатите трябваше да са над 1800 лева начлна заплата. Намаляване на натовареността и озаптяване на учениците. Учениците с особени нужди да бъдат в специализирани училища или паралелки, т.к. в момента нито те имат полза, нито другите ученици. Да не говорим, че са подложени на тормоз. Борисов обещава, но случая с медицинските сестри показва колко струва думата му - нула. Даже отрицателна стойност, обещае ли, значи ще направи наопаки.
  • 78 Палко

    7 0 Отговор
    Ами като няма желаещи учители, членовете на БХК и подкрепящите го да отиват да преподават на ромчетата, може да искат подкрепа и от централата на ГЕРБ!!!
  • 79 ДОКО

    1 0 Отговор
    И ЗА 5000 ЛЕВА НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН...
  • 80 гост

    1 0 Отговор
    Аха, значи пак дискриминация се подклажда и то от самото министерство. Ако искате да сте в циганско училище ще получавате 50% повече пари. Защо? Това не е борсов пазар където търсенето да определя цената. Защо няма цигани и циганки учители които да си преподават в училищата, където са учили самите те? Да си взимат хилядарка чисто на месец и да преподават, защо ги няма?
  • 81 Мария Атанасова

    0 0 Отговор
    Да идат да им го набият отзад на мед. сестри/акушерки, израждали "ромите" преди години за по 450лв.! Я ги оставете да раждат по оборите...
  • 82 Роси

    1 0 Отговор
    Защото пишете лъжи. Има желаещи хора , но незнайно поради каква причина не ги допускат. Аз лично съм кандидатствала по програмата "Заедно в час",но ме отхвърлиха ,въпреки, че съм с висше икономическо образование и живея в село с преобладаващо ромско население и то а аргумента, че не съм достатъчни мотивирана. Какъв по-голям мотив трябва да имаш от това, че имаш желанието да преподаваш. Всичко е лъжа и измама.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове