5 110 26

Георги Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

По думите му вицепремиерът Красимир Каракачанов трябва да приеме по-дипломатичен тон към съседите

Георги Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония
Снимка: БГНЕС
Мария Атанасова

Ако в Македония сега смятат себе си за различни, моля - не възразяваме! Но ако смятат да откраднат историята ни, с това няма да се примирим, защото тази история е основата на нашата идентичност. И това не могат да го разберат дори и някои наши учени - трябва да браним историята си, защото сме отстъпили прекалено много на Македония. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" Георги Първанов, президент на България и историк, по повод нерешените исторически проблеми между България и Северна Македония.

"Проучване в Скопие наскоро показа, че България е най-враждебната им страна, което показва, че нямаме ясна позиция, включително и като тактика. Ние, българите, трябва да сме в състояние да преговаряме и разговаряме с всяко избрано законно правителство в Скопие, но на базата на много по-ясна, изчистена позиция", каза Георги Първанов.

"Ние трябва да отидем с нова, още по-чиста позиция, първо", изтъкна той по повод отлагането за започването на преговори за присъединяване на С. Македония към ЕС. "Второ, да не се връзваме с исканията за промени, трябва да сме готови да говорим с всички, това е втори въпрос. Ние, ако не сме готови, ако изпълняваме чужда роля и чужда поръчка, както имам усещането сега, ако ще 60 години да имаме, положението ще е същото.

Трябва да разпишем много ясно, да дефинираме по-скоро понятието "обща история", всички забравиха, че имаше такова понятие в т. нар. договор. Към него трябва да има кратък анекс: че историята ни е обща, защото през Средновековието, Възраждането, до началото на 20-ти век, основното население е българско. Точка! Всичко друго е излишно, от това произхождат всички други дефиниции, които ще се дадат за Гоце, Даме Груев и т. н. Не може да вървим по домова книга за всеки - решението е в тези три изречения, които ви цитирах", убеден е Георги Първанов.

По думите му вицепремиерът Красимир Каракачанов трябва да приеме по-дипломатичен тон към съседите. "Първо за античните претенции на Македония - там работата приключи! Гърците си направиха един великолепен договор, в който решиха всички проблеми, вкл. и по-дребни, и оставиха някои незначителни такива. Що се отнася до г-н Каракачанов, усещането ми е, че се държи малко провокативно, както ранното ВМРО, а в този момент наистина трябва да има твърд, но и дипломатичен тон. Най-важното е да запазим усещането, че сме най-близките народи на Балканите. Не можем да им променим съзнанието, а как се чувстват - тяхна работа", изтъкна историкът.

Георги Първанов не смята за драма отлагането за започването на преговори за присъединяването на С. Македония към ЕС. "Франция, Дания и Холандия са страни с традиционно повишени изисквания, първо. Второ, самият Заев трябва да си признае, че беше подведен от някои европейски "лидери", вкл. и комисари - е, не се случи. Може би това време може да се използва от нас в позитивен план.

Няма драма с отлагането за присъединяването, но е неприятно. Според мен така Македония ще има повече време. А също и ние - да им представим спокойно и дипломатично, но и твърдо, нашите условия към тях", смята Георги Първанов.

България
Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор

 • 2 Страхил

  25 10 Отговор
  Да ни върнат Луната! Празника на тиквите е скоро и Боко има имен ден, нека го зарадваме да видим какви бонбони ще даде или ще каже, че е ден на Народните будители.

  Коментиран от #5

 • 3 Хайл

  21 19 Отговор
  Гоше и ти беше президент-какво направи? НИЩО Поне каракачанката има топки да не се мазни на европейците

  Коментиран от #17

 • 4 КралиМарко

  33 12 Отговор
  Аген Гоце - милионерче, не се подигравай!Синчето милионерче, тате - тоже.Ма то агент на Дс да не е милионер - е нема такова животно!Ей, ето такива мазници са ни натресли библиотекарите от 6-то и 2-ро Управление на ДДс и от как смениха бай Тоше, само агенти ни клатят здраво.Затвор и конфискация на цялото имущество на роднини и познати на всички близки до властта в последните 30години!Така ще се започне на чисто с равен старт и пълна хазна!А, за тях може да се отвори и едно Белене с интернет и самостоятелни килии.Да беше нормална Държава , всички агенти на Дс щяха да са разорени и настанени до живот на топло.Да, ама тук е лабав народа - проЗт та дрънка!

  Коментиран от #9, #10

 • 5 Хайл

  6 7 Отговор

  До коментар #2 от "Страхил":

  И когато му честитат трябва да му викат "конграчулейшън"
 • 6 Господин за един ден - Пурко

  28 1 Отговор
  Защо само се сещате за решения на проблемите само преди избори! А през останалото време само да пълните гуши!

 • 7 Този коментар е премахнат от модератор

 • 8 анонимен

  29 5 Отговор
  ГОЦЕ, И ТЕБЕ ТЕ ВИДЯХМЕ ЩО ЗА СТОКА СИ! Но важното е че историята бързо забравя слабите и провалили се политици! Ти си оставаш една без- интересна прочетена книга!
 • 9 анонимен

  15 6 Отговор

  До коментар #4 от "КралиМарко":

  Евала! Напълно те подкрепям!
 • 10 кажи

  3 2 Отговор

  До коментар #4 от "КралиМарко":

  къде се намира вилата ти за да си паркирам колата наблизо. пс караш ли магната?
 • 11 👽Корабът Майка👽

  4 0 Отговор
  Не е открит разум и признаци на интелект
 • 12 Ставрю

  16 4 Отговор
  Гоче прав си дори се възхищавам от написаното и го подкрепям. Опитаи да те чуе бате Боко щото той е на път да продаде България за копеики защото така му налага запада.
 • 13 браво умници

  12 5 Отговор
  агент Гоце е комунистически измекяр, и слуга на ДС, чието време е минало, нямаме нужда от твоите съвети, и от оня изрод с голямото чело, дето е водещ в телевизията на Шиши, истината е, че просто трябва да се увеличи пропагандата в Македония, български телевизии, български вестници, и местни емисари, това е начина, да ги върнем обратно в лоното на българщината, а Гоце да го духа, и неговите ментори също … те са минало, нищо че още не го знаят
 • 14 БНСРП

  17 1 Отговор
  Никакви Компромиси с Тия Идиоти.Правят като Сърбите явно добре са им промили мозъците.То преди Балканската Война Руския посланик в Сърбия им натяквал, че са нация която няма нищо общо с нас . Руснаците и Англичаните са най големия ни враг. След това са Сърбите и Гърците.Трябва като гърците да не им подпишем докато не признаят че говорят на Български диалект. Това е все едно Американците да кажат,че говорят на американски а австралийци и новозеланци, че говорят на австралийски и новозелански.Да има Американски диалект на Английския както и Австралийски и Новозеласки диалект.Същото е в Бавария ако отидеш там няма да ги разбереш но те ще те разбират, говорят диалектен немски.
 • 15 Анонимен

  5 5 Отговор
  Агент Гоце, по добре си мълчи ,като комунист нямаш право, да за чепкваш тази тема!
 • 16 да,бе

  4 7 Отговор
  Излиза,че трябва македонците,цялата си идентичност да затрият в полза на българите!А после ще им обясняваме ,колко добри сме им приятели!Ами избор нямат, ще се съгласят и забравят,както направиха кога влезнахме да им територията ограбим!Само,че има едно НО!Но като влязат в Европата бързо ще се ориентират,и както цариградската четворка не ни бръсне за слива,няма и те!И с право!
 • 17 Казуар

  4 3 Отговор

  До коментар #3 от "Хайл":

  Каракачанката като не се мазни на Европа и Македония не бъде приета, върши работа на Русия, която с охота ще се намести.
 • 18 Докога?

  3 3 Отговор
  Докога агентите на ДСто, детенцето на КГБ/ГРУ, ще ни оправят отношенията с Македония?Министър Мишелинчо дуе бузи, Милионера Гоце сее велики мисли! Станалото в Брюксел е ВТОРИ. НЬОЙ! ГРОНТОФИЛА МАКРОН-НА НАЙ-БЛИЗКИЯ КЛОН! ОТПОР НА БЕЗРОДНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ-КОМУНИСТИ ,АГЕНТИ, ЕВРОДЖЕНДЪРИ, ПРИЯТЕЛИ И СЪПАРТИЙЦИ НА ВЛАДО КУЗОВ!

 • 19 Дикьоси

  7 0 Отговор
  А другарят Първанов яко се е навел на СССР!
 • 20 тука е прав

  10 0 Отговор
  В случая Първанов е прав нищо че неговите партийни вождове направиха с репресии и убийства от Българите Македонци
 • 21 Кой68 до -4-

  2 1 Отговор
  Не го защитавам?НО?!Президента не прави външната /вътрешна/политика на държавата,а с това е задължение на Мин.председателя и неговото правителство?Какъв то и ще да е Г.Първанов е историк/добър или лош/.Каракачанов забравихте ли какви ги дрънкаше преди сключване на сделката за F-16/70 и какво бръщолеви след това?Дебелия/голям/патриотар...И между другото Македония бе създадена като държава от коминтерна,а в зората на "демокрацията" бе призната от правителството на СДС/др.И.Костов и вън.мин.Ф.Димитров/.Има огромна разлика между агент и доносник????????
 • 22 Анонимен

  0 0 Отговор
  Тука има много тролове ,за това и има много предатели!
 • 23 cazzo di cane

  1 0 Отговор
  Просто трябва да прекъснат всякакви дипломатически връзки с Фиромия и напълно да ги игнорират. Да затвоят границата с тях и да не ги пускат в България.
 • 24 Шах

  0 0 Отговор
  Да се събудят тия,да признаят коя им е родината и да стане вече съединението факт .С един куршум 10 заека е лоното на българите,в ЕС,в НАТО, след година в шенген,в еврозоната...ама не та не та не по голямо доказателство че са чисто кръвни Българи????няма 😊
 • 25 Арим

  0 0 Отговор
  С българските родоотстъпници не трябва да се разговаря дори.Които се мислят за македонци не трябва да ни интересуват,каквато и да им е съдбата.Но те ще продължават да се натискат за български паспорти.
 • 26 анонимен

  1 0 Отговор
  Гоце, и ти доста поокрадна! Ама има Господ! Дано да те удари по най-милото!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.