Last news in Fakti

20 Юни, 2012 19:34 2 302 0

2013 г. борим престъпността с единна информационна система

  • престъпност-
  • единна информационна система

На 23 май 2013 г. България най-после ще има изградена единна информационна система за противодействие на престъпността /ЕИСПП/ . Това заяви зам.-директорът на Националната следствена служба Петко Петков на представянето на проекта „Доизграждане и усъвършенстване на Единната информационна система за противодействие на престъпността и интегриране на ведомствените информационни системи с ядрото”, който е и ръководител на проекта.  Това ще стане факт близо 15 години след вземането на решение за изграждането на системата.

Единната информационна система за противодействие на престъпността ще позволи да се наблюдава и контролира комплексно наказателната процедура. ЕИСПП ще позволи да има цялостно наблюдение и обратна връзка, за да се реализират точните законодателни промени. За да заработи тя не са необходими законови промени.

Историята на един престъпник от задържането му до излежаването на присъдата може да се проследи само с едно кликване на мишката.
Системата ще свързва базите данни на МВР, Министерство на отбраната, съд, прокуратура, следствие, затвори, митници.

Досега са дадени повече от 15 млн. лв., а доизграждането й ще струва 5 447 561 лева, като 85% от средствата са от Европейския социален фонд, а 15% от националния бюджет на България. Проектът по Оперативна програма административен капацитет трябва да се реализира в рамките на 18 месеца.
От самото начало идеята е на едно място да бъдат събрани данните за извършени престъпления, обвиняеми, разследвания, дела в съда, присъди, излежаване на наказанията, декларирани доходи пред данъчните. Досега всяка структура изграждаше самостоятелно информационната си система с бази данни. В момента единствено тази на прокуратурата, военна прокуратура и следствието работят по стандартите на мегасистемата.

Иначе решение на МС за единната информационна система е взето още в далечната 1996 година и от тогава до сега се точи във времето. От 2006 г. насам в действие е влязла централизираната информационна система, като при нея са изградени  ведомствените информационни системи на Националната следствена служба и Прокуратурата, съдилищата. Предстои изграждането на подобни системи в Митниците, Главна дирекция охрана, Главна дирекция на наказанията . Не е довършена все още системата на ДАНС.  От 2009 г. доизграждането на системата е ангажимент на Прокуратурата. През следващата година предстои свързването на всички отделни системи към единната информационна система.

До момента, ако едно лице се води неосъждано, дори и срещу него да текат разследвания, няма как да се проследи криминалното му минало. Със задействането на информационната система на прокуратурата обаче тази справка е задължителна.

Основната цел на проекта е пускане в експлоатация, поддържане и развитие на ЕИСПП, като национално интегрирана база данни за фактическото състояние на престъпността.

Проектът е на ниво довършване на обществените поръчки и е в процес на сключване на договорите с изпълнителите, отбеляза Моника Димитрова, шеф на ОПАК, според която този проект е ключов.

За проекта ще се ползва опита на Естония и Германия, заяви главният координатор на проекта прокурор Христо Манчев. Изключително много разчитаме на подкрепата и на МВР, тъй като 94-95% от разследванията се водят именно там., допълни главният координатор на проекта, който положи изключителни усилия за доизграждането му.

IT отдела на МВР са работили също усилено през последните 3 – 3,5 години за доизграждане на отделните компоненти, коментира директорът на „Комуникационни информационни системи” към МВР Иван Димитров.

С проекта е избегната и статистическата грешка при отчетите, която сега се появява при съпоставка на тези от МВР, прокуратура и следствие по наказателните производства.

По проекта е предвиден и голям ресурс за обучение на кадри.

За пример при подобен род системи бе дадена изградената система на Нотариалната камара. Председателят на Нотариалната камара Димитър Танев отбеляза, че собствената си информационна система за противодействието на измамите с недвижими имоти, те са изградили само за една година. С нея нотариусите са добили достъп до системата на МВР, ЕСГРАОН и са изградили информационна система на пълномощията и завещанията. Достъпът до МВР осъществен от специалистите на министерството и на камарата може да послужи като модел за взаимодействие в ЕИСПП.  Той  посъветва колегите си, за да заработи ефективно системата,  да изготвят специфични правила и указания за работа и да се обучат съответните длъжностни лица. Според него за всяка отделна процедура трябва да има поднормативен акт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове