Last news in Fakti

25 Юни, 2012 19:58 1 415 4

Атака иска оставката на Вежди Рашидов

  • вежди рашидов-
  • атака

 

Партията на Волен Сидеров поиска оставката на министърът на културата. Причината – Вежди Рашидов псувал и говорил на турски език по време на среща с български и турски кинодейци, състояла се в петък.

На пресконференция на „Атака” бе излъчен видеоклип от срещата във ведомството на Рашидов, на който се вижда как в началото министърът поздравява гостите си на турски език. След това предупреждава: „Малко на турски ще говоря, и аз знам чужди езици”.

По-късно скулпторът отправя ругатня по адрес на фотографа, който трябва да направи обща снимка на участниците в разговорите за съвместни планове между кинематографи от София и Анкара.

„Вежди Рашидов може да е народен художник на Турция, но като български министър на културата няма право на такова държание”, възмути се националистът Десислав Чуколов.

От „Атака” обявиха, че внасят в парламента промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите. Причината – в момента в наредбите нямало забрана да се говори на чужд език по време на демонстрации. От партията настояват да се запише такова ограничение, каквото има в Избирателния кодекс.

Националистите се опасяват, че в противен случай ДПС може да се възползва от законодателния пропуск и да си позволи да агитира на турски език – и то още преди началото на изборната кампания.

Миналата седмица партията ан Ахмед Доган направи предложение за промяна в закона, така че предизборните кампании у нас да не се водят само на официалния за страната български език.

Обвиненията към Вежди Рашидов не останаха без съответната реакция от засегнатата страна. От културното ведомство публикуваха на сайта си изявление, в което се посочва, че в началото на неофициалната петъчна среща с турски и български кинотворци министърът е поздравил първо на български език всички участници, а след това е приветствал с „Добре дошли” на турски гостите от Турция.

"Това беше израз на уважение и приятелство към турските кинодейци. На срещата присъства видната преводачка от турски език Вера Самарджиева, която беше поканена от Mинистерството на културата специално, за да превежда по време на цялото събитие", пише още на сайта на ведомството.

Що се отнася до твърденията на Волен Сидеров и Десислав Чуколов за нецензурен език от страна на Вежди Рашидов, фактите не потвърждават това, затова окачествяваме думите на двамата депутати като клевета, допълват от пресцентъра на институцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайтов

    1 0 Отговор
    Срам, срам, срам е този пияница!!! Срам! Борисов, защо сложи това мекере на този пост, на който Дядо Вазов е бил??? Защо?

    Коментиран от #3

  • 2 кик

    0 1 Отговор
    те тва е бугаристан......ако зависи от мен ще престане да диша
  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хайтов":

    tuk naistina si prav.tozi prost chovek ne e za ministar.
  • 4 D.P

    0 0 Отговор
    Нека да разкажа първо кой е Вежди Рашидов...За художник и скулптор може и да е добър не знам,но като министър на културата той е срам за България и за това правителство и е нанесъл много вреди на българската култура.Той е човекът,който искаше 3-ти март да се премахне като национален празник на страната защото тази война не е за освобождението на България ами се е водила заради други причини...Вежди Рашидов е човекът който уреди снимането на турско-български сериали в които турското "пристъствие" както се пише в учебниците се показва по един протурски,изкрвен и неверен начин като например вместо турците да режат ръцете и краката на Балканджи Йово защото той не дава хубава Яна на турска вяра те ще играят белот с него...Общо взето турските башибозуци и еничари в България по време на османското "Присъствие" се показват като едни приятни туристи които се разхождат по българските земи,играят белот с българите и съжителстват в мир и спокойствие с тях...Вежди Рашидов е човекът който отпусна на Планета Пайнер 3.2 милиона лева от еврофондовете за да развиват българската култура(все пак идват избори и на ГЕРБ ще са им нужни чалга певици за предизборната им кампания както знаете предизборните кампании на герб са чалга,концерти,кебапчета и кюфтета а не речи в които да обясняват какво направиха за 4 години и какво ще направят ако пак дойдат на власт)...Да не говорим че този човек не може да говори правилен Български език ,че псува и се държи неприлично пред българския герб което го има на запис но не предизвика особен интерес от медиите и куп други скандали... Това според Волен Сидеров е неприемливо и той поиска неговата оставка след което някой се обадил на телефона на Веждито и той се появи в парламента пиян като последния пияндур (не преувеличавам гледах го това видео) и започна да обижда Волен Сидеров с думите "Кой си ти бе аз съм велик скулптор аз съм един от най-добрите български художници и хората ме обичат, а теб кой те обича?" та това се случи в парламента в петък и това е министъра на културата ни но както винаги в медиите Сидеров е "болен и предизвиква скандали" а другите са добрите...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове