Last news in Fakti

22 Юни, 2012 15:23 2 193 0

Снимат турски сериен филм у нас

  • турски сериал-
  • "ездачи"-
  • снимат-
  • българия-
  • вежди рашидов
Снимат турски сериен филм у нас - 1
Снимка БГНЕС

Предстои да бъде подписано споразумение за филмови копродукции между България и Турция.
„С голяма група кинематографисти ще замина за Анкара, за да подпишем споразумение. Имаме готовност да го направим. Вече сме подписали с Франция, Израел, Италия. Трябва да го направим и с Турция, защото тя е една огромна страна, която само за миналата година има две мегапродукции”. Това заяви министърът на културата Вежди  Рашидов.Днес той се срещна с творческия екип на турския многосериен филм с работно заглавие „Ездачи”. Екипът ще снима у нас в продължение на една седмица. Режисьорът на филма е Сердан Акар, продуцентите са Мухарем Гюлмез и Таркан Карлидаг, изпълнителният продуцент от българска страна Габриел Георгиев, както и Дейвид Варод, изпълнителен директор на „Ню Бояна Филм” АД.
    Продукцията е мащабна, с продължителност 78 филма по 85 минути всеки. Продуцент от турска страна е известната компания „Галата Филм”, която го изработва за Телевизия „Стар”. Копродуцент от българска страна е „Ню Бояна Филм”. Голям екип от професионалисти от Република Турция ще работи по тази мащабна и амбициозна продукция, първа по рода си в България.

Рашидов отбеляза, че в последните години българското кино е много будно, макар, че  в годините на промяната се е получил един вакуум.  "Смятам, че дойде време този вакуум да се преодолее. Това споразумение дава възможност да се търси финансиране от двете страни. Важно е българските и турските кинематографисти да започнат общи проекти в името на голямата култура. Трябва да бъдем мъдри и да загърбим всички различия”, каза Рашидов.
Рашидов отбеляза, че след седем-осем месеца „Одеон” ще бъде кино за българско, балканско и европейско кино. Искам тук да стане един център на европейското и балканското кино,  заяви министърът на културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА