8 456 0

Борисов отговори на Путин: Може би информацията му е стара

Средно по 5 км на ден строим, каза премиерът

Борисов отговори на Путин: Може би информацията му е стара
Снимка: БГНЕС

Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативни диверсификации. Сигурно не им е приятно, че сме толкова лоялен член на ЕС и НАТО. Това каза премиерът Борисов пред бТВ по повод думите на руския президент Владимир Путин, че бавим умишлено "Турски поток".

"Може би информацията на Путин е стара. Средно по 5 км на ден строим. Много процедури трябваше да минем. Да дойде, да види, ние спазваме процедурите, затова е сигурно, че ще го построим", каза Борисов.

"Аз знам, че за България съм направил всичко, което съм обещал. В стратегическото споразумение, което подписах в САЩ пише, че България е газов хъб, газов разпределител", каза още той и напомни, че към Путин има отправена покана за посещение у нас.

"Ние бяхме за първи път в Япония, Корея, в Кремъл, в Саудитска Арабия. Но, да си на камината в Белия дом, при американския президент, това ми е за втори път, и то в компанията на държавния му секретар, това е признание. Може би нашите съседи сега недоволстват, но ние сме си го спечелили", коментира премиерът.

"Гледах със съжаление Тръмп и неговите медии как се караха, бутаха и биха. Не искам да виждам това нещо там. Свободата на медиите у нас е толкова голяма, че вие ако ми кажете едно поне нещо, което не е стигнало до хората....Днес гледам, че 4 жени протестират пред "Илинден" защо общината прибрала в дома клошари да не умрат от студ...Какво лошо е направила общината", възмущава се Борисов.

"Тръмп беше изключително подготвен за ядрената ни енергетика и другата седмица идват експерти по ядрената енергетика, за да видят какво имаме и какво може да има. Да, руски са реакторите, електрониката е арабела...Тръмп веднага схвана всичко и каза, че ще ни прати хора. Присъствието на вицепрецзидента и държавния секретар по срещите също е от голямо значение за нас", посочи Борисов.

Запитан за изпращането от страна на САЩ на човек в посолството, който да след за върховенството на закона, премиерът отговори:

"Аз съм поискал такъв човек, защото ми омръзна да слушам лъжи от "Репортери без граници". Питам ги: дайте ни факти какво не е излъчвано. Да, двама олигарси си направиха кой сайт, кой телевизии...и като стане нещо казват: Аз съм издател. Ами те не са ли по правилата на закона. Аз като не съм на поста, ще си направя един сайт или с една камерка ще ходя и ще съм най-добър и ще кажа: Няма да ме пипате, защото съм издател. Да, аз съм поискал от САЩ да дойдат в различни сфери - в ядрената сфера, за върховенството на закона..., там, където искам да хвана бика за рогата", каза Борисов.

"Поисках от "Репортери без граници" да дадат едни правила и да съберем издателите", съобщи той.

"Откъде познавате вие Цацаров и Гешев, кой ваш редактор ги познава лично (обърна се Борисов към Цветанка Ризова - бел. ред.), та коментирате и казвате, че са от един отбор", попита Борисов.

"Те са много различни. Цацаров е много начетен, Гешев е по-добър в оперативната дейност и аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото има оперативно мислене. Цацаров дойде от съдия и е в час с всички присъди, докато МВР и прокуратурата", смята той.

"Нервността на Путин идва и от тази работа, защото ние действаме безкомпромисно срещу шпионите, коментира Борисов и казуса с Николай Малинов, който бе пуснат от съдия да отиде и да получи орден от Путин, въпреки че е обвиняем", каза премиерът.

"Аз подкрепих най-много Лозан Панов с парламентарните си групи, Христо Иванов ни беше министър, той идваше често при мен г-н Панов и аз казах, че ще го подкрепя. Не съм лицемер", посочи той.

"Кой да сложа за правосъден министър? Мая Манолова ли да сложа, само тая глупост не бях правил. Затова сложихме Данаил Кирилов", посочи Борисов. Той изтъкна, че е имал срещи с хора за поста главен прокурор, но всички били мързеливи, а най-подходящ беше Емил Радев.

Вината ми е, че както направихме Мая Манолова омбудсман, така поискаха и техен главен прокурор, омръзна ми вече да им слушам глупости", каза още той.

"Братът на Иван Гешев е лична охрана на президента Румен Радев, той има пряка връзка, там се прегръщаха. Радев нямаше с какво да влезе в новините, докато ние бяхме в САЩ и затова върна указа. ВСС два пъти с 20 на 4 гласа взеха пак същото решение. Нито Радев, нито Борисов разбираме от това, има специалисти, които са там и избират", коментира още премиерът.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 41 гласа.

Още по темата