7 806 31

Ето колко е заплатата на кмета на най-бедната община

Над 50% от хората в Ружинци живеят под прага на бедността

Кметската заплата в най-бедната община у нас – Ружинци е 3414 лв. Там живеят малко над 3 хил. жители, което е под минималното изискване от 6 хил. души по закон, за да има община. По данни на Националния статистически институт общината е и една от трите в България, в която над 50% от хората живеят под прага на бедността.

Освен това от 265 общини у нас, близо 50 не попадат в изискванията за община. Възнаграждението на кмета Александър Александров е гласувано след преизбирането му за втори мандат. Преди актуализацията той е получавал 2551 лв.

Общината има и 11 общински съветници.

По думите на Александров заема ръководна позиция, която предразполага за висока заплата. Освен това обясни, че тези пари не отиват за неговия джоб и често дава от средствата за благотворителност.

Местните разказват, че кметът работи за селото, но като се вземат предвид ниските доходи, жителите на Ружинци смятат, че кметското възнаграждение е несправедливо.

Кметът на Ружинци се хвали с безплатен обяд за 700 души, 30 км. асфалтирани улици и ремонт на детска градина в съседно село.

Освен това председателят на общинския съвет, който получава 1800 лв., както и шефовете на комисии, ще разпределят част от заплатата си за дарения.

Бившият кмет на Столична община Александър Каракачанов заяви пред bTV, че настоящият закон е превърнал общините в яма за вадене на пари, от която се възползват мнозина.

По думите му малките общини са се превърнали в социална дейност, която да поддържа живота на хората. Причина за това е, че няма държавна политика, която да развива производството, смята той.

„Ще се стигне до момента, в който кметовете ще си сложат министерски заплати, но като няма работна ръка, ще се наложи съкращаването на половината община. Така формално средната заплата ще се вдигне, а общинските съветници ще получат 70% от кметското възнаграждение”, коментира бившият кмет.

Кметът на община Антон - Андрей Симов обясни, че работата и резултатът от всички действия за една община трябва да са определящи за кметската заплата.

По думите му големината на една община не определя броя на администрацията, а броя на ангажиментите, поети към нея. Според него всяка община е индивидуална и различна.

„За да си успешен кмет, трябва да имаш подготвен екип”, допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 кнаус 485

  78 0 Отговор
  Е за това казвам,че живеем в много скапана държава....
 • 2 Боко феодала

  44 0 Отговор
  За тия пари, каквото каже вожда това прави главанака! Вие, как мислите владее Пунта Мара ми със страх и кокалче ?
 • 3 Кърмит

  49 0 Отговор
  Когато на човек ръцете му са заврени в г*за, става народен хрантутник! Не случайно сега пробутаха и 8 лв. партийна субсидия!
 • 4 Северозападно пропаднал

  51 0 Отговор
  Мале, у Северозападо се случи чудо и се замогнаа( особено кметовете де) И у Берковица четох–2700лв. Дайте информация и за другите общини, та да се направи КонКур(с)
 • 5 прогноза

  39 1 Отговор
  да живее ГЕРБ.следващия мандат 6000 лв,заплата за 1500 души останали в общината
 • 6 Паисий е жив

  51 1 Отговор
  3300 за кмет на община е добра заплата, в това няма нищо лошо. Лошото е, че след спорове ще вдигат пенсията на 125 евро. Това е истинското престъпление. Ако хората взимаха по средно 1000-1500 лв., никой нямаше да казва, че на кмета 3 са много.

 • 7 По 1лв на глава за кмета за 1месец

  17 0 Отговор
  На козар колко плащат за коза да а пасе за 1 месец?
 • 8 меми

  20 2 Отговор
  Безобразен хрантутник,да му преседнат дано ,да се задави
 • 9 Гост

  26 0 Отговор
  ей това е 3400 за да може да го раздава на баровец сред бедните! точно по лев от всеки човек взима в околните села, е те са на по 200-250лв пенсии но си имат богат кмет който ако е на кеф ще ги почерпи по супичка за коледа.
 • 10 рекордьор

  21 0 Отговор
  Чупи рекордите тоя 3414 за 3000 души,по 1 лв. и нещо на човек взема,евала

  Коментиран от #15

 • 11 Пурата

  11 1 Отговор
  искам само аз да съм добре за другите не ме интересува грам.???
 • 12 ропа

  22 4 Отговор
  Песий по 200 лев,заплати масово по 400-600 лева и то ако си от щасливите роби който си намерили рабата ,ама иначе кмета взимал 3000 лева ,това си е съвсем нормално в най куронпираната и най бедна държава в ЕС.

  Коментиран от #22

 • 13 лари

  17 0 Отговор
  Покажете снимка на тоя екземпляр за да го видят хората и да му се порадват
 • 14 наш

  23 1 Отговор
  Структурите от комунизма не са мръднали.Тогава имаше кой да ги храни,но сега храната е на свършване.На никой не му стиска да разчисти тая кочина.Безсмислени кметове,зам.кметове.секретарки,шофьори,деловодителки и др.шляещи се дубликати без грам добавена стойност.Казват,че нямало кой да работи в производствата,време е хиляди държавни служители да намерят своя път в частния сектор и да видят как се изкарва хляба.

  Коментиран от #20, #21

 • 15 Бай Пърдечко

  17 0 Отговор

  До коментар #10 от "рекордьор":

  При т.н. комунизъм заплатата на председател на общински съвет /длъжност идентична на кмет на община/ варираше в рамките на 320,00 до 380,00 лв. , но средната заплата по онова време беше около 250,00 лв. до 300,00 лв. Между другото, кметът на община ползва и ред неписани привилегии...
 • 16 ЗЕВС

  18 0 Отговор
  E точно поради тази причина, плоският данък трябва да бъде премахнат веднага. България е на първо място по социално неравенство в ЕС.
 • 17 Значи...

  8 9 Отговор
  Хората в селото негодуват, защото заплатата на шефа е висока. Но няма да негодуват, че тяхната е просто ниска. Значи вместо да увеличим техните заплати, да намалим неговата? Като раци в кофа...

  Коментиран от #19

 • 18 Егати

  5 0 Отговор
  тъпото племе.
 • 19 ЗЕВС

  10 0 Отговор

  До коментар #17 от "Значи...":

  Значи, или живееш в друга реалност, или не си се събудил.Свали розовите очила и виж действителната обстановка.
 • 20 Сеянин

  15 1 Отговор

  До коментар #14 от "наш":

  Какъв к8мунизъм те гони бе човече! Кмета е от ГЕРБ на тази хранилка! А защо не пишат, че точно в това село Ружинци с около 3 хиляди жители, от които половината са от размножаващият се безконтролно етнос се " ИНВЕСТИРАХА" 5 МЛН ЛЕВА В ЕДИН НИКОМУ НЕ НУЖЕН СТАДИОН! НЯКОЛКО - 30на паркоместа, пейки за 250- 300 души! Малко дръвчета на паркинга и това за 5млн лева! Няма ли журналист да отиде и да направи репортаж на място! Точно в тези ненужни проекти става голямата кражба на народа! Ако бяха с тези пари отворили 200- 300 работни места, щеше да е оо- разумно!
 • 21 Сеянин

  7 0 Отговор

  До коментар #14 от "наш":

  Какъв к8мунизъм те гони бе човече! Кмета е от ГЕРБ на тази хранилка! А защо не пишат, че точно в това село Ружинци с около 3 хиляди жители, от които половината са от размножаващият се безконтролно етнос се " ИНВЕСТИРАХА" 5 МЛН ЛЕВА В ЕДИН НИКОМУ НЕ НУЖЕН СТАДИОН! НЯКОЛКО - 30на паркоместа, пейки за 250- 300 души! Малко дръвчета на паркинга и това за 5млн лева! Няма ли журналист да отиде и да направи репортаж на място! Точно в тези ненужни проекти става голямата кражба на народа! Ако бяха с тези пари отворили 200- 300 работни места, щеше да е оо- разумно!
 • 22 Я бе

  0 16 Отговор

  До коментар #12 от "ропа":

  Аз образован човек с 400-600лв заплата не познавам. В никакъв случай не искам да обиждам хората получаващи действително такива заплати, но имам някакви наблюдения относно някои фактори предразполагащи подобни пари. В крайна сметка имаш претенции, но можеш ли да предложиш нещо конкурентно и продуктивно в замяна?
 • 23 Ние емигрантите в чужбина обещаваме😂😂

  11 0 Отговор
  Ше работим 8 дена в седмицата и 40 часа в денонощието че да може кмета да си купи новата ес класа и новия ленд ровер да има за яхта и 5 любовници че да са чуства като кмет😂😂😂😂😂😂😂😂

 • 24 смърт за герб

  10 0 Отговор
  Свобода за народа. На въстание, братя
 • 25 Пенсионер

  3 1 Отговор
  Ами намалете му заплатата на Човека !!!
 • 26 дзв

  5 0 Отговор
  Не е само там и той....
 • 27 Александър Александрод

  4 0 Отговор
  Предишния стана милионер
 • 28 демокрация по краварски

  9 0 Отговор
  Целта е бедните и простите да се държат на верижка чрез подаянията на местните велможи. Работа и заплати за хората няма, но заплати за благотворителност има. Така се принуждават бедните да целуват ръце и гъзове и да гласуват за местните дерибеи от които зависят тока, водата, дървата и лекарствата. Това е типичен пример на пирамидална диктатура чрез финансови средства. Така и Буда мутрата действа от високо ниво към послушковците, тръска крачола или ръкава и командва. Затова се отглежда следващото негодно, неграмотно поколение , което няма да може да говори и български език, но ще целува и гласува безропотно. Краварските цели са напът да се случат !
 • 29 парите..

  3 0 Отговор
  ROBI..ROBI...ROBI...
 • 30 цветарчето

  0 0 Отговор
  вьпрос;с какьв занаят се е изхранвал преди изборите,за да придобие знанието за кмет на това село за да получава заплатата на кмет варна /пьдар,чобан/мирише.мирише,;може да е комп.спец,но тогава заплатата му няма да е тая,,,а може и да стане .долно,жалко,ако е истина .Нека да взема тройно ака си я заработва
 • 31 електорална 1

  0 0 Отговор
  Гласувахте ли за тях? Гласувахте. Ха, сега понесете си последиците! Арогантно и нагло. Лошото е, че и ние, дето не гласувахме за герп пак ще страдаме.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.