Last news in Fakti

10 Април, 2024 22:48 2 932 45

Роден пекар разкри цената на BG баничката в евро

  • баница-
  • заплата-
  • цена-
  • евро-
  • българия

Никоя страна обаче не е приемала общата валута с минимална заплата по-ниска от 500 евро, какъвто е случаят в България към момента

Роден пекар разкри цената на BG баничката в евро - 1
Снимка: БГНЕС

Макар да изглежда неясна датата на приемането на България в еврозоната, още отсега търговци изразиха безпокойството си, че при превалутирането ще се стига до случаи, в които цената ще е кръгло число и един евроцент, което означава, че ще трябва да връщат по 99 евроцента и това по думите им би ги затруднило, обявиха от "Ние, потребителите".

Димитър Бакалов, който има пекарна в Благоевград, каза, че ще има закръгляне на цените с приемането на еврото у нас.

"Може да има малък проблем, но той ще е за нас. Защото де факто една баница, която при мен е 2,10 лева, аз трябва да я направя 1 евро и 1 евроцент, а този евроцент до два лева много трудно ще се връщат 99 евроцента. Може би там ще се получи разминаване, може би някъде ще има малко повече, но това са единични случаи", каза той, цитиран от bТВ.

Какво ще се случи със заплатите ни и с цените в търговската мрежа? Това е основният въпрос, който българите си задават, когато стане въпрос за въвеждане на еврото у нас догодина.

От 27 държави в Европейския съюз, 20 са в еврозоната. Никоя страна обаче не е приемала общата валута с минимална заплата по-ниска от 500 евро, какъвто е случаят в България към момента. Според икономисти няма риск заплатите на хората да бъдат намалени, защото те ще бъдат пресметнати според фиксирания сега курс на еврото. В такъв случай, ако заплатата е 1000 лв., тя ще е равностойна на 512.82 евро.

Във фирмите у нас малко се говори за преизчисленията на заплатите и как ще бъдат променени те догодина. "Не се обсъждат тези работи. Като му дойде времето и часът, тогава вече ще се разбере всичко за какво става въпрос", коментира Здравко Кирилов пред БНТ.

Това води до много неясноти и въпроси. "Как би била изравнена или както говорят "едно евро – един лев", ама то всъщност не е така. То едно евро е два лева. Стандартът в България е твърде нисък за приемане на евро", казва Николай Митов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те сега сякаш не са закръглени!

    26 2 Отговор
    Те сега сякаш не са закръглени! Естествено нагоре! Какво ли ще стане в ЕВРО! Сумата ще изглежда винаги Малка!
  • 2 ЕСССР

    31 13 Отговор
    2 лв = 2 евракита за баничка, ко се чудите

    Коментиран от #23

  • 3 Фен

    21 17 Отговор
    Ми ще се случи това, което и навсякъде, където са приели еврото - по-високи цени, по-високи лихви.

    Коментиран от #30

  • 4 Дето не разбираме

    11 11 Отговор
    За това не ни трябва евро 💶 да може да си връща колкото трябва. Да не се минават "бизнесмените "в България

    Коментиран от #33

  • 5 Шмид

    34 3 Отговор
    Мии решението е прост - ще я продаваш по 1 евро...
  • 6 Данчо

    15 13 Отговор
    Ще има голям рев глад и мизерия
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    16 10 Отговор
    ЕДИН МЕСЕЦ ПРЕДИ ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО
    ЕВРО БАНКАТА ОПРЕДЕЛЯ КУРСА НА ОБМЯНАТА
    .... А ТОЙ МОЖЕ ДА Е И 4 ЛЕВА ЗА 1 ЕВРО
    .....И КАК СЕ ПРАВЯТ ЗАКРЪГЛЯНИЯТА
    .
    ТОВА ГО НАПРАВИХА НАВСЯКЪДЕ :))
    ...

    Коментиран от #32, #34

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    28 7 Отговор
    Както пее Лили Иванова : не всичко е пари, приятелю! Важна е и технологията. Къде са онези банички от соца, триъгълни и правоъгълни? Пълни със сирене или извара, отвън препечени, мазна баничка, току що опечена, гореща още? Хрупка по краищата.
  • 9 az #СВО

    12 12 Отговор
    Нека ви разкрия една страшна тайна!

    Докато заплати и пенсии ще се превалотират от лева в евро, то цените директо ще се обявят в евро, т.е. баничката от 2 лева и 10 стотинки ще бъде две евро и десет евроцента...

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Последния Софиянец

    20 5 Отговор

    До коментар #9 от "az #СВО":

    2 лв и 10 Ст са 1 евро и 5 евроцента а не 1 цент.

    Коментиран от #39

  • 11 Шизоид

    9 8 Отговор

    До коментар #9 от "az #СВО":

    Така беше в Австрия добре си спомням. Виеха като сритани кучета фашагите като им въведоха еврото. Във вестниците пишеха “ойро тойро” (скъпото евро).
  • 12 Иван

    8 13 Отговор
    Имаше садистично отношение на ГЕРБ към хората - те не знаеха какво да правят - 12 години се упражняваха, в крайна сметка станахме най-бедни в Европа, дано да имаме промяна, дано да е реална, според мен, ще оцелеем, но може и да не оцелеем, все тая - както и да е - да са живи и здрави.

    Коментиран от #14

  • 13 Сетих се!

    8 5 Отговор
    У Русия колко е една баничка?

    Коментиран от #16

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    За България, "влизането" ни в Еврозоната през 2025 г. ще бъде като поредната смяна на парите ни....За последните 70 години сме имали 5 такива смени. Ниe oтдaвнa cмe въвeли Eврoтo, a cлeд 1. Януари 2025г., caмo щe прeмaхнeм бюрoкрaтичнитe фoрмaлнocти, oблeкчим cчeтoвoдcтвoтo нa бизнeca и oблeкчим бaнкитe oт двoйнaтa пaричнa cиcтeмa. Дoри и ceгa, нямaш никaкъв прoблeм дa тeглиш нa кacaтa в бaнкa Eврo, oт лeвoвaтa cи cмeткa. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    ...Цялата тази дандания около приемането на Еврото у нас ПОКАЗВА НЕЧИСТИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
    • копи-пейст: "........правителството ще похарчи 10 МИЛИОНА ЛЕВА за разяснителна кампания за ползите от еврозоната...."
    За да се оправдае изразходването сега на тези 10 МИЛИОНА ЛЕВА, тарикатите ни разиграват театър със сценката на "доброто и лошото ченге"!
  • 15 А бе бакал

    14 3 Отговор
    зная те много добре! От градО съм! Те и баничките ти бяха хубави преди мноого години! А и грамаж имаха не като сега две се равняват почти на една................... Откъде го изкопахте "баш баничаря"????
  • 16 Водката и цигарите

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сетих се!":

    колкото тук! Не зная тия "пирожки" имат ли банички?????
  • 17 Уса

    8 8 Отговор
    Много е просто,сегашните цени в евро 1лв =1евро и малко отгоре.Системата е крадлива и налага своите неписани правила
  • 18 Сатана Z

    12 7 Отговор
    Баницата ще струва точно 1.99 €.Нищо няма да има под 1€ за хапване,а пазара сам ще регулира цените като през 90те,когато на етикетите пишеше една жена ,а се продаваше за 3-4 пъти по-висока.Но Тошо беше паднал и вече нямаше спекула ,а свободна инициатива.Толкова за жените.Обречени сме да повторим всичко отначало.Нов преход-ново ограбване!

    Коментиран от #19

  • 19 Сатана Z

    9 4 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана Z":

    Жените да се чете- Цените.

    Коментиран от #21

  • 20 Не е толкова сложно

    15 2 Отговор
    А що баничката ти е 2,10 лв.,какво количество сирене има в нея,сирене ли е или извара ?Този един цент си приспадни ,защото е нереален и остава 1 евро което пак е много за една баничка с неизвестен грамаж и съдържание.Не се знае каква е мазнината ,палммова или слънчогледова.Не е редно цените да се изравнят със западните ,където минималната заплата е двойна и тройна на българската.
  • 21 Зомбайо

    11 7 Отговор

    До коментар #19 от "Сатана Z":

    Жени - цени, все си вътре. И с еврото ще сме вътре. Но никой не ви пита искате или не искате, ще търпите узурпаторите и и толкоз, не ви стиска един кървав протест да устроите, даже когато толкова директно и безпардонно ви бъркат в джоба!
  • 22 оня с коня

    7 6 Отговор
    За разлика от Читавите хора в БГ които консумират Здравословна и разнообразна храна,Русофилската ИЗМЕТ закърточила се у Нас се прехранва с Банички от Сергиите.Затова и следва Цената на въпросните Банички да се вдигне Драстично,та белким се ПРЪЖДОСАТ подгонени от глада по Белия,Руския,Африканския и който и да е друг Свят ПО ИЗБОР.

    Коментиран от #26

  • 23 Джаската

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЕСССР":

    ами - да, ама ако има кой да им даде тези пари, нали !
  • 24 Ни баничка ни боза

    4 4 Отговор
    Откакто Звездойко Лампазов, гравитира в политиката, цената на баничката расте в геометрична прогресия, та нищо чудно да стане и 4 еврака. Разбира се, без ДДС!
  • 25 нннн

    9 0 Отговор
    Нещо, което има само вход, се нарича капан. А в капана цената на сиренцето няма значение.
  • 26 Като не ядеш

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    банички, да ядеш на коня си сеното!
  • 27 Не трябва

    9 6 Отговор
    да се допуска приемът на фалиралото евро. Европа е в криза, предстоят тектонични промени. Мотивите на калинките в КС са нищожни. Защото никъде няма няма международен Договор, който да определя срок за влизане в еврозоната. Както и препатката към 200 000, а не 460 000 гласа. Забраната на Референдум беше брутално показване на права и свободи. Държави извън фалирало евро Швеция, Швейцария, Дания, Норвегия, Исландия, Румъния, Полша, Чехия Унгария, Британия докато беше член на ЕС със срециално писмено споразумение не ПРИЕ еврото, по-късно излезе от ЕС. Национализация на депозитите на Българите. Забрана да оперираш в долари, лири, франкове, йени и др. Предстои цифрово евро, редица ограничения къде, кога, как, ще харчиш парите си. Еврото е диктатура в най-извратени вид. От еврото полза имат политици, теглене на заеми. Банкери падане бариери резерв, буфер за гарантиране на депозити при криза. Малко фирми търгуващи с Европа-превалутиране, най-вече транспортни. Но за 5 милиона българи ще бъде АД. Тези 600 000 трябва да защитят правата си, а те са много повече, след като политиците нагло и брутално не зачетоха волята на народа,. А предстои национализация на земята последни промени, и борса ток за потребители. Безобразен нов финансов шок за България. Фиксиран курс, според думите на един от еправителите на ЕЦБ не е сигурен.

    Коментиран от #42

  • 28 Решенията

    5 4 Отговор
    по отношения на финансова политика в ЕЦБ няма да се взимат от България изцяло, а и като знаем НАЦИОНАЛНИЯТ СЛУГИНАЖ на политиците, всички финансови политики ще са ВЪВ ВРЕДА на България. Защото влизаме в пакет с други държави, с които ще бъдем на РОТАЦИОНЕН принцип. При 50% от взимане на решенията България изобщо няма да присъства на тези Заседания. Еврото е измама, еврото е най-страшното решение, което България е взимала след 3-тата национални катастрофи. Този път финансова. Държави в Европа вписаха НАЦИОНАЛНИ ЕДИНИЦИ и КЕШ в Конституциите си. Други богати и големи държави отлагат, защото знаят какво предстои. Дълговете на Естония нараснаха с 300% след прием евро. Поемаме и изкупуваме ЗАДЪЛЖИТЕЛНО дългове на чужди държави. Лайен търсеше начини за ЗАБРАНА на ПРАВОТО на ВЕТО. ЕС е инструмент за ФИНАНСОВ НАТИСК, изнудване, рекет срещу Държавите, върху политическите им решения. ЕС отдели 220 милиарда от нашите данъци, без да ни питат, за цифрова диктатура и контрол над европейците. В САЩ редица щати внесоха законопроекти за отказ от CBDC.
  • 29 България

    4 4 Отговор
    да се замисли сериозно. Представете си настоящият елит, който се тресе от корупционни скандали и нечувана инфлация, при някои стоки стигна СТО ПРОЦЕНТА, да има правото да тегли БЕЗОБРАЗНИ ЗАЕМИ в милиарди евро. Преддставете си Пеевски, Борисов, Нинова, Киро да им падне Валутен борд, гарантиращ стабилност и бариери при теглене на заеми? Самият факт, че еврото има нужда от Платени лобисти, говори за неговата непопулярност. Лобизмът в Брюксел в полза на големи ТНК-та е невиждан, офисите им вече са над 2000, чрез които се подкупват евродепутати да взимат решения във вреда на държавите си. Доскоро не подлежаха на регистрация, за разлика от САЩ. Инфлацията в Хървати е в пъти по-висока от официално обявената, наложи се ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМ да наложи ТАВАН на цени, на над 50 стоки, доскоро бяха 30. Мислите ли, че нашите корупционери, за да пълнят приходи в хазната от ДДС ще сложат таван на цени, на големите търговци? НЕ, България НЕ Е приела ЕВРОТО, защото нямаше да има нужда да го пропагандират ПЛАТЕНО по медиите ако го бяхме приели. България може да вързана към курс марката, НО НЕ Е ПРИЕЛА еврото. Курсът лев евро няма да е фиксиран при обмяната, според управител ЕЦБ, той каза: ще видим! Тази е разликата мужду марка и лев, едното е връзване към курс, другото е ОБМЯНА. има разлика, нали!!!
  • 30 Хахаха

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    Поредния всезнайко, който не е виждал европа изобщо
  • 31 Да кажа за ERMII

    2 2 Отговор
    Където ни натикаха ГЕРБ и Борисов, без да се пита българският НАРОД. За така наречената "спорна промяна" в член 29 от Закон за БНБ. Даваща възможност ДРУГИ СТРАНИ да определят курс лев/евро. Къде е капанът: поправка, че при по-висок обменен курс от предвиден, България да има право да излезе от ERMII. НО НИЩО не гарантира, че поредното НС няма да отмени тази ПОПРАВКА. Ето го капанът. Малко предистория: Защо Британия излезе от ERMI, Германия вдигна лихвите при поредната криза Британия излезе. Единната валутна зона има дълга история на заобикаляне, променяне и неспазване на собствените си правила.Короната в двойните стандарти на еврозоната е Гърция, която, според статистически одит от 2004 г., е подавала фалшифицирани данни към Евростат, успявайки по този начин да отговори на изискванията за дефицит.
  • 32 Kубето

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Но може и да не е.
  • 33 Попа

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дето не разбираме":

    Те пък щоп сега връщат колкото трябва и цените е са надут. Бугарина е гешефтар
  • 34 Гого

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А може и 4 евра за 1 лев.
  • 35 1 евро = 2 лева

    2 4 Отговор
    Цените в евро падат два пъти. Заплатите и влоговете също падат два пъти...по груба сметка. Възможно е да има спекула, но с времето нещата ша са регулират...важно е че ЕВРОТО влиза в БГ.
  • 36 Нищо няма

    3 2 Отговор
    да се регулира. Европа влиза в криза. Печатането на фиатни пари продължава. ЩастлиВите, кокошки, ситгетични храни, въглеродни отпечатъци, унищожаване на животновъдство и традиционни земеделски култури продължават. Нещата ще стават трагично ЗЛЕ. Фактите са в техните документи и Планове. Идват новите безумия 2 Регламента Здраве с 4 стълба и СЗО, там нещата придобиват ужасяващ отенък, засягат 6 министерства финансово, транспортно, земеделие, здраве и падане на регулации, защитаващи на национално ниво потребителите. Включително средства за 3-ти страни, Африка, в които сме задължени да участваме. Отделно фонд за мир и увеличаване вноски ЕС. Тези пари ще се вземат от нашите данъци. И в момента тече този процес на варварски промени Законодателство, но никой от политиците не казва ЗАЩО. Защото ако българите узнает какво им готвят ще са на паветата денонщно.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Стига бе

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Нищо няма":

    Само нас ли ни е шубе от еврото....пак сме на опашката, пак са снишаваме, пак сме от последните дупки на кавала.
  • 38 Пак ни плашат

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Нищо няма":

    Като с газа....другарите
  • 39 Луд

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Тук ясно си личи че търговците в БГ имат друга матиматика или изобщо нямат такава,
    2,10 лв делено на курса 1,9545 евро е 1,07 евро . Което автоматично прави цената на баничката от 2,10 лв в 1,10 евро. Голям проблем със рестото.
  • 40 ЕВРОТО влиза в БГ

    3 3 Отговор
    За ужас на дрогарите
  • 41 Еврото идва

    2 2 Отговор
    Май само дрогарите са опинят като магаре на мост.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Голям глад ни чака...

    2 0 Отговор
    Голям глад ни чака с въвеждане на еврото! Хората ще падат по улиците от глад, мизерия и болести. Ами не забравяйте, трябва им нашата територия, ние не им трябваме. Затова гледат да се отърват от нас.
  • 44 На този

    0 0 Отговор
    кой му разреши да продава в Евро. Или в тази държава всеки нагушил се с пари. про..... так може да си развява коня. Явно баничари и всякаква глутница от търговци отсега са се настървили да яхнат народа. Ще му се хилят в лицето и няма баничка под 3 лв.
  • 45 Ще престанете ли с това " роден"

    0 0 Отговор
    От този безродник никой не трябва да купува банички, за да види той кога е правил отстъпка от 1 цент и да помни кога се е подигравал с хората. Бойкот на такива търговци!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове