Last news in Fakti

13 Декември, 2019 14:42 4 473 27

ВМРО: Братя от Македония, не прекалявайте!

  • вмро-
  • македонски език-
  • македония-
  • зоран заев

ВМРО не иска и не бива да се меси в научни спорове, но припомня на премиера Заев, че България отдавна е преодоляла „проблема“ с езика, заявяват от партията

ВМРО: Братя от Македония, не прекалявайте! - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна

Зоран Заев изрази в македонска медия очакване, че България ще трябва да „преодолее въпроса с македонския език“. Изявлението му идва след т.нар. харта за македонския език на т.нар. Македонска академия на науките и изкуствата.

"Въпросната харта е провокативна и ненаучна и закономерно срещна възражение от страна лингвистите в БАН. Всичко това става на фона на съзнателното блокиране на работата на смесената комисия по историческите въпроси – заради политизирани тези на историци от Скопие", заявяват от ВМРО.

Ето каква е позицията на партията:

ВМРО не иска и не бива да се меси в научни спорове, но припомня на премиера Заев, че България отдавна е преодоляла „проблема“ с езика, на който се говори в Северна Македония и нищо повече няма да „преодолява“. Освен това, в международното право не съществува акт като „признаване на език“. Ние сме признали независима Македония – първи в света. С това сме признали нейното право на конституция, в която официално Скопие може да нарече езика си както иска. Това обаче няма как да промени факта, че това е български език.

Ние отдавна сме приложили формулата „съгласно Конституцията на Република Северна Македония“. Тази формула показва уважението ни към конституционното право на Македония да ползва свой етикет. Езиците отдавна са политически етикети. Днес в бивша Югославия се създават всякакви етикети за езици, които по същество са еднакви. В цяла Европа е така. Не се знае дали езикът в Галисия е испански, португалски или... галисийски. Нито се знае дали във Валенсия говорят валенсиански, или това е същият каталунски. Прусаци и баварци трудно се разбират. Самите сърби признават, че трудно схващат шопските и торлашки диалекти в Поморавието – които, впрочем, също са български говори.

За никого няма съмнение, че различните македонски наречия, върху които през 40-те години административно е кодиран „език“, също са български говори. Членуването, липсата на падежи, идентичният синтаксис – това са повече от явни белези на българския език. Дори диалектната фонетика и ритъмът на езика са същите. Да, лексиката днес е често различна. Но с просто око се вижда, че е това е нарочен и задъхан опит за внос на думи или ползване на архаизми, сърбизми и турцизми, само и само да се постигне различно звучене. Да не е прозорец, а да е джам, да не е бутилка, а да е шише и т.н. За да разберат по-лесно това наречие, хората от България днес обикновено с усмивка се сещат как са говорили бабите им.

Сред българите в Беломорска Македония, например, през 50-те години са официално разпространявани учебници с друг опит за създаване на книжовна норма. Нейното единствено различие спрямо книжовния български е кажи-речи само „со“ и „во“ вместо „с“ и „в“, както и преминаването на „я“ в „е“ в думи като „дедо“, „млеко“ и т.н.

Да казваш, че в Македония има някакъв различен език от България е все едно да казваш, че в Косово има някакъв различен език от Албания. Разбира се, в Косово не е имало „академици“, които няколко десетилетия да работят съзнателно за политическото отделяне на говора на хората от двете страни на границата.

Впрочем Заев най-добре знае това: той е от Струмишко – този край точно последен бе отнет от България, по силата на Ньойския диктат. До ден днешен, когато роднините и съгражданите на Заев отидат в други части на Македония, със сигурност още ги питат дали са „бугари“.

Всъщност, отговорът на тази въпрос в цяла Македония е „да“. Защото македонец и българин са две думи за едно и също. Затова и нашият призив към братята ни от другата страна на границата е: не прекалявайте! Знаем, че при Вас са предизборни времена и България често е ползвана като тема. Знаем, че ситуацията е тежка. България винаги дава всичко за Македония, нищо в замяна на иска. Търпим претенциите на политиците в Скопие, защото искаме най-доброто за обикновените хора в Македония. Искаме те да имат бъдеще в ЕС. Това, което пречи на европейското бъдеще на Северна Македония, са именно подобни претенции. Още веднъж: не прекалявайте!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердо

    15 8 Отговор
    И после бг турците ви виновни, вижте си българските македонци

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Йосарян

    7 7 Отговор
    Е шкембе войвода трябва да си шитка Българско гражданство.
  • 4 Бе, да ги ...

    19 0 Отговор
    ''Храни куче, да те лай.''
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мешков

    25 2 Отговор
    Както казах много пъти, албанците ще решат "проблема" Македония...
  • 7 ДжониДреп

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "goce":

    Споровете и конфликтите са излишни..след 30-40г няма да е актуално ..
  • 8 Усмивката

    18 0 Отговор
    Аз Цар Борис първи признавам като политик и владетел.Налага християнството на твърдоглавите българи ,Въвежда българският език като говорим и книжовен език на цялото царство ,къде с добро къде с кютек.Синът му Симеон продължава делото му и заслужено е спменат като ,,Златен век”.....е, болярите му не са правили асансьори за лично ползване ,но те си знаят защо....
  • 9 леко чудене

    22 1 Отговор
    Позицията на ВМРО е прекалено мека и дипломатична. Когато някой ми се подиграва и е арогантен , независимо от страничните фактори аз ще отговоря като мъж . Това все пак касае моя народ и дедите ми.
  • 10 681

    21 4 Отговор
    Много мекошав отговор на т.нар. (псевдо)патриоти, типично в тон със западната политкоректност. Аз бих цитирал само едно изречение на Иван Михайлов: "македонска нация не съществува!"
  • 11 Опа

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "goce":

    Браво не знаех ще Яне Сандански е бил пръв приятел с турците, ти каква история си учил, сигурно Югославска. Но Албанците ще ви научат най добре
  • 12 Хъш

    7 6 Отговор
    Браво на ВМРО! Най добре ще е единствео те да преговарят с македонците по езикови и исторчески въпроси

    Коментиран от #20

  • 13 русе македонийо моя

    4 0 Отговор
    Да внимават,че да не им гласуват мизерни пенсии и на тях.
  • 14 АБРИВИАТУРА

    13 1 Отговор
    А къде е Джамбазки?Той докато си порка,те прокараха пакета „Мобилност”.Срам са тия фалшиви патриоти.
  • 15 Митъо питоня

    15 1 Отговор
    А бе никакъв ЕС!Бой по сърбясалите им кратуни докато им омекнат и разберат че със сръбски тарикатлъци и котешки камбаци няма да мине номера.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 защо

    7 0 Отговор
    Какви научни спорове господа. Проблема е безкрайно ясен - предателите на родителите ни заслужават това което е написано в Стария завет. Ако тези които ни водят не се сещат , да го прочетат , много е ясно написано.
  • 18 Ха ха

    9 5 Отговор
    Много ме кефят "македонците" как го набучват на ВМРО хлебарките...ама тъй е кат банкянският тъпанар подписва договори на български и македонски "според конституциите" на страните...сега има плъх Заев четвъртит че му го намуши и ще го върти...
  • 19 Стига ва

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ивайло":

    Ма тук не е място за Бърдоква ва
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Хъш":

    Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
  • 21 Крали Марко

    5 0 Отговор
    ВМРО: братя от Македония, не прекалявайте! Оти че ви пратим Ангелчо Джабазовски да ви клеца сите у дупеца!
  • 22 Моторизиран джигит

    5 4 Отговор
    За какъв македонски език говорят?! Северна "македония" е "държава", която никога не е съществувала!
    Македония е област в законната държава Гърция. Хората в тази област генетически са гърци, имат гръцка култура, обичаи и и празници, говорят и винаги са говорили гръцки език и използват гръцка азбука.
    Хората от Вардара(северна макекония) генетически са славяни, имат славянска култура, славянски обичаи и празници, говорят и винаги са говорили на славянски език и използват славянска азбука създадена от двама гръцки братя Кирил и Методий от Тесалоники в Гърция.
    Много голяма част от вардарците (северно македОците, не македОНците) имат български паспорти в които ясно се пише че са българи.
    Построиха паметник в центра на Скопие на някакъв джигит метнал се на един катър и го нарекоха Александър Маедонски, но след като законните македонци в Гърция протестираха за този опит вардарците да си присвоят по незаконен начин националният им герой, смениха името му на Конника.
    Трябва да затворят границата ни с тях и да не ги пускат в България.

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 23 Диверсант

    4 0 Отговор
    Луно,луно земьо македонска, и за тебе ли ке се тепаме!
  • 24 Айде сега

    5 0 Отговор
    да си кажем истината "македонци". Гръцкия депу
    тат Папас от трибуната на тяхното Народно събра
    ние ви говори и отговори на чист съвременен бъл
    гарски,а не на едновремешния изостанал,неразвит
    български,с което ви показа,че сте с гипсирани мо
    зъци. Не! Не обикновените хора в Македония а те
    зи измислени "учени" Гърците ясно ви казаха,че
    сте българи. Но от къде толкова мозък в тези "уче
    ни"?Когато Господ е раздавал УМ тези "учени" ще да
    са се взирали в пъпа си и са изпуснали момента да
    да получат такъв.
  • 25 Рангел

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Моторизиран джигит":

    Само дето в северна гърция също са генетично българи, въпреки гръцкия геноцид над местното население, там над 70% са с български корени
  • 26 po-znaesht

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Моторизиран джигит":

    Какъв национален герой за гърците е Алекс. Македонски бе,хлебарко??Чети история,а не пиши тука глупости,ще разбереш,че македонски царе са воювали и смачкали обединения гръцки съюз,/ на гръцките градове-държави/начело с Атина и са ги покорили!! И хитрите гърци ☺/от срам /са приели че македонците са гърци!!! Демек,войната с тях е била вътрешен въпрос между гърците...
    Велики са гърците в извъртането на историята...А сега и ти ще ли дух.ш за урока!Че не мога да накарам моите студенти..те си учат тези работи,не като теб "чукчи-писатели".
  • 27 po-znaesht

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Моторизиран джигит":

    По-точно,Филип Македонски разбива войските на Атина и Тива през 338 г. Пр.н.ера в биткаха при Херонея и така покорява цяла континентална Гърция!!! Та доста време гърците недолюбвали македонците и когато Александър умира,в Атина ликуват,че подтисникът и диктатор го няма!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове