Last news in Fakti

13 Декември, 2019 19:10 1 067 11

Спецпрокуратурата поема случая на водната криза в Перник

  • водна криза-
  • спецпрокуратура-
  • перник

Министър Петя Аврамова бе лаконична в коментара си пред журналисти в Народното събрание. Тя заяви, че ВиК дружествата нямат принципа да уведомяват държавните институции за водния режим

Спецпрокуратурата поема случая на водната криза в Перник - 1
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура ще се заеме с причините, довели до водната криза в Перник, съобщава БНТ. Предварителната проверка на Районната и Окръжната прокуратурата е установила данни за евентуална безстопанственост от страна на служители - на министрите Петя Аврамова и Нено Димов, съответно МРРБ и МОСВ.

Извършените деяния от кметове, областни управители, членове на Министерския съвет и зам.-министри са от компетентност на Специализираната прокуратура, поради това и материалите са изпратени там.

Установено е бездействие на всички тези държавни институции по проблема с язовир "Студена", тъй като от ежедневните справки, получавани в областната управа, общината и в двете министерства, се вижда, че притокът на язовира е значително по-малък от разхода на вода и нивото пада. Въпреки това не са взети навреме мерки, за да се избегне кризата.

Министър Петя Аврамова бе лаконична в коментара си пред журналисти в Народното събрание. Тя заяви, че ВиК дружествата нямат принципа да уведомяват държавните институции за водния режим.

Ако има грешка в управлението на процеса от ВиК дружеството, чиито принципал е МРРБ и ако има проблем и грешка, аз бих го отчела като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата към промишлеността, обясни Аврамова по отношение на своята персонална отговорност.

Тя заяви, че не може да коментира дали забавянето на въвеждането на режим на водата в Перник има връзка с местните избори. Аврамова обясни, че ВиК дружеството е трябвало да уведоми териториалните органи на изпълнителната власт - кмета и областния управител за нуждата от въвеждане на воден режим. ВиК дружеството няма задължение да уведомява принципала МРРБ или да уведомява МОСВ, и която и да е друга държавна структура. "Съвместно с кмета, с областния управител е трябвало да бъде въведен воден режим. Това е мой личен поглед", обясни Петя Аврамова.

МРРБ като принципал на ВиК дружествата има ангажимент за изграждане и поддръжка на ВиК структурата, която е държавна и общинска собственост. ВиК дружествата управляват собствеността с договор, който имат с ВиК асоциациите."Ако имаме ангажимент, то е по поддръжка, ремонт, рехабилитация и изграждане на инфраструктурата", допълни регионалният министър.

Тя призова медиите за търпение контролните органи да си свършат работата. По думите ѝ това, с което тя е запозната е медийна публикация по темата и не разполага с документа, който е постановила Районната прокуратура - Перник. Цялата документация е изпратена в Специализираната прокуратура, но ние нямаме никакъв документ и достъп до документите. "Аз няма как да коментирам нещо, което не ни е предоставено и не съм виждала", каза регионалният министър.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОКИ

    7 0 Отговор
    Много чиновници - държавни и частни едновременно и дружно увравляват водата на гърба на народа. И водата, от стотинки, стана до десетки и стотици левове месечно. Като резултат тази водна криза се разраства. Можем да вземем за пример Йордания или Южна Испания, които в пустинята произвеждат зеленчуци съответно за голяма част от арабския свят и Европа, включително и за нас.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор
    Чудно, защо тези от ДАНС са дремали? Как е възможно да оставиш голям окръжен град без вода , хей така, без никаква причина?

    Коментиран от #4

  • 3 Све

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОКИ":

    Докато ни управляват прости мутри, така ще е
  • 4 име

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Възможно е щото на ГРОБаджиите ВЕЦ-а трябва ток да прави.
  • 5 Бат Вал

    7 0 Отговор
    Водната криза е допусната умишлено! Напролет очаквайте шоково поскъпване на водата, и след това - вода бол...
  • 6 Не само

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОКИ":

    Че произвеждат продукти за цяла Европа ами и поначало са направили държава за чудо и приказ от полупустинен район. Обиколил съм половината свят и никъде другаде не съм видял да поливат ечемика и пшеница. Цяла испания е кръстосана от канали и аквадукти. Някои строени по римско време. Докарват вода за пустинните райони от Пиринеите , от Кантабрийските планини и от Кордилера сентрал. 6 месеца в годината накъдето и да тръгнеш виждаш Как пръскат почивните инсталации. А нашите изроди оставиха без вода окръжен град който е заобиколен от планини

    Коментиран от #7

  • 7 Пардон

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не само":

    От поливните инсталации
  • 8 Кой68

    7 0 Отговор
    Това е НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ...То бива простотия и олигофренщина,но това е върха.Днес е Перник,а утре може да е всеки град?Задължете ги...Какво искате-анархия ли?В кой век живеем.Идиоти.......
  • 9 така така

    2 0 Отговор
    предлагам данс и спецпрокуратурата, да проверят кореноплодното в държавата защо спира прогреса в перник
  • 10 ПроКУРор

    2 0 Отговор
    Вах тая спецпроКУРатУРА , БЪЛГАРИНО внимавай колко буркана с зимнина слагаш че виш кво става СПЕЦПРОКУРАТУРА СПЕЦ СЪД СПЕЦ НАП АБЕ ВРЪЩАМЕ СЕ КАТО ЕДНО ВРЕМЕ 6 УПРАВЛЕНИЕ НА ДС
  • 11 ГЕЩОВ, САСАРОВ

    2 0 Отговор
    шъ проведем разследване и данните ша бъдат изложени пред медиите през 2065 година, няма място за паника, говорихме с мп БОКО БОРИСУВ КОЛКОТО Е НЕОБХОДИМО ТОЛКО ЩЕ ВЗЕМЕМ ОТ НАРОДА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове