Last news in Fakti

5 Януари, 2020 17:17 4 193 32

Външно и Каракачанов отговориха на Дачич

  • ивица дачич-
  • сърбия

В позицията на МВнР се посочва, че по отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата

Външно и Каракачанов отговориха на Дачич - 1
Снимка: БГНЕС

Българското правителство защитава и ще продължи да защитава правата на българските общности зад граница, не само в Сърбия. Това е и един от основните ни приоритети.

Това заявиха от външното ни министерство за бТВ в отговор на въпрос как ще коментират думите на сръбския външен министър Ивица Дачич по повод България и българското национално малцинство в Сърбия.

Дачич коментира за Сръбската национална телевизия напрежението между страната му и Черна гора, заради нов закон за вероизповеданията, приет от властите в Подгорица.

По време на интервюто той дава за пример България, в опит да опише като безпочвени претенциите за нарушаването на малцинствените права в региона.

В позицията на МВнР се посочва, че по отношение на Република Сърбия България не настоява нищо повече от това страната да спазва конституцията и законите си по отношение на малцинствата, както и ангажиментите си в рамките на предприсъединителния процес.

Остра реакция на думите на Дачич изрази и министърът на отбраната Красимир Каракачанов във фейсбук:

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич е попитал днес за какви права на българи в Сърбия говори България. Точните му думи са били: „За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?”

Като вицепремиер по обществен ред и национална сигурност на Р България, като историк и лидер на ВМРО, отговорът ми към Дачич е: става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 44-та година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места.

Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Комуниста

    27 21 Отговор
    Тая па, какво настоява като ги нарушат сърбите тогава да настоява!!!
  • 3 Натовец

    44 12 Отговор
    Да обявим война на Сърбия и да си вземем териториите обратно, а? Да направят референдум и да се присъединят към нас като Крим към Русия, а?

    Коментиран от #4, #23

  • 4 Комуниста

    42 23 Отговор

    До коментар #3 от "Натовец":

    С кво ще нападнеш бе шушляк, с тия 10 хиляди къде не знаят как се държи пушка ли? И 1912 много нападахме и се сбогувахме с Беломорска Тракия и Северна Добруджа!!! После нападахме и през 1СВ и остамахме без Западните покрайнини!!!

    Коментиран от #6

  • 5 Последния софиянец

    42 6 Отговор
    Тия територии в момента процъфтяват. Използват ниските цени в Сърбия и хилядите български туристи. Ако се върнат в България ще заприличат на Сливница и Драгоман,дето все едно току що е свършила Българо-Сръбската война и всичко е опожарено и разрушено.
  • 6 фатмак

    41 17 Отговор

    До коментар #4 от "Комуниста":

    Стига рева ве, пенсонер. Сърбите можем ги омахаме като стой та гледай, тея колко войни водиха 90-те години, нито една не спечелиха. 500 албанеца им взеха Косово, голямата Сърбия...михлюзи като вас комунистите.

    Коментиран от #7, #8, #30, #31

  • 7 сърбин

    18 22 Отговор

    До коментар #6 от "фатмак":

    Ходи ги омаай сега, заедно със сънародниците ти ,дето всеки уикенд ходят да се зареждат с плескавици и крушовица, щото сте мекерета и немате ни месо ни ракия като хората.

    Коментиран от #9, #24

  • 8 Комуниста

    16 21 Отговор

    До коментар #6 от "фатмак":

    Те немците не можаха да ги омахат и цялото НАТО не посмя да влезе в Сърбия, че бг швейковете ли бе смешо?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тръмп

    10 15 Отговор
    Вместо празни приказки и театър за пред ЕС и САЩ,спрете гнусния Руско-Турски поток към комуноидна Сърбия, защото от 500години това са ви Основните Врагове!!!;););)
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 7 Отговор

    До коментар #9 от "Горд Българин":

    СЪРБИТЕ да си гледат в тяхната чиния да живее БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #12

  • 12 Последния софиянец

    19 7 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    То добре че е тяхната чиния, че да хапнем и ние малко истинска храна.
  • 13 Ракиеният гадател

    10 7 Отговор
    Веднага Американците да командироват 20 дрона в БГ, и да ги почваме сърбите! Само въздушната подкрепа ни е достатъчна и от Бондстийл да литнат 5бр Ф16,плюс нашите два и сърбия ще падне!

    Коментиран от #19

  • 14 Баба Гицка

    6 3 Отговор
    Сърби я, Ивица ...
  • 15 С мотика на море

    10 8 Отговор
    Никви сърбюхи в ЕС! Никаква подкрепа! Напротив.. Санкци! Подкрепа за Албания. Тея сербюхи са ни врагове.
  • 16 Муууууу....

    2 6 Отговор
    https://m.fakti.bg/world/324427-srabskata-armia-e-nai-dobrata-v-regiona
  • 17 Беееееее......

    2 1 Отговор
    ......ръйййй.....ррррр....
  • 18 Ушев долен бандит на пастет

    8 6 Отговор
    Тая пък кифла като ѝ видя физиономията и ми идва да си направя харакири!

    Коментиран от #29

  • 19 878

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ракиеният гадател":

    Те ф-117 най -невидимия свалиха,че нашите! Аз съм ги гледал как летят вижда се ,че са гърмяни зайци! По спокойно, с комшии спор да си нямаш.До нищо добро не води.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да пуши курац

    4 4 Отговор
    Ивица Пингвинович
  • 22 майна

    13 0 Отговор
    Захариева е за мъж , без да я завива цяла нощ! Само външна и вътрешна политика !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Не знаеш ли че ракията се казва Дуля

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "сърбин":

    А не крушовица пингвин прост
  • 25 Behemoth

    6 0 Отговор
    Баце не го ебават за слива извън тиквения бостан...ама щот не са му докарали самолетите ...
  • 26 Коко

    2 4 Отговор
    до фатмака ‐ джендърче ти някога държал ли си оръжие, освен на мъжете, оная работа.

    Коментиран от #32

  • 27 Българина

    5 0 Отговор
    Наш'те политици са най-големите ПРОДАЖНИ БОКЛУЦИ.
  • 28 иван

    5 0 Отговор
    Пак си показват комплексите тия . Интервю за Черна гора и хоп...намеси и нас.Де го чукаш, де се пука. А нашите въобще за какво му отговарят. Кой въобще го забелязва тоя пингвин. Незабележимо човече, което прави пакости за да пише някой за него.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Същите тъпи пингвини

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "фатмак":

    Като вас комунетата даже ходете да им помагате по добре срещу нас българите
  • 31 Това е към

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "фатмак":

    Комуниста
  • 32 Ти това ли си държал в казармата

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Коко":

    Марш при сърбите тогава да им ги държиш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове