Last news in Fakti

14 Януари, 2020 18:14 2 407 6

Майки на бунт срещу събирането на пари

  • събиране на пари-
  • детски градини-
  • смолян

Кметът на Смолян е забранил събирането на пари на директорите, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал

Майки на бунт срещу събирането на пари - 1
Снимка: Shutterstock

Родители са се оплакали, че им искат пари за закупуване на различни консумативи в яслите и детските градини. Това става ясно от заповед за кмета на Смолян Николай Мелемов, с която се забранява тази практика.

"С моя заповед категорично съм забранил на директорите, педагогическите специалисти и непедагогическия персонал в детските градини събирането на парични средства от родителите на децата, по какъвто и да е повод и в какъвто и да е размер. Родители продължават да се оплакват, че от детски заведения в Смолян са им искали пари за закупуване на печки, пердета и килими. Давайте сигнали за такива нарушения. Няма фактура, която да не съм подписал за консумативи и всичко необходимо за детските градини", съобщи градоначалникът, цитиран от "Новини".

Заповедта е издадена на 21 октомври 2016 г. и е сведена за изпълнение на директорите на общинските детски градини на територията на община Смолян и на други заинтересовани лица. Кметът подчертава, че всички необходими санитарни материали се осигуряват от общината.

Събирането на пари от родителите за допълнителни консумативи е честа практика у нас. В много от детските ясли и градни се набавят средства за закупуването на играчки, например. Родители обясниха, че има практика известна сума пари да се събира в началото на учебната година, като средствата се използват според нуждите на забавачките.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Balgarin

    1 9 Отговор
    Lagesh G-n kmete.lagesh Kato star komunist.g-n kmete a uvolnil li so phone Edna direktorka?
  • 2 Анти турчин

    6 0 Отговор
    Тотално тъпа е цялата ни политическа система за туй ,че скоро едва ли ще има управия.
  • 3 Не само

    10 2 Отговор
    И в София има такива, на мене веднъж ми се случи, и казаха за флумастри, пластелини и други такива, на другия ден им занесох 10 комплекта цветни моливи и флумастери, както и книжки за оцветяване, благодариха ми въпреки, че не изглеждаха щастливи т.е. са очаквали пари, кой знае за какво са им, но бяха попарени.

    Коментиран от #4

  • 4 ддд

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не само":

    Те кметовете подписват, ама консумативите не стигат. Аз лично съм бил каса и сме събирали по 20лв в началото на годината за последната група, понеже учителките подготвят учебни материали за децата, които не се покриват от градината, но влизат в подготвителните програми, закупуват се помагала, блокове, флумастри, а за изпращането на последната група има и папки и книжки за децата. Лично съм разплащал над 400лв в книжарницата и им ги закарах до градината, всяко дете получава това, което съм разплатил с парите от касата. Ако смяташ, че с 2лв на ден може да се гледа и възпитава дете, аз не смятам така. Самата такса е общинска субсидия, отиди в Германия и плати 600евро месечно за ясла, в която не учат децата на нищо, само ги наглеждат и си играят с тях, никаква педагогика. Та бълха те ухапала за 10лв или за кухненска ролка веднъж месечно, не се стискайте и не мрънкайте, защото кутия цигари може да изпушите в кафето за деня, ама за по-адекватно възпитание и условия не може да дадете 10лв, смешни сте в такава светлина. Не ти точно щом си занесъл материали, но многото хора, които ми мрънкат, а ги няма никакви когато трябва да се свърши нещо за тези деца, доброволно, седим и се гледаме с госпожите, никой не идва, никой не помага, а всеки мрънка.
  • 5 Чилбер

    2 0 Отговор
    В цяла България директорите изнудват родителите за пари. Лошото е, че след като съберат от всички родители даренията отиват директно в тяхните джобове.
  • 6 незнайко

    0 0 Отговор
    За какви играчки говорят ? Хората хвърлят по кофите играчките на децата си защото В ГРАДИНИТЕ НЕ ГИ ИСКАТ !!! Апропо с какви играчки си играят сега децата ??? Дай им телевизия - детски филми, или таблети с игри !!! не им дават да гледат много телевизия защото им пречела на очичките ! Щом е така нека всяка градина да има проектори с висока резолюция и няма да има оплаквания !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове