1 930 35

Горанов предлага Национална агенция по хазарта

Има комисия, няма комисия – реформа в администрацията

Горанов предлага Национална агенция по хазарта
Снимка: БГНЕС

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за Националната агенция по хазарта (НАХ), с който се предлага промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в нашата държава – като Държавната комисия по хазарта се преструктурира в Национална агенция по хазарта, съобщава Министерството на финансите на своя сайт.

В проектозакона са разписани детайлно функциите, правомощията и структурата на Националната агенция по хазарта. Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който изпълнява държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности.

Мотивите към законопроекта ясно дефинират необходимостта от предлаганата промяна, а именно, че дългогодишното изследване, както на практиката на хазартния регулатор, така и на съдебната практика, води до предложените в законопроекта нови принципни разрешения, изменения и допълнения. Промените са продиктувани от констатираните недостатъци и проблеми в работата на настоящия регулатор ДКХ и целят тяхното преодоляване чрез мерки за повишаване ефикасността, бързината, прозрачността и непротиворечивостта при правоприлагането, свързано с обществените отношения в областта на хазарта.

Друга водеща цел на предлаганите промени е, чрез премахването на Комисията като колегиален орган и замяната ѝ с едноличен такъв, в лицето на изпълнителния директор на НАХ, да се осигури бързина в развиващите се пред държавния орган производства и персонализиране на отговорността, с оглед законосъобразно вземане на решения. Предложената промяна в структурата на регулаторния орган е в синхрон и със световните и европейските практики. Сравнително-правният анализ показва, че в голяма част от държавите в световен мащаб хазартната регулация се осъществява не от колегиален орган, а от едноличен орган, поради необходимостта от оперативност с оглед динамиката на хазартния сектор. Сред държавите, в които регулаторният орган е едноличен, са Дания, Франция, Германия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Швеция и др.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се правят редица изменения и допълнения в разпоредбите на Закона за хазарта (ЗХ), с които, от една страна, той се привежда в съответствие с новата структура на регулатора, а, от друга страна, се внася яснота и избягване на противоречиво тълкуване на някои от нормите на закона.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 zeus

  46 0 Отговор
  ГЕРБ знаят само да правят нови бюрократични структури, та да има място за всички калинки.

  Коментиран от #11

 • 2 Още гербаджий на хранилка

  43 0 Отговор
  Всеки гербаджия чиновник.
 • 3 Българина

  40 0 Отговор
  Сиреч за заметем лайната със страта служба, нова служба за нови ла на ! Герб са тотална шайка
 • 4 Kubeto

  14 0 Отговор
  Да гарантира даването на лиценз за дейност в законно установения срок при изрядни документи е най-важното!! Справка Betfair и bet365!!
 • 5 Под ваш контрол

  16 0 Отговор
  Да набарате парата
 • 6 Йосарян

  10 1 Отговор
  Аз предлагам на бившата Територия. СМЪРТ СМЪРТ И ПАК СМЪРТ.

 • 7 Спиро

  19 0 Отговор
  Поредната национална агенция?! Навремето, когато искаха да замажат нещо, свикваха "анкетна комисия" към парламента. Сега, "бичат" една държавна агенция и "работата спи". Колкото повече, толкова по-малко отговорност и вина.

  Коментиран от #32

 • 8 Граждани за Ефиктивно Разграбване на Бг

  16 0 Отговор
  А някой очаквал ли е нещо друго освен да прикрият далаверите на старата служба със създаването на нова ????? ....и всичко да си продължи по стария начин ? Тия приказки за отнемане на лицензи, че щели да си оприбират едни неплатени поне 210 мил. данъци са си традиционната Пунта Мара на Вожда, към неговите главанаци ! ГЕРБ са си ОПГ до доказване на противното и нищо не се е променило ! Обществена тайна е на КОхоЙ е човек министърчето с фобията и на КОхоЙ защитава интересите ?

  Коментиран от #23

 • 9 Сигнал

  16 1 Отговор
  Нормален човек ако изка да си изкара лиценз за игрална зала ще му бъде по лесно да се види с Путин или Тръмп.
 • 10 бай Коста

  18 0 Отговор
  боклуци , само излишни институции зъздавате на гърба на народа , бъдете проклети , разсипахте окрадахте държавата
 • 11 Длъжни сме

  11 0 Отговор

  До коментар #1 от "zeus":

  Тези качествени партийни кадри, трябва да ги правим чиновници, та да водят народа към светлото бъдеще !
 • 12 Запрян

  8 0 Отговор
  Съгласен съм, само ако аз съм председател на агенцията. Решили са да направят още един Пеевски.
 • 13 240 ай дука живот си живеят тука

  12 0 Отговор
  Къде дрема до сега като простинал конь?
 • 14 Save

  12 1 Отговор
  Не е ли крайно време този министър да си ходи. ВИДЯХМЕ че не става за нищо и може само да цапа пейзажа. Е за едно нещо ставаама требе да се пита шефа му......
 • 15 От пчелина

  12 0 Отговор
  Горанчо, пак старата песен на нов глас! Агенцийка, комисийка и др.под. форми за назначаване на " наши" хора и "законен" пряк достъп до кацата с меда.
 • 16 Гост

  8 1 Отговор
  Стигате с тези комисии и бюрокрация. Раздуване на държавната администрация.Огромна маса по службички в държавните структури никаква полза само разход. Трябва да се забрани хазарта и готово всичко е решено.
 • 17 Биде

  8 0 Отговор
  Горанов и сие много добре знаят че у нас и милион агенции и комисии не могат да турят нещата в ред! Ще се пръкнат поредните високо платени чиновници и наяве няма да има никакви резулати!
 • 18 ПЕНКО

  4 0 Отговор
  на внеманието на -ГАДОВЕТЕ ПОЛИТИЦИ : КОЕ Е ПО ПРЕСТЪПНО НАРКО РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО ИЛИ ХАЗАРТОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО !?!? ДА ПОГУБИШ СЕБЕ СИ ...ИЛИ ДА ЗАГУБИШ ЖИЛИЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ;ХРАНАТА ИМ; ПАРИТЕ ЗА ДРЕХИ И ОТОПЛЕНИЕ И Т. Н. ??? РАВНОСИЛНО Е ДА ПЕЧЕЛИШ ОТ КОРОНОВИРУС !!!!!!!!
 • 19 Помнящ

  7 0 Отговор
  Най-добре да върнат Гошо тъпото за шеф на хазарта
 • 20 kaka

  9 0 Отговор
  Хайдее още места за балдъзи, дъщери, съпруги, братчедки и любовници. Още топли щатове за калинки на наш гръб. Не се засрамихте.
 • 21 921

  7 0 Отговор
  Тоя министър ще отнесе много години затвор колелото се върти и на всяка свиня и идва коледа
 • 22 Усмивката

  7 0 Отговор
  Абе какво я увъртате. Направо направете министерство на хазартно зависимите. С тенденция да прерастне идеята в Демократична Република Хазария.
 • 23 Усмивката

  6 1 Отговор

  До коментар #8 от "Граждани за Ефиктивно Разграбване на Бг":

  Споко. Нали Бойко трябва да си заработи подкрепата за следващите избори.Приходите намаляват в партийната каса.Сега Черепа ще отнесе една малка глоба. И следващия път да знае кой го е оттървал от ,,национализацията".А Валката пак остана компроментиран. Нищо че идеята дойде от Борисов.Добра интрига ,смачката опозиция в кучи.....
 • 24 SAAB

  6 1 Отговор
  Още 30 джипа и 100 човека администрация / рекетьори / ......икономиката в разтеж на главанако :)
 • 25 Тва ма/на , помниш ли ква ряпа беше

  4 0 Отговор
  А сега реди кубчето на Рубик с вързани очи !
 • 26 бдабскс

  6 1 Отговор
  От комисия на комисия, от холдинг на холдинг, от агенция на агенция... Не искаме да хрантутим държавни чиновници!
 • 27 Асен Илиев

  0 0 Отговор
  Само при условие, че се назначи още персонал! :) Толкова гладни кученца има ;)

 • 28 NAP off

  7 0 Отговор
  Сегашният председател на комисията е Александър Георгиев бивш Зам.Директор на НАП по известен като Сашо китайчето. Нарича се така защото всеки китаец на Илиенци му плаща такса спокойствие. Познайте каква е далаверата при по-големите играчи в хазарта, и дали няма чадър над тях.
 • 29 Умно село

  7 0 Отговор
  КЛОУНИ, КАЛИНКИ! Как един в тая държава не се намери с една гънка за да му роди нещо свясно квадратната глава! Държава изхранваща безхаберна МЕГА АДМЕНИСТРАЦИЯ и крепяща се на пенсионери, цигани и една дузина работещи не е държава. Вместо да си заровите главите от срам, ча народът ви тъне в мизерия, Вие си мислите как роднини, близки и калинки да ги уредите със служба. Роднина , милиционер, роднина, милиционер))))) Ай гит!
 • 30 брей

  3 0 Отговор
  тоя колко дебел стана
 • 31 Русенец

  4 0 Отговор
  Холдинг за Водите, Агенция за Хазарта, не ли по добре Холдинг за Водите и Хазарта - так по-лесно ще се определят градовете в които няма да има вода !
 • 32 Избори

  1 0 Отговор

  До коментар #7 от "Спиро":

  идват и се подготвя попълнение на електората.
 • 33 Ц.ц.

  3 0 Отговор
  Горанов е един от добрине крадци в кабинета на б.б.заедно с домусчиев и д.п. гепят но за тех няма прокурор
 • 34 Активист на БКП

  2 0 Отговор
  Комунизмът се завръща !!! Супер !!!
 • 35 войводата

  1 0 Отговор
  ЗАКРИВАЙЙЙ ГОВЕДАРНИКА СТИГА ТАЯ МЪКА

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.