Last news in Fakti

23 Януари, 2020 12:48 2 504 35

Горанов предлага Национална агенция по хазарта

  • хазарт-
  • агенция-
  • владислав горанов

Има комисия, няма комисия – реформа в администрацията

Горанов предлага Национална агенция по хазарта - 1
Снимка: БГНЕС

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за Националната агенция по хазарта (НАХ), с който се предлага промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в нашата държава – като Държавната комисия по хазарта се преструктурира в Национална агенция по хазарта, съобщава Министерството на финансите на своя сайт.

В проектозакона са разписани детайлно функциите, правомощията и структурата на Националната агенция по хазарта. Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който изпълнява държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности.

Мотивите към законопроекта ясно дефинират необходимостта от предлаганата промяна, а именно, че дългогодишното изследване, както на практиката на хазартния регулатор, така и на съдебната практика, води до предложените в законопроекта нови принципни разрешения, изменения и допълнения. Промените са продиктувани от констатираните недостатъци и проблеми в работата на настоящия регулатор ДКХ и целят тяхното преодоляване чрез мерки за повишаване ефикасността, бързината, прозрачността и непротиворечивостта при правоприлагането, свързано с обществените отношения в областта на хазарта.

Друга водеща цел на предлаганите промени е, чрез премахването на Комисията като колегиален орган и замяната ѝ с едноличен такъв, в лицето на изпълнителния директор на НАХ, да се осигури бързина в развиващите се пред държавния орган производства и персонализиране на отговорността, с оглед законосъобразно вземане на решения. Предложената промяна в структурата на регулаторния орган е в синхрон и със световните и европейските практики. Сравнително-правният анализ показва, че в голяма част от държавите в световен мащаб хазартната регулация се осъществява не от колегиален орган, а от едноличен орган, поради необходимостта от оперативност с оглед динамиката на хазартния сектор. Сред държавите, в които регулаторният орган е едноличен, са Дания, Франция, Германия, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Швеция и др.

В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта се правят редица изменения и допълнения в разпоредбите на Закона за хазарта (ЗХ), с които, от една страна, той се привежда в съответствие с новата структура на регулатора, а, от друга страна, се внася яснота и избягване на противоречиво тълкуване на някои от нормите на закона.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    46 0 Отговор
    ГЕРБ знаят само да правят нови бюрократични структури, та да има място за всички калинки.

    Коментиран от #11

  • 2 Още гербаджий на хранилка

    43 0 Отговор
    Всеки гербаджия чиновник.
  • 3 Българина

    40 0 Отговор
    Сиреч за заметем лайната със страта служба, нова служба за нови ла на ! Герб са тотална шайка
  • 4 Kubeto

    14 0 Отговор
    Да гарантира даването на лиценз за дейност в законно установения срок при изрядни документи е най-важното!! Справка Betfair и bet365!!
  • 5 Под ваш контрол

    16 0 Отговор
    Да набарате парата
  • 6 Йосарян

    10 1 Отговор
    Аз предлагам на бившата Територия. СМЪРТ СМЪРТ И ПАК СМЪРТ.
  • 7 Спиро

    19 0 Отговор
    Поредната национална агенция?! Навремето, когато искаха да замажат нещо, свикваха "анкетна комисия" към парламента. Сега, "бичат" една държавна агенция и "работата спи". Колкото повече, толкова по-малко отговорност и вина.

    Коментиран от #32

  • 8 Граждани за Ефиктивно Разграбване на Бг

    16 0 Отговор
    А някой очаквал ли е нещо друго освен да прикрият далаверите на старата служба със създаването на нова ????? ....и всичко да си продължи по стария начин ? Тия приказки за отнемане на лицензи, че щели да си оприбират едни неплатени поне 210 мил. данъци са си традиционната Пунта Мара на Вожда, към неговите главанаци ! ГЕРБ са си ОПГ до доказване на противното и нищо не се е променило ! Обществена тайна е на КОхоЙ е човек министърчето с фобията и на КОхоЙ защитава интересите ?

    Коментиран от #23

  • 9 Сигнал

    16 1 Отговор
    Нормален човек ако изка да си изкара лиценз за игрална зала ще му бъде по лесно да се види с Путин или Тръмп.
  • 10 бай Коста

    18 0 Отговор
    боклуци , само излишни институции зъздавате на гърба на народа , бъдете проклети , разсипахте окрадахте държавата
  • 11 Длъжни сме

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Тези качествени партийни кадри, трябва да ги правим чиновници, та да водят народа към светлото бъдеще !
  • 12 Запрян

    8 0 Отговор
    Съгласен съм, само ако аз съм председател на агенцията. Решили са да направят още един Пеевски.
  • 13 240 ай дука живот си живеят тука

    12 0 Отговор
    Къде дрема до сега като простинал конь?
  • 14 Save

    12 1 Отговор
    Не е ли крайно време този министър да си ходи. ВИДЯХМЕ че не става за нищо и може само да цапа пейзажа. Е за едно нещо ставаама требе да се пита шефа му......
  • 15 От пчелина

    12 0 Отговор
    Горанчо, пак старата песен на нов глас! Агенцийка, комисийка и др.под. форми за назначаване на " наши" хора и "законен" пряк достъп до кацата с меда.
  • 16 Гост

    8 1 Отговор
    Стигате с тези комисии и бюрокрация. Раздуване на държавната администрация.Огромна маса по службички в държавните структури никаква полза само разход.
    Трябва да се забрани хазарта и готово всичко е решено.
  • 17 Биде

    8 0 Отговор
    Горанов и сие много добре знаят че у нас и милион агенции и комисии не могат да турят нещата в ред! Ще се пръкнат поредните високо платени чиновници и наяве няма да има никакви резулати!
  • 18 ПЕНКО

    4 0 Отговор
    на внеманието на -ГАДОВЕТЕ ПОЛИТИЦИ : КОЕ Е ПО ПРЕСТЪПНО НАРКО РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО ИЛИ ХАЗАРТОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО !?!? ДА ПОГУБИШ СЕБЕ СИ ...ИЛИ ДА ЗАГУБИШ ЖИЛИЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ;ХРАНАТА ИМ; ПАРИТЕ ЗА ДРЕХИ И ОТОПЛЕНИЕ И Т. Н. ??? РАВНОСИЛНО Е ДА ПЕЧЕЛИШ ОТ КОРОНОВИРУС !!!!!!!!
  • 19 Помнящ

    7 0 Отговор
    Най-добре да върнат Гошо тъпото за шеф на хазарта
  • 20 kaka

    9 0 Отговор
    Хайдее още места за балдъзи, дъщери, съпруги, братчедки и любовници. Още топли щатове за калинки на наш гръб. Не се засрамихте.
  • 21 921

    7 0 Отговор
    Тоя министър ще отнесе много години затвор колелото се върти и на всяка свиня и идва коледа
  • 22 Усмивката

    7 0 Отговор
    Абе какво я увъртате. Направо направете министерство на хазартно зависимите. С тенденция да прерастне идеята в Демократична Република Хазария.
  • 23 Усмивката

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Граждани за Ефиктивно Разграбване на Бг":

    Споко. Нали Бойко трябва да си заработи подкрепата за следващите избори.Приходите намаляват в партийната каса.Сега Черепа ще отнесе една малка глоба. И следващия път да знае кой го е оттървал от ,,национализацията".А Валката пак остана компроментиран. Нищо че идеята дойде от Борисов.Добра интрига ,смачката опозиция в кучи.....
  • 24 SAAB

    6 1 Отговор
    Още 30 джипа и 100 човека администрация / рекетьори / ......икономиката в разтеж на главанако :)
  • 25 Тва ма/на , помниш ли ква ряпа беше

    4 0 Отговор
    А сега реди кубчето на Рубик с вързани очи !
  • 26 бдабскс

    6 1 Отговор
    От комисия на комисия, от холдинг на холдинг, от агенция на агенция... Не искаме да хрантутим държавни чиновници!
  • 27 Асен Илиев

    0 0 Отговор
    Само при условие, че се назначи още персонал! :)
    Толкова гладни кученца има ;)
  • 28 NAP off

    7 0 Отговор
    Сегашният председател на комисията е Александър Георгиев бивш Зам.Директор на НАП по известен като Сашо китайчето. Нарича се така защото всеки китаец на Илиенци му плаща такса спокойствие.
    Познайте каква е далаверата при по-големите играчи в хазарта, и дали няма чадър над тях.
  • 29 Умно село

    7 0 Отговор
    КЛОУНИ, КАЛИНКИ!
    Как един в тая държава не се намери с една гънка за да му роди нещо свясно квадратната глава!
    Държава изхранваща безхаберна МЕГА АДМЕНИСТРАЦИЯ и крепяща се на пенсионери, цигани и една дузина работещи не е държава.
    Вместо да си заровите главите от срам, ча народът ви тъне в мизерия, Вие си мислите как роднини, близки и калинки да ги уредите със служба.
    Роднина , милиционер, роднина, милиционер)))))
    Ай гит!
  • 30 брей

    3 0 Отговор
    тоя колко дебел стана
  • 31 Русенец

    4 0 Отговор
    Холдинг за Водите, Агенция за Хазарта, не ли по добре Холдинг за Водите и Хазарта - так по-лесно ще се определят градовете в които няма да има вода !
  • 32 Избори

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Спиро":

    идват и се подготвя попълнение на електората.
  • 33 Ц.ц.

    3 0 Отговор
    Горанов е един от добрине крадци в кабинета на б.б.заедно с домусчиев и д.п. гепят но за тех няма прокурор
  • 34 Активист на БКП

    2 0 Отговор
    Комунизмът се завръща !!! Супер !!!
  • 35 войводата

    1 0 Отговор
    ЗАКРИВАЙЙЙ ГОВЕДАРНИКА СТИГА ТАЯ МЪКА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове