4 541 40

Токов удар уби 29-годишна в Шумен

Смъртта на младата жена е поради незнание или немарливо изпълнение на домашните задължения

Токов удар уби 29-годишна в Шумен
Снимка: БГНЕС

29-годишна жена е починала от токов удар в дома си в Шумен.

Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. Досъдебно производство по член 123 от Наказателния кодекс за причиняване смъртта на млада жена поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, ръководи Окръжната прокуратура в Шумен. Разследването е поето от следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура в Шумен.

На 31 януари около 21.30 часа приятелят на 29-годишната Г.А., която е от Каолиново, не я открил на мобилния ѝ телефон. Заедно със свой приятел той отишъл в квартирата, където е живеела младата жена. Апартаментът бил заключен. Повикан бил ключар. При влизане в апартамента Г.А. била намерена мъртва.

На място е повикан медицински и полицейски екип. Извършен е оглед. Установено е, че смъртта на 29-годишната жена е причинена от токов удар. Назначена е съдебномедицинска експертиза.

Действията по разследването продължават с разпит на свидетели.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Експерт

  17 17 Отговор
  Ако и беше заземен правилно контакта това няма как да се случи! В контакта има фаза и нула и отгоре се прави едно мостче от не много дебела тел извито на скоба! Обаче масово се правят на ел. техници българите и не заземяват контактите.

  Коментиран от #5, #20, #36

 • 2 Не съм електротехник

  10 23 Отговор
  Когато включвате за първи път домакински уред! Вземете фазомера и го опирате по тялото на уреда където виждате метал! Светне ли фазомера, обърнете щепсела на 180градуса! Ако фазомера спре да свети, всичко е наред! Продължи ли да свети, търсете специалист! Това е!

  Коментиран от #3, #19

 • 3 Експерт

  10 7 Отговор

  До коментар #2 от "Не съм електротехник":

  И ако те бие ток от електроуреда също нали? Неграмотник! Това ако се случи значи бай неграмотника е обърнал фаза и нулата!

  Коментиран от #6

 • 4 Гарантирано от герб

  23 4 Отговор
  Бог да прости жената. Жалко,че си отиде още една млада жена от и без това изчезващото българско население по вина на Шайката престъпници ГЕРБ!

  Коментиран от #9

 • 5 Гостилничаря

  21 1 Отговор

  До коментар #1 от "Експерт":

  А ако наистина беше експерт, щеше да знаеш, че замостването на контакта е зануляване а не заземяване, което съгласно съвременните изисквания е неправилно. До заземеният контакт отиват 3 жила - фаза L, нула N и земя PE. Земното жило минава през инсталацията и стига до заземителя. Даже и така пак няма гаранция, никъде не е споменато какво точно е станало, заземеният контакт не 100% гаранция за безопасност, ток може да те убие по много начини вкъщи....

  Коментиран от #10

 • 6 Не съм електротехник

  5 4 Отговор

  До коментар #3 от "Експерт":

  Търсим експерта! Но ти се нахвърляш отгоре ми! Това показва че и 5 висши да имаш, културата ти е на ниво мааалата! Лек ден!

  Коментиран от #15


 • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  3 5 Отговор
  БОГ дая прости жената лека полека хората си отиват а ни у правляват шайка престъпници за който човешкия живот не струва
 • 8 гешев

  8 4 Отговор
  вече съм завел досъдебно производство занемарливо изпълнение надомашни задължения от странана починалата, участие в ОПГ(била е в престъпно съдружие с двете котки) погазване наконституцията като уврежда доброто име на България,директно водещо до държавна измяна. Като дръпна още една линия ще продължа
 • 9 Гарантирано от БСП

  3 3 Отговор

  До коментар #4 от "Гарантирано от герб":

  Ако ние управлявахме , бог щеше да прощава цяла махала.Некадърни герберасти убили само един.Ние можем повече и ще го докажем.Ураааа..
 • 10 когато

  10 3 Отговор

  До коментар #5 от "Гостилничаря":

  се прави нещо от човек,който е наясно какво прави опасност няма. Иначе съвременната защита не е зануляване, а ДТЗ. Ако ти говори нещо това малко неправилно,но добило популярност съкращение.

  Коментиран от #12, #14, #16

 • 11 Можеше да я изчукам😂😂😂

  2 14 Отговор
  Преди това жалко за пиченцето
 • 12 Гостилничаря

  4 2 Отговор

  До коментар #10 от "когато":

  Малко уточнение. Тъй като отдавна изграждам индустриални и битови инсталации, свикнал съм да говоря конкретно по даден проблем а не да смесвам понятията, както теб например. Ставаше въпрос за неправилно назоваване на зануления контакт заземен (които на практика нямат нищо общо). Естествено, че дефектнотоковите защити пазят хората най-добре, но отговорът ми нямаше нищо общо с тях. Отделен е въпросът, че в огромна част от старите панелки например никога не е предвиждано да има трипроводни инсталации, какво останало за ДТЗ!? Да не говорим, че в поради спецификата на панела (гофра в отливката по която вървят жилата и кабелни канали във фугите на панелите), трудно може да бъде преправена съществуващата инсталация. Не че е невъзможно, има и други варианти, но е много скъпо и трудно.

  Коментиран от #25, #37

 • 13 соросоид

  0 6 Отговор
  На две на три и ръг у панелките.След 15 години комуноидите всайта ще броят звездите
 • 14 САП

  6 2 Отговор

  До коментар #10 от "когато":

  ДТЗ си има своите технически ограничения. Човешкия идиотизъм няма край. Хвани деректно фаза и нулата па се надявай ДТЗ да те спаси. Хич няма да и дойде на акъла, че става нещо нередно.
 • 15 Възпитан

  5 3 Отговор

  До коментар #6 от "Не съм електротехник":

  Господине, Вий не търсите истината, а публикувате опасни за живота на останалите любезни читатели мнения. Заслужавате най-, най-, най-невъзпитана реплика!
 • 16 ТАС

  5 1 Отговор

  До коментар #10 от "когато":

  Кое му е неправино на съкръщението "ДТЗ"? Това, че хората го транскибират неправилно, като "дефектно токова защита" е отделен въпрос. Точното значение на ДТЗ е "дифернциална токова защита".

  Коментиран от #23

 • 17 Лоша работа

  2 7 Отговор
  Лошо че е била сама Ако е спряло сърцето от токов удар трябваше пак да и се пусне ток за да се съживи но пак не е сигурно защото човекът който е бил там можеше и да не се сети да го направи

  Коментиран от #18

 • 18 Гостилничаря

  7 1 Отговор

  До коментар #17 от "Лоша работа":

  Грешка!!! Променливият ток поражда спирането на сърцето и изпадането му в режим на фибрилации - хаотични кратковременни контракции, далеч от нормалния ритъм. Обратният процес или дефибрилацията се осъществява с постояннотоков импулс със специален апарат.

  Коментиран от #21

 • 19 Гостилничаря

  8 2 Отговор

  До коментар #2 от "Не съм електротехник":

  Нищо не е наред!!! Металните нетоководещи части на който и да е електроуред не трябва да имат галванична връзка със силовата верига при което и да е положение на щепсела!!! Такъв уред не трябва да се използва по какъвто и да е начин!!!
 • 20 Оня без коня

  4 2 Отговор

  До коментар #1 от "Експерт":

  Това не е заземяване, а зануляване.. Както и да е помага до някъде.. И в такъв случай представи си някъде прекъсне нулата при бушони те например какво става?

  Коментиран от #24

 • 21 А бе пич

  6 3 Отговор

  До коментар #18 от "Гостилничаря":

  Няколко пъти лично съм виждал заровени в пръст след токов удар. А в бургаско служител на ЕРП умрял след такава процедура, ама... от задушаване!
 • 22 Гостилничаря

  2 1 Отговор
  И!? Какво искаш да кажеш с това!?

  Коментиран от #30

 • 23 правилното име

  4 1 Отговор

  До коментар #16 от "ТАС":

  е защита от токове с нулева последователност. Поне в БДС. А иначе съм съгласен, че няма перфектна,абсолютна,непробиваема и т.н.защита. Всяка си има своите плюсове и минуси. И още нещо за финал - НЯМА защита която човешката глупост да не може да преодолее!Не става дума конкртно за този случай,не знаем точните обстоятелства.

  Коментиран от #33

 • 24 от доста време

  1 2 Отговор

  До коментар #20 от "Оня без коня":

  е ЗАБРАНЕНО нулата да минава през предпазител!

  Коментиран от #27

 • 25 всъщност

  3 1 Отговор

  До коментар #12 от "Гостилничаря":

  и при двупроводна инсталация може да се ползва ДТЗ(ще използвам и аз това за по-лесно)ама е по-сложно и трябвя повече опит. Говоря за градска мрежа,защото в повечето наши села мрежите са някакво чудо!

  Коментиран от #26

 • 26 Гостилничаря

  1 3 Отговор

  До коментар #25 от "всъщност":

  Така е, може, но не е по правилата. Освен това такова свързване изисква прокарване на трето жило от товара до ДТЗ. Като ще е така по-добре направо да се направи всичко както трябва.

  Коментиран от #28, #34

 • 27 Гостилничаря

  1 1 Отговор

  До коментар #24 от "от доста време":

  Точно обратното! Има двуполюсни АП точно с тази цел. https://www.emag.bg/avtomatichen-predpazitel-schneider-40a-kriva-c-dvupoljusen-sch-12499/pd/D8MCRKBBM/ И фазата и нулата са част от силовата верига, какъвто е токът в едното жило, такъв трябва да е и в другото (прочее именно това се ползва от ДТЗ!).

  Коментиран от #29

 • 28 тук

  2 1 Отговор

  До коментар #26 от "Гостилничаря":

  сте напълно прав,ама ако се перифразира една поговорка,българин-жив дявол. За съжаление дяволъка понякога му излиза по-скъпо в сравнение със спазването на правилата. Пиша за общия случай,при такава трагедия не мога да си позволя без да се познават детайлите да говоря назидателно.
 • 29 коментирах

  4 1 Отговор

  До коментар #27 от "Гостилничаря":

  малко по-стари инсталации. Иначе в нашата къща нулата минаваше също през предпазител със стппяема вложка. Инсталацията е правена от правоспосохен ел.техн к някъде в начялото на60-те. Пиша от тел. И затова правя достагрешки.аз приключвам,все пак тук не е техн. Форум,а иначе явно сте запознат добре с материята. Понякога ме дразни когато някой коментира неша,които не разбира,не става дума за вас,а за други участници

  Коментиран от #35

 • 30 Че имаш добри познания

  5 1 Отговор

  До коментар #22 от "Гостилничаря":

  И добри намерения, ... ама опонентите трудно ще вдянат

  Коментиран от #31

 • 31 Гостилничаря

  3 1 Отговор

  До коментар #30 от "Че имаш добри познания":

  Ok. Мерси!
 • 32 Селянин

  3 1 Отговор
  Да си електричар е най-лесно ! Трябват ти клещи, отвертка и фазомер и да издържаш на токов удар до 380 волта .

 • 33 ТАС

  3 1 Отговор

  До коментар #23 от "правилното име":

  Да в наредбите се казва защита от токове с нулева последователност, но това не дава името на самия апарат. Тази терминология "токове с нулева последтователност" е нескопосан опит да се приведат неща от вълновата теория на популярен език. За мен най-удачното название е идващото от английски residual-current circuit breaker (RCCB) - Прекъсвач на остатъчните токове. Защото той и това прави при по-големи от 30 mA остатъчни токове прекъсва веригата.
 • 34 ТАС

  3 1 Отговор

  До коментар #26 от "Гостилничаря":

  Ако до апартаментното табло имаш двупроводна линия, а след него минеш на 3 проводна е позволено да се ползва ДТЗ. Внаредбите си го има описан този вариант. Ако е двупроводна до контакта не можеш да ползваш ДТЗ. Нямаш право да прекъсваш защитния проводник. Понеже нямаш гаранция, ще атарата винаги ще изключи фазата. Всеки от съвремените апарати (предпазители, ДТЗ и др.) гарантирано може да изключи само 3 пъти пълния си ток на късо(има си го описано в каталозите на производителите).
 • 35 ТАС

  4 1 Отговор

  До коментар #29 от "коментирах":

  Когато говорим за ел. инсталации изградени преди 60 г причината да има предпазител на нулата е друга. Няма нищо общо със три проводнта линия и ДТЗ. Тогава са се ползвали други начини на свързване(изолиран звезден център) на неутралата(звездния център) на трансформаторите в трансформаторните постове. Този начим за свързване вече не се ползва за битови потребители. Някъде от 67-68 година е изменен правилника. Вече се ползва само зазеземен звезден център. За времето на изграждането си е изградена правилно.
 • 36 Хайл

  0 1 Отговор

  До коментар #1 от "Експерт":

  Да беше отишъл да го направиш...
 • 37 Ленин

  1 2 Отговор

  До коментар #12 от "Гостилничаря":

  И на двупроводна /стария вид/ успешно лесно и не скъпо /около 30лв./се поставя ДТЗ.

  Коментиран от #38, #40

 • 38 ТАС

  2 1 Отговор

  До коментар #37 от "Ленин":

  На двупродна линия до контакт сложиш ли ДТЗ стане ли беля да пострада човек подлежиш на съд. Не правете тази глупост. Защо не трябва да се прави това. ДТЗ прекъсва фазовия и нулевия проводник. Но нямаш гаранция, че контакт на апарата няма да залепне и да остане включена фазата. В този случай зануления апарат става офазен. Поради схемата на свързване на трансформатора на енергото "заземен звезден център" при докосване на офазения уред и каквато и да е метална част свързана към земя, човека получава токов удар. Затова има правило да е се прекъсва защитния проводник. В случая на двупроводната линия това е нулата. При 3 проводната това е заземителния проодник.

  Коментиран от #39

 • 39 ТАС

  2 1 Отговор

  До коментар #38 от "ТАС":

  Уф пропуск при писането Правилото е да НЕ СЕ ПРЕКЪСВА защитния проводник. Според линията N или РЕ.
 • 40 САП

  1 1 Отговор

  До коментар #37 от "Ленин":

  Как да се сложи ДТЗ на двупроводна линия до контакта има решение, но то не е слагане на ДТЗ във таблото. Това се прави със специални контакти в, които има вградена ДТЗ. В България подобни контакти на пазара не съм въждал, но по интернет мога да се поръчат.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.