Last news in Fakti

8 Април, 2024 23:30 1 456 7

Важните новини във ФАКТИ на 08.04.2024 г.

  • живко коцев-
  • стойчо стойчев-
  • протести-
  • министри-
  • веселин стойнев-
  • правосъден министър-
  • евелина славкова-
  • николай денков-
  • асен генов-
  • тихомир безлов-
  • калоян методиев-
  • благоевград-
  • тошко йорданов-
  • шумен-
  • десислава атанасова-
  • михаил миков-
  • безработица-
  • репатрак-
  • предварителни избори-
  • оливер вархеи-
  • партия-
  • детска градина-
  • пву

Това се случва в първия работен ден

Важните новини във ФАКТИ на 08.04.2024 г. - 1
Снимка: БГНЕС

BG традиция при скандал: Главният секретар на МВР Живко Коцев се скри зад "болничен"

Главният секретар на МВР Живко Коцев излезе в болничен след разразилия се скандал, пише "Фокус", като се позовава на свои източници в МВР.

Стойчо Стойчев: Вотът на 9 юни може да се окаже като първи етап на още едни предсрочни избори през есента

Случващото се в МВР и "Митници" ще окаже влияние на изборите. Това каза пред БНР доц. Стойчо Стойчев, политолог и университетски преподавател.

Два протеста в столицата- "за" и "против" Калин Стоянов

Стотици протестиращи са се събрали пред сградата на Министерството на вътрешните работи в столицата и настояват за оставка на министър Калин Стоянов, който е номиниран за поста и в служебното правителство, което се очаква да положи клетва утре. Протестът е организиран от Гражданското движение БОЕЦ, съобщават от БНР.

Смяна на караула: Каква оценка си поставят министрите от кабинета "Денков" ?

Във вторник 102-ото правителство на България ще остане в историята. Екип на NOVA потърси тези, които ще освободят министерските кресла. Кой какво наследство вярва, че ще остави на следващите министри?

Веселин Стойнев: Радев ще бъде новата алтернатива и заплашва не само ПП-ДБ, но и ГЕРБ

Ако Главчев иска да има добро и дълготрайно управление, би трябвало да ги маха и двамата и да разчисти терена. Непредвидимо е това, което става в България. Не мога да преценя кои са добрите и кои лошите. Това заяви политическият анализатор Диана Дамянова в предаването „Още от деня” по БНТ, цитирана от novini.bg.

Правосъдният министър постави пет въпроса по казуса с оставката на Живко Коцев

Да се извърши пълна, обективна и всестранна проверка на твърдените факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка. За това настоя министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов в искане до Висшия прокурорски съвет (ВПС), Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова. Това съобщиха от ресорното ведомство, цитирани от Нова телевизия.
Искането се основава на получено в Министерството на правосъдието писмо от премиера Николай Денков, в което „се съдържа информация и се сочат обстоятелства за осъществено нарушение на служебните задължения от административни ръководители в Прокуратурата на Република България”.

Евелина Славкова: На Главчев не му е лесно. Изглеждаше притеснен при споменаването на имената в служебния кабинет

На г-н Главчев не му е лесно. При представянето на служебния кабинет изглеждаше искрено притеснен при споменаването на имената. Не е лесно да убедиш хората да бъдат служебни министри в една обтегната политическа обстановка, има и много проблеми за решаване. Освен това този служебен кабинет ще работи в една нетипична обстановка – при работещ парламент, чиято трибуна ще бъде ползвана всячески за предстоящата предизборна кампания. Това заяви в ефира на Nova News социологът от Изследователски център „Тренд“ Евелина Славкова, цитирана от novini.bg.
Според нея ще се търси диалогичност, за да се успокои политическото и обществено напрежение.

Николай Денков призна пред посланици: Русия е виновна за корупцията в България

"Пътят към европейското бъдеще на България минава през борбата с корупцията, а корупцията в България е свързана с Русия.“ Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на срещата си с групата на посланиците от страните членки на ЕС, Представителството на Европейската комисия и посланиците на Великобритания, Украйна и САЩ.

Премиерът Денков им благодари за отличното сътрудничество през последните 10 месеца. Той подчерта, че благодарение на съвместните дипломатически усилия страната ни бе приета в Шенгенското пространство и бележи напредък по пътя към еврозоната.

Министър-председателят напомни за свършеното по време на мандата като акцентира на промените в Конституцията в областта на правосъдната система и по-специално на възможността главният прокурор да бъде разследван, а не да бъде недосегаем, както бе досега. Премиерът акад. Денков запозна посланиците с подадения от него сигнал до прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев. По-рано днес премиерът депозира факти и обстоятелства, които са му станали известни при изпълнение на служебните му задължения, които са породили основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов.

Премиерът акад. Николай Денков изтъкна още, че страната ни се нормализира, но все още има нужда от много реформи. "Ние сме европейци и като политици ще продължим да работим за европейското бъдеше на България“, каза още министър-председателят.

От своя страна посланиците също благодариха на премиерът акад. Николай Денков и на екипа му за доброто сътрудничество.

Асен Генов за служебния кабинет: Голяма българска социалистическа сватба

„Съставянето на служебния кабинет прилича на голяма българска социалистическа сватба. Едната рода, обаче, е нещо недоволна – ПП-ДБ“, коментира журналистът Асен Генов.

Безлов: Вземат главата на главния секретар при всеки насрочване на избори в България

Когато у нас идват някакви избори, обикновено главните секретари се сменят. За съжаление, това е характерно за нестабилните демокрации в Европа – когато има политическа смяна, се сменят ръководствата на МВР, на приходните агенции и на службите за сигурност. Това е проблем, защото би трябвало професионалните длъжности да не се сменят, а главният секретар е най-високата професионална длъжност в МВР.

Калоян Методиев: Румен Радев избра ярко оцветена политическа фигура за служебен премиер

Румен Радев избра ярко оцветена политическа фигура. Познавам как президентът взима решения. В петък в 22.00 ч. да обяви решението си, че избира Главчев за кандидат за премиер - със сигурност става въпрос за уговорка между Румен Радев и ГЕРБ, не за импулсивно решение. В това е убеден политологът Калоян Методиев.

Ужас в Благоевград: Мъж се намушка с нож след поискана лична карта във влак

Драма във влак, който спря на гарата в един от големите ни южни градове.

Тошко Йорданов изригна: Христо Иванов е виновен за този хаос със служебния кабинет на Главчев

Повече от ясно е, че този кабинет е на ГЕРБ и ДПС, но също така повече от ясно е, че за да имаме такъв кабинет, отговорността е на Христо Иванов и „Продължаваме промяната“ (ПП). Това заяви пред bTV председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов.

След премиерска заплата Николай Денков ще получава и депутатска

Депутатът от ПП-ДБ Бюнямин Хасан ще трябва да напусне парламента още тази седмица след заявеното намерение на премиера в оставка Николай Денков да се върне в пленарна зала като народен представител. Това съобщи novini.bg.

Спасиха жена от пропадане в пропаст в Шумен

47-годишна жена от Шумен е била спасена в събота вечерта, след като се подхлъзнала и паднала в силно пресечена местност на Шуменското плато, близо до скалния венец над Дивдядовските скали. Спасителната операция с успешен край е била проведена от тактически инспектори от сектор “Специални тактически действия“ при Областната дирекция на МВР- Шумен и колегите им от Пожарната инсп. Иван Табаков, мл. експерт Румен Ненов и мл. инсп. Валентин Василев.

Десислава Атанасова докладва делото за дивидента на БЕХ

Конституционният съдия е докладчик по искане на кабинета „Денков“ срещу решение на НС „отнело“ дивидент от печалбата на „БЕХ” ЕАД

Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с Живко Коцев

Факти и обстоятелства, станали известни на акад. Николай Денков при изпълнение на служебните му задължения на министър-председател на Република България, пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов. По този повод, въз основа на устен и писмен доклад от г-н Живко Коцев, премиерът днес подаде сигнал до прокурор Даниела Талева и информира официално министъра на правосъдието Атанас Славов, съобщиха от правителствената информационна служба.

Михаил Миков: Не е вярно, че който държи главния секретар на МВР и министъра - печели изборите

Не е вярна постановката, че който държи главния секретар на МВР и министъра - печели изборите. Това мнение изказа пред БНР бившият министър на вътрешните работи Михаил Миков, бивш лидер на БСП и бивш председател на Народното събрание.

Безработицата е най-висока във Видин и Монтана

Областите Видин и Монтана са с най-високи равнища на безработица през месец февруари, сочат данните на Агенцията по заетостта.

Паяк вдигна колата на служител на ДАИ Пловдив, той свали номерата на репатрака

Служител на Държавната автомобилна инспекция в Пловдив свали номерата и отне книжката на работник в общинското предприятие "Паркиране и репатриране", защото вдигнал личния му автомобил заради неправилно спиране.

Илиян Василев: Предварителните избори сплотяват партийната маса и премахват границата между "елита" и редови членове

Винаги съм бил за предварителни избори, защото това сплотява партийната маса и премахва границата между партиен "елит" и редови членове. Всичко ще стане електронно. Жалко, че ПП и ДСБ не приемат тези идеи, за да направят истинско предварително допитване до електората и да сближат дистанцията.

Румен Радев пред Оливер Вархеи: Провокативните изказвания на политици от Северна Македония не спомагат за диалога

Разширяването на Европейския съюз следва да се базира на ясни принципи, като се отчитат собствените заслуги на всяка страна в процеса на интеграция. Спазването на този принцип е гаранция за запазване на стабилността и сигурността в Европа. Това обобщи президентът Румен Радев на среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи. Той кацна на работно посещение у нас.

"Консервативна България" на Борис Ячев се влива в "Синя България"

Получихме покана да се присъединим към политическата алтернатива ,,Синя Бългaрия "! Така възторжено съобщават новината на медиите от "Консервативна България".

Над 13 000 са свободните места в общинските детски градини, ясли и подготвителни групи в София

Столична община обяви 13 102 свободни места за прием в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и подготвителните групи в общинските училища.

1.2 милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост се бавят вече втора година

Има 4 основни причини, поради които се бави вторият транш от парите на България по Плана за възстановяване. Това каза икономистът Георги Вулджев по Радио "Фокус".

"Всяко плащане е обвързано с реформи. Вероятно ние сме изпълнили почти всички 58 промени, но 4 не сме успели - Закон за личния фалит, Националната здравна стратегия 2021-2030 г., нормативната уредба за подаване на сигнали за нередности липсва, какво и намаляване дела на договорите, възможени на единствен оферент във връзка с работата на Агенцията за обществените поръчки", заяви Вулджев.

По думите му България е получила 2.7 млрд лв по първия транш, но 1.2 млрд лв - вторият, се бавят над година. "Тези реформи са доста важни, особено първите 3. Ние сме единствената европейска държава без закон за личния фалит. Още преди година бе внесен законопроект в Народното събрание, но не се постигна съгласие по спецификите му и до днес", подчерта икономистът.

Логично е за има такава законодателна рамка - да е уредена институцията на личния фалит, важна е в контекста на съвременната финансова система. "Лобита са притеснени от това - не са напълно против различните кредитори, но искат да гарантират правата си на всяка цена. През 2020 г кабинетът на Борисов гласува абсолютна давност по всички лични задължения на физическите лица от 10 г. Тя влезе в сила от 2021 г. От 2031 г. нататък, според сегашните закони, ако физическо лице има висящи дългове с давност над 10 г, те автоматично се опрощават. Това обаче стимулира хората да се крият от кредиторите си", категоричен е Вулждев.

"Доста сме закъснели, по оригиналния план всички пари трябваше да бъдат получени до средата на 2026 г., но се бавим - ще пропуснем и петото плащане през юни. С оглед политическата обстановка не виждам как в момента ще успеят партиите в Парламента да намерят компромис относно необходимите реформи. Нещата вървят към получаване на второто плащане най-рано тази есен", подчерта икономистът.

Забавянето на парите има отношение към икономическия ни растеж. "Тази година той ще бъде доста зависим от публични инвестиции и ако не получим финансираме по Плана, това дърпа целия растеж надолу, което е зле и за държавната хазна. Най-силният фокус на финансите по документа е енергетиката. Там парите за усвояване са 38%, една трета от парите по Плана трябва да се насочат към изграждане на нисковъглеродна икономика", разясни темата Георги Вулджев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    2 0 Отговор
    Кой предложи корумпираното ченге с присадената коса за поста главен секретар на МВР?

    Коментиран от #3

  • 2 Сори анче без канче

    1 0 Отговор
    че ти развеаляме простотията и лъжите на троловете на ПП и ДБ! Ти "достойно" защитаваш и браниш боклука и помията, но аз пък мразя боклука и помията!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факти

    3 0 Отговор
    Живко Коцев - солтшак на Цветан Цветанов и главен виновник за “бебето във фризера”
    Заради близкия до Станимир Флоров главсек на МВР, държавата плати 40 бона обезщетение на горнооряховските лекари
  • 5 Свободна България

    1 0 Отговор
    Докато коли и беси във Велико Търново, Живко Коцев бил натрупал и друга лоша карма, коментираха наши източници от старопрестолния град. По думите им, той делял палава търновска любовница не с кого да е, а със самия Цветанов. Двамата се редували при кръшната мадама без да си дирят карез. Нещо повече - те давали мило и драго да й помогнат за изкачване по политическата стълбица.

    В края на ноември 2010 г. д-р Милатович бе арестуван заедно с колегите си Стефан Лазаров и Катя Гецова, и шефа на АГ отделението в болница „Св. Иван Рилски“ д-р Димитър Сотиров. Тогава областното МВР, ръководено от Коцев побърза да информира, че те са заподозрени за умишлено умъртвяване на живородено бебе, но обявено за мъртво предварително.

    Лекарите, които прекараха 24 часа в ареста, контрираха, че на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец е абортирала в 22-рата гестационна седмица. Според тях плодът е бил мъртвороден.
    Близо 9 години по-късно, един от лекарите - Д-р Михаил Милатович, за които покровителят на сегашния полицейски главсек говори, окончателно печели делото за клевета срещу държавното обвинение и получи обезщетение от 40 хил. лв. Така прокуратурата плати “сметката”, натрупана най-вече от Цветанов и Живко Коцев пред очите на стотици хиляди очевидци.
    В израз на горещи чувства, през зимата на 2021 г. Цв. Цв. лично ходатайствал пред Кирил Петков да вкара метресата му в листата на “Продължаваме промяната” с обещанието, че ще й осигури голям брой преференции. В
  • 6 само минавам

    2 0 Отговор
    С контролираното подаване на информация от Прокуратурата и снимки в разни съмнителни сайтове, вече направиха грешката със снимката на Коцев и Ангелкова

    Предвид факта, че е направена преди повече от три години и твърденията на Прокуратурата,че часовника е подарък от Димитрови на Коцев в края на март :)

    Другото,което е ;Ангелкова каза ,че познава Коцев от неповече от година , което не е вярно видно от снимките :)
  • 7 Същият

    0 0 Отговор
    И аз съм съгласен,че Русия е виновна и не само за корупцията.Та тези момчета,завършили в СССР вижте какви ги надробиха.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол