7 205 47

Спешно променят наредба заради колекцията на Божков

Спешно променят наредба заради колекцията на Божков
Снимка: БГНЕС

В проектонаредбата вече има заложени конкретни срокове за идентификация на предмети и артефакти от колекции - не повече от 6 месеца. Досега срок нямаше. Промяна в наредбата за идентификация и регистрация на движимите културни ценности е спешно изготвена от правителството, уточнява epicenter.bg. Проектът за новия вид на Наредба №2 от 2014 г. е публикуван обществено обсъждане в портала на Министерския съвет.

Проектонаредбата идва на фона проверките, обвиненията и разминаванията около колекцията на обвинения и задържан в ОАЕ бизнесмен и колекционер Васил Божков. Както стана ясно, в законодателството има пропуски, които водят дотам, че да не може да се разбере какъв е произходът на предметите в някои частни колекции.

В проектонаредбата вече има заложени конкретни срокове за идентификация на предмети и артефакти от колекции - не повече от 6 месеца. Досега срок нямаше.

Промените предвиждат и прекратяване на процеса по идентификация, ако до 14 дни от подаване на заявлението не бъде сключен договор между музея и колекционера или пък колекционерът не заплати разходите по идентифицирането.

Когато и двете страни са изрядни, идентификацията на културни ценности трябва да завърши до 6 месеца, а ако има основания, той може да бъде удължен с още толкова. Не е ясно обаче какво следва, ако договорът между музея и колекционера бъде прекратен. Липсва и ограничение, при което това може да се повтори, но в друг музей.

Проектонаредбата отново не разглежда и случаите, при които собственикът на частен музей и предметите, които трябва да бъдат идентифицирани са едно и също лице, какъвто е случаят с Божков, например.

Има неяснота, граничеща с куриоз, в предвидената Декларация за произход и начин на придобиване на предметите. Там трябва да бъде посочен техният автор, но не е ясно как може да се посочи автор на находки от Античността или Средновековието.

Крайният срок за обществено обсъждане на проектонаредбата е 12 март 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Ели

  13 26 Отговор
  А добър ден, значи -може, при добра политическа воля!
 • 2 Минчо Празников

  15 44 Отговор
  Незабавно да бъде конфискувана в полза на народа!

  Коментиран от #9, #12

 • 3 Тончо

  55 6 Отговор
  Само не можах да разбера кое точно не е направил Божков. Подал документи и платил таксите
 • 4 Начи

  75 3 Отговор
  Ма.ката си е еб.ло! Краде се яко! Сега ни тъпчат главите с едни глупости, че видите ли сме държава силна. Много ми е чудно, кой ще си прибере на човека вещите. Че той бандит ясно. Ама, че другите ( управляващите) не са, не го вярвам. Да се направи анализ за автентичност на предметите, сега и след 5г. пак.
 • 5 ВИЦ

  57 5 Отговор
  Герберасти и патриотки пишат закон,!?
 • 6 Аз съм Митко Димитров

  35 5 Отговор
  Яжте ми хуя боко

 • 7 Bingo

  54 4 Отговор
  Нека когато не се знае кой е автора на антиката да се записва името на Бойко Борисов все пак кой може да е по достоен от него. Кой ги пише тези наредби и закони? Може ли да променяш закони с такива недомислеци. Срока е 6 м. ама може да се удължи с още 6, а след това? Ами ако някой изръси 100 артефакта и си плати за всичките веднага дали ще им стигнат и 60 години да ги изследват и излязат с решение?

  Коментиран от #11

 • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  10 39 Отговор
  ВАСИЛ БОЖКОВ е престъпник от голям калибър и е придобилбогатство по престъпен насилствн начин убиец поръчал е МАНОЛ ВЕЛЕВ на ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА

  Коментиран от #44

 • 9 петрович

  15 22 Отговор

  До коментар #2 от "Минчо Празников":

  Това в "полза на народа" или в "името на народа" сме го играли вече! Щото на финала всичко отлита за кремъл.
 • 10 Пешо от панелката

  41 6 Отговор
  За находки от античността като автор може да бъде посочен Бойко Методиев. Може и Иван Гешев.
 • 11 Пешо от панелката

  8 1 Отговор

  До коментар #7 от "Bingo":

  Ха ха, подкрепям, не бях видял коментара ти като пуснах моя
 • 12 Алфа Вълкът

  17 1 Отговор

  До коментар #2 от "Минчо Празников":

  Колко страни ще проявят претенции за тези артефакти идея си нямаш. Не 6 месеца с години ще се мотат - кое е мое, кое е твое и как е станало ние, пък после твое.
 • 13 коки

  51 6 Отговор
  Това си е жив грабеж от страна на държавата по цял свят има частни колекции,човека си е платил всички такси ,декларирал ги е,наел е научни работници да ги реставрират, да ги датират и най-важното пази историята на страната а не ги е взел да ги продава на парче по света,както ще направят много държавни служители само пари да паднат и ги е изложил в музей всеки да може да ги види,много ми е интересно тези които се радват на Боко ако им посегнат така на имуществото касва песен ще запеят
 • 14 mediator37

  37 5 Отговор
  Когато закони се пишат за да се ощети или награди определен човек, това е най-лошото, което може да се случи в една държава. Ние надминахме комунистическа България. Тази идиотска наредба е писана единствено за да се конфискува "законно" една частна собственост. Основното в нея е срокът- 6месеца. Естествено, че за 6 месеца Божков няма да се върне от Дубай за да подаде декларациите. Не коментирам идиотизма с точката Автор на произведението". Отвратителното е, че в това положение се поставят само частите колекционери. Защо по тази наредба и държавата , чрез министър на културата, не попълни в 6 месечен срок декларациите за всички милиони монетки, фибулки, чашки, гърненца и амфорки, да видим как ще го спази, и особено да попълни графата- автор на произведението. Направо да бяха писали в наредбата тридневен срок, че конфискацията да е ачик-ачик. Мръсни комунистически педер-сти ни управляват. Ако не беше Божков, всички тези прекрасни съкровища сега щяха да в бункерите на американски и канадски милиардери. Помня преди 10 години държавата се опита да конфискува друга уникална колекция на братя Бобокови от Русе- украси на римски колесници, брадва със златен обков на 7000 години пр. Хр.- уникална, най-голямата и единствена пълна колекция от скитски монети. Обаче не успяха милиционерите да откраднат нищо от Бобокови.
 • 15 Прав чеп

  22 4 Отговор
  Всичко се натамънява, за да се облагодетелства властта и да се смачкат дадени хора. Ние сме болно общество, а ГЕРБ са самозабравили се!!!
 • 16 Рошко

  19 4 Отговор
  Сега си направете и наредба, да може да ги продавате или вземате за интериор на евтините апартаменчета
 • 17 Ели

  12 12 Отговор
  По принцип това са исторически и културни богатства на БГ, да си погледнат и Наредбата от 2008. Трябва да се забрани частни лица да придобиват исторически предмети и артефакти на територията на БГ. А иманярството трябва да се наказва жестоко с ефективни присъди. Има историческо и културно наследство и никое частно лице няма право да го притежава. Като искат частни колекции да ходят по аукциони в Лондон и да си купуват артефакти и картини Париж, Лондон, Берлин, Токио и т.н. В момента с едната ръка разрешаваме, с другата леко забраняваме, но пак разрешаваме. Доказано българинът е хитрец и иманяр по душа, трюбва чисто авторитарно законодателство и управление. Няма как да спреш "Андрешко" в стремежа му към лесно забогатяване и далавераджийство - "културен код".

  Коментиран от #32

 • 18 Йозеф

  16 3 Отговор
  Само че, това е наредба, която влиза в сила СЛЕД като колекцията на Божков е описана и са подадени заявления за регистрация преди години. Сега "експертите" ще обявят, че предметите в колекцията са фалшификати, естествено, още едно обвинение, а артефактите ще изчезнат. Без фалшификатите, нали. Ако Божков не изчезне физически България ще плаща, ама много яко ще плаща. Ясно е, че преди парламентарни избори спонсорите на опозицията трябва да бъдат неутрализирани. Обаче Божков не е от вчера...

  Коментиран от #19

 • 19 Ели

  13 3 Отговор

  До коментар #18 от "Йозеф":

  Прав сте... Не говорим за Божков, то е ясно, че всичко му е законно. Въпросът е как да се спре в бъдеще подобна "законна практика". Ясно е, че спрямо действащото законодателство Божков ще ги осъди.

  Коментиран от #20

 • 20 Йозеф

  9 3 Отговор

  До коментар #19 от "Ели":

  Промяната на закона ще доведе до изнасяне на колекции в чужбина, тяхното скриване или продажба.

  Коментиран от #23

 • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  4 12 Отговор
  БОЖКОВ е престъпник от голям калибър
 • 22 баба Стойна

  11 5 Отговор
  ! ! ! - хора ,няма никъде такъв строй ,завръща се комунизма, диктатурата в България

  Коментиран от #26

 • 23 Ели

  4 4 Отговор

  До коментар #20 от "Йозеф":

  Със "минало законодателство - да". влязло в сила, има органи и институции... следящи и санкциониращи бъдещи такива практики. По принцип сте прав, нямам аргументи. Впишете ме в графа "непоправим оптимист". В САЩ подземните богатства са на държавата, съответно фирми с лиценз, които ги разработват - шист, нефт. Канадците бяха стигнали до договори с индианците, затова харесвам прецедентно право, лична емоция.

  Коментиран от #42

 • 24 Лекар БГ

  9 4 Отговор
  Удар,разпарчетосване и пр.приоми,познати от времената на Народния съд.Опраскаха Черепа-убеден съм ,че има защо.Само че.....лотарии остават,май.С Ефбет какво ще се случва?Зад едни Цеки там,прозират едни ръчички....тези на един емблематичен ДПС депутат,пословичен ДПС почтен председател и на....сещате ли се на КОГО?/късички,дебели пръстлета,дето всеки ден са по телевизора/.
 • 25 незнайко

  9 2 Отговор
  НАРЕДБИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРАВЯТ С "ВРАТИЧКИ" КАКТО Е И С ТАЗИ !!! Договор с музея и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО заплащане на разходите по идентифицирането. Какво толкова има да го увъртат ?
 • 26 Ели

  4 5 Отговор

  До коментар #22 от "баба Стойна":

  Няма оправия, България опорочава всяко добро "частно" начинание - "национален спорт". Крайна цел на частното е лично облагодетелстване на малцинството за сметка на мнозинството в най-хищническият му аспект "ходене върху скелети, Хобс и Малтус са го описали. Всякакви "оптимистични теории за саморегилиране на пазара" са тотални глупости. Затова в "Станфорд" и "Йейл" изучават Парето и Маркс.
 • 27 В тази кочина

  5 2 Отговор
  има ли нещо, което да е в ред?
 • 28 Усмивката

  7 3 Отговор
  А защо досега закон нямаше. Нямахме народно събрание ли. Десет години временно правителство ли беше. Опозицията проваляше гласуването ли.Протестиращите ,,гадове" по улицата не даваха възможност на Бойко Методиев да си гледа работата ли????????????.....Много въпроси без отковор както при Комунистическа България при Тодор Живков.
 • 29 Ахахах

  6 3 Отговор
  Герберските чейчаджии обещават: - заплати по курс 2 лева за едно евро - цени н стоки и услуг по курс 1 лев за 1 евро Ще настане тотлано щастие и веселие с участие на лопати и тояги! А иначе ни занимават с божков...
 • 30 Гост

  9 2 Отговор
  Дреме ми какво ще става с Божков. Аз съм само един от всичките, излъган беден голтак, рожба на крадливия ни преход
 • 31 az #Победа75

  14 2 Отговор
  Което идва да покаже, че с колекцията на Божков всичко е наред с оглед действащото законодателство. Е що тогава Хъбов му я взе? На какво основание? Ако не бъде обяснено си е чиста кражба!

  Коментиран от #33, #35

 • 32 Пилотът Гошу

  4 1 Отговор

  До коментар #17 от "Ели":

  Искаш да кажеш, че ако изнесем предмета и го шитнем на западните милионери после може да си го купим и направим частна колекция в България, а иначе не? Браво бе, голям мозък, все едно ще вземеш процент от Сотъбис....

  Коментиран от #36

 • 33 Пилотът Гошу

  6 1 Отговор

  До коментар #31 от "az #Победа75":

  Че то и кучетата от улицата разбраха, че е кражба.
 • 34 боцмана

  6 3 Отговор
  Щом сега ще променят наредби и закони , какво незаконно има в сбирките на досегашните колекционери , не визирам само Божков. Че са си бандити и мошеници , това е ясно , но с многото си пари и с добри адвокати смятам , че са си бетонирали колекциите юридически и който се опитва да ги вземе ще бере ядове с международни съдилища. И в края на краищата , ако има наложени санкции , пак ще са на гърбината на данъкоплатците , честито!!!

  Коментиран от #39

 • 35 Усмивката

  2 3 Отговор

  До коментар #31 от "az #Победа75":

  В предна статия ти е обяснено. Совите не са това което са.
 • 36 Ели

  2 1 Отговор

  До коментар #32 от "Пилотът Гошу":

  При добри органи на Изпълнителна Власт, няма да успеете да го "шитнете". в превод, да го изнесете от БГ, а при опит - ефективна присъда, за в бъдеще, влязла в сила нормативна уредба. При добро взаимодействие с "европейски служби" - мястото ви ще е на подсъдимата скамейка. Това е ПРАНЕ НА ПАРИ. А в болшинството от случаите, за да установите "идентичност" стигате до европейски оценители и къщи. Всички фондации и др. не са нищо повече от легализация на незаконно придобити "финанси". Нещо неясно? Извод: изнасяйте свободно, сега действащото законодателство ви го позволява вклч. и "честни митничари" на световно ниво. Установявам тези факти с "горчивина". В световен мащаб "частните колекционери" не са спрени е факт, огромен пазар перящ неясен произход на капитали. С право може да вдигнете чашите със шампанско.
 • 37 Ronjo

  2 2 Отговор
  В тая държава сте останали само черни!
 • 38 Професора

  4 1 Отговор
  Тази наредба не важи за заварено положение каквото е това, на колекцията на Васил! Така ще от тук нататък.
 • 39 Усмивката

  4 2 Отговор

  До коментар #34 от "боцмана":

  Не чу ли онзи ден Как Бойко Методиев само дет не заплака пред камерите. ,,В това нямам нищо общо". В момента държавата и отговорните институции е пълен хаос. ,,Кой " и управлявашите са в пълен дисонанс.Гешев е една пионка изпълнъваяа поръчки на обезумелите му покровители.Всеки знае че промените идват но тоз път преразпределяне няма да има. Оцелъва тоз който е на власт и по силен от останалите

 • 40 До Минчо Празников

  2 2 Отговор
  Минче, на тази територия не се прави нищо в полза народа.
 • 41 швейк

  5 0 Отговор
  тази наредба я променят вече 2 години и изощо не е свързана с божков.
 • 42 mediator37

  8 1 Отговор

  До коментар #23 от "Ели":

  В САЩ няма нито един държавен музей, всички колекции са частни и музеите са частни. Значи в САЩ и по целия свят може, тук не може ? Що тъй, бе Ели? Искаме да сме демократи ама не до край, а наполовина. Нали живеем на полуостров- и демокрацията ни е половинчата.

  Коментиран от #47

 • 43 Балък

  4 1 Отговор
  Съберете двеста хиляди еврака и дайте на Нина Чилова да ви напише закон какъвто ви отговаря.Навремето тя един написа и го приеха всички бяха доволни..
 • 44 Уточнение

  1 0 Отговор

  До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Бихте ли се изразили по-точно? От направения от Вас коментар разбираме, че Васил Божков е поръчал на Весела Лечева покушението срещу Манол Велев? Предварително се извинявам, ако сте от групата "24часа"...
 • 45 serjant

  1 0 Отговор
  kradcite zavidjaha na kradeca....
 • 46 Abv

  1 0 Отговор
  Да му вземат всичко, не ми пука за Божков.
 • 47 Ели

  0 0 Отговор

  До коментар #42 от "mediator37":

  Кажете ми кой притежава подобни колекции? Милионери и мелиардери, придобити по един много неясен начин. Нещо подобно на откраднатите експонати по времето на кръстоносните походи, Византия, БГ и изнесени законно в Италия, Британия, САЩ. Какво да кажем за уникални експонати от Южна Америка в САЩ? Хайде да не се лъжем - КРАЖБА от културно и историческо наследство на държави и племена, в миналото взимано насила от притежателите му. Не ме убеждавайте, че САЩ са демокрация, там законите се пишат в името на милиарделска клика. Когато безпаричен американец стане президент на САЩ, когато САЩ-ветераните получат обезщетения за Ориндж в Ирак, Афтанистан, Виетнам,Югославия-обеднен уран, когато всички американци са здравно осигурени - тогава ще повярвам, че САЩ са демокрация. Знаем кой предизвика кризата-2008, не бяха учителите от Аризона.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.