Last news in Fakti

21 Февруари, 2020 10:12 6 689 22

Абсурдна ситуация с винетките и в Пловдивско

  • пловдив-
  • пътна такса-
  • винетка-
  • винетки-
  • ягодово-
  • катуница

Нелепо сложен пътен знак за край на града изисква винетка за разстояние от 200 метра

Абсурдна ситуация с винетките и в Пловдивско - 1
Снимка: БГНЕС

Недоволство зрее сред жителите на няколко села от общините Асеновград, Родопи и Садово, които отскоро са принудени да имат винетка, за да влязат в град Пловдив. Абсурдната ситуация е провокирана от нов знак, поставен в т. нар. "ръкав" на надлез на входа на града, който води към разклонението за селата Ягодово и Катуница. Така се получава куриозна ситуация, в която се изисква винетка за разстоянието от 200 метра. Хората са гневни, искат знакът да се премести, иначе заплашват с протести. Кметовете на засегнатите села приготвят писмо до Областното пътно управление, с което настояват за решаване на проблема. Писмото ще бъде входирано днес.

Пред БНТ кметове от селата в региона попитаха защо са били преместени табели за край на град Пловдив. Кметът на с. Ягодово коментираха, че автобус на градския транспорт на Пловдив обслужва селата, като реторично попита дали и за него ще е нужна винетка.

Кметът на село Караджово допълни, че напрежението сред жителите расте, тъй като почти всички ежедневно пътуват до Пловдив.

При липса на резултат от колективното им писмо до областното управление на Агенция "Пътна инфраструктура", следващата стъпка ще бъде ефективен протест.

От областното пътно управление на АПИ заявиха за БНТ, че още днес ще бъде преместена проблемната табела, а в понеделник ще организират среща с кметовете на засегнатите села, за да бъде решен трайно проблемът.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Hhhhhhh

    22 1 Отговор
    Пробват се ако мине. Да ама няма да мине. Хапи са рекетьори.

    Коментиран от #11, #20

  • 2 русенец

    26 3 Отговор
    То като се замисля е нелепо да трябва да имам винетка за да отида до Плевен, ей къде е! Няма 160 километра, пък и сме братски общини. Тиквата ще загази с тези винетки! Няма начин и всички да са доволни и нещата да са принципни. Ти си на ход, Тиква!
  • 3 12345

    23 1 Отговор
    Смятайте колко сме "добре", щом за хората е трудно да заделят 97 лв. и да си купят годишна винетка, с която цяла година ще могат да ползват цялата пътна мрежа на страната.

    Коментиран от #4

  • 4 За Българите

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "12345":

    Смятай кой ни докара до там!
  • 5 kvy

    16 1 Отговор
    Не само, че нямат пари, а и нашата винетка сигурно е най-скъпа в целият свят! Отделно нищо не получаваш насреща. Това като с АГУ на автомобилите. Искат да са в талона, но за намаляне на данъците за такива автомобили?
  • 6 tjj

    12 4 Отговор
    Точно в едно от тези села имаше референдум, че не искат да преминат към община Пловдив. Може би заради по-високите данъци, а сега реват за винетките до града. Аман от тарикати.
  • 7 qwert

    12 1 Отговор
    а табелата за винетка до борсата в първенец на 200-300 м. от Пловдив (коматево), ама за тия 200м. и за да идеш на работа трябва да отчетеш на 97 лв.
  • 8 Пене

    12 1 Отговор
    Група граждани искаме да се махнат всички забранителни знаци и ограничения по пътищата и в населените места! Защо трябва да си хабим спирачките, да ръчкаме скоростите, да се бавим по кръстовищата вместо да си караме равномерно. Ако не се приемат исканията ни ще отидем на протест пред МС!
  • 9 Ввв

    18 0 Отговор
    Хората нямат 50 евро за цяла година винетна такса,Тиквуний щял да влиза в еврозоната,колко мъка има по този свят!!!
  • 10 Густо Майна

    5 1 Отговор
    Ама в Пловдив е най-голямата дивотия. От Граф-а до родопската яка е град, ама всичко живо се дърпа заради данъци! Навсичко отгоре ни прибраха и предприятията в двете измислени общини Марица и Родопи. За куриоз дори и новият крематориум даже е в Марица?! За отсечката от Пловдив до "кв." Ягодово (което е в Тракия през линиите) верно да не ривът, като искат да са селяни, ама куриозът е че баш на нея вдигат цял жилищен комплекс! Та тези новопловдивчани ли ще са или ягодовчани с винетки?!
  • 11 дсдсед

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Hhhhhhh":

    Защо да е рекет? Никой не ти иска винетка за града, за селото, никой не е казал, че винетка се плаща само за първокласни пътища и магистрали. Не. Вунетка се плаща когато ползваш пътната мрежа извън града, което значи, че дори околовръстните на големите градове трябва да са с винетки. Аз живея в малък град и като мръдна на 3км от центъра излизам от града и има знак, съседния град е на 8км и много хора работят там, това значи ли, че не трябва да има винетка между тези два града? Защото в Пловдив положението е такова, градската част расте и там където преди 10г. са били километрични поляни сега са блокове. Садово е на над 15км от центъра на Пловдив, какво значи да не плащат винетка?

    Коментиран от #13

  • 12 1234

    5 0 Отговор
    Тя цялата страна еабсурдна
  • 13 Густо Майна

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "дсдсед":

    Едно уточнение защото много хора не са запознати със значението на градските рингове! Навсякъде в Европа околовръстните шосета са освободени от такси, защото те са изградени в услуга на града и улеснение на жителите му; защо да не отидеш от Тракия до Коматево или Прослав до Гаганица по околовръстното, вместо да се тикаш и уплътняваш трафика в центъра?! В България по принцип и умишлено има зададени грешни параметри в хорското съзнание от властимащите!
  • 14 Jack Bauer

    2 2 Отговор
    "...Aбcурднaтa cитуaция e прoвoкирaнa oт нoв знaк, пocтaвeн в т. нaр. "ръкaв" нa нaдлeз нa вхoдa нa грaдa, кoйтo вoди към рaзклoнeниeтo зa ceлaтa Ягoдoвo и Кaтуницa. Тaкa ce пoлучaвa куриoзнa cитуaция, в кoятo ce изиcквa винeткa зa рaзcтoяниeтo oт 200 мeтрa..." СПРЕТЕ ДА ПУБЛИКУВАТЕ ЛЪЖИ. ОТ ВЪПРОСНИЯ НАДЛЕЗ НА ВХОДА НА ПЛОВДИВ ДО ВХОДА НА ЯГОДОВО СА 4.1 КМ! ТАРИКАТИТЕ ОТ ЯГОДОВО И КАТУНИЦА ИСКАТ ДА МИНАТ ЕВТНКО, НО НЯМА ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ ДА СЕ ПЛАЩА ЗА ПОДДРЪЖКАТА НА ПЪТЯ.

    Коментиран от #16

  • 15 асд

    2 0 Отговор
    ай почнаха тъпотиите, тия дето живеят в "аката" трябвало да си платят, че с Родопи или живущите в Марица. След като териториално е съчинено град Пловдив да е гол като пушка от към землище и изкуствено да се създадат двете общини, които административно са разположени в града, то следва да се създадат и съответните предпоставки за живущите от към условия и адекватност на услугите.
  • 16 Густо Майна

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Jack Bauer":

    От табелата на Пловдив до пречиствателната станция, до тази на Ягодово, след конната база на Гергов са точно 2.2 км! И в тази отсечка има няколко предприятия (които относно винетката май няма значение към селото или града се водят) и се строят жилищни комплекси! Та къде е вината на хората, че работят там и трябва ли да си плащат, че отиват на работа?! Да бъда по-точен: ние се нуждаем от референдум по принцип относно платените пътни участъци! По света се плаща от МПС ДО 3.5 т САМО за магистрали и транзитни (надявам се знаеш какво е транзитен път) пътища, а товарния трафик плаща почти повсеместно! Т. е. спорим за простотии - трябва ли да са платени не'кви селски сокаци около София, Варна, Пловдив и т.н. До там ни докараха избраните 'убавци!!!

    Коментиран от #18

  • 17 лале

    1 5 Отговор
    Абе, вие не разбрахте ли, че който няма пари за винетка 97лева годишна, значи няма пари за подръжка на автомобил. Тогава има друг транспорт, като автобус ,влак и ако няма пари и за това, тогава може спокойно да си кара колело по всички пътища за без пари. Е тогава ще се превърнем в Нидерландия и ще цъфнем като нидерландки налъми.
  • 18 Jack Bauer

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Густо Майна":

    След като фирмата ти си е избрала терен за предприятието си извън града ще плащаш винетка като всички останали в България. А ако си голям баровец и си правиш имение на сред полето не виждам какъв ти е проблема да си платиш винетката. А не виждам смисъл да сравняваш България с нормалните европейски страни, нещата са НЕСРАВНИМИ и никога няма да бъдат.
  • 19 Аз де

    0 1 Отговор
    Трябва да е за всички или за никой. Ако живееш извън града плащаш, ако не те кефи местиш се в града, работиш извън града ма не искаш да плащаш,намираш си друга работа в града.
  • 20 Глупак

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Hhhhhhh":

    Ами,карат до знака,там слизат,избутват колата
    200м.и се качват отново.Така става в държавата
    на абсурдите.
  • 21 Умно село

    3 0 Отговор
    Абсурдни продажни политици в абсурдна държава се стига винаги до
    АБСУРДНА СИТУАЦИЯ!!!
    Куче влачи, диря нема!
    Ай да вървят да бият тъпана на мегдана!
    На кой не му писна от ПРОБА-ГРЕШКА в това ЕООД.
    И това ако е политика, то Илона Сталер би станала на момента Комисар по БЕДСТВИЯ И АВАРИИ КЪМ ЕК.
  • 22 Готин

    2 0 Отговор
    Моята равносметка е тази:
    При бай Тошо не бе лошо. Данъци и такси плюс здравеопазване, ток, парно и вода, бяха 45% от заплатата. Сега за същото, ама по-лошо, е 65% от настоящите възнаграждения. Имахме прилична икономика и във всяко семейство нямаше човек без доходи. Ако бяхме развили, а не унищожили икономиката си, щяхме да сме много пред китайците на които тогава пращахме помощи. А на въпроса за пътните такси. Тогава нямаше винетки и ТОЛ. Плащаш пътен данък и си свиркаш. Сега ни дерат яко за всичко. Ама нали сме овце. Нека стрижат до голо. Хак да ни е!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове