Last news in Fakti

4 Март, 2020 15:07 1 756 12

Изменения в законовите мерки срещу прането на пари

  • пране на пари-
  • изпиране на пари-
  • постановление-
  • министерски съвет

Министерски съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Закона

Изменения в законовите мерки срещу прането на пари - 1
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет на Република България прие Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари, предадоха от пресслужбата на МС.

Приемането на постановлението има за цел постигане на завършена и хармонизирана нормативна уредба на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Необходимостта от изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари възникна във връзка с измененията и допълненията в Закона за мерките срещу изпирането на пари, приети от Народното събрание на Република България през 2019 г.

С текстовете на постановлението се въвеждат съответните изменения и допълнения, необходими за постигане на съответствие с разпоредбите на Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които в националното законодателство бяха въведени изискванията на Директива (ЕС) 2018/843 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година за изменение на Директива (ЕС) 2015/849 за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма и за изменение на директиви 2009/138/ЕО и 2013/36/ЕС (текст от значение за ЕИП), както и с текстове на закона, в които през 2019 г. бяха направени промени с оглед намаляване на административната тежест от прилагането на закона и постигане на по-висока степен на съответствие с изискванията на Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 година за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма (текст от значение за ЕИП).

Приемането на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари е от значителна важност за хармонизиране на отделните разпоредби на превантивното законодателство срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма и следва да се отрази положително на възможността от прилагане в пълен обем на мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма и да даде възможност на компетентните държавни органи да осъществяват ефективен контрол по прилагането на мерките за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Промените в Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари са съобразени и с приетия Делегиран регламент (ЕС) 2019/758 на Комисията за допълване на Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 31 януари 2019 г. по отношение на регулаторните технически стандарти за минималните действия и вида допълнителни мерки, които кредитните и финансовите институции трябва да предприемат с цел ограничаване на риска от изпиране на пари и финансиране на тероризъм в някои трети държави (текст от значение за ЕИП) (Делегиран регламент (ЕС) 2019/758), което налага отстраняване на някои разминавания между разпоредби на ППЗМИП и такива на Регламента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    12 0 Отговор
    Банкянския Цървул е невинен! МУХАХХАХХАХ

    Коментиран от #3

  • 2 Митко

    13 0 Отговор
    📌 Голяма статия, а същественото е два реда???

    Коментиран от #9

  • 3 ПРАНЕТО ВЕЧЕ СТАВА ЗАКОННО

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    СЛЕД КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА НАШИЯТ ЧОВЕК ПАК Е ЦЕЛИЯТ В БЯЛО

    Коментиран от #4

  • 4 Йосарян

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "ПРАНЕТО ВЕЧЕ СТАВА ЗАКОННО":

    Ковчега няма багажник брато!От НАС ЗАВИСИ!
  • 5 mafiota

    1 19 Отговор
    червените комуняги изпраха парите на клетия народ. бойко вкарвай ги всичките в затвора. само с теб българия върви нагоре
  • 6 нема лабаво

    12 0 Отговор
    Закона си остава същият, само се променя правилника за прилагането му. Ще го правим, по-тарикатси. Да не се разчуват историйките с къщи и магазини.
  • 7 бай Шиле

    9 0 Отговор
    Любопитно е дали швейцарските банки уважават тези директиви? Или само в колониалните държави.
  • 8 Баце

    3 0 Отговор
    Сега ще чакаме и в Барцелона да ги променят
  • 9 Пако

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Митко":

    Така и неразбрах какво са решили но,ми мина
    мисълта че,ще е нещо в интерес на Вожда ни
    Умиротворителя..
  • 10 робин от Крузо

    5 0 Отговор
    Интересно, изглежда съм съвсем оглупял или нещо не е наред в новината. С почти петдесет изречения ни информират, че " Министерският съвет на Република България прие Постановление за изменение ....." Ама какво означава това на практика?
    Ще дам пресен пример за това: официално се обяви, че цената на газта се намалява с 40 % със задна дата от една година, но на практика за българският народ това означава абсолютно .... нищо.
    Поздрави от непознат остров.
  • 11 Morphoz

    6 0 Отговор
    Скивайте само - става дума ,че 2020 ... въвеждаме неща по Дирeктиви (EC) от 2018, 2015, 2009, 2013. Какво става тука ,бе??

    Коментиран от #12

  • 12 Onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Morphoz":

    Значи, че вече са си опрали прането изсъхнало е и е прибрано. До 2020 кой прал, прал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове