Last news in Fakti

18 Март, 2020 12:20 5 081 52

Нинова срещу "гробното мълчание": Има ли България държавен резерв?

  • държавен резерв-
  • извънредно положение-
  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • законопроект-
  • народно събрание-
  • парламент

Ще отвори ли правителството резерва? Българите имат нужда от защитни мерки, а лекарите от средства, облекла и респираторни апарати, категорично заяви председателят на БСП

Нинова срещу "гробното мълчание": Има ли България държавен резерв? - 1
Снимка: БГНЕС

Ще отвори ли правителството държавния резерв - българите имат нужда от защитни мерки, а лекарите от средства, облекла и респираторни апарати. Това беше основният въпрос на председателя на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на Закона за мерките за извънредното положение.

Цитирана от "Фокус", Нинова обяви, че БСП ще се въздържи по законопроекта и ще направи предложения между първо и второ четене да се отвори държавния резерв, да се направят разчети за актуализация на бюджета и да се предприемат крути мерки за ограничаване на спекулата и отлагане на битовите плащания и частните болници да бъдат включени в цялостния процес. Тя обърна внимание, че в Закона за мерките за извънредното положение липсва солидарността. Тя разкритикува и наказанията, предвидени в законопроекта за медиците, ако откажат да си изпълняват служебните задължения.

„Всички сме единодушни, че най-важният въпрос е опазване на здравето на българските граждани. Нека да погледнем извън залата. Какво вълнува хората навън. Едни житейски нормални ежедневни въпроси стоят пред всички нас. Те казват: „Нямаме маски, няма лекарства". Лекарите казват: „Нямаме апарати". Нямат достатъчно дезинфектанти. Как реагира правителството на този първи неотложен въпрос? Започва да пренастройва икономиката за производство на маски и облекла. Добре,прекрасно, но в момента ги няма. Това пренастройване ще отнеме месеци.

„Тук поставям за пети път в рамките на две седмици един въпрос. За пети път и пет пъти - гробно мълчание. Има ли България държавен резерв, какво има в него. Има ли го или го няма там, защото уважаеми дами и господа народни представители, в каквото извънредно положение да сме, в България важат закони. И в Закона за държавния резерв пише чл. 2: държавни резерви са лекарства, болнично имущество, дезинфектанти, защитни облекла и т.н. Докато си ги произвеждаме, докато чакаме обществената поръчка питаме и настояваме - ще отворите ли държавния резерв или се страхувате, защото това може би го няма. Уважаеми управляващи, към този закон има наредба, в която пише следното: при такива ситуации се допуска безвъзмездното предоставяне на държавните резерви на лечебни и здравни заведения и домове за социални грижи. Кога правителството на Борисов ще изпълни Закона за държавния резерв и подзаконовите нормативни актове към него. Българите в момента имат нужда от тези защитни мерки, а лекарите от тези средства, облекла и респираторни апарати", допълни Нинова.

Тя припомни предложенията на БСП. „Вие пак казвате това е популизъм. Не. Да седнем разумно, с числата, но да дойде и Горанов. Колко пари има във фискалния резерв на държавата. Всякакви спекулации вървят, има ли ги няма ли ги?", заяви Нинова. Тя попита дали има ред и закони в държавата при извънредно положение.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може би е опоскан

    53 13 Отговор
    Отдавна

    Коментиран от #44, #46

  • 2 ГосТ

    45 2 Отговор
    Има, от тъпанари 😂 Това е националното ни богатство
  • 3 4567890

    40 8 Отговор
    Къде са парите?

    Коментиран от #11

  • 4 Някой гледа ли на живо от президентство

    47 10 Отговор
    то този с белоглавия ги издъни стабилно хайахахаха лъсна им лъжата на бочко и компания , а служителите от РЗИ тата са ги пуснали да обикалят улиците с по един одеколон и няколко чифта латексови ръкавици които не стават за чеп , всичко е пунта Мара
  • 5 да де

    53 8 Отговор
    Гербавите до последно ще бягат по тъча и ще използват дежурната напоследък приказка, че проблема се политизира.
  • 6 Усмивката

    58 8 Отговор
    Резева е продаден преди месец на безценица от двамата брокери назначени от същото това правителство.
  • 7 Гост

    52 9 Отговор
    Дьржавен резерв няма от ОТДАВНА...А,пари НЕМА вьобще:),БОКО прибра всичко,което беше останало......:) Не,ми се вярва да ,,пипне,, от неговите милиарди....Официално,от БНБ последните 15г са взети 34 000 милиарда заеми......,,само,, 10 процента да е прилапал,а той работи на по голям процент :) са 3,4 милиарда при него....и неговата ,,група,,....Така че ,,излишьци,, от контрабанда :) НЕМА.....:)Всичко е ,,пунта-мара,, той си го каза.....
  • 8 Последния софиянец

    43 11 Отговор
    Сега ще се спуска балона. Банките са празни, държавния резерв обран. Държавата отдавна я фалираха. За Януари и февруари Бойко тегли четири пъти по 200 000 000 заеми, за да поддържа положението.
  • 9 Култура ми Янко

    47 7 Отговор
    Имаше 200 000 литра спирт , ама Веждичката му видя сметката
  • 10 Тя не лъже

    27 22 Отговор
    А къде са парите от надвзетите субсидии? От къде пари за импекса? Кой ви обра касата и кой ви с..ра в гащите?
  • 11 $$$€€€$$$

    42 8 Отговор

    До коментар #3 от "4567890":

    По швейцарските банкови сметки на Боко Тиквата!
  • 12 Шофьора на мето каза че 200хил. маски

    36 4 Отговор
    седят в складовете на митниците интересно защо седят там нали са задържани в полза на държавата какво чакат за да ги пуснат да се раздават на нуждаещите се хора
  • 13 Емел Крадем Метем

    19 29 Отговор
    Депесетата и бесепетата много обичат резервите и порциите, и техноимпексите, всяка нощ ги сънуват.
  • 14 Дъ Мозък

    6 8 Отговор
    Еми набави ги
  • 15 слаботоков

    17 10 Отговор
    Няма Нинова щото всички КРАДЕТЕ! Подчертавам: ВСИЧКИ!
  • 16 питанка

    27 3 Отговор
    Бойку, дека са парите?

    Коментиран от #20

  • 17 вашето мнение

    31 3 Отговор
    Държавният резерв е опоскан, сега внасяме маски от Индия, Турция и молим Русия да ни прати. Работните пчелички на бойко, произвеждат колкото е дневния разход на една болница. Тези дето ни управляват са за разтрел без съд и присъда.

    Коментиран от #18

  • 18 Електорална единица

    27 5 Отговор

    До коментар #17 от "вашето мнение":

    Държавния резерв е в банковите сметки на престъпника от Банкя. Този трябва да бъде утрепан като куче за назидание на калинките покрай него.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аха

    12 2 Отговор

    До коментар #16 от "питанка":

    Че ти отговорят де са парите ,държавните резерви и неприкосновенните запаси на армията(тя пък една армия)на уткин ден у сряда😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 КУрнела-тиквата от селО КрУшовица.

    9 19 Отговор
    Ми да. Настоявам да се отвори държавният резерв и да ни осигурите пари за нас, БСП. Нали не очаквате с моите пари от 'Техноимпекс' да извадя,,за партийни нужди и плащане на тролове ?!?!?!
  • 23 БАТ РАМБО: Първа кръв

    7 15 Отговор
    Кака Курнелия е много секси, когато се прави на мъж, целият съм на кокал!
  • 24 Пико

    18 2 Отговор
    Задава се сложен правен казус спрямо лекарите отказали да работят в обособената инфекциозна болница.Може да ги мобилизират или приемат съответен закон,.но това е в противоречие с правото им на живот тъй като работа без осигурени защитни средства е пращане на сигорна смърт. А и във военните закони е записано ,че не се изпълняват заповеди водещи до явна смърт.
  • 25 Гост

    7 8 Отговор
    Засрамете се !!!! Стига писахте глупости имайте страх и уважение към хората, които са на първа линия!!!!
  • 26 9мм

    18 2 Отговор
    какъв ти резерв ?аз не им вярвам и на думичка на гербоците....
  • 27 Бай Стою касапина

    10 13 Отговор
    Курабията да каже първо какъв е резерва в Партийната каса на БСП! Има ли пари или не. И ако няма, къде са?
  • 28 Сливи за смет

    18 2 Отговор
    Единственият отговарящ за това в момента е тлъстият влашки вАйвода другарят каракачанов.Не задавай курнелке риторични въпроси в пространството, а попитай конкретния примат и изискай пълен отчет. Стига с тези симулации на загриженост и отговорност.
  • 29 БАТ РАМБО: Втора кръв

    5 11 Отговор
    Сега ще се види дали въобще има държавен резерв! Само кака Курнелия да поиска и от умрял хой мляко ще изстиска!
  • 30 оня с коня

    9 11 Отговор
    Вчера го написах и Днес ще го повторя:ТОЧНО СРЕЩУ НАС има Шивашка работилница - магазинче,като над него върви Светещ надпис С ГОЛЕМИ БУКВИ ДЕНОНОЩНО:"Продаваме маски от Плат за многократна употреба"...и няма Никаква опашка.Това го казвам специално за Нинова - да дойде и да си купи колкото броя желае!Самият Й Въпрос обаче "ИМА ЛИ ГО Държ. Резерв" е ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКИ ,като включва по принцип СЪМНЕНИЕ че го Няма...независимо че го има,но не може да бъде транспортиран и Стоварен в НС за да Й се затвори устата.И го знае това Нинова и нищо чудно да поиска и ЕКСТРЕНА РЕВИЗИЯ,защото Вирусът си е вирус,но Битката за Властта е с ПРИОРИТЕТ!Отделно Нинова иска и ОТЛАГАНЕ на Битовите Плащания....А КАК ще функционират Енергото,ВИК-то,Телефонните Оператори,Топлофикация и всички останали след като секнат Постъпленията,ОТ КЪДЕ ще им дойдат парите за Заплати,а ако имат Заеми - няма ли Банките да тръгнат да ги описват със Съдия Изпълнител?Но ТОЧНО ТОВА иска Нинова - ПАРАЛИЗА НА ИКОНОМИКАТА,СРИВАНЕ НА ДЪРЖАВНОСТТА,ВЕРИЖНИ ФАЛИТИ И ...БУНТОВЕ,които да да Я поставят на Премиерския стол!Затова е и крайно време БСП ДА СЕ ОТЪРСИ от тая Изключително ВРЕДНА ПЕРСОНА,защото с нея е като с Камък на шията.

    Коментиран от #34, #38, #49

  • 31 Искаш..

    8 15 Отговор
    Да видиш какво има в резерва ли? Да видиш какво има за крадене ли? И да видиш вие комунистически крадци, мародери и болуци, власт повече няма да помиришете.
  • 32 Гербер

    16 2 Отговор
    Имам резерв в мазата в Банкя.
  • 33 Гост

    13 2 Отговор
    Хората казват ..... Отдето дошло _там отишло..... Всички дето крадоха да си развържат, овшфорките защото ако за полиция има по 1000 лв отде ще дойдат тези пари след като почти всички не са на работа.... Че те работещите са по малко от полицаите .... Вируса ако продължи 1 година.... Как и от къде..... Да добре ще стоя у дома.... Ще сваля шалтера на тока ,, ще спра чешмата и кво направо от сега да отивам и да лягам на гробищата..... Друг стои въпроса че тия дето си бъркаха в гащите с Америка сега не могат да ги изгонят.... Какво правят войниците им тук... Кой е този луд бе г_н премиер дето го пусна.... Отговори си сам... Аз като започнах да качвам статии за илюминатите ме блокираха ...... Ай сега тези дето криеха истината какво се задава да си събрат по парата..... Нищо няма да плащам.... Даже и кредита.... Тия американци какво са се зали със цял свят.... Един луд ,,,,, ами да си гледа Америка та.... Хората си ходеха на работа спокойно , плаща ха си, гледат си децата... Вие се за ядохте с кво ли не.... Животните, децата ,, после дойде и нашето време унищожението на хората..... Парите ги въртят хората.... Има ли хора има пазар, има икономика.... Кво ще ги правите тези пари като измрем......
    Слушам ви дебата и пак до никъде.....
  • 34 кво каза

    8 4 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    Много глупости написани на едно място. Да не си от управляващите

    Коментиран от #35

  • 35 оня с коня

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "кво каза":

    И съм ви казвал АС НА ВАС да не обявявате всичко което не разбирате за "Глупост" щото е по-лесно отколкото да се напънете да го асимилирате,ама ..."Чувай х..".

    Коментиран от #39

  • 36 ВЕЛА ПЕЕВА

    8 7 Отговор
    СВИНЬО ЛЪЖЛИВА...ГЛЕДАЙ СИ КО4ИНАТА НА ПОСРАНО 2О,БОКЛУК ДВУЛИ4ЕН.
  • 37 боко инвИститУр

    4 1 Отговор
    всичко е инвестирано в чертежи на американски самолети
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Geo

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "оня с коня":

    Остави коня ти да се изказва - със сигурност е по умен от теб. Каквито управляващите тъпунгери такива и поддръжниците им.
  • 40 ДедоДъррр

    6 1 Отговор
    Кервелия тук е права... тя и права пак се такова ама е права!
    Пир по време на чума - ГРОБ краде ли краде!
  • 41 Папур

    5 1 Отговор
    В държавния резерв има останали само дървени налъми от времето на соца.
  • 42 Българин

    5 1 Отговор
    АКО НА КОРНЕЛКА НЕ ОТГОВАРЯТ ТО КАКВО ОСТАВА НА ЖУРНАЛЯТА И ПЛЕБСА! УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ИМАТ НАС БЪЛГАРИТЕ ЗА МРАВКИ РАБОТНИЧКИ, КОИТО ИМ ОСИГУРЯВАТ ОХОЛЕН ЖИВОТ! ВСИЧКИ ВЪН ОТ Парламента!

    Коментиран от #43

  • 43 слаботоков

    4 0 Отговор

    До коментар #42 от "Българин":

    Е как ще ги изгониш от парламента!??? Свите са лапнали кокала и на оня свят няма да искат да излезнат от парламету бе!?? Те са доживот и после на свите мавзолей ще правим!
  • 44 Ново

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Може би е опоскан":

    Щом партиите имат субсидии значи има резерв това все едно да питащ « на колко години е една жена или колко пари получавате»
  • 45 НА ТИ РЕЗЕРВ

    3 1 Отговор
    Бeзoбрaзиe! Брoeни дни прeди у нac дa бъдe рeгиcтрирaн първият зaрaзeн c СОVID-19 и прeди дa бъдe oбявeнa извънрeднa cитуaция, зaрaди рaзрacтвaщaтa ce cмъртoнocнa пaндeмия, oт държaвния рeзeрв, прeз cтoкoвaтa бoрca, ca прoдaдeни жизнeнo вaжнитe aпaрaти, нужни в мoмeнтa зa cпacявaнeтo нa чoвeшки живoти. Нaй-cкaндaлнoтo e, чe държaвaтa ги e прoдaлa нa бeзцeницa, a в мoмeнтa ce oбcъждa oт къдe и кaк дa ce купят.

    Коментиран от #47, #50

  • 46 Миме Миме

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Може би е опоскан":

    Имате стара и невярна информация с която постоянно облъчвате населението на България. Днес по аптеките има свободно маски за лице и други защитни средства.Цената на маските все още не е нормална 1.70лв. Но, нали разбирате,че е пазарна икономика.
  • 47 Наличност на Резерва ?

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "НА ТИ РЕЗЕРВ":

    Не разпространявай невярна информация. Резерва е строго конфиденциална информация. Всяка държава от далечни времена спазва строго тази тайна.
  • 48 Хирург

    3 2 Отговор
    Готов съм за извънпланово опорация за изваждане ръцете от отзад на КАКА. Не е ли била в часовете по ръчен труд от Началното образование и да не може да си ушие една маска ? А, и да организира цялата БСП/БКП да си набави домашно приготвена маска до днес ?
  • 49 Кой пуща вируси в медиите

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "оня с коня":

    Маски вече има. И ако още веднъж Курнела заяви,че няма маски да се задействат Прокуратурата и да я подведе под отговорност за всяване на смут и невярна информация с цел лично ОБЛАГОДЕТЕЛСТВУВАНЕ.
  • 50 Информиран

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "НА ТИ РЕЗЕРВ":

    Седни си!Двойка.
  • 51 Информиран

    0 0 Отговор
    Международните валутни резерви на България възлизат на 24,2 млрд. евро в края на ноември, отчитайки минимално нарастване от 0,1% спрямо предходния месец. Това посочват от Министерство на финансите (МФ) в месечния си бюлетин за развитието на българскта икономика.А държавен резерв е съвкупност от толкова много ресурси,че червените малограмотни идиоти не могат да осъзнаят.

    На тапирите, с КИ
  • 52 Дънди

    0 0 Отговор
    10. Индия - 608,7 тона

    Процент на валутните резерви в злато: 6.4%

    9. Холандия - 612,5 тона

    Процент на валутните резерви в злато: 65,9%

    8. Япония - 765,2 тона

    Процент на валутните резерви в злато: 2,5%

    7. Швейцария - 1 040 тона

    Процент на валутните резерви в злато: 5,5%

    6. Китай - 1 874,3 тона

    Процент на валутните резерви в злато: 2,5%

    5. Русия - 2 150,5 тона

    Процент на валутните резерви в злато: 19,1%

    4. Франция - 2 463 тона

    Процент на валутните резерви в злато: 61,1%

    3. Италия - 2451,8 тона

    Процент на валутните резерви в злато: 66,9%

    2. Германия - 3 369,7 тона

    Процент на валутните резерви в злато: 70,6%

    1. САЩ - 8 133,5 тона
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове