Last news in Fakti

2 Април, 2020 14:17 1 835 30

Готов е първият пакет от мерки на Столична община в помощ на бизнеса

  • малък бизнес-
  • среден бизнес-
  • йорданка фандъкова-
  • бизнес-
  • столична община

Кметът Йорданка Фандъкова увери, че малкият и среден бизнес в столицата, най-силно засегнати от ограниченията в борбата с коронавируса, ще бъдат подпомогнати

Готов е първият пакет от мерки на Столична община в помощ на бизнеса - 1
Снимка: БГНЕС

Готов е първият пакет от мерки на Столичната община, с които да бъде подпомогнат малкият и среден бизнес в столицата, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса. Това увери кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова

Това са мерки в помощ на най-засегнатите сектори и включват – данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София, пишат от пресцентъра на Столична община.

Докладът с конкретните предложения е разработен от икономистите Красен Станчев, Лъчезар Богданов и Петър Ганев от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов от „Отворено общество“, Иван Нейков, Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и Надя Шабани от Центъра за нестопанско право.

„Убедена съм, че извънредното положение, в което се намираме, изисква първо експертни анализи и второ, политическо съгласие и обединение около работещи и добри решения за гражданите и икономиката на София“, допълни столичният кмет. Днес Фандъкова ще го представи на създадената с нейна заповед работна група с представители на всички политически сили в общинския съвети.

Започва и подготовка на предложение за актуализация на бюджета с помощта на икономическия съвет.

По думите на кметът Фандъкова въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности – като градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности.

19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за месец март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. На този фон имаме повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече.

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона.

6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

Изготвя се и справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.

„Заедно с икономистите изготвяме прогноза за размера на приходите, които можем да очакваме в следващите месеци, както и на допълнителните разходи, които ще направим. Въз основа на тези данни ще предложа актуализация на бюджета на София за 2020 г.“ каза още Фандъкова.

"Посоката, в която работим е – намаляване на общите разходи за някои дейности и намаляване на планираната инвестиционна програма. Целта е да намерим баланса така че да не спираме работа, да поемем новите разходи следствие на кризата и да продължим развитието на града. Категоричната ми позиция е, че инвестиционната програма няма да бъде спирана, а само преразгледана с два ключови акцента: продължаване на стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти и довършване и изпълнение на спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса", каза още Фанъдкова.

"Спирането на тези проекти означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции", припомни кметът.

"С отговорност, финансова дисциплина и не на последно място, обединение, можем да се справим с този тежък удар върху града ни. И то така, че София да продължи да бъде двигател на икономическото развитие на страната", убедена е Йорданка Фандъкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    15 0 Отговор
    Короната е нища ! Но фалитите , безработицата , липсата на пари .......... са факти
  • 2 Въй

    8 1 Отговор
    Тъй ли?Готов пакет. Хм! С панделка ли е? Да не е пакет на пакета?
  • 3 Оффффф

    12 1 Отговор
    Другарката ще "помагала" !
  • 4 Късно е чадо

    11 1 Отговор
    хората вече са съкратени и опашките пред бюрата по труда километрични.
  • 5 Очаквах да чуя

    7 1 Отговор
    като първи пакет от мерки да кажете колко чиновници ще бъдат съкратени? Уви, не!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Даааа

    8 1 Отговор
    Зер оправи София , сега и хората ?!
  • 10 Въведете

    6 1 Отговор
    електронна регистрация в бюрата по труда и тя да се извършва служебно от работодателя, а не хората да се тълпят там. Само с ядене не става, трябва и малко акъл.
  • 11 ХХХ

    3 1 Отговор
    Ще помогнат най- много на хората да намалят данъците
    на жилищата и старите коли и после да вземат колективно
    да се гръмнат.

    Коментиран от #15

  • 12 Нац лотария

    4 1 Отговор
    Ще подпомогнат своите бизнеси и къщите за гости.Народа да се готви за възстание
  • 13 БИН

    5 1 Отговор
    ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА СЪКРАТЕТЕ ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ.СПРЕТЕ БОНУСИТЕ КОЙТО СИ РАЗДАВАХТЕ. УВОЛНЕТЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ РАБОТЕЩИ В АДМИНИСТРАЦИЯТА И КУП ДРУГИ МЕРКИ НЕ УБИВАЙТЕ МАЛКИЯ БИЗНЕС И БЕДНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА СОФИЯ
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сиро

    4 1 Отговор
    Учителницата се загрижила за Малкия и Среден бизнес, които Барбата ще убие ско придължи карантината до 13 Май. И тя стана разбирачка на тема вирус и иконимика. Горката, ако не беше толкова послушна и крадлива, Ганьос никога нямаше да ни я слага за кмет. Тя краде с нежна усмивка, с тихо гласче но трябва. Да знае, вероятно знае, че тръгнат ли тълпите освирепели от глад, отлита и ря, като верен съдружник в разрухата на страната!!! Идва време да се плаща за безобразията!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бесен Язовец

    3 1 Отговор
    Чакайте вие от соросите на,, Отворено общество" план за подпомагане чакайте- чакайте!
  • 19 Фандупков

    2 1 Отговор
    Много сме силни по ... пакетите. Готови са само на хартия и така ще си останат, както редица СТАРТЕГИИ измислени от ограничени от към вещество в горната част на тялото.
  • 20 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    5 1 Отговор
    Какъв бизнес в България ????? Дайте 400 лв на всеки гражданин месечно !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Оставка на гадните, неспособни мутри от ГЕРБ
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мнение на зрители на Евроком

    1 1 Отговор
    Какво става с телевизия Евроком?Водещият "Делници" Николай Колев най-после показа истинското си лице.През изминалите години Николай Колев умело манипулираше зрителите.Уж критикуваше Правителството на Бойко Борисов ,уж задаваше въпроси към своите гости /с цел да помислят зрителите колко е смел и обективен/предварително написани и съгласувани с ГЕРБ.Не успя да ни заблуди.От 6 месеца тече промяна в предаванията на Люба Кулезич и Сашо Диков.Други обективни предавания бяха закрити.В предаването "Делници"вече зрител не може да критикува Б.Борисов и неговото Правителство.Канят се безопасни гости които говорят отвлечени теми. Няма ги изтъкнатите анализатори-Г-жа Пиргова, г-н Пасков ,Мадж Алгафари,В.Вацев и др.Това поведение на Николай Колев го очаквахме.Когато не си бил честен със зрителите на предаването му остава само едно-реклами.

    Коментиран от #26

  • 25 Ръмпези

    0 1 Отговор
    ДАНЧЕ, ДАЙ ГО В АКТИВНА ПОЧИВКА ДУШКО, ЗАРЕЖИ ВСИЧКО...
  • 26 Све

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мнение на зрители на Евроком":

    Сложи си очилата.
  • 27 тра ла ла

    2 0 Отговор
    герберския бизнес ще остане възхитен
  • 28 Йордана с метлата

    1 0 Отговор
    Данче,тоя месец нищо не е вдигнато или увеличено за печалба от софиянци няма някакви нови глоби и такси.Защо така за първи път се случва?Притеснявам се да не почвате да на... в натура.
  • 29 възмутен

    1 0 Отговор
    РАЗПРЕДЕЛИ ЛИ ПАКЕТИТЕ ЗА КРАДЕНЕ, ДОЛНА ТВАР. ИМА ГОЗПОД!
  • 30 ред

    0 0 Отговор
    Данче стига празни приказки.Разказвай ги в Самоков