Last news in Fakti

29 Август, 2012 14:05 1 670 9

Над 1 млрд евро за търсенето на нефт и газ в Черно море

  • газ-
  • нефт-
  • черно море-
  • хан аспарух
Над 1 млрд евро за търсенето на нефт и газ в Черно море - 1
Снимка: БГНЕС

България подписа договор за търсене и проучване на нефт и газ в континенталния шелф на Черно море - в "Блок 1-21 Хан Аспарух".

Договорът е между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и фирма „Тотал Е&П България“ Б.В и беше подписан от ресорния министър Делян Добрев и Патрик Плуен, представител на фирмата на церемония в Гранитна зала на Министерския съвет.

Над един милиард евро ще бъдат инвестициите за период от пет години.

До 10 дни държавата ще получи 40 милиона евро концесионно възнаграждение.

Всички проучвателни работи в блока са за сметка и риск на фирмата. Ще се направят два дълбоки сондажа на 5000 и 6000 метра. 

Правим огромна крачка за истинската енергийна диверсификация на България, заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на подписването на договора.

Борисов припомни, че тази седмица са подписани договорите с компанията „Уестингхаус” за предпроектно проучване на седми блок на АЕЦ „Козлодуй” и протоколи с „Газпром”, един от които е за отстъпката в цената на природния газ от Русия от 1 април до края на годината с около 11 %.

Това е една добра прелюдия към петък, когато очакваме президента Барозу, да открием едни от най-добрите инфраструктурни обекти, в голяма част финансирани от ЕС, заяви премиерът. (В петък ще бъде открит втория лъч на софийското метро – бел.ред.).

„Убеден съм, че следващите години следващите поколения в България ще имат възможността да ползват много по-евтини ресурси, а държавата ще получава огромни концесионни такси”, подчерта Борисов, цитиран от Фокус. Ако това беше подписано преди пет години, сега щяхме вече да добиваме, каза още премиерът.

Карта на "Блок 1-21 Хан Аспарух":

Анализ на геоложките данни в блока ще се извършва през първата година. През втората и третата година се прави сеизмичен анализ и на края на третата, четвъртата, петата година се правят проучвателните сондажи, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Министърът напомни, че само на 15 км разстояние на румънска територия са открити между 40-80 милиарда куб. метра газ.

Очакванията са потенциалът на българския блок да е не по-малък. Тези количества биха задоволили българските потребности за газ за 20-30 години. За съжаление ние сме закъснели с години, но по-важното е, че това се случва и не го правим за това правителство. Реален добив ще може да започне на шестата година от днешна дата, заяви министърът.

По думите му - офертата на „Тотал” е няколко пъти по-добра във всеки един от своите параметри в сравнение с останалите оферти. Бонусът има една от най-малките тежести за избора на фирмата, която ще прави проучванията. Едно от изискванията е минимум един сондаж на 5000 метра, а „Тотал” са предложили два сондажа. Сондажите ще се правят на около 100 километра от брега. Това е много важно за нас, защото един такъв сондаж струва 300 милиона евро. Два сондажа са наистина голям ангажимент от страна на „Тотал”. Не само сондажите надхвърлят многократно минималните изисквания, каза министърът. Територията на блока е над 14 400 кв.километра.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КРАЛИ МАРКО1

    0 0 Отговор
    ТОВА ПОЛОВИНАТА ДА Е ВЕРНО ПАК Е ЛЪЖА, "само дето някой ще се нагушка яко" ФТАСАЛА МАРА ПОД НЕЯ БАРА,
  • 2 0987

    0 0 Отговор
    Този Патрик Плуен нещо на евреин ми мяза. Ше а фтасаме убаво.
  • 3 Анонимен

    0 0 Отговор
    http://meganews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/tabid/221/ArticleId/14946/.aspx
  • 4 kiko

    0 0 Отговор
    i da namerqt gaz i neft cenite hese vdigat nie nikakva faida nqmame ot tova samo he otrovqt 4ernomorieto ohe pove4e .tova sa igri4ki koito he vlizat milioni v djob4etata im
  • 5 жеко

    0 0 Отговор
    намирам за безполезно да коментирам статията ама айде-всички знаем кой ще замаже- МАФИЯТА И САМО ТЯ
  • 6 АЗ

    1 1 Отговор
    Господа Управляващи стига манипулации и лъжи с разни измислени диверсификации!
    Стига самохвалство и заблуда на наивните, защото истината е следната:
    Заплатите трябва да се вдигнат четири пъти, а не с мижави проценти. Тогава ще се вдигне потреблението, което пък ще възстанови производството и ще ликвидира безработицата. От къде ще се намерят парите и какви мерки да се предприемат?
    1. Спират се социалните на ромите при непосещение на училище, поне до 8-ми клас.
    2. Намалят се данъци, такси, ток, вода и т.н., пропорционално на средната заплата, печели се от това че повече хора ще имат възможност да ги плащат.
    3. Държавата си връща предприятията закупени за 1 долар, чрез масова приватизация, фалшиви търгове и.т.н., от собственици, които не са изпълнили договорните задължения след придобиване на предприятията, като например: разпродажба на оборудване и закриване на производството, фалит, намаляване броя на работниците, подмяна на основното производство и др. Ако държавата реши да ги продаде отново, не трябва да бъде по начина след 90-те години, а с реални финикийски знаци, и на хора доказали се в съответното производство.
    4. При изпълнение на обекти от външни фирми, задължително условие да бъде наемането на български подизпълнители и работна ръка. Опции за чуждите фирми при закупуване на българско оборудване и материали.
    5. Възстановяване на българското промишлено и селскостопанско производство, както и стоки за бита.
    6. Субсидиране при производство и закупуване на стоки българско производство, високи цени на аналогичните вносни. Всеки българин да разбере, че купувайки българското си увеличава заплатата и си запазва работното място.
    7. Недоказани доходи и имущество се отнемат в полза на държавата. Недвижимото имущество да не се разрушава, а използва по предназначение.
    8. Забрана за внос на нискокачествени и опасни стоки от Китай и Турция.
    9. Преразглеждане на всички сделки, договори и концесии, при най-малък умисъл в корупция.
    10. Конкурс за работа на всички нива.
    11. Ако отговорните хора от Брюксел ни направят забележка, че това не е пазарна икономика, поканете ги в България за един месец със средната българска заплата, при сегашната ни пазарна конюнктура.
    12. И най-важното Господа Управляващи, колкото и малка страна да сме, Вие сте длъжни да защитавате българските национални интереси, никой не уважава слагачите.

    PS. Световната икономическа криза ще свърши веднага, след като американските и европейски концерни изтеглят производството на своите стоки от Китай в собствените си страни. Друг е въпроса, защо не го правят.
  • 7 минаващ

    1 0 Отговор
    Силно се надявам нищо да не намерят Тотал. Защото каквото намерят, ще си бъде тяхно, а не наше. Концесията е най-идиотският вариант в нашия случай.
    Нека ББ да излезе и да обясни защо през Март 2012 ДКЕВР е решила да не се купува от Мелроуз рисорсиз на Каварна НАШИЯ газ, който е по 250 USD/1000 м3, а да се купува по-скъпият от другите доставчици? Сигурно защото концесионерът предпочита да продаде НАШИЯ газ на пазара по 500 USD, а не по 250 USD на нас. А ние ще получим какво - концесионна такса, браво!

    А да Ви кажа ли колко тона НАША мед добиват Аурубис в Пирдоп на година и колко е борсовата цена? 220 000 тона е само катодната мед за 2011 г., средната борсовата цена за 2011 г. е 6 300 EUR/тон => 1.4 милиарда евро само от катодната мед! Отделно там се добиват 330 000 тона анодна мед и 1 млн. тона сярна киселина. Това са НАШИТЕ ресурси, от които ние получаваме концесионна такса. Нека ББ излезе и каже колко "милиарда" евро концесионна такса сме получили от тази завод! Ако този завод беше останал наш, можехме да си изплатим външния дълг за няколко години само от катодната мед!

    Така че не си мислете изобщо, че това, което открият Тотал, ще бъде за нас. Затова силно се надявам нищо да не открият, поне ще остане за нашите деца, ако те са по-умни от нас да не си раздават богатствата за жълти стотинки.
  • 8 гост

    1 0 Отговор
    Ееееехххххх докога бе ? Докога ще ни лъжат. Няма ли най накрая да се събудим. Модерното заробване на приватизациите продължава с концесиите. Защо ни смятат за толкова глупави. Гади ми се от машинациите им. Не им ли пука за бъдещето на държавата децата и внуците ни ? Нашите си ресурси си ги даваме на поробителите. Модерното робство е много по страшно. Жалко ще е като почнем да го изпитваме много по сериозно на наш гръб.
  • 9 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ГЕНЕРАЛА УСЕЩА НАКЪДЕ ДУХНА ВЯТЪРА И БЪРЗА ДА СЕ НАЛАПА С ДОГОВОРИ ЗА МИЛЯРДИ,СЪЩО КАТО КОСТОВ И ДРУГИТЕ МИШОЦИ КРАДЛИВИ,ПЛЪХОВЕТЕ НАПУСКАТ КОРАБА ПЪРВИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове