Last news in Fakti

9 Май, 2020 09:21 7 598 52

Проф. Николай Габровски каза кое е единственото лекарство срещу COVID-19

  • проф. николай габровски-
  • covid-19

Повечето хора са се заразили на места, на които не са се пазили и са били спокойни

Проф. Николай Габровски каза кое е единственото лекарство срещу COVID-19 - 1

Единственото лекарство срещу коронавируса засега е изолацията. Това каза в студиото на „Лице в лице“ по бТВ зам.-директорът по медицинските дейности на "Пирогов" проф. Николай Габровски.

Според него ние не знаем за вируса почти нищо и всякакви крайни констатации в едната или в другата посока са грешни. По думите на проф. Габровски, който цитира и медиците от Европейска федерация на лекарите, преди края на годината няма да можем да направим истинска оценка, а за истински анализ ще трябва да се натрупат данни от две години или още 1 година напред.

„Този вирус се дискутира като нещо, което причинява пневмония, последните седмици информацията за аутопсията и всичко, което се натрупва като познание, показвам, че той може би има друг механизъм на действие и че всъщност действа върху микроциркулацията и безспорно атакува белия дроб, но действа и на много други органи, което може би ще означава, че трябва да има друг подход към него като лечение“, каза още той.

Относно смъртните случаи и дали всички могат да се смятат починали от COVID-19 Габровски коментира, че в ЕС няма единен подход за оценяване на жертвите.

„Сигурно е, че този вирус засяга повече възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания , но няма единен метод за оценяване на загиналите, на места се оценяват за починали от коронавирус само тези в болниците, на други места се оценяват и тези, починали в домовете си, но които са имали категорични симптоми за COVID-19. На трети места се оценяват само пациенти с положителен PCR тест“, каза проф. Габровски.

„Повечето хора са се заразили на места, на които не са се пазили и са били спокойни. Призивът ми е да се пазим“, каза още проф. Николай Габровски.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ddr

    44 5 Отговор
    И какво изолация до гроб!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Антони

    38 6 Отговор
    Този професор да не бърка вируса с други предишни болести, които са имали влияние преди това, че статистиката, микробиолозите, инфекционистите друго показват. За витамин Д не чух нищо от тези професори тук, а Борисов го съсипаха от тен.

    Коментиран от #22

  • 4 Не точно

    13 5 Отговор
    Не точно изолацията, а предпазената социализация. Тоест , вървиш , особено в затворени помещения С ДВЕ МАСКИ. ТОЛКОВА. Иначе хората ще издивеят.

    Коментиран от #9, #20

  • 5 Потрес

    34 2 Отговор
    Лекарство е нещо, което лекува! Нещо, което унищожава приминителя на болестта! Изолацията ограничава някак е краткосрочен аспект и неясно до кога разпротранението на болестта. Искам да кажа на всички тези професори, че кудкудякайки ежедневно по медиите, не означава, че реално се справят с болестта, а само констатират безсилието си и ограничените си познания! Моля ви медии, спрете поне за един ден с празните си статии! Побъркахте ни! Вие сте по-вредни от самия вирус! Може би е време да ви се потърси отговорност за съсипаната психика на стотици хиляди хора и за повсеместното нещастие! С ваша помощ в България вирусът просто набра яка сила и след освобождаване на живота, това ще се стовари с тройна сила! Няма никаква гаранция, че обречените хора ще се спасят. Просто смотаните професори отложиха с един месец страданието им, но унищожиха всичко останало!

    Коментиран от #18, #32

  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 2 Отговор
    Чoвeкът нe e бeзпoмoщeн пoлзвaтeл нa мeдицинcки уcлуги. Cрeщу вируc кoйтo нитo гo виждaш, нитo имa вaкcинa нaй-дoбрoтo прoтивoдeйcтвиe e ecтecтвeният имунитeт... В рeзултaт нa cъврeмeннaтa мeдицинa и прoвeждaнaтa oт нeя вaкcинaция, чoвeчecтвoтo вeчe e мъртaв биoлoгичeн вид, c изключeниe нa някoлкo "диви" плeмeнa. Пoнacтoящeм, нaшият живoт ce крeпи eдинcтвeнo нa вaкcинитe. Прoблeмът e, чe в имунизaциoнния кaлeндaр нa дeцaтa, вeчe нямa прoлукa зa пocтaвянe нa вaкcини зa нoвитe бoлecти.
    "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.
  • 7 ЛУД УЧЕН ВТОРА КЛАСА

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ddr":

    ако сег не си ги внасяме заразените с мангустите които са само консумотори положението ще е доста по добро
  • 8 бушприт

    13 0 Отговор
    Единственото лекарство срещу коронавируса засега е излагацията. Да бръмчиш с мотора си по булеварда с 200 километра в час . Или да си пуснеш музика в колата,толкова силно,че да те чуват чак в парка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Peci kupona

    8 5 Отговор
    Ей такива недоучени, като няма какво да кажат, по-добре да мълчат!
  • 12 Как се става професор?

    14 0 Отговор
    Преди всичко амбициозни родители,материално осигурени.Интелектуалните възможности на отрочето нямат значение!Следват семейни приятели,връзки,баданарки и ..готово!Имам преки наблюдения!

    Коментиран от #28, #43

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Peci kupona

    11 1 Отговор
    Представете си следната ситуация:
    Шепа войници на фронта, а врагът е на метри от тях и неизбежно настъпва! Хората в окопите са отчаяни и изплашени до смърт! Един от войниците:
    -Капитане, жовота на тези хора е във Вашите ръце и боен опит! Какво да правим?
    А Капитана отговаря:
    - Ние не знаем нищо за врага! Най-добре е да не се бием с тях!
    Ей такива хора са ни нужни и сега!

    Коментиран от #25, #29

  • 17 Гербав трол

    16 1 Отговор
    Ами този да се изолира и да не ръси мозък като иска.

    Къде по страшни болести са минавали през Европа и е оцелявала - не може да изолираме цялото население и да умрем от глад - той като парите му идват от нищото си мисли че и на другите е така.

    Професоре ако те оставя два месеца без никакви пари (ама да не може да пипаш и от скътаните) дали ще даваш такива умозаключения.

    Много са ми интересни такива калинки (повечето държавна администрация) които ужким "работят" от вкъщи и си вземат пълните заплати като почнат да ръсят мозък всички да си стоели вкъщи и да не излизали. Какво ще ми ядете тогава бе умници.

    Коментиран от #44

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Behemoth

    9 0 Отговор
    Хубаво е че имаме професори и генерали ...много... хахахххххх...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лили

    10 1 Отговор
    Общо колко. професора и доценти имаме, за да знам по колко публикации ще чета на ден? Започна да омръзва.

    Коментиран от #51

  • 22 Естествен

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антони":

    Той Боко си е с естествен тен, нали си има смесена кръв.

    Коментиран от #24

  • 23 По по най

    14 1 Отговор
    За вируса:
    Сапуна го убива,лекарство няма!
    Слънцето му намаля действието,но стойте в къщи!
    Лечение няма,но излекувани има!
    Що е то?

    Коментиран от #26

  • 24 Антони

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Естествен":

    Да е жив и здрав, че иначе не е интересно. Един лидер на запад не може да достигне нашата колоритност. За това и викам тия около него как ги търпи някой дето го окрадаха, други дето се правят на прокорори, трети, четвърти. Има качествени хора в България и те трябва да са първа линия, но и да им се плаща.
  • 25 До#16

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Peci kupona":

    Ако познаваш врага и познаваш себе си имаш 100% шанс да спечели. Ако не познаваш врага или себе си 50%. Ако себе си не познаваш и врага се моли на друг.
  • 26 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #23 от "По по най":

    Ами яж сапун и се препичай на слънце бе.
  • 27 какво си учил

    2 1 Отговор
    И ти ли Бруте ???
  • 28 енчев

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Как се става професор?":

    Аз станах професор с помоща на Георги Бонев Стоймиров , притворство , подлост , обилно гъзолизане на Емил Таков , противоборство с Кастелов и солидна подкрепа от Йотов и партия БСП , ама по душа съм от СДС и вуйчо ми е проф. Петър Бояджиев - бояджия съм и аз !
  • 29 Ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Peci kupona":

    Мисля,че е точно обратното.Такива ни управляват и сега,а ни трябват смели,решителни и знаещи.

    Коментиран от #47

  • 30 Исус

    0 2 Отговор
    Единственото лекарство е нанотехнологичната ваксина на Бил Гейтс.Всичко е за Вашето добро!Слушайте телевизора и всичко ще бъде наред,властта мисли само Вашето добро.Не се плашете,изпълнявайте!
  • 31 asd

    2 0 Отговор
    Само "професори","експерти" и "специалисти" в България...тц тц тц. А накрая се оказва, че даже "журналята" им не могат да си напишат имената без грешка...
  • 32 Първанов

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Потрес":

    Кое по точно унищожиха кръчмите и тем подобни бардаци.
  • 33 Боковист

    0 0 Отговор
    Поклон пред Бог Боко - вече освен песента, която изпрстихме в космоса, и Егото на Боко се готви да напусне слънчевата система
  • 34 Пострадал

    5 0 Отговор
    Това недоразумение на неврохиругията кото ме осакати с две операции, от кога взе да разбира от вирусология
  • 35 Пострадал

    4 0 Отговор
    Това недоразумение на неврохиругията кото ме осакати с две операции, от кога взе да разбира от вирусология
  • 36 Пострадал

    3 0 Отговор
    Това недоразумение на неврохиругията кото ме осакати с две операции, от кога взе да разбира от вирусология
  • 37 Хммммм

    5 1 Отговор
    Професоре, не знам какъв професор си, но твоето единствено лекарство води единствено до...голяма вълна на заболели от различни заболявания.Който разбира от микробиология и имунология знае,че трябва да имаме силна имунна система.Нашата имунна система е свикнала на докосвания.Ние обменяме бактерии ,вируси .Развиваме имунен респонс към тези неща ежедневно.Когато отнемеш тази възможност от мен,моята имунна система пада.Държиш ме изолиран за месеци ,пада още повече,а аз стоя в къщи и вманиачено мия ръцете и всички мебели ,притеснен измивайки онова от което се нуждая за да оцелея.Никой не трябва да носи ръкавици и маска .Намаляват полезните бактерии в организма ви.Не ви позволява да си си взаимодействате с обществото..Бактериалната флора и вирусите,които са твои "приятели" и те предпазват от други болести,биват отнети и така ще заболеете от други болести.
    Строящите основи на имунната система са бактериите и вирусите.
    Носенето на маска буквално активира ваш собствен вирус и се разболявате от вашия собствен вирус.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хммммм

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Townboy":

    Науката не е политика ,спорт и пр. за да си фен на някого. При нея няма "фенство" !
  • 40 Приятел

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Townboy":

    А аз имам чувството,че си трол.И изглежда не си излизал от твоето село,освен Мангъров има и много световни учени и експерти. Или ти само нова тв гледаш?Има и още хиляди вируси и какво от това,бе трол?Не излизай на Слънце,че е опасно да не прегрееш.Освен маска си облечи слънчезащитен костюм!
  • 41 Само в тоя форум

    2 4 Отговор
    изброих около 12 бъдещи потенциални Нобелови лауреати по медицина или физиология. Кой знае колко има и по селата, без компютри.
  • 42 Калоян

    3 0 Отговор
    Лекарство има.Течен витамин(Ц).Китайците го прилагат венозно и вече нямат жертви.Въпрос:Защо не се прилага в останалия свят и дори не се говори за това???Отговор:Прекалено,мнооого е евтино!!!Насочете вниманието си към СЗО,фармацевтичните компании,Бил Гейтс и т.н.Както се казва,следвайте парите!!!
  • 43 Нито си на ума му

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Как се става професор?":

    Нито на образованието му! И гледай, когато си треснеш тиквата и получиш черепно-мозъчна травма той да те оперира! И искам да те видя при изписването и да ти покажа словоблудството ти тук!

    Коментиран от #45

  • 44 коментатор

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гербав трол":

    Ей човек направо ми взе думите от устата !
  • 45 Как се става професор?

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Нито си на ума му":

    Статията не е за черепно-мозъчни травми,но те разбирам-ти си на принципа"ставайте,нашите ги бият!!"Пожелавам ти да изминеш моя път на пациент и тогава да коментираш!

    Коментиран от #49

  • 46 БПФ

    0 0 Отговор
    Ами професоре, при всяка епидемия се изолират ЗАРАЗЕНИТЕ, а не здравите !!! За каква изолация говорим, щом етно-хелектората на управляващите е оставен да разнася заразата? Всяко незаконно хъхрешко гето трябва да бъде запечатано и никакво излизане от него - и тогава останалите хора ще могат да се върнат към нормалния живот !!! От катунарите и без това няма никаква полза - какво произвеждат хъхреците освен бoклуци, aнални отпадъци и още хъхреци?
  • 47 Peci kupona

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха":

    Последното изречение е иронично!
  • 48 чиче

    0 0 Отговор
    Как е станал професор.Вируса е внесен от вьн.Всички болни от чужбина трябваше да изкарат карантина в болница а не вкьщи.Как мога и аз да стана професор
  • 49 омразен български лекар

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Как се става професор?":

    Габровски е блестящ лекар неврохирург. Изолацията единствено върши работа за разпространяване на инфекцията. Или имаш по-компетентно предложение? Доказателство - индо-българите от чужбина и бумът на инфектирани в махалите им. Кое те притесни? Габровски ли е виновен за твоите пациентски перипетии? Негов пациент ли си бил? Ако не - кое ти дава право да го сложиш под общ знаменател с бялата мафия, която е приятел с властта от "20? Разбирам озлоблението на болните хора срещу лекарското съсловие, когато няма лек. Знам, че има лекари олигарси. Последно питане - с какво Габровски ти навреди лично на теб?

    Коментиран от #52

  • 50 Сульо

    0 0 Отговор
    Най-добре е да се отнемат всички професорки звания в БГ че вече Сульо и Пульо станаха професори и почнаха да дрънкат глупости...
  • 51 Сульо

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Лили":

    Колко глупости искаш да кажеш?
  • 52 Ода за Габровски

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "омразен български лекар":

    Какъв си ти бе,опълченец!?От каква позиция и с какво основание ме стреляш с въпроси?Какво ме интересуват способностите на Габровски и финтовете на Лионел Меси!?Аз имам мнение за коронавируса и изкуственото му раздухване!Зад него стои дългият ми жизнен опит!Постоянно срещам специалисти в една област,въобразили си,че знаят всичко!И такива проповедници като теб,не можещи да допуснат,че има някой на тяхното "ниво"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове