Last news in Fakti

25 Май, 2020 10:12 10 291 54

Калфин: По-евтини държавни горива!? Ще останете разочаровани

  • ивайло калфин-
  • абв-
  • държавна петролна компания-
  • държавни бензиностанции-
  • бойко борисов-
  • емил караниколов

Министърът на икономиката отказва да каже колко ще струва тази Държавна петролна компания

Калфин: По-евтини държавни горива!? Ще останете разочаровани - 1
Снимка: БГНЕС

Ако създаването на Държавна петролна компания имаше икономическа логика, някой щеше да обясни колко ще струва тази компания, а министърът на икономиката отказва да каже. Това заяви членът на партия АБВ и бивш вицепремиер Ивайло Калфин в интервю за програма "Хоризонт" на Българското национално радио.

„Ще обясни какъв е бизнес планът за тази компания, на какви цени би се продавало горивото. В крайна сметка това е инвестиция, която ще се направи с парите на данъкоплатците, независимо дали е кредит, или са пари от бюджета. Абсолютната мъгла около параметрите на такава компания показва, че надали някой мисли за икономическия интерес“, обясни той.

По думите на Калфин хората, които очакват с Държавната петролна компания горивата да поевтинеят, ще останат разочаровани.

Според Калфин, ако говорим за сектори с проблеми, този с горивата е последното място, в което има смисъл да се прави държавна компания. Той изрази предположение, че това му прилича на „някаква намеса на държавата, от която след това ще се покаже частен интерес“.

Калфин ясно намекна, че разбиранията му за политика не съвпадат с правителствените, които се представят на обществото всеки ден.

„Ако политиката се разбира като разхождане на една джипка, която раздава пари, при която трябва да целунеш ръка на премиера - виждаме унизително поведение на кметове, за да получат някой допълнителен лев, е едно. Ако смятаме общите ни пари като нещо, за което всички ние имаме отговорност, и какъв най-добър ефект може да се постигне с тях, е съвсем различно. Политическа промяна ще има, когато българите разберат, че държавата е тяхна, не е на някой владетел, който трябва да пипнеш, за да получиш някаква облага. Държавата е на всички нас и тя трябва да работи за всички еднакво – и за големите, и за малките“, подчерта Ивайло Калфин.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 67 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    93 3 Отговор
    Да,това е нормално,за нормална дьржава,но тук е ,,територията,, на ,,интелекта от Банкя,,...

    Коментиран от #48

  • 2 Петьо Петров

    63 5 Отговор
    Казах го още при започване на проверките на Златев..Не случайно се случиха няколко дни след обявяването на това решение.Целта да се измести Лукойл от пазара,под предлог,че ще се одържави,следващ ход продаване на акции и хоп в едни момент мажоритарен собственик ще е друг,познайте кой.Само,че няма да е хич лесно.Златев няма да хвърли кърпата и да се откаже и има солиден гръб,предполагам и комромати.

    Коментиран от #7

  • 3 пенчо

    17 57 Отговор
    АБВ не се ли захранваха с рубли?

    Коментиран от #46

  • 4 истина е

    63 3 Отговор
    Шайката ще се включи в бизнеса законно !!
  • 5 Гаргамел ДрагаЛЕВСКИ

    72 5 Отговор
    Бият самара,да се сеща магарето....Просто Лукойл са отказали да плащат завишения рекет на Бойка Ханъма...затва са тея нефелни банкянски фишеци...
  • 6 Панов

    12 54 Отговор
    Абв е рубладжийска партия и защитава монополиста на българския пазар.
  • 7 циклон

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Директор на Лукойл в момента е Булат Субаев.

    Коментиран от #22, #33

  • 8 Далаверата

    47 1 Отговор
    Ще напълнят пак гушките с държавни поръчки на някои хора.
  • 9 оня с коня

    11 62 Отговор
    Калфин явно разсъждава според Директивите на Партията си за "Бой до последна капка ЧЕРВЕНА Кръв" със Правителството, неправещо Евала на Русия.Ясно е че в БГ съществува ТЕЖКА Картелна практика и договорки между "Големите" за определяне цената на Горивата.НЕ МОЖЕ ТЕ да продават ПРИМЕРНО на 1,80лв литъра като в Момента,а Марешки и още някои - на 1,40лв.А ето я и Ролята на Държавната бъдеща Верига:Тя може да се фиксира на Цена примерно 1,60лв/л което пак ще бъде ПО-СКЪПО от Марешки,но ЩЕ ЗАЛЕЕ Пазара с тая цена и ще я наложи като МАКСИМАЛНА,след което Другите "Скъпчии" щат - нещат ще са принудени да паднат на тая или по-ниска цена.А ако бъдат оставени,те без проблем ще щурмуват и 2,и 2,2,и 2,40лв/л!Така че нека Калфин си спести Врътките за "Разочароване" на очакващите по-ниски цени,защото говорим за поява на ЕФЕКТИВЕН ДЪРЖАВЕН РЕГУЛАТОР на Пазара!

    Коментиран от #13, #14, #30, #39

  • 10 хаха

    57 2 Отговор
    Не е нужно да ни се казва. Виждали сме безброй подобни PR акции, на принципа дайте да го обявим пък докато стане ,всички ще забравят за него. По-евтините горива са поредната пушилка, но вече малко се хващат на въдицата.
  • 11 ГОСТ 1

    6 42 Отговор
    Калфин не може и не трябва да дава акъл по тема която изобщо не разбира и няма достатъчно информация.Той какво очаква,че Караниколов и Горанов знаят точно колко ще струва тази компания?Те дори и да имат план никога няма да обявят цена в този момент.А цените на продаваните от тази държавна компания горива в всички случаи ще бъдат по ниски от тези в големите вериги.Такава е логиката на подобна пазарна регулация.
  • 12 Димов

    34 1 Отговор
    В момента бензина е на 1,52лв, а МРЗ е 610лв, което я равнява на 401л бензин. Да види, като пуснат държавната петролна копания, дали с една МРЗ ще си купуваме повече от 400л бензин.
  • 13 един от стадото

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    напълно си прав, и за коя държава говориш не разбрах.
  • 14 Димов

    43 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Всъщност, говорим за придобиване на огромен пазар и милиарди приходи, съблазняващи поредните лакоми монополисти, които точат гуша към тлъстото. Никой няма да мисли за твоя и за моя рахат. Аз и ти ще сме магаретата, които ще теглят каруцата и ще си плащат за привилегията.
  • 15 РЕАЛИСТ

    44 5 Отговор
    Ами огледайте се и вижте колко много бензиностанции има у нас. Пазарът е пренаситен и едва ли има място за нов играч. Бедна държава сме и не се купува голямо количество гориво. На Запад при това огромно потребление не можеш да видиш толкова близко една до друга бензиностанции. Странно решение на това правителство. Прозира далавера, както винаги.
  • 16 Еднокнижник храбър

    42 0 Отговор
    Важното е да се усвоят едни пари

    Коментиран от #19

  • 17 🙊🙉🙈

    7 6 Отговор
    Ти точно не се обаждай папагал!
  • 18 Джон Уик

    53 2 Отговор
    Ще построят 100 бензиностанции с държавни пари и ще ги дарят на Пеьовски и Домусовски!
  • 19 🙈🙉🙊

    5 38 Отговор

    До коментар #16 от "Еднокнижник храбър":

    Важното е да се отделим от ушанките!

    Коментиран от #24

  • 20 ЩЕ СТАНЕ

    30 2 Отговор
    МОЖЕ ДА Е СКЪПО НО ЩЕ Я НАПРАВИМЕ - НАЛИ Е ЗА НАС , КРАДАЧИТЕ ОТ ГЕРБ !
  • 21 Абсурдистанска реалност

    22 1 Отговор
    В рога на изобилието няма нищо евтино.
    Диктатура-слънце над всичко.
  • 22 Петьо Петров

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "циклон":

    Директор може да е и бай Кольо от Бусманци,всички знаем кой е собственика за България.
  • 23 ВСЯКА ПРОВЕРКА В ГАЗОВАТА АСОЦИЯЦИЯ

    18 3 Отговор
    ЗА ТРИ ДНИ ,ЩЕ НАМАЛЯТ ГОРИВАТА С 0,10СТОТИНКИ ,КАТО ПООТИХНЕ ЦЕНИТЕ НАГОРЕ
  • 24 Гост

    13 2 Отговор

    До коментар #19 от "🙈🙉🙊":

    Важно е да се отделим от султанските слуги, тровещи ушите на хората.
  • 25 pbdan

    21 0 Отговор
    В cтрaнaтa имa мнoгo пoвeчe oт 100 зaпуcнaти, фaлирaли, нo в дoбрo cъcтoяниe бeнзинocтaнции кoитo c лeк рeмoнт мoгaт дa ce възcтaнoвят. Ceгa ca aвтoкъщи или oт eднa cрeщу другa, рaбoти caмo eднaтa. Държaвaтa кaтo тoлкoвa иcкa дa ce нaмecи вeднaгa мoжe дa прoдaвa в чacт oт тях нa държaвни цeни. Нo нe, трябвa дa ca нoвички, зa нaши хoрa. Ще има отчуждаване на имоти, проекти, наши строителни фирми и т. н.
  • 26 Лекар БГ

    24 3 Отговор
    КОЛКО години Лукойл е монополист на пазара?Единствената рафинерия.Държат над 80 %от данъчните складове.Диктуват наеми и цени.Втори по брой на бензиностанции.И нито рафинерията,нито обектите за продажба на дребно отчитат ПЕЧАЛБА за над 10 г.назад!
    Какво е това?!Това е бридж-белот в Правец или в БанкИ.
    И нямаше ли за тези години КФН,НАП,ДАНС и кой ли не друг,за да ги "превъзпита",че сега,ще се загробят едни най-малко 600 милиона НАШИ лева,за да се поразчупел монополът и картелът при горивата?!
    Толкова съшито с бели,дебели конци,толкова без логика...явно другаде е разковничето.Напълно прав е Калфин.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ВАРШАВСКИ РЕДНИК

    3 3 Отговор
    Зюмбюлева, какви ни "плетеш" куриери те войници бяха най голями те връскари в Казармата или доносници те на ВКР. тата, отваря а писвата на войниците, това си правил! С какви пари плащаще за частните уроци всеки ден??? Родителите праща а по10--20лв на месец в писмата си, парите липсваха, отваря те с параписмата, взема те парите и запечатват, Бащами ми пише, че вътре в писмото има10 или 20лв,но пари няма, писмото затворено! Крадяхте ги с ВКР. то!!!!
  • 29 Васил

    17 1 Отговор
    Цялата история е една пунта мара нали се сещате че изграждането на бензиностанции ще е държавна поръчка и познайте колко ще струва о кой ще ги прави. Ще бъдат по златна цена а после ще викат няма да е бензина евтин защото бензиностанцията е скъпа абе луда работа пак крадене на пари. Вместо да изграждат ел мрежа за електрически коли а те нови бензиностанции.
  • 30 pbdan

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Зaмиcълът зa пoвeчe държaвнo учacтиe e дoбър, нo лeceн зa кoрупция, кoятo зaдължитeлнo избуявa кaтo бaмбук. Зa бeнзинocтaнциитe имaм cлeднaтa прoгнoзa: В мoмeнтa A95 e 1,68 в Лукoйл и 1,51 в Мaрeшки. Нa държaвнaтa щe e примeрнo 1,50, някoлкo дни eуфoрия и oпaшки, cлeд кoeтo прeмeтнaти мaркучи и бeлeжкa - "A95 и дизeл щe имa другaтa ceдмицa". Нa някoлкo пъти oпaшки, нямa, прeдвaритeлни oпaшки... и т.н. Пo тъмнa дoбa или нaпрaвo oт циcтeрнaтa пeтрoлът щe oтивa в чacтнa бeнзинocтaнция нa "пaзaрнa цeнa". Мaрфa щe имa зa вcички.
  • 31 Тодор Живков

    23 1 Отговор
    За съжаление е прав. Ще стане като с ТОЛ системата и тръбата до Перник. Ще се строи няколко пъти по-скъпо (може би 4-5 пъти), строителите ще са фирми на Пеевски (все пак трябва да избие от някъде даренията), може и на Доган, чичото на Горанов, или братчеда на Борисов. След това най-вероятно ще се смени властта (Борисов ще поеме политическата отговорност), бензиностанциите ще бъдат продадени (приватизирани) на безценица, т.к. ще се окаже, че държавата е лош стопанин и те са нерентабилни. Това е една проста схема, сега с нея отвличаме вниманието от скандалите с Божков, Горанов, Борисов и други, а даже ще спечелим от нея.
  • 32 Анализаторр

    4 3 Отговор
    Трябва и Държавна рафинерия, нефт от Гръцки Терминал, конектор с Гърция, ще излезе по евтино от газа. И Баце да изпее "ЛУКОЙЛ чао, чао". Ама пусти спонсори за къщата в Барцелона!!!!!!!!!!!!!
  • 33 Кумчо Вълчо

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "циклон":

    Ама президент на Лукойл България е Златев, а сега познай Лукойл Нефтохим под чия шапка е ?
  • 34 Коментатор

    8 1 Отговор
    В едно е прав Калфин. Че говори за ефективността на бъдещата Държавна петролна компания, която ще се създава с пари на данъкоплатеца. Всяко начинание, което при което се харчат народни пари трябва да е на обществен фокус. Инвестицията не е малка и въпросите също не са малко. За държавния резерв въпросите не са чак толкова фрапиращи. Но за акцизните сладове е интересно каква политика ще се възприеме по отношение на цените за съхраняване на горива от части компании. Друг въпрос е къде и на какви парцели ще се строят бензиностанции. Пазарът е доста наситен и как ДПК ще се справи с този въпрос е неясно. От кого ще купува гориво ДПК е следващият резонен въпрос и на какви цени. И в крайна сметка на кого персонално ще се възложи управлението но ДПК и каква ще е директната намека на държавата. Всички тези въпроси опират до ефективността на рабатата на ДПК. Ако ще се инвестират стотици млн и резултатът е като в БДЖ провалът е неизбежен. И ДПК ще е поредната държавна хапка, готова за приватизиране...
  • 35 Борислав

    3 6 Отговор
    Ако от самото начало се изработи правилна стратегия и регламент, не само горивата ще са по евтини но и ще има печалба и то голяма. Друг е въпроса как и кой ще се разпорежда с нея. Трябва дасе изградят модерни станции които да са като визитна картичка на страната ни.
  • 36 Цветко Христов

    3 8 Отговор
    АИДЕ СТИГА от КОМЪНИСТ СОЦИАЛИСТ АКЪЛ НЕ ИСКАМЕ, БАСТА!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 оня без коня

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    наивник
  • 40 Много Долен Тип

    1 1 Отговор
    Национализацията е в ход,фактически обаче национализираните сектори ще са разпределени между ПАРТИИТЕ! За тези които още не са разбрали,светлината която виждат в тунела е от идващия насреща влак който ще помете всичко по пътя си! Гответе се за едни дълги 20-30г тоталитарно управление!!!
  • 41 ПЕНКО

    3 5 Отговор
    ЕГАТИ ОБИДНАТА ФАМИЛИЯ !!!! ДОРИ ГЕРОЯТ НА Х . /С БЪЧВАТА/ ОТ КАЛФА -СТАНА МАЙСТОР - И НА ПОЧИТ !!!
  • 42 Гражданин

    2 9 Отговор
    Този забрави кога правеше седянките с Орешарски.Омръзна ми от червени всезнайковци.
  • 43 Ко става с ЧЕЗ-а?

    1 5 Отговор
    Абе кака Гинка купи ли ЧЕЗ-а? Или държавата ще го купува? Старо е предложението на другарката Нинова, да удържавим ЧЕЗ , като го купим обратно.
  • 44 G-point

    1 7 Отговор
    Не се наядоха крадците, затуй не 'щат държавата да предлага по-евтино гориво.
    На крадците не им пука дали схемата ще действа или не, 'щото и в двата случая живота ни ще се подобри, с това не е в интерес на крадците.
  • 45 Чичовото

    7 1 Отговор
    Я някой да ми обясни....ако наистина управляващите искаха да намялят цените на горивата, не можеше ли това да стане чрез КЕВР , където в момента за ток , вода и природен газ, цените са определени?
  • 46 Bai nudals

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "пенчо":

    Рублата,и Русия са актуални в цял свят.Но за нас и левът ни от Румъния на горе,никой не ни брои.

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Жони глупака

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Въпроса ми е ,дали случвйно другаря Марешки не е на прицел на змея Горанов?За другаря Борисов ми е пределно ясно ,какви са границите на познанията и интелекта му!Гласувал съм за него,което и за мен говори зле!Но с казуса Божков разбрах,че е страхливец и всичко е ясно!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 СССР

    2 0 Отговор
    Давай сначале
  • 51 Логикс

    0 1 Отговор
    Явно този сайт е червен
  • 52 Дядото

    0 1 Отговор
    И. Калфин като социален министър в предишното правителство на Борисов подписа едно споразумение в Москва след което в европейска България дойдоха и бяха назначени над 12 айти руски специалисти (гру). А самият мазен Калфин драпа заедно със семейството си да работи в Брюксел. Нас ни набута в лапите на алчните и корумпирани руснаци, а той на запад. Егати лицемерието и задкулисието. Аман от партийте от клуба на кагабееца Леонид Решетников.
  • 53 Джони

    0 1 Отговор

    До коментар #46 от "Bai nudals":

    Защо никой не иска да купува рубли и защо в самата Русия един долар струва няколко хиляди рубли. Тоалетната хартия е по евтина от рублата. Няма нито една държава в света която благодарение на Русия да е успяла, просперирала и икономически добре. Напротив фалити, кражби, корупция, алкохол, проституция и криминална престъпност са типични за руската действителност.

    Коментиран от #54

  • 54 ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Джони":

    на тебе като ти спре Европа супсидииките за краве фермата , и ще доиде време да търсиш рубликиите , още малко остана , и ще ви видя тогава що за стока сте .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове