Last news in Fakti

29 Май, 2020 08:22 3 780 49

Муравей Радев: Държавните бензиностанции са абсурд

  • държавни бензиностанции-
  • ддс-
  • муравей радев

В пазарна икономика основната функция на държавата е да създава правила и да контролира спазването им, напомни бившият финансов министър

Муравей Радев: Държавните бензиностанции са абсурд - 1
Снимка: бТВ

Създаването на държавни бензиностанции е лоша идея, даже много лоша. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ бившият финансов министър Муравей Радев.

„Ние и сега си имаме достатъчно държавни предприятия, които почти всяка година явно или скрито от държавата ги субсидираме – БДЖ, държавни ВиК, пощи, топлофикации. Някое от тях да е прокопсало“, даде пример Радев.

Според него подобна мярка няма да доведе до очаквания резултат – намаляване на цените на горивата.

Бившият финансов министър напомни, че в пазарна икономика основната функция на държавата е да създава пазарни правила и регулации и да контролира спазването им.

„Смешно е, че държавата щяла да увеличи конкуренцията и да намали цените – това е абсурдно. Все една съдийската колегия да се включи в една футболна среща“, коментира още Радев.

По думите му мярката с намаляването на ДДС за заведенията и книгите на 9% е не по-малко вредна.

Има пряка заплаха за данъчната система, която е добре балансирана, и освен това няма да даде ресурс веднага на бранша, а той има нужда от средства сега, обясни бившият финансов министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Няма

    8 3 Отговор
    да видят бял свят !
  • 3 Happytalism

    10 5 Отговор
    Да ама, безбожно скъп абсурд.
  • 4 Равносметка

    28 1 Отговор
    Евтиния бензин ще привлече повече избиратели отколкото безплатните кебапчета.Следващия "хитър ход" вероятно ще е държавна верига супермаркети...
  • 5 шам фъстък

    21 7 Отговор
    Ей,хей,ей,Муравей! Трябва да си абсолютно изтряскал,за да наименуваш детето си Мравка.

    Коментиран от #8

  • 6 Миризлив пор

    26 1 Отговор
    Не съм много на ясно но къде се появи бензиностанция на Марешки и цените падат в радиус от няколко километра. До сега фалирала бензиностанция защото държи по-ниски цени не знам.
  • 7 goni

    15 7 Отговор
    Мдаа! Защо Германия налива много пари във Луфханза?! Защо не я остави да фалира?! Според Мравката трябва да я остави да фалира!:) Пазарна икономика!
  • 8 имаш мозък на мравка

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "шам фъстък":

    Невежа, Муравей, Макавей са еврейски имена.

    Коментиран от #31

  • 9 гост

    15 4 Отговор
    Този заграби половин Пловдив. Гешев, ето още един като Черепа, нали се знае кое е негово и как го е придобил?
  • 10 Глас от ОТВЪДНОТО

    12 7 Отговор
    Идеята за държавните бензиностанции е отлична! Разбира се без да се закриват частните. Защото, ако цената на държавното гориво е колкото на частното, аз ще купувам откъдето си пожелая, за мен няма значение. Но, ако предизборно или по други причини цената на държавния бензин падне, аз ще купувам само от държавните бензиностанции.

    Коментиран от #20

  • 11 Възмутен

    26 2 Отговор
    Сега ще построят с много държавни пари една дозина бензиностанции, след това пак ще се договарят за цените. След няколко години ще излезе един и ще каже: това е грешка носят загуби на бюджета и ще ги продат на някоя калинка за 1 лев. Този номер се въртеше много години проспахме го, но сега пак са се сетили че може да мине. Нали Петрол бяха държавни да излезе един и да обясни защо ги продадоха за без пари, а сега пак ще правят от нашите пари. До кага така?
  • 12 смок

    13 5 Отговор
    Абсолютно е прав! Дано има кой да чуе.
  • 13 Подкрепям

    15 0 Отговор
    На държавата работата е да създава правила и да контролира прилагането и да санкционира там където има нарушения. Толкова ли ДАНС не могат да докажат един прост картел, ако възложат задачата на един журналист ще го направи. Не само ДАНС има огромен брой държавни органи на които това им е работата. Да ги закриват тогава.
  • 14 ггггг

    3 7 Отговор
    тоя още иска да паразитизира-приватизира петрол.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 1122

    9 2 Отговор
    Като гледам какви правила е създала....Няма лоша държава,има лоши управници които са алчни за пари и имоти,но забравят,че в гроб 2/1/2 м. няма място за всичко което са откраднали!Така,че по добре всичко да е държавно ,а това което се краде по лесно ще бъде отнемано от крадците!
  • 18 Сандо

    4 2 Отговор
    Не е проблем влизането на пазара на държавни бензиностанции,а крадливите властимащи,които ще осъществят това решение.
  • 19 варненка

    10 0 Отговор
    Ами парите за закупуване на терени за построяването на тези бензиностанции, за оборудване, сгради и т. н. откъде ще дойдат. От данъците на всички българи... Сега са ниски международните цени на петрола, но след 1-2години като се вдигнат пак... Колко десетилетия ще се избива това вложение в 100 държавни бензиностанции при положение, че се създават уж за да регулират цените. Къде ще ги построят? Ако не са в големи населени места и по магистралите каква би била ползата от тях? А и населението на България намалява... Няма нужда от тези бензиностанции. Да регулират цените по друг начин.Но явно не искат...Този е прекалено скъп.Сравнението с Луфтханза е неуместно. Тя си съществува, държавата купува 20% от акциите, за да ѝ помогне да оцелее в труден за всички авиокомпании момент. Но без тези акции да ѝ дават право на намеса в стратегически решения
    на авиокомпанията. И Германия може да си позволи подобна стъпка. Има ресурс за това. Все пак е най-силната икономика в Европа.
  • 20 Възмутен

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Глас от ОТВЪДНОТО":

    В голяма грешка сте ето защо. Да речем че хвърлят един милиард да ги направят, какви печалби трябва да се реализират за да се избият тези пари- невъзможно- сметката я плащаме ние. Второ как държавата ще се бори с един като Марешки, който има няколко бизнеса и може да си позволи да подбива цените. Естествено държавните трябва да продават на загуба, особенно преди избори, пак ние ще плащаме сметката. Когато държавните бензиностанции работят на загуба кой ще издържа персонала и администрацията пак ние. Къде е ползата? Защо органите на заплата не си гледат работата и да разбият картелите? Това ще ни излезе безплатно.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Вия само гоните печалби

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Възмутен":

    от дрането на кожи от нормалния българин. Не стига че сме най-бедни в Европа а печалби търсите.
  • 23 тошо

    5 0 Отговор
    добре аджеба като има полиция която е държавна прокопсали ли сме по чалъма ,общинари с лопати да ги ринеш ,проектаджии
    живеем в една бананова република заради такива като този
  • 24 варненка

    2 1 Отговор
    А къде остават електромобили, хибриди... В цяла западна Европа и на други места текат кампании срещу употребата на дизелови автомобили и на много места ще ги забраняват напълно. (Въобще не споделям мнението, че това трябва да се случва и че производството и рециклирането на батериите им е по-малко замърсяващо), но е още един аргумент против. Нямаме недостиг на бензиностанции. Ако се вложат грешни пари в държавни бензиностанции ще фалират малките частни.Даже нови работни места няма да се създадат. А за да е конкурентна на големите вериги, държавата и държавна рафинерия ли ще построи? Недомислица е пълна...
  • 25 Глас от ОТВЪДНОТО

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Възмутен":

    Да се разбият картелите? Това си е направо смешно и бих казл дори невъзожно. Картелът е някаво договаряне на някакви хора за нещо си. Като понятие той е нещо абстрактно, метафизично. Хората могат да горят за нещо един с друг, да се договарят, да определят пазари и т.н. и никой не може да забрани това. У нас рецидивисти-убийци си шетат из улиците, а ние ще разбиваме картелите, несериозно е! Само държавната намеса може да урегулира нещата, които се нуждаят от такива действия.
  • 26 цербер

    2 1 Отговор
    НЕ НИ ТРЯБВАТ НОВИ БЕНЗИНОСТАНЦИИ,А НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ,ТАКА,КАКТО СЕ ДВИЖИ ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА НА БОРСАТА. И не той да поевтинява,а нашите търговци да не реагират веднага,ослушвайки се с месеци.
  • 27 Факт е!

    1 3 Отговор
    Отварянето на повече търговски обекти НЕ води до намаляне на цените, а обратното - до увеличаване!!! Това е така, защото многото конкуренция води до спад в печалбите на всички и те ги компенсират с вдигане на цените!!! Държава има 2 решения - прогресивен данък и държавен бизнес. Ппц държавния бизнес е най-правилното нещо, но Герб правят всичко с цел КРАЖБА и раздуване на статуквото, което да гласува за тях на избори! Също така Герб се страхуват от едни бъдещи протести на шофьорите, затова бързат да направят бензиностанции, за да потушават протести за народна сметка. Цените на бензина са изкарвали мн хора на протест и това ги плаши, особено в тия смътни времена

    Коментиран от #30, #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Аз съм ЗА

    5 0 Отговор
    Аз ще купувам само от държавните бензиностанции. Нека да са много на всички малки пътища компактни, а на магистралите големи с детски кът и кафе ресторанти.

    Коментиран от #45

  • 30 Тъп съм

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Факт е!":

    Е добре де, нали при капитализма, конкуренцията била добре за потребителите, понеже падали цените, сега пък падането на цените не било добре, ама за търговците май......ае стига толкова лапане, нали карат мерцедеси, какво повече искат ?
  • 31 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "имаш мозък на мравка":

    Извинявай, ама как е на иврит мравка?!:)
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Един

    2 0 Отговор
    Пак ще повторя: Целта е държавата да изгради петролното предприятие, а после НЯКОЙ да го приватизира за жълти стотинки!!!
  • 34 Разрушител

    2 0 Отговор
    Без стратегия и стъпки в реализирането й, сляпо "куткудякайки, търсене-птедлагане" с прилагане на "пазарна", разрушиха строен ред, та 30 години и не се знае още колко. Малоумни разрушители и нищо полезно!
  • 35 Мим

    3 1 Отговор
    Изобщо не са абсурд държавните бензиностанции,а лошото е ,че сигурно няма да достигнат на всякъде и ще има опашки,дано изградят повече,че ни писна от тия частни схемаджии.
  • 36 Мурката

    1 0 Отговор
    като ТРЗ пак се обажда неуместно. Аман от ТРЗ-та министри на финансите, пък и да разбира от търговия с горива.Нерде Ямбол нерде Стамбул за новия фсичколок.
  • 37 аз съм Веска

    1 1 Отговор
    ЕТО ЕДИН СИН .В НАЧАЛОТО НА ДЕМОКРАТИЧНИЯТ ПРОЦЕС , НАИСТИНА ИМАШЕ СИНИ ПРАВИЛА .ОООООБАЧЕЕЕЕ, ЧЕРВЕНИТЕ СЕ ОКОПИТИХА ,И СИ ВЪРНАХА ПОЗИЦИИТЕ . И ЕЙ НИ НА !
    НА НИГДЕ ! НИ СМЕ ЧЕРВЕНИ ,НИ СМЕ СИНИ .ХАОС БЕЗПОДОБЕН .
  • 38 goni

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Факт е!":

    На една уличка работят 10-т магазина за плод и зеленчук. Покупките са нищожини и ние започваме да вдигаме цените!:) Вследствие на което всички клиенти отиват в Лидл и избират бългаското, а ние фалираме!:)
  • 39 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    кои го измисли тва с държавните бензиностанции?още не вярвам че ще се случи и дано не стане,щото е абсурдно!
  • 40 Тук коментиращите

    2 0 Отговор
    в по-голямата си част май си имат частни бензиностанции ... Това обяснява защо така са се "загрижили" занероденото държавно.
    Ако има държавни бензиностанции по-голямата част от хората ще си зареждат от тях, а не примерно от тия отворковци от Лук оил, които ти искат касова бележка за да отидеш до тоалетната.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Спасителя

    0 0 Отговор
    Удавника се показа от дъното,на р.Тунджа аз го търся а той бил на телефизията
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Възмутен

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Аз съм ЗА":

    В държавната бензиностанция могат да ти набутат на всяко зареждане по 1-2литра вода. Като си съсипеш двигателя ще те видя дали ще отидеш пак. Там отговорност няма, само се краде. Така че по спокойно с очакванията.
  • 46 Гост

    0 0 Отговор
    Направо да слагат Муравей на Горанов на мястото за да разберем че и ние имаме финансов министър.
  • 47 Този

    1 0 Отговор
    Няма срам. Още едно доказателство че колкото и да е некадърен човек, важното е да си вярва.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ??!

    0 0 Отговор
    И гащите ли иска муравей да им подарим. Що много умни, затова днес по улиците б. език не се говори, чувам и в бюро о труда днес две жени преди мен, на около 50 г
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове