Last news in Fakti

27 Май, 2020 11:48 1 817 6

Дезинфектанти в хотели и СПА-центрове, чистят стаите без отказ

  • хотели-
  • дезинфекцията-
  • коронавирус

Хотелиерите първо трябва да изготвят вътрешни правила

Местата за настаняване тази година трябва да бъдат подготвени по още по-прецизен начин от гледна точка на хигиенните мерки. Министерството на туризма е разпространило указания за това какво трябва да се прави в хотелските комплекси и местата за хранене в условията на коронавирус.

Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Трябва да има дезинфектанти навсякъде в общите помещения, те ще се проветряват по няколко пъти на ден, ще се почистват стаите. Турист няма да може да откаже почистване на стая, обясни Георгиева.

Ще се дезинфекцират и по-често повърхностите, които се пипат от туристите, като дръжки на врати, на асансьор. Трябва да се спазва и изискването за физическа дистанция, особено в общите помещения.

Носенето на лични предпазни средства - маски и ръкавици от страна на персонала на хотела е задължително.

Клиентите не са длъжни да носят спално бельо, увери Георгиева, но могат да носят всичко, което ги кара да се чувстват сигурни.

Тя уточни още, че храненето в закритите части на ресторантите ще бъде възможно от 1 юни.

Хотелиерите първо трябва да изготвят вътрешни правила. От министерството ги наричат "план за действие", който трябва да е готов за всички места за настаняване до 1 юни.

В него, освен мерките, свързани с дезинфекция и лични предпазни средства, трябва да има процедури за това как персоналът трябва да работи и да обслужа гостите и как да действа, ако има съмнения за турист с коронавирус.

Всеки мениджър на хотел може да определи своите изисквания, които са добри за него и неговите гости.

В правилата на министерството не е определен процентът на заетост на хотелите - това ще направи всеки хотелиер, като прецени как ще осигури най-добре безопасността на своите туристи.

СПА-центровете също ще работят пълноценно, спазвайки изискванията за разстояние между посетителите, за дезинфекция, препоръки за миене на ръцете на гостите преди и след процедурата. В сауната трябва също да се съблюдава да се влиза по един.

За намалението на цената на плажните принадлежности, зам.-министърката е категорична, че това е предпоставка да имаме по-спокойни и по-сигурни туристи, които желаят да почиват на Българското Черноморие.

Ако има съмнение за турист със симптоми, той трябва да бъде отделен в стая в отделена част на хотела и веднага трябва да бъдат сезирани здравните органи.

Зам. - министърът заяви, че се подготвя декларация за пътуване на собствен риск за туристи от чужбина. В нея те ще бъдат информирани, че ако се наложи по-дълъг престой в страната домакин заради заболяване, то разноските по него ще бъдат за сметка на туриста.

Ирена Георгиева заяви още, че фалирали хотели до този момент няма. Дали ще отворят и ще посрещнат туристи е въпрос на собствена търговска преценка. На този етап няма и списък от хотели, които няма да отворят по една или друга причина.

По отношение на чуждестранните туристи, в страните, където епидемичната обстановка е сходна с тази в нашата страна, те може да започнат да пристигат след 15 юни.

По думите на зам.-министъра има интерес от страна на германски, чешки, полски туристи. За Русия все още се изчаква.

Ирена Георгиева потвърди още, че България се рекламира като една сигурна във всяко отношение дестинация, дестинация без COVID-19.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Никой

    1 0 Отговор
    Кога пада 14 дневната карантина за пристигащите туристи от ЕС в БГ ? Кога ?

    Коментиран от #3

  • 2 Бг Туриста

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ирена Георгиева потвърди още, че България се рекламира като една сигурна във всяко отношение дестинация, дестинация без COVID-19...това е добра новина, все пак. Само че какво правим с ешерихия коли, салмонела, кримска хеморагична треска, лаймска , марсилска, Q-треска ..легионерска болести. Всеизвестно е че през лятото крайбрежието гъмжи от разпространители на тези заболявания , а никой нищо не прави по въпроса. Който си мисли че с едни безплатни чадъри ще реши проблемите, жестоко се лъже. А никой не дава информация какво е състоянието на морската вода, след вече девет месечното изливане на фекални води във Варненския залив. Аз лично не бих рискувал да си заведа семейството където и да е по лай...морието. Пак добре, че са близо Гърция, Турция..Албания и Хърватска
  • 3 Eeee

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Никой":

    Искаш да ти донесат коронки ли?😂
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 цццц

    1 0 Отговор
    А фекалиите в морето към сигурността ли спадат,че не разбрах

    Коментиран от #6

  • 6 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "цццц":

    И тях ЩЕ дезинфекцираме. Всичко ще, ще, ще, докато "разпишат" и после шапка на тояга. Като кръчмите, такситата, учебните автомобили и т.н. При тая корупция, дреме им за проверки и проверяващи : "Нали и те хляб, трябва да ядат?'.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове