Last news in Fakti

13 Януари, 2024 09:40 1 642 16

Доцент Ангел Кунчев: Първите области ще обявят грипна епидемия много скоро

  • ангел кунчев-
  • грип-
  • ваксина-
  • коронавирус

Периодът не е благоприятен за сериозни диети, които да подлагат здравословното ни състояния под риск

Доцент Ангел Кунчев: Първите области ще обявят грипна епидемия много скоро - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Грипната вълна е започнала, на прага на епидемия ще бъдем след една - две седмици. Това заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Виждам как в отделни региони грипът започва да набира скорост и очаквам, че до десет дни първите области ще обявят грипна епидемия. Картината е динамична, каза доц. Кунчев. Той уточни, че развитието на болестта е според очакванията на специалистите, както във всеки зимен сезон, като се изключи периода на COVID 19.

„Щамът A1H1 "Виктория", с който в момента се срещаме, е доста класически като протичане и не мисля, че при него ще има тежки последици, но всичко зависи от състоянието на организма. Голяма част от нас ще се срещнат с вируса, но няма да заболеят, други – ще заболеят, но ще го изкарат за пет – шест дни, част от тях и на крак“, обясни здравният инспектор.

Доц. Кунчев уточни обаче, че това при грипа не е характерно. Той така удря внезапно и силно, че обикновено човек е принуден да си остане вкъщи, добави той. Препоръчва се първите четири – пет дни, които са най-ключови и сме най-заразни, да ограничим контактите си. Така няма да се заразяват повече хора и няма да се стига до усложнения.

Препоръчително е в здравните заведения да се носят маски, отбеляза още доц. Ангел Кунчев. И сега опашките пред кабинетите на личните лекари се увеличават, там рискът хората да се срещнат с вируса е много голям, посочи той. „Колегите по места още с предепидемичната обстановка ще прибегнат до познатите мерки – ще спрат работа женските и детски консултации, ще забраним свижданията по болниците, ще призовем общопрактикуващите лекари да изнесат част от прегледите по домовете. От медицинска гледна точка носенето на маски на всички места е не само препоръчително, а бих казал – задължително“, каза доц. Кунчев.

„Следим заболяемостта, купуването на лекарства в аптеките, повикванията към Спешна помощ по повод на такива диагнози, така че се получава доста точна картина. Ако се стигне до ситуация, в която в един момент в цялата страна всички райони са в епидемия, това означава, че имаме национална епидемия и мерките могат да бъдат и национални, но практиката показва, че това рядко се случва“, обясни той.

COVID 19 и грипът могат да предизвикат неприятни усложнения, случаите се изравняват, но коронавирусът все още вкарва повече хора в болниците и за съжаление при него късните последици са доста сериозни, припомни доц. Ангел Кунчев. Грипът също не е за подценяване, при по-засегнати по някаква причина хора заболяването може да протече тежко и с усложнения, добави той.

Доц. Кунчев определи нивото на разпространение на варицела и скарлатина в страната като умерено. Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма, но винаги има възможност за внос на заболяването.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гощо

    27 4 Отговор
    Чували за трупове ще трябват ли? Останаха ми доста от преди три години. Бях се запасил.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ангел Кунчев. Ковид Идиот!!

    29 2 Отговор
    Всека зима има Грип, не го ли знаеш, обикновените хора знаят!!
  • 5 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    25 3 Отговор
    Защо не си навреш тъпите епидемии знаеш къде!
    Съвсем нормален сезонен грип и настинки са, които ги има откакто се помня!
  • 6 лечение

    16 3 Отговор
    ...айде бе, от три месеца го чакаме този грип и все не идва! Ми то, зимата ще свърши докато дойде този ми ти грип...ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА!!!
  • 7 Мхм

    14 4 Отговор
    Скопън баклюк дрът никаква епидемия няма умври бе отпадак
  • 8 Упашеия

    17 0 Отговор
    Добре, че го прочетох. Никога не съм знаел, че през зимата има грип. Ама верно ли е?
  • 9 Лигльото

    13 1 Отговор
    пак да строи всички линейки пред дома си. Плъх,чумав.
  • 10 Бил Гей и Шап

    13 1 Отговор
    Добро момче. Наше момче. Ще платим.
  • 11 Да обявят за

    15 1 Отговор
    Правителството "пълно затваряне", с каски и маски, да им се спре и интернета и мобилните телефони, понеже днешната "зараза" може и по интернет и телефон да дойде....
  • 12 Мъжът на Орсула

    12 1 Отговор
    Ей слаботоков, казах ти да наблегнеш на конкретно име, знаеш ли колко залежала стока имам ?
  • 13 ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ ФОРЕВЪР😷

    5 0 Отговор
    НАЙ ХУБАВАО Е СУТРИН....
    КОГАТО УХАЕ НА..ДЕЗИНФЕКТАНТИ...😋
  • 14 Промени в конституцията

    13 1 Отговор
    При първото изкашляне на някого в страната, веднага да се обяви пландемия, с тотално затваряне, КПП -та, вместо маски, военни противогази с мешки на гърбовете, никой да не ходи на работа, на училище, магазините, хотелите, фитнесите, фризьорски салони ... високо, всичко да се затвори... За здравето на хората!
    И това има право да го въведе Кирчо, когато е сънувал лош сън предишната нощ или са.му писали СМС от САЩ или Урсула.
  • 15 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Ти какво си направил за здравето на хората,освен да плямпаш по медиите? Няма ли кой да ви изрита с онази овца Ива.
  • 16 На този

    4 1 Отговор
    Мушенник като му видя физиономията сменям канала скоростно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове