Last news in Fakti

31 Май, 2020 13:13 1 618 30

Караниколов: През 2021 г. ще се възстановим до това, което бяхме преди пандемията

  • емил караниколов-
  • икономика-
  • 60:40-
  • 60/40-
  • работни места-
  • безработица-
  • заетост-
  • бюро по труда

Мярката "60:40" запазва около 240 000 работни места, отбеляза министърът на икономиката

Караниколов: През 2021 г. ще се възстановим до това, което бяхме преди пандемията - 1
Снимка: БГНЕС

"Прогнозите са, е още през 2021-ва България ще възстанови почти това, което бяхме преди пандемията. По прогноза за първото тримесечие имаме добри резултати, дори по-добри от първите три месеца на 2019-а година". Това каза пред БНР и Диана Янкулова министърът на икономиката Емил Караниколов. Той припомни, че основни приоритети на управляващите при обявяването на извънредното положение в страната е било на първо място здравето на хората, а на второ - да не се затварят всички сектори от икономиката.

Мярката "60:40" запазва работни места

"Голяма част от секторите в икономиката не спряха, работната сила е в кондиция. Мярката "60:40" запазва около 240 000 работни места", отчете министър Караниколов и акцентира, че прогнозната безработица е била около 8%, което според него означава, че без мярката "60:40" сега безработицата в страната би била около 18%.

В предаването "Неделя 150" министърът на икономиката коментира, че България има потенциал да привлече инвестиции въпреки момента на пандемия.

"От началото на 2020 година са сключени споразумения за сертификати за 220 млн. лева. Това са инвестиции въпреки пандемията", посочи той.

По думите на Караниколов най-трудно ще бъде на тези бизнеси, които трябва да изградят отново доверието между тях и клиентите им - хотели, ресторанти, фитнеси, конференции, авиопревозвачи:

"За секторите, които са в най-тежко положение, се взе мярка с намаляването на ДДС. Точно затова, че тези сектори пострадаха най-много и ще им е най-трудно да възстановят пълния си обем от функции".

9% ДДС за ресторантьорите е временна мярка

Според министър Караниколов промени в данъчните закони трябва да се правят след много сериозни анализи, но:

"Ние сме в извънредна ситуация. Секторът на ресторантьорите беше абсолютно затворен. В него се изхранват около 300 хиляди души. Тази временна мярка е жизненоважна за сектора. Това ще ни даде анализ дали една такава мярка е важна и дали да бъде приета и за други сектори. Това е временна мярка, за да се спаси един сектор".

Темата за ДДС се отваря, когато предстоят избори, коментира още министърът на икономиката.

Парите от Европа

"Европейските средства, които се предоставят на държавите членки, имат особен мониторинг на контрол. Има европейски прокурор, който ще отговаря за измама при тези средства. Европа не дава грантове за щяло и нещяло, не дава пари на калпак. Има цели и политики, които да се изпълнят, така че Европа да стане много по-добро място и за живеене, и за бизнес, и за инвестиции. И тук не е само Зелената сделка, а и намаляване на връзките на доставки. Нещо, което европейският бизнес със сигурност ще направи, а България ще има своята възможност", заяви министър Емил Караниколов.

Бизнесът иска да работи в правова държава

"Бизнесът иска и държи да работи в една правова държава. От тази гледна точка, всички действия на правораздавателните органи, които ще доведат до това българската икономика да работи по-добре, не би трябвало да са проблем нито за бизнеса, нито за обществото". Така министърът на икономиката коментира акциите на прокуратурата и арестите на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови и зам.-министъра на екологията Красимир Живков.

Във връзка с предадените от ДАНС на прокуратурата първите 14 проверени приватизационни сделки, Караниколов изказа очакване в тези досиета да има "интересни параметри, продажби на занижени цени, поемане на много ангажименти, така че да нямаш конкурент в процедурата, после не изпълнение на тези ангажименти, освобождаване от тези ангажименти без правно основание. Ще видим едни действия, които не са били толкова благоприятни за българската икономика".

Държавната петролна компания

"Създаваме държавно предприятие по смисъла на търговския закон, това не е търговски дружество. То ще има бюджет от държавата по отношение на задачите, които досега държавният резерв имаше по управление на тези обекти, където се съхранява гориво. Те досега не бяха допустими на свободния пазар за участници, тъй като не се водеха данъчни складове. С освобождаването на тези обекти и възможността да влязат повече участници, считаме че ще има по-голяма конкуренция и по-качествено гориво. Държавата и към момента има бюджет от държавния, който само ще бъде прехвърлен", обясни министър Караниколов по повод създаването на "Държавна петролна компания" и добави, че държавните бензиностанции няма да бъдат изграждани със средства от държавния бюджет:

"Държавното предприятие ще създаде търговско дружество. То ще работи на абсолютно конкурентен принцип. Средствата ще бъдат набирани като капитал, като кредит". Министърът уточни, че изграждането на бензиностанциите ще бъде напред във времето.

Караниколов беше категоричен, че със 100 бензиностанции държавата не може да бъде монополист на пазара на горивата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    30 0 Отговор
    С фурми ?
  • 2 asd

    29 1 Отговор
    Хахахахаха! Спукана ви е работата щом този плужко ще ви "възстановява" ! Хахахаххахх!
  • 3 Жайме

    26 0 Отговор
    Ще се възстановим до мин.заплащане от 610 лева и пенсия от 345 лева ли? Или подаяние о40 лева за Великден с които 3 кила салам не се купуват. Една Мис Гащи-Кюлоти в Испания ги взима за 1 час тия смешни стотинки.

    Коментиран от #12

  • 4 Преди

    24 0 Отговор
    пандемията - пърби по бедност , първи по корупция , с най - висока смъртност и най - нисък БВП в ЕС ? Та , какво ще ми възстановяваш?

    Коментиран от #9

  • 5 Mr.Furma

    27 0 Отговор
    Тоест нищо няма да възстановявате,понеже бяхме мизерниците на Европа и тогава,ГРОБ-гарантирано закопване на държавата!
  • 6 иди ми дойди ми

    19 0 Отговор
    Бизнесът иска да работи в правова държава. Иска,ама не можем да я намерим,щото държавата е в Дубай на почивка,а правото е в чантата на Лаура Кьовеши.
  • 7 Гост

    21 1 Отговор
    емо Фурмата като говори, въобще не разбира какво казва, е така лаладжийство, лаладжийство без спиране...
  • 8 Ори

    20 0 Отговор
    И този е чел Айзък Азимов и Рей Бредбъри, ето защо фантастикста му е толкова близка!!!! Дали се вярва? Ако е достатъчно тъп, да, ако не, лъже!!!
  • 9 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Преди":

    Има предвид, Фурмата, че ще ги затвърдим тези позици, така щото никой да не може да ни измести оттам
  • 10 111

    17 0 Отговор
    Нищо не е било изградено до сега за да възстановявате помнете че омразата е по силна от страха
  • 11 смок

    16 0 Отговор
    Купих си кутия фурми за 3 лева и 40 стотинки от немския магазин за бедни. Ядох ги цял месец. По 1 фурма на ден.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Работник

    10 7 Отговор
    За какво въстановяване говори тоя? Силовите сектори производството и други отрасли на промишленоста не са спирали работа единственно пострадаха от ограниченията хората от мързеливият бранш ресторантьорство кръчми барчета продавачи в магазини и разни други такива мижави професии които не са си вадили парите с пот на челото и не са виждали слънце и студ по време на работа сайтовете да работа за производството все още и още пращят от обяви но никой не се хваща така че на никой не му пука за тия търтеи от мързеливият бранш.

    Коментиран от #26

  • 14 Непукист

    14 1 Отговор
    Защо трябва да има облекчения с данъците към така наречените засегнати от кризата такива като рестьорантьори хотелиери и други търтеи защо все ние обикновенните хора си плащаме всички данъци и сметки? Тия засегнатите да идват в производството стига са ни тежали на вратовете да плащаме и тяхните бакии, чувал съм че даже и веригата магазини "Практикер" не плаща данък печалба и отчитат нулеви приходи към държавата неплащали данък защото били осигурявали работни места това бил критерият да минавът и те покрай капките.
  • 15 дърта комуняга

    12 0 Отговор
    тоя говори сякаш е изкарал школата за подготовка на кадри за партийни ръководители, комсомолеца на боко т....

    Коментиран от #17, #20

  • 16 дубай

    13 0 Отговор
    Този министър, дължи обяснение за неговото посещение в ОАЕ. Рано или късно трябва да изплюе камъчето
  • 17 Сделано в СССР

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "дърта комуняга":

    Този си е кадър на Д(П)С издигнат от пуделите от Атака . Все съветски проекти

    Коментиран от #22

  • 18 Активист на БКП

    8 1 Отговор
    2021 г няма да сте на власт !!!

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Е как да им вярваш

    12 0 Отговор
    Е как да им вярваш на тези калинки.Онзи с голямата глава, непрекъснато говори, че сме първа сила по приръст на икономиката ни в ЕС а дефакто,от 30-тата при Тато в света, станахме 188 икономика преди пандемията.Такава сила като в България никаде няма.Какъв скок само.Сега ще летиме със скороста на светлината,защото от 188 станахме предпоследната 193-та и сме на път да превземем последното 194-то място от държавата Бутан.Ако тези управляват до 2021,България няма да я има и на картата.
  • 22 Сравнение

    3 5 Отговор

    До коментар #17 от "Сделано в СССР":

    Караниколов прилича на ром и е по-грозен дори от другаря Румен Грипенов. Който пък прилича на бай Тошо отпреди 50 г.
  • 23 Майна

    1 0 Отговор
    Кара Кольо сидеши на високи дувари....
  • 24 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Ако е виц това добре, иначе жалка прогноза!
  • 25 Варна

    6 0 Отговор
    Караниколов няма и 1 ден трудов стаж в частният сектор. Мама го прати да работи кърлеж в държавната администрация. Толкова е и юрист, а за икономист и за министър на икономиката просто "най- удачният избор". Пример е за абсолютният паразит! Чак му се чудя как не го хваща срам за простотиите, които говори.
  • 26 бвн

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Работник":

    Кои са тия "силови сектори" в Бг?
    Дай пример!
  • 27 Абонирани

    0 0 Отговор
    Прогнозите са, е още през 2021-ва България ще възстанови почти това, което бяхме преди пандемията. Както и за последни по едеки показател в ЕС.
  • 28 Димов

    0 0 Отговор
    Ей, калинковец, ние още не можем да се възстановим до това, което бяхме преди 1989г.
  • 29 Ефо

    1 0 Отговор
    А преди пандемията бяхме Швейцария
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове