8 270 105

Румен Петков: Предложението на ВМРО за 24 май граничи с предателство

Идеята за законодателна промяна, с която 24 май да се промени като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, е отрицание на една от най-големите гордости на българската култура и наука, убеден е лидерът на АБВ

Румен Петков: Предложението на ВМРО за 24 май граничи с предателство
Снимка: АБВ

Предложението на ВМРО за законодателна промяна, която да определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство на една от най-големите гордости на българската култура и наука. Това заяви пред медиите в Стара Загора председателят на АБВ Румен Петков. Той е категоричен, че въпросната идея е нещо, което трябва да бъде отхвърлено по напълно категоричен начин. Затова АБВ ще поиска срещи с представители на политическите партии и държавните институции, за да аргументира позицията си, пишат от партийния пресцентър.

„Ние, които сме дали писменост, разпростряна от Тихия океан до Монголия, да се отречем и да локализираме невероятното постижение, признато от папа Йоан II и редица държавници, е безумие. Химнът на Стоян Михайловски и Панайот Пипков е преведен на 12 езика. 24 май се чества от 1851 година като ден на славянската писменост и българската просвета. Дядо Вазов каза „..и ний сме дали нещо на светът – на вси словене книга да четат..““.

Румен Петков бе в Стара Загора, където, заедно с областния председател на партията проф. Михни Люцканов, дариха на Регионалната библиотека в града юбилейната монета, издадена по случай 125 години от рождението на поета Гео Милев. Тя е в тираж 3000, номинал от 2 лева. Библиотеката, в лицето на директора ѝ Надежда Груева получи копие от Патриотичния календар, идея и издание на АБВ.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 43 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 РЪМПЕЗИ

  73 79 Отговор
  НА ТИЯ ЗЕМИ СА ЖИВЕЛИ СЛАВЯНИ ПРЕДИ ДА ДОЙДАТ " ПРАБЪЛГАРИ " - КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ...КАРАКАЧАНОВ, МАЛКО УСПОКОЙ ТОПКАТА...

  Коментиран от #3

 • 2 Гитър

  35 74 Отговор
  Какво ли хубаво за България са предложили, освен да изядат един руски шамар друго не виждам. Май бъркат със затворени очи в бърлогата на мечката, дано не усетим цяла България отмъщението медведья

  Коментиран от #6, #14

 • 3 Емил

  82 61 Отговор

  До коментар #1 от "РЪМПЕЗИ":

  Прекалил си с московската пропаганда или с водката! Българите НЕ СА СЛАВЯНИ!!! Да се нарича азбуката ма Климент Охридски (кръстена на учителя ми Кирилица, в знак на почит) "славянска" е най-долно предателство! Ама те БСП и останалте русофилистици акъл нямат - само московски опорки!

  Коментиран от #19, #28, #92, #105

 • 4 име

  28 33 Отговор
  ех , тая простата не прощава. иска в шадравана и това е . много е особена.а и някак азбучно е партизанска.
 • 5 Stormtrooper

  57 23 Отговор
  Абе господин Петков, защо не протестирате, когато на наща. Българица и приписват чуждоземен произход?
 • 6 Този коментар е премахнат от модератор


 • 7 Професора

  38 25 Отговор
  Тези ни правят за резил да ни се смее не само славятнски свят но и цял Свят!
 • 8 Бесен Язовец

  28 41 Отговор
  Утре ще решат че и Тутанкамон е българин!

  Коментиран от #22

 • 9 Tomb Raider

  22 27 Отговор
  Мисия 3:Люлката на простотията BG! За тези думата срам няма никакво значение това дори не не е шовинизъм, а граничи кретенопитекствот. Криво разбран фалшив шовинизъм!
 • 10 Змея

  46 18 Отговор
  Петков, то и водката не е славянска, но се консумира в големи количества.
 • 11 JEFF

  25 10 Отговор
  Когато започнат да се появяват бивши ,то мирише на избори. Но при положение , че има много пари за разпределяне, по-скоро се натискат за участие в делбата.
 • 12 Хахаха

  47 37 Отговор
  Румен Петков не е българин, а пикаещ русороб.Българите нямама нищо общо с робите славини (сталин измисля славяни). Как си я мислите Княз Борис 1ви и Цар Симеон на какъв език са говорели а? Няма славянски език . Има Старобългарски, който сме дали на азиатците барабар с азбеката бэлгарска. Ма пак са си останали диваци тез руснаци

  Коментиран от #15, #29

 • 13 Любомир

  16 22 Отговор
  Ми то не било държава България?!!!!Батак е цялата държава и премиер-Ахмед ага Барутанлията
 • 14 оня с коня

  36 27 Отговор

  До коментар #2 от "Гитър":

  Еееей Бай Х.. с мужищко самосъзнание,Русия раздаваше Шамари когато беше СССР!Сега ВЕЧЕ 30Г НЕ НИ ПУКА от "Братушките" - нито какво говорят,нито какво мислят,защото сме горд член на НАТО и ЕС и в ОТЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ с Америка.Затова и след като Русия твърди че Славянската азбука е Македонско производство ще КОНКРЕТИЗИРАМЕ,че НАШАТА АЗБУКА Е БЪЛГАРСКАТА,а те да си преценяват със славянски букви ли пишат,или БЪЛГАРСКИ!И ще те попитам между другото ДАЛИ ЗНАЕШ не Коя дата сме,А КОЙ ВЕК?!

  Коментиран от #18

 • 15 Пешо

  11 15 Отговор

  До коментар #12 от "Хахаха":

  Само глупости публикуваш след тази домашарка дето я претакаш през чревния си трак.,,Дали сме"?!!!!Какво си дал съвременнико на кого?!!! Чел и не доразбрал, ама дай да си пише и да се кефим , защото така си ги тълкуваш.Спри домашният казан.

  Коментиран от #27

 • 16 000000014

  28 14 Отговор
  Соросоидите в момента са против Р. Петков, защото работят за скарването с Русия. Лично аз този образ, протежето на Първанов, го ненавиждам, но в случая е прав. Всеки, който е чел книжки знае за кого са създадени глаголицата, кирилицата ... останалото е дебилизъм в горните шовинистични коментари на лумпени .... За сведение -- не приемам и усилията на руснаци да омаловажат приноса на България - славяни и прабългари - в създаването и развитието и разпространяването на кирилицата в Източна Европа.
 • 17 Професора

  15 17 Отговор
  На Исус Христос баща му също е бил прабългарин, не знехте ли?
 • 18 Комуниста

  17 13 Отговор

  До коментар #14 от "оня с коня":

  Е точно щото не ви пука затова сте у калта до шия и се топите като пролетн сняг! Хапни един капиталистически банан.

  Коментиран от #30, #31, #32

 • 19 БТВ новините

  9 27 Отговор

  До коментар #3 от "Емил":

  Българите сте татари

  Коментиран от #26, #35, #36

 • 20 Аман от ибрикчии

  32 21 Отговор
  Славянството е измислено понятие от Москва чрез което искат да доминират над истинската история която не е в техен имперски интерес

  Коментиран от #23

 • 21 HohoBoho

  18 6 Отговор
  ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ „сме дали писменост, разпростряна ДО Тихия океан ...". Това е българската азбука, а ние сме потомци на древен и велик народ! - пп написали сте "от Тихия океан до Монголия" - звучи малко глупаво :))
 • 22 Нелепо

  6 3 Отговор

  До коментар #8 от "Бесен Язовец":

  Много нелепо и тъпо сравнение.

  Коментиран от #25

 • 23 00000014

  24 9 Отговор

  До коментар #20 от "Аман от ибрикчии":

  За Паисий Хилендарски и неговата "История славяноболгарская" чувал ли си, или просто заработваш, или просто си неграмотен анадолец? Или ще кажеш, че Путин го е изпратил в Атон?
 • 24 Академик Лихачов

  9 15 Отговор
  Българските учени от БАН трябва официално да ти поискат отнемане на Българското гражданство и да те изритат при Славяните с дръпнати очички
 • 25 Бесен Язовец

  2 4 Отговор

  До коментар #22 от "Нелепо":

  Не е сравнение, а предположение!
 • 26 322

  6 0 Отговор

  До коментар #19 от "БТВ новините":

  Кой ти е казал, че някой трябва да ни обяснява кои сме ние?
 • 27 Хахаха

  26 6 Отговор

  До коментар #15 от "Пешо":

  Ми чети, какво е правил Кан Омуртаг славините около Солун, за дето изменили и влезли в съюз с ромеите ... Клал ги е като прасета ... Българите имаме държава много преди 681 и това е Велика България в поволжието. Там е гробът на Кан Кубрат, там е паднал в бой и Кан Аспарух. Тогава руснаци въобще не е имало. Та как си представяш Кан да говори и пише на език но роби ? Азбуката Е БЪЛГАРСКА.
 • 28 Не бъркай етнос

  12 7 Отговор

  До коментар #3 от "Емил":

  с държавно устройство. Славяни тук има доста преди да дойдат българите като племе; след създаването на българската държава по тези земи славяните са си тук и са преобладаващата част от българското /по държавност/ население. Езикът и днес е съпоставим с езика на наследниците на праславянския език, да не говорим за топонимите с безспорно славянски езиков произход на територии, които днес са населявани от други народи и са с друга държавност, вкл. и в Скандинавия. Но разбирането на тези факти са отвъд възможностите и подготовката ти.
 • 29 Написаното от теб

  7 9 Отговор

  До коментар #12 от "Хахаха":

  е твърде далеч от историческите факти. За теб може и да е така, но какво означава терминът "праславянски" в езикознанието? И той ли е измислен от Сталин? Впрочем - терминът "славяни" се създава доста преди Сталин, вероятно някой си го е измислил просто така? Би ли погледнал източниците на "История славяноболгарская" /писана е преди Сталин/.
 • 30 Този коментар е премахнат от модератор

 • 31 Този коментар е премахнат от модератор

 • 32 Този коментар е премахнат от модератор

 • 33 Комуниста

  11 12 Отговор
  Евро седесарчета такива, правите се на глухи и слепи че сасипахте хубавата Народна република България! Всичко съсипахте с кражбите и седнахте средоивековна история да пишете!
 • 34 Голем смях

  18 7 Отговор
  Значи да наречеш българската азбука ..българска е предателство.Азбуката е създадена от българи за българи,а не за някакви несъществуващи славяни.Защо в Чехия,Словакия не пишат на славянската азбука,която уж била създадена за тях от Кирил .А българската азбука е създадена 30 ..30 години след смъртта на Кирил.И за славяни се говори векове по-късно.Крайно време е съветските и комунистицески измишльотини да се забравят.Те са нещо като македонския барок и история .Тюрлю гювеч.Македонците пишели на гръцки,но днешните били славяни,пишат по български ,но са наследници са Александър Велики.Че и дали азбука ..на Россия,която до 14 век никой не бил чувал в блатата.

  Коментиран от #41, #47, #102

 • 35 Монгола

  6 6 Отговор

  До коментар #19 от "БТВ новините":

  Не бе траки били защото се настанили с катуна на древните земи на траките, а другите се мислят за македоици наследници на Александър Велики защото се нанесли пак на древните земи на македонците. Утре тези в Чикаго българската общонст ще реши че са открили и континента Америка!
 • 36 Голем смях

  13 9 Отговор

  До коментар #19 от "БТВ новините":

  Татари са руснаците.Те са живели заедно с татарите 300 години и са наследили империята им.Защо си мислиш,че Россия е толкова голяма.Да не би дивашките племена от блатата да се завладели половин Азия.Не са.Не случайно до 18 век земите им са се наричали в световните географски карти ..Татария.И не случайно половината россияни са с дръпнати очички.Виж Путин,Милер,Шойгу..Не е случайна руската поговорка -изтъркай руснака и ще се покаже татарина.
 • 37 Антрополога

  8 1 Отговор
  Ти колоко си зле. Руснаци идват от Руси светли коси! Татарите идват от изток, докато русите от Север!! Тук се обсъжда само прабългари обче се забравят печенегите и куманите които вероятно общо са били повече и от прабългарите когато идват тук!!

  Коментиран от #42, #53

 • 38 Руски еничарин

  14 11 Отговор
  Хайде руския пиандурник, пикаещ в шадравани, да покаже къде съществува понятието славянин преди 16 век . Няма го никъде . Само в зомбираните московски тикви !

  Коментиран от #39, #59

 • 39 Този коментар е премахнат от модератор

 • 40 Този коментар е премахнат от модератор

 • 41 Бачо Киро

  5 9 Отговор

  До коментар #34 от "Голем смях":

  За славяни се говори за първи път през 6-и век от новата ера, 3 века преди глаголица и кирилица. А недей дава акъл, след като въобще не си наясно с нищо.

  Коментиран от #48, #52

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор

 • 43 Този коментар е премахнат от модератор

 • 44 Този коментар е премахнат от модератор

 • 45 Този коментар е премахнат от модератор

 • 46 Голем смях

  10 3 Отговор
  Колко си умен.Руси са и скандинавците ,но не се наричат ..рус.Рус,като цват на косата си е българска дума и няма нищо общо с племената рус .А руснаците са татари ,защото са ги онождали 300 г. татарите,защото половината в момента са с дръпнати очички ,защото са наследили империята на Златната татарска орда.Защото руските царе и боляри са били от татарски произход.Защото Александър Невски е приел исляма и е бил васал на татарския хан.Защото татарите са владели руските земи,но никога не са си тръгвали от там.
 • 47 Ники

  7 3 Отговор

  До коментар #34 от "Голем смях":

  Евала! Добре им сипа с голямата лопата да папкат :)
 • 48 Голем смях

  5 3 Отговор

  До коментар #41 от "Бачо Киро":

  Я да ни светнеш кой и кога ги е говорил тези простоии.Хайде чакаме източника ,че и историците да го научат.

  Коментиран от #49

 • 49 Бесен Язовец

  3 5 Отговор

  До коментар #48 от "Голем смях":

  Пише го във свещенната книга на римските императори!

  Коментиран от #51

 • 50 Този коментар е премахнат от модератор

 • 51 Голем смях

  5 3 Отговор

  До коментар #49 от "Бесен Язовец":

  Да ,и в македонските и руските газети.А Путин има дисертация по темата.
 • 52 Ники

  8 1 Отговор

  До коментар #41 от "Бачо Киро":

  Хайде сега намери къде, в кой исторически извор се говори за славяни толкова рано!? Няма да намериш, защото няма. Произхода на термина "славяни" е ясен и се появява в последните няколко века. Популярност добива при Екатерина Велика. За голяма страна, като Русия, е търсене на културно спасение в обличането на кожуха на някакъв общ "славянизъм" върху племена и народи, които нямат общо помежду си.

  Коментиран от #64

 • 53 Гост

  6 2 Отговор

  До коментар #37 от "Антрополога":

  Незнам колко многоброини са били печенегите и куманите по- българските земи, но знам, че основните маси от хазари, печенеги, кумани- наричани половци от руснаците, както и татарите от златната орда са живеели основно на територията на днешна европейска Русия, и взимат активно участие в генезиса на съвременните руснаци. Също не бива да забравяме и многоброините угро-фински племена, които също активно участват в генезис на руснаците! И двете руски столициа, и Москва, и Санкт Петурбург, са изградени в земите на тези народи! Народи, които дори и визуално да са бели блондини, са хора от така наречената "уралска раса “ , които са свързващия расов тип между европеиди и монголоиди.

  Коментиран от #56

 • 54 Антисоциалист

  3 4 Отговор
  Господа, доводите на г-н Румен Петков са верни, а целите му са низмени - лично участие във властта за своя и на съучастниците му, и на господарите му полза. "Опази ме, господи от приятелите ми, с враговетеж и сам ще се справя!" Вече нееднократно Ръководството на ВМРО прави тази една и съща грешка - вредна и за народа ни, и за държавата ни. И мекеретата, също пак с лъжепатриотизъм винаги се възползват успешно от нея. Ето защо е полезно за народа ни ръководството на ВМРО да преосмисли не само това си становище си, а мястото си в служба на народа ни и начинът за вземане на решения и да разбере, че с псевдопатриотични недомислици въоръжава антинародни сили. С повече разум ВМРО може да служи на народа ни, а не с недомислена показност. Неоспоримо е - глупостта ни служи на враговете ни. Имаме си ги достатъчно. Жалко е, че и тъпостта в на съюзницитте ни е пвече от търпимото!
 • 55 В.В.

  1 7 Отговор
  ВМРО е нелегално сдружение...Да не се чува думата и...Фалш...

  Коментиран от #57

 • 56 Този коментар е премахнат от модератор

 • 57 Ники

  5 4 Отговор

  До коментар #55 от "В.В.":

  Оставете го това ВМРО... Каузата е хубава, правилна и важна, а не от къде идва! Подкрепете Българското 😉

  Коментиран от #63

 • 58 Този коментар е премахнат от модератор

 • 59 Този коментар е премахнат от модератор

 • 60 Този коментар е премахнат от модератор

 • 61 Защо ме триете

  2 2 Отговор
  Маджарите не са ли финландци? Или естонци?Или е обратното.Но всички говорят сходен език с комяците.
 • 62 Този коментар е премахнат от модератор

 • 63 Нова кауза

  4 4 Отговор

  До коментар #57 от "Ники":

  И докога ще наричаме компютъра компютър?От утре е:Атанасовютър или Българосметаловютър.

  Коментиран от #65, #68

 • 64 Голем смях

  13 2 Отговор

  До коментар #52 от "Ники":

  Екатерина си е чистокръвна германка.Тя създава един съвет от историци ,които да създадат и напишат история на нейната държава.Такава до тогава не е имало.От 10 човека,7 са били германци.Тогава се създава митът за славяните и техния голям брат от Руссия.

  Коментиран от #67

 • 65 Нова кауза

  3 1 Отговор

  До коментар #63 от "Нова кауза":

  И е крайно време Епъл,Майкрософт ,Хауей и всички останали да започнат дан да ни плащат.Да живее българското.
 • 66 Ники

  7 1 Отговор

  До коментар #62 от "Българина":

  Кирилицата е създадена от учениците на Кирил и Методий, както и от Климент Охридски. Кирилицата е в следствие на Кириловата Глаголица и е приспособена още по-добре за Българските думи.

  Коментиран от #69

 • 67 ФАКТ

  5 0 Отговор

  До коментар #64 от "Голем смях":

  Наименованието „кирилица“ е регистрирано през 1563 г. в превода на Новия завет на хърватски, издаден от хърватски протестанти в Тюбинген, в чието заглавие се казва: „с цирулическими словами наипрво сада штампани“
 • 68 Ники

  7 2 Отговор

  До коментар #63 от "Нова кауза":

  Ако ще прекръщаваш Кирилицата на "Българица" аз съм съгласен. По-правилно е според мен.
 • 69 Българина

  5 5 Отговор

  До коментар #66 от "Ники":

  Питам:КОЙ ОТ ТЯХ Е БЪЛГАРИН?! Няма такъв.

  Коментиран от #74, #80, #87

 • 70 Голем смях

  6 3 Отговор

  До коментар #62 от "Българина":

  Сигурно си чувал за Симеон Велики.Сигурно си чувал за Велики Преслав.Точно той и по-негово време,в неговата ..българска столица и от неговите български книжовници и просветители ,вече християни е създадена българската азбука.Нима си мислиш ,че гърци или египтяни или араби или китайци са създали ..азбука за българите в българската столица .И то точно при Симеон Велики.Вервай си.А може би са били варягите от блатата край река Москва.За тях е била азбуката.

  Коментиран от #72, #73

 • 71 Бесен Язовец

  3 10 Отговор

  До коментар #58 от "Голем смях":

  Аааа византийците Кирил и Методи от Солун с баща им магистрата и известен византийски полководец Леон били българи значи! Как вече писах и Тутанкамон ще се окаже скоро българин.

  Коментиран от #96

 • 72 Професора

  4 3 Отговор

  До коментар #70 от "Голем смях":

  Именно не е създадена за българите, а за славяните ! Разни по тези географски ширини не се усещат че сквернят труда на Паисий Хилендарски!

  Коментиран от #75

 • 73 Чети

  4 1 Отговор

  До коментар #70 от "Голем смях":

  Гражданският шрифт (на руски: Гражда́нский шрифт), или както е по-популярен като Руска азбука или Руска кирилица, е модификация на кирилицата, въведена от руския цар Петър I в периода 1708 – 1710 г. Целта на реформата е била да се доближи външният облик на руските книги до западноевропейските книги от онова време, тоест раннобароковата френско-италианска антиква. През януари 1707 г. по чернова, съставена вероятно от самия Петър I, армейският щабен художник Куленбах съставя чертежи на тридесет и две малки и четири главни (А, Д, Е, Т) букви. Пълният комплект на шрифта по рисунките на Куленбах е поръчан в Амстердам в печатницата на беларуския майстор Иля Копиевич. На 1 януари 1708 г. Петър подписва следния указ: „(...)с изпратената от холандската земя, от града Амстердам азбука, съставена от изкусни в печатното дело люде, да се напечати книгата Геометрия на руски език… и другите граждански книги също да се печатат със същата азбука.“

  Коментиран от #79, #83

 • 74 Ники

  6 2 Отговор

  До коментар #69 от "Българина":

  И как ще познават достатъчно добре езика, ако не им е майчин, поне?

  Коментиран от #77

 • 75 Ники

  3 3 Отговор

  До коментар #72 от "Професора":

  Не го скверня! Той е писан след като се вкарва идеята за славяни и славянство!
 • 76 Ами

  5 8 Отговор
  Когато българите идват по тези земи, славяни вече е имало!! от 4 в сл. Н. Е !И боговете са ясни,на едните/ прабългари е Тангра, на другите ,славяните е Перун!/След омешването и ашладисването боговете са същите на двете общности!!!!И така до насилственото приемане на християнството!!!!Когато се приема общата азбука!!!!Как да е 24 май е много интересно ,като се празнува денят на Кирил и Методий!????Ами това е глаголицата!!!!Азбука която ,обаче не обслужва нуждите на българославяните!????И тока се стига до ,"кирилицата"!!!!!!Азбуката която е наречена "писмеността на бога"!!!! Сега всички българи,руси,монголи,....пишат на тази азбука!!!Но тя не славянска,не е българска,не е руска ,не е манголска ,не е и на кирила не е и на методи,не е и на климента!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!На коптите е ,наследниците на Египет!!!!Написват я през 20 г от новата ера,/коптскаи цигани/за да славят името Христово,в първите храмове на познатия свят, първи в света приели Христовата вяра!!!!!!!!Та затова е "божествена азбука!!!!!!!!!А че славяните са я възприели след плагиатсвото на климент е съвсем друга бира!!!!;)

  Коментиран от #81, #103

 • 77 Българина

  4 4 Отговор

  До коментар #74 от "Ники":

  Ники, не ги чаткаш тия работи.Константин филосиф с монашеско име Кирил, и брат му Методий са византийци от Солун, който е в пределите на римската империя, а Климент, НИКОЙ не знае къде е роден.Е, какви българи са тогава?!

  Коментиран от #82, #94

 • 78 Професора

  1 2 Отговор
  По зле изкара го и профан!
 • 79 Голем смях

  6 4 Отговор

  До коментар #73 от "Чети":

  А до Петър са пишели на латиница или с иероглифи.А един мормот загъваше шоколад.Що за простотии ,само и само да не признаете че пишете с българските букви ,създадени от българи за българи.
 • 80 Ники

  6 2 Отговор

  До коментар #69 от "Българина":

  Ето примерно това пише Уикипедия: "Свети Климент Охридски е средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа. Православната ни църква го тачи като един от светите Седмочисленици."

  Коментиран от #84

 • 81 Този коментар е премахнат от модератор

 • 82 Ники

  4 3 Отговор

  До коментар #77 от "Българина":

  Аз може да не ги "чаткам", ама то пише: "Свети Наум Охридски или Преславски е средновековен български учен, книжовник и светец. Православната църква го тачи и като един от светите Седмочисленици."
 • 83 Голем смях

  9 3 Отговор

  До коментар #73 от "Чети":

  Я ми кажи коя буква от надписа ..гражданскиий шрифт ...я няма в българската азбука.Но те са измислени по заповед на Петър .Брависимо. на Български е ..граждански шрифт.Сигурно и езика сме откраднали от руснаците.50 процента от корените на думите в българския и руския са еднакви.При положение,че руснаците са били безпросветно и безписмено племе в блатата..Кой от кого е взел,заедно с църковните книги, преведени и написани на български език ..езика.Сигурно не безпросветния от грамотния.И то 100 години след като България е християнска държава .

  Коментиран от #85

 • 84 Този коментар е премахнат от модератор

 • 85 Хисторик

  2 5 Отговор

  До коментар #83 от "Голем смях":

  Бъларите не приеха християнството много по желание май си забравил че ако не бяха приели християнство ги е чакал бой от византийциите!
 • 86 Ники

  2 1 Отговор

  До коментар #84 от "КОНТРАТА":

  А ти нали си контра? Значи всичко е точно - ясна е правилната посока 😋
 • 87 Този коментар е премахнат от модератор

 • 88 Гост до КОНТРАТА

  8 2 Отговор
  Ми то и Иван Грозни не е етнически руснак, и/или славянин,и сдейки по- външният му вид Петър Първи също не е! Екатерина Велика също не е рускиня, нито е славянка, но е работила за Русия и вкарва доктрината за славянството! Нито Пушкин е етнически руснак, но го приемат за един от най- великите руски поети. Нито многоброините аристократи, учени, фабриканти и воени от немски, френски, шведски , и всякакъв др. произход. Но всички те са работели за възхода на Руската империя. Същото е и учениците на Солунските братя!. Те идват, добре са приети в България, работели са в България, и най- важното за България, а това от какъв произход са е маловажно! Панимаеш?!
 • 89 Този коментар е премахнат от модератор

 • 90 Да ви кажа

  11 2 Отговор
  Нито Ленин е написал Азбуката нито има такова животно "Славянство" а до предателството ярък пример е Румен Пикльов
 • 91 минчо

  5 2 Отговор
  заралии пазете си фонтаните
 • 92 Някой

  4 1 Отговор

  До коментар #3 от "Емил":

  Емилио от толкоз комунисти в главата ти нищо друго не е останало!
 • 93 Този коментар е премахнат от модератор

 • 94 Тъпчо

  6 1 Отговор

  До коментар #77 от "Българина":

  Левски е роден в пределите на Османската империя. И той ли е турчин?

  Коментиран от #99, #104

 • 95 Този коментар е премахнат от модератор

 • 96 Бесен те побеснял.

  5 1 Отговор

  До коментар #71 от "Бесен Язовец":

  Левски е роден в пределите на Османската империя. И той ли е турчин?
 • 97 4i4o

  3 0 Отговор
  Ден на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ и славянската просвета. Просто е.

 • 98 Този коментар е премахнат от модератор

 • 99 Този коментар е премахнат от модератор

 • 100 Този коментар е премахнат от модератор

 • 101 Българин

  4 0 Отговор
  До 00000014 Като говориш за Паисий Хилендарски вземи и прочети какво пише на оригиналния документ а не какво са ти набивали в главата години на ред.Пише (История Славнобългарская-а не славяно..........
 • 102 Хрис

  7 2 Отговор

  До коментар #34 от "Голем смях":

  Драги ми смехурко, има много пропуски и бели петна в сивото ти вещество и затова престани с глупавите си словоизлияния в този сайт! Славянската азбука е плод и резултат от противоборството и тоталното противопоставяне между Запада и Изтока в лицето на Източната Римска империя, която то ХVlll век наричаме условно Византия. Глаголицата е създадена именно и единствено за славяните на запад от България . Тя е създадена за да се преведе и проповядва божието слово на разбираемия за тях славянски език, а не на латински. Тази идея (правото на народите да слушат божието слово на родния си език) е и в основата на защитата на Константин-Кирил Философ пред папския съд. Тез народи сега използват латинска азбука но са съхранили идентичността си. И в този смисъл трябва да изтъкнем гениалността на Княз Борис който умело използва делото на светите братя за да съхрани и до днес идентичността на Българите.
 • 103 Абе

  0 2 Отговор

  До коментар #76 от "Ами":

  На цигански азбука четете и пишете!!
 • 104 Ники

  0 0 Отговор

  До коментар #94 от "Тъпчо":

  Османската империя е многонационална. Но е голяма беля за България и българите...
 • 105 Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.