Last news in Fakti

16 Октомври, 2020 07:30 5 309 29

Проф. Славия Бърлиева пред ФАКТИ: България се смята за основателка на третия дял на европейската книжовна култура

  • славия бърлиева-
  • българска академия на науките-
  • кирило-методиевски научен център-
  • 24 май

"Не бива да се откъсваме от общоевропейския характер на Кирило-Методиевото дело, в чиято основа стои България", каза професор Бърлиева

Проф. Славия Бърлиева пред ФАКТИ: България се смята за основателка на третия дял на европейската книжовна култура - 1
Проф. Славия Бърлиева; Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера в Комисията по образование беше проведено обсъждане на името, което празникът на 24 май трябва да носи. Припомняме, че по-рано – на 1 октомври, на първо четене в пленарна зала беше гласувано името на празника на 24 май да бъде променено от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" на "Ден на българската писменост, просвета и култура". Предложението за промяната дойде от парламентарната група на "Обединени патриоти“.

От ФАКТИ се свързахме с професор Славия Бърлиева от Кирило-Методиевския научен център на Българската академия на науките, за да разберем повече за празника и позицията на центъра относно името на празника. Още след гласуването на промяната в името на първо четене Кирило-Методиевският научен център изрази позиция против това.

„Кирил и Методи са традиция и като такава, а също и празника, разбира се, са един от стожерите на българската национална идентичност. Естествено, е хората да се вълнуват. Освен това в по-старото поколение има един сантимент и често този празник е етикиран с названието „най-българският празник“, „най-красивият празник“ и има много гласове именно това да е българският национален празник, а не 3-ти март, който е свързан все пак с една чужда сила“, каза професор Бърлиева.

„Обсъждането го инициират от "Обединени патриоти", които с право отбелязват, че в последните години се правят опити да се откъсне България от Кирило-Методиевото дело, от кирилицата, от старобългарският език и това, което вече се нарича старославянски език. В този смисъл славиците, кирило-методиевистите, учените от тези интересни и специфични области, които се занимават с национално-центрични изследователски полета са чувствителни към темата. В това число аз и моите колеги от Кирило-Методиевския научен център“, каза още тя.

„Ние се опитахме и се опитваме да припомним, че всъщност празникът на Кирил и Методий е най-старият празник в българския календар. Той започва да се празнува още през IX век, когато идват Кирило-Методиевите ученици в България. Тогава този празник е празник на светите първоучители Кирил и Методий, учители на славянския род. Наблюдава се - не само в българските извори за Кирил и Методий, но също така и в тези, които са написани на латински език, че най-ранните говорят за славянски учители, за учители на всички славяни.

В една по-късна епоха поради огромното значение на това дело, което става стожер на българската държава постепенно фигурите на светите братя се – така да кажем, се национализират. Те се приватизират от България и в следващите векове се свързват преди всичко с българите. Много показателно за това е, че в Чехия, култът към Кирил и Методий е много силен, също както при нас, е признак за национална идентичност и един инструмент за налагане на тази идентичност. Празникът започва да се празнува там чак през XIV век след специален декрет на чешкия крал Карл IV.

Ние имаме всички основания да се гордеем с това, че празнуваме паметта на светите братя в продължение на хилядолетие и повече. През Българското възраждане в първите календари се говори за свети апостоли Кирил и Методий, славянобългарски учители, направили славянобългарската азбука. Разбира се, в съвременния новопредложен вариант славянската писменост е ябълката на раздора.

Аз и моите колеги от Кирило-Методиевския научен център - който впрочем е единственият такъв научен институт, занимаващ се с цялата проблематика около Кирило-Методиевото наследство и този най-ранен етап в българската писмена култура, смятаме, че до голяма степен е редно славянското да остане. България е призната като основателка на славянската писменост в смисъл на книжовност, на славянската книжна литературна култура. Като такава, България се смята за основателка на третия дял на европейската книжовна култура.

Ние се опасяваме, че едно такова тясно българизиране и отпадане на славянското от етикета на празника би отделило нашите заслуги от този общоевропейски феномен. България е призната в това отношение. Когато ние влизахме в Европейския съюз, България беше приветствана като страната, която е дала третият дял на европейската писмена култура и това беше отчетено като най-голямият принос на българите в световната култура. В този смисъл се опасяваме, че се прави някакво разграничение между славянски азбуки – глаголицата, която е съставена от Кирил и Методий и кирилицата. И двете са български по своя характер.

Глаголицата, която е оригиналната азбука, създадена от Константин Кирил Философ с помощта на Методий е азбука, която по гениален начин възпроизвежда фонетиката на българския диалект около Солун. Това е източнобългарски диалект, в който се наблюдават всички онези специфични звуци, отразени в глаголицата. След това, почти едно столетие по-късно се създава кирилицата от Кирило-Методиевите ученици в Плиска и Преслав с подкрепата, поддръжката и вниманието на българските владетели – най-напред княз Борис, след това и цар Симеон. Те създават едни по-лесно употребяеми писмени знаци, познати дотогава от употребата на гръцкото писмо в България. Но по същество те запазват всички онези знаци и звуци, които са характерни за кирилицата и за фонетиката на българския език.

В кирилицата присъстват знаци именно от глаголицата. Това е едно цяло, една комплексна графична система, която не бива да се отделя. Аз лично съм съгласна, че трябва да се каже на празника празник на българските букви – тоест на българската азбука, и на славянската книжовност. В представите на широката публика "писменост" се свърза повече с буквите, а всъщност, както е записано в речника на българския език, писменост, това са и всичките онези произведения на литературата, написани с тези букви. Това, което ние днес наричаме книжовност“, разказа професор Бърлиева.

„Другото, което ни направи впечатление е, че полека-лека след разни политически промени от празника изпадат имената на Кирил и Методий, което също не е редно, защото този празник първо е бил техният църковен празник – 11 май, а след това прехвърлен на дата 24 май. Смяната на юлианския с григорианския календар размества двете дати, но така или иначе това е денят на Кирил и Методий и ние не бива да се отказваме от техните имена. Те са българските просветители, ние сме ги признали, както и всички останали славянски народи.

Те съществуват като светители в Чехия и днешна Словакия от XIV век, в Полша от XV век, в католическия календар от XIX век. Никой обаче не може да е похвали с този дълъг път, който имаме ние – едно цяло хилядолетие и отгоре“, каза още тя.

Обсъждането на името на празника вчера, професор Бърлиева коментира: „Според мен, беше добре организирано, но за съжаление малко постфактум - след като предложението беше гласувано на първо четене. Вносителите дадоха да се разбере, че нямат нищо против да се обсъди още веднъж, да се дадат повече предложения. Техните опасения са именно това – различните провокации, направени дори от държавни глави на различни държави, които си позволиха да откажат идеята, че кирилицата е българска, че празниците, които се нароиха последните години са празници на Кирил и Методий, че не става дума, че 24 май е светският празник на България.

В Русия това се случва през 1986 година, в Сърбия има празник, който се въведе преди две години, преди една година и половина се въведе такъв празник в Румъния, но там, благодарение на българската диаспора, той беше възприет като празник на българското малцинство и на българската писменост. Там има други политически мотиви – страхът да не си спомним, че румънците са писали на кирилица почти до края на XIX век. Има много такива политически мотиви, но ние смятаме, че не бива да се откъсваме от общоевропейския характер на Кирило-Методиевото дело, в чиято основа стои България. Това е важното да се кажа.

Доколкото виждаме, в Комисията по образованието доста добре беше прието предложението празникът да бъде празник на българските букви и славянската книжовност или славянската писменост. Стана въпрос защо пък културата липсва. Там имаше хора от различни фондации, които представляват културната ни общественост. Те също вероятно ще направят някакви предложения. Като цяло смятам, че това е нещо, което си заслужава да се обсъди, но не бива да се прави така на крак.

Ние можехме да направим обсъждане помежду си – учени от различни институти, да предложим едно по-адекватно наименование, което ще бъде достоверно от историческа гледна точка. Това ще изчисти някакви уклони в една или друга посока. Доволни сме, че все пак някакво обсъждане се състоя, че има надежда някой да ни чуе, което не е лошо“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историк

    13 1 Отговор
    Който променя историята нищо добро не го чака. природата си знае работата

    Коментиран от #25

  • 2 Pet

    5 6 Отговор
    А днес е основателка на бившата БКП, разцепила се на милион партии, които днес крадат и за разлика от БКП, ни дават от краденото, ни градят нещо, което може да е ползу роду, а днешният МС и началника им пред баш шефа се държат като ПКП.
  • 3 Иван

    3 9 Отговор
    Празникът трябва да е български а не славянски, повече от половината славянски страни не пишат и нямат нищо общо с така наречената кирилица която всъщност е измислена от Климент Охридски, Полша, Словакия, Словения, Чехия, Хърватия, Босна и Сърбия и Черна Гора се използват двете азбуки

    Коментиран от #13, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Обсъждане

    2 1 Отговор
    Тези обсъждания са като " културни" нахъсвания. Паисий и дядо Вазов отдавна са си казали думата.
  • 6 ДОКО

    5 5 Отговор
    ТО ТАЯ ДЪРЖАВА Е ЧУДО..ИЗМИСЛИХМЕ АЗБУКАТА,КОМПЮТЪРА,САМОЛЕТИ ВЕРТОЛЕТИ И ДАЖЕ ИЗМИСЛИХМЕ КАК МУТРА ДА НИ УПРАВЛЯВА И КАК МАФИЯТА ДА СИ НАПРАВИ ДЪРЖАВА..И ДАЖЕ И МАКАР И ЗЛЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ И ТЪРПИМ..ТА НАЛИ СЪСЕДА Е ОЩЕ ПО ЗЯН..ЧУДО НА ЧУДЕСАТА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЧЕ И ИЗВЪНЗЕМНИТЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НАС ИСКАТ ДА СЕ УЧАТ КАК ДА СИ ПРАЯТ ЛЮТЕНИЦА ПРЕЗ ЗИМАТА НА МАРС..
  • 7 лъжепатриоти

    13 3 Отговор
    Историческата истина е такава, че двамата братя са създали СЛАВЯНСКА азбука, за да може чрез християнството да приобщават на разбираем език славяните на Балканите и в Европа към Византия.
    По-късно те умират и учениците им я разнасят из цяла Европа, но когато по политически интереси ги прогонват от там /защото повечето западноевропейци, начело с папата, са католици/, те идват у нас, намират радушен прием и доразвиват делото. Кл. Охридски преработва азбуката за нуждите на т.н. български славяни, заемащи по-голяма част от полуострова. От България културата и книжнината, базиращи се на азбуката и християнството се разпространява в Русия и други страни.
    Това е истината. Разни измислени мекерета, наричащи се патриоти, може да си го променят както искат. Те промениха турското робство и го направиха приятно съжителство, та това ли няма да променят.
    Но смисъл няма. Факт е, че тази писменост е създадена като славянска и различни нейни разновидности днес се ползват в различни европейски държави. Ние сме ЧАСТ от това цяло и не е грешка, че празника ще се нарече български /защото еденичното е част от общото/, но е грешка, че се изключва всичко останало, защото ние така се самоизолираме от сходните ни народи и Европа. Заради някакви криворазбрани интереси. Затова най-точното определение си е : Ден на славянската писменост, българската просвета и култура. А сега, като я наречем само българска и се отречем от тази очевадна историческа истина, нищо чудно утре Македония

    Коментиран от #11, #12

  • 8 лъжепатриоти 2

    8 2 Отговор
    A ceгa, кaтo я нaрeчeм caмo бългaрcкa и ce oтрeчeм oт тaзи oчeвaднa иcтoричecкa иcтинa, нищo чуднo утрe Мaкeдoния или някоя друга държава, склонна да гради своята идентичност чрез присвояване на исторически дати, лица или събития, да си присвои това дело, от което ние сме се отрекли. Това е огромен автогол с неизличими последици. Заради еднодневните интереси на още по-еднодневните лъжепатриоти, за които далаверата и парата в свирката на локомотива са най-важни. Нещастници.
  • 9 Житиеписец

    4 2 Отговор
    Тази женица пренебрегва много исторически извори за да остане вярна на антибългарската си служба в полза на други държави. Или не ги ечела, което е срамно, или ги премълчава , което е престъпно. Вижте книгата на Петър Юхас за мисията на Кирил и Методий в българското Поморавие, на В.Киселко- Пространните жития на светите братя Кирил и Методий и др.
  • 10 Асаня

    4 2 Отговор
    Освен няколко посткомунистически пенсионера никой така не смята. в Европа освен за крадците ви друго не са чували. Ама нали заплатата трябва да си оправдае женицата..
  • 11 АНОНИМЕН

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "лъжепатриоти":

    Истина е, че:
    Думата "славяни" е в употреба от около 200 години! Един от първите, които я ползват в писан тескт е италианския монах Мавро Урбини! Австроунгарския чех и католик Йозеф Добровски е един от първите словени употребил думата "славяни"! Паисий пише история словеноболгарска! Паисий ли не е знаел?!
  • 12 Летописец

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "лъжепатриоти":

    Уважаеми душманин на лъже патриотите, СЛАВЯНИ през 9-16 век НЯМА. Има българи , сърби, хървати/далматинци/, чехи , поляци, московци и др. За първи път думата "славяни" се ражда от перото на Винко Прибоевич. Доктрината си Прибоевич публикува през 1532 г. в съчинението си „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни” (“De origine successibusque Slavorum”), което издава във Венеция на латински. През 1595 г. е направен превод на италиански и е издаден във Венеция - Della origine et successi de gli Slaui (In Venetia: presso Aldo, 1595). След това Мавро Орбини доразвива идеята в книгата си "Царството на славяните". По-късно Екатерина Втора възприема тази теза за да засили руското имперско влияние върху българи, сърби, хървати и др. Славяни като народ НЯМА, има отделни народи/нации/, които говорят на сходни езици.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 АНОНИМЕН

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Там където католицизма е масовата религия се налага латинската азбука естествено! Не случайно част от учениците на Кирил и Методий в Моравия са продадени в робство и откупени на пазара за роби във Венеция от пратеници-търговци на Борис! Методий е преследван от немските епископи и затварян не веднъж! Гроба му е в разрушен катедрален храм в едно чешко село /Вишехрад/ недалече от Бърно! Не е случаен и факта, че в Чехия Кирил и Методий са почитани като светци и имат празник на 5 юли!
  • 14 АНОНИМЕН

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Летописец":

    Мои са пост №11 и 13! Ти знаеш повече! Затова ти цъкнах +!
  • 15 Перо

    6 1 Отговор
    Проф.Бъркиева е права за българския характер на Кирил и Методиевото дело и азбуката,но не разбирам,защо го обвързва с други празници,които нямат нищо общо с темата. Проф.Топалов също е много прав за българската азбука,че е създадена и разпространена от българските земи и празника 24 май си е чисто български. Това го призна и руския учен академик Дмитри Лихачов,приживе.

    Коментиран от #18

  • 16 Да правим

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    разлика между - "Празник на славянската писменост" НЕ Е "Славянски /в смисъл "НА ВСИЧКИ СЛАВЯНИ"/ празник". Константин Философ и Методий създават и разпространяват азбука за славянските племена заради интересите на Византия, но тази азбука "се измъква" от политическия замисъл и се превръща в средство за идентификация и културно общуване. Замяната на "славянската писменост" с "българска" е нарушаване на фактическата първооснова и израз на едно необосновано патриотарство, което би било оправдание за едно по-друго време - това, в което са /северно/македонците днес. Впрочем - политическата основа е очевидна - БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТДЕЛЕНА ОТ СЛАВЯНСТВОТО, ЗАЩОТО.../продължението може да си го направи всеки/.
  • 17 Нека правим

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Летописец":

    разлика между "славяни няма" и " няма название "славяни", а?

    Коментиран от #19

  • 18 Хайде все

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    пак да прочетеши и ОСМИСЛИШ казаното от акад. Лихачов, а не да вадиш текста от контекста. Защото "българска" в казаното от него не значи НЕ-славянска.
  • 19 АНОНИМЕН

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Нека правим":

    Прочети пак постове №11, 12 и 13!
    С доктрината "славяни" се преследва постигането на великоруските интереси!!!
    И пак се заяждай на тема правопис!
  • 20 фактите

    2 2 Отговор
    Чехите нямат никакъв принос към запазването на делото на Кирил и Методий. В техните земи учениците им са били преследвани и тормозени.
  • 21 111

    1 2 Отговор
    Защо премълчавате, че Кирил и Методий познават българския "диалект" от майка си?
  • 22 До 20 фактите

    0 2 Отговор
    Къде се е намирала Великоморавия?

    Коментиран от #23, #24

  • 23 до 22

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "До 20 фактите":

    А Чехия къде се е намирала тогава?

    Коментиран от #29

  • 24 цитирам

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "До 20 фактите":

    886 г. – Изгонване на учениците на Кирил и Методий – Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларий от Великоморавия.
  • 25 Неглижирането

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    и отричането на Славянството е част от пропагандата за промиване на мозъците. На доста млади хора вече умишлено им е внушено , че славяни не съществуват, а са над 300 млн. Освен безспорните им физически качества , славяните са и природно интелигентни и някой много се притеснява от това.
  • 26 кирил

    1 1 Отговор
    `научил езика на хората на Пазара`?!Говорят,ама нямат писменост?!И братята прават Азбуката за старослаянският език...
  • 27 зърното

    1 0 Отговор
    /АБВ../е засято и със Словото да покълне...! Не е България ...!По годините пише словото..
  • 28 Полярен

    1 0 Отговор
    А аз помислих първоначално,че е основала третият пол! Хихихихи
  • 29 АНОНИМЕН

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "до 22":

    Голяма част от днешна Чехия е била във Великомаравия!