Last news in Fakti

15 Септември, 2012 21:07 1 220 4

Стотици срещу високите цени

  • софия-
  • протест

Няколкостотин души излязоха днес на протест пред Президентството и пред Народното събрание, за да изразят недоволството си от високите цени на фона на ниските доходи на населението у нас.

Още към 17:00 часа те се събраха пред сградата на Президентството, за да издигнат плакати с надписи "Стрижете ни, а като ни одерете, кой ще ви плаща?", "ЧЕЗ, Е.ON и EVN вън!", "Не на идиотизма, не на монополизма", а някои дори раздаваха карикатури с образите на някои управляващите.

Една от карикатурите, разпечатана в най-много екземпляри беше тази с премиера Бойко Борисов изрисуван като Пинокио с дълъг нос. Някои бяха променили леко абревиатурата на ГЕРБ превръщайки я в "Граждани ежедневно разграбват България". Хората недоволстват заради замразените си с години доходи и непрекъснато покачващите се цени на парното, водата, тока и горивата, заради некомпетентното управление и нарушеното им конституционно право на достоен живот.

Сред участниците в днешния протест бяха и много от гражданите, които в последните седмици излизат на улицата заради промените в общинската наредба, регламентираща платеното паркиране. Малко преди 17:30 протестиращите понесоха огромен български трибагреник и се отправиха към парламента с викове "Политици - боклуци, всички сте айдуци" и "Мафия". Шествието им приключи именно пред Народното събрание с викове "Да живее България!".

Протестът се организира от няколко обединили се във Фейсбук групи. Повечето от тях вече имат по няколко организирани протеста против високите цени на тока, горивата, топлинната енергия, както и новата наредба за паркиране в София и произвола на банките.

Живеем в тотален абсурд, нарушават се основни права от Конституцията, най-вече правото на достоен живот. Нашите пари се източиха от големи корпорации, за нас останаха само трохите. Това заяви преди дни Дончо Дудев, представител на обединили се Фейсбук групи.

Ние просто искаме да сме европейци, а не да ни казват, че сме европейци, а всъщност да сме само едни мръсни българи, заяви Янко Петров, администратор на една от фейсбук групите, протестиращи против високите цени на тока. Според него нашата държава е принудена да изкупува тока от абсолютно всички ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове, което води до повишаване на цената заради излишък, а не защото има недостиг. Ние евтиния ток не може да го ползваме, ние казваме на всички посредници "Вън от България", каза още Петров.

След като парадират, че сме членове на ЕС, така трябва и ние да се ползваме с права на европейци, продължи активистът. Той призова и за разсекретяване и анулиране на всички договори, подписани "на тъмно". Петров предложи и промени в топлофикацията, като според него трябва да има индивидуални договори, като всеки да може да има правото да се откаже от услугата. Освен това уредите за измерване трябва да показват използваната енергия в мегават часа, за да може всички граждани да следят каква е реалната консумация на енергия, допълни той.

Към позицията на Петров се присъедини и Петко Боев, представител на пенсионерска организация, според когото от 2001 г. цената, която се плаща за парно се е увеличила между 5 и 8 пъти. По темата за електроенергията той заяви, че увеличението с 13% не е само за дневната тарифа, а и нощната с 15% и тя вече е изравнена с тази на европейските държави. "Вижте кой ни краде – олигарсите със съзнанието на управляващите", каза още Боев.

Гергана Владкова, администратор на групата "Не на данък паркинг", обясни повече за исканията, които защитава протеста. Нашата борба е посветена именно на това, че живущите имат право да паркират безплатно автомобилите си на улиците около домовете си, заяви тя. "Подавали сме жалби до Комисията за защита от дискриминация и омбудсмана, разчитахме на неговото становище, че Наредбата е противоконституционна. Не срещаме никакво разбиране от страна на общинарите, изключително разочарована съм, че такива хора вземат управленчески решения, г-н Тошев не иска да има диалог с нас", оплака се Владкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Веско

    1 0 Отговор
    http://www.razkritia.com/110330/българските-депутати-са-сред-най-скъп/
  • 2 :)))

    0 0 Отговор
    Въпреки, че Фейсбук е абсолютна простотия, тези хора поне го използват за нещо хубаво. А че се плюем виртуално и че от повечето простотии в Интернет се затъпява по същия начин както от телевизията е ясно. Тези поне правят нещо хората, и то реално, а не само виртуално, за разлика от повечето плювалници в Нета.

    Но са малцинство, на масовия Интернет потребител някак си му е много удобно да плюе властта в Нета, а на избори да се скатава и да не ходи по протести. Тези макар и чрез позьорския Фейсбук, поне са се организирали, ами другите плюещи форумни мишки, къде са, защо се скатават?
  • 3 Българин

    0 0 Отговор
    Тука требва и ще играе брадвата!
  • 4 СИЛА

    0 0 Отговор
    СЛЕДВАЩАТА СЪБОТА ОТ 13:00 НА ПАРЛАМЕНТА !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове