Last news in Fakti

16 Юни, 2020 14:17 1 993 17

Столичани склонни да сменят печките на дърва и въглища с климатик

  • софия-
  • мръсен въздух-
  • печки

Над 44 милиона лева инвестира Столична община в по-чист въздух

Столичани склонни да сменят печките на дърва и въглища с климатик - 1

Над 44 милиона лева инвестира Столична община в по-чист въздух чрез подмяната на стари печки.

Над 37 милиона лева са европейски финансиране и над 6 милиона лева са национално съфинансиране. С парите ще се подменят отоплителните уреди на 15000 домакинства с екологични.

В рамките на проекта ще се проведе разяснителна кампания сред населението за възможностите за подмяна на печките на твърдото гориво. Ще се проведе проучване сред потребителите на такива печки и готовността им да ги сменят с екологични. Проектът се реализира с подкрепата на ОПОС.

57000 домакинства в столицата се отопляват на твърди горива, по думите на общинската съветник Лорита Радева. Основният виновник за замърсяването на въздуха в София са фините прахови частици, източник на които са именно печките на твърдо гориво. Настоящият проект ще се изпълнява в два етапа, отчете Радева. 55 срещи с гражданите ще се проведат в рамките на проекта, каза още тя.

Първият етап приключва през май 2021. След това започва вторият етап за смяна на печките. Старите печки ще бъдат дадени за рециклиране, а средствата ще се ползват за облагородяване на градската среда. 52% са склонни да минат на климатик. 39% искат да минат на пелети и 9% са готови да минат на газ. За момента има към 300 подадени заявления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    6 0 Отговор
    Сателитните чинии из къщите по кппторите едвам се държат, опитвам се да си гипредставя и с климатик
  • 2 65годишен с придружаващи заболявания

    5 0 Отговор
    Когато ни 0излекуват”задължително,поне ние
    няма да палим вече печки,а на онзи свят печки
    няма
  • 3 Иванчо

    11 0 Отговор
    Не стига, че живеят на гърба на обществото, не стига, че някои дори са в общински къщи, а сега и климатици ще им купуваме, които работят на ток, който пак ние плащаме. Евала, Данче, евала гроб.....
  • 4 Сменяйте бе, сменяйте!

    5 0 Отговор
    После като се изпразнят язовирите, ще ритаме топка по дъното му, и ще си носим вода от чужбина да пием на полувремето!
  • 5 Софиянеца

    6 2 Отговор
    250 м2 за 233лв на месец как се топлият с климатик и колко трябва да монтирам и каква ще ми е сметката за ток ?
  • 6 да де

    4 0 Отговор
    За кои столичани иде реч и кои ще им плащаме сметките.
  • 7 Аз твърдя

    9 0 Отговор
    че съм дискриминиран по линия на системата за отопление. Газифициран съм от десетина години, вложих тогава над 7000 лева и никой, ама никой не отчете, че не замърсявам въздуха. За сметка на такива като мен замърсяващите въздуха СЕ НАГРАЖДАВАТ ? Това действие на общината странно заприлича на кампанията за безплатно саниране на жилищата - който си беше направил разходите, остана за негова сметка ... и едни пари бяха отклонени в разни посоки. Тогава едно Лили си купи чантичка за 4000 евро, сега какво ли ще си купи едно Данче?
  • 8 kvy

    2 2 Отговор
    По добре да се инвестира в газопреносна мрежа и да се дават субсидии на хората, да си инсталират газ.

    Коментиран от #10

  • 9 Бай Ганьо

    0 1 Отговор
    По-добре ще комшо отгоре и отдолу да се топлят а аз да се топлоизолирам
  • 10 Софиянеца

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "kvy":

    Имаше оферта за газ но не могат да изчислят колко ще ми струва. Питам къща 250 м2 колко струва ? При първоначална инвестиция 5000 лв . ? На сезон плащам по 1480 лв за отопление 6 месеца . Монопол да ми направите оферта с 30 годишен договор и веднага скачам на по еко гориво!!!
  • 11 ЕС 2020

    0 1 Отговор
    Нека видим какво правят с отопляващите се на дърва/въглища/кашони/парцали в другите страни членки на ЕС и да се поучим от примера им, особено на Германия, Холандия и др северни държави

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ичко

    2 0 Отговор
    Бойко Борисов виждал съм на снимки че се отоплява с камина на твърдо гориво.това еко ли е.защо не забранят дизелаците те са най вредни и мръсни
  • 14 Ичко

    1 0 Отговор
    Пелетите са по мръсни от дървата а и климатиците също по неже тока им е от мръсните тецове и рудници и боклуци
  • 15 4893

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ЕС 2020":

    На газ са всички гета в европа. Имат радиатори по стените. Кой и как плаща не знам обаче.
  • 16 цербер

    0 0 Отговор
    Над 37 милиона лева са европейскО финансиране. възможностите за подмяна на печките НА твърдо гориво. общинската съветниЧКА Лорита Радева. Настоящият проект ще се изпълнява НА два етапа, отчете Радева.52% ОТ ПОТРЕБИТЕЛИТЕ са склонни да МОНТИРАТ климатик В ЖИЛИЩАТА СИ. 39% искат да ДА СЕ ОТОПЛЯВАТ С пелети и 9% са готови да СЕ ОТОПЛЯВАТ на газ.
  • 17 Асан Кьоравия

    1 0 Отговор
    Ша оборудваме брутчедите...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове