Last news in Fakti

22 Юни, 2020 16:25 3 232 17

България ще бъде най-тежко засегната от Зелената сделка на ЕС

  • зелена сделка-
  • енергетика-
  • вредни емисии

От КНСБ смятат, че параметрите на споразумението са твърде амбициозни и неизпълними към 2030 г.

 България ще бъде най-тежко засегната от Зелената сделка на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС

Зелената сделка на Европейския съюз може да доведе до загубата на между 90 000 – 150 000 работни места. Сред най-засегнатите отрасли ще бъдат енергетиката, металургията, транспортът, химията и селското стопанство. Това заяви пред БГНЕС президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От КНСБ не са против Зелената сделка, но смятат, че нейните междинни параметри са твърде амбициозни и неизпълними към 2030 г. Димитров смята, че България трябва да гони през следващото десетилетие цел за намаляване на вредните емисии с 40% спрямо нивата от 1990 г., а не както се предвижда между 50-55%.

„Трансформацията трябва да се осъществи с темпове и скорост, които да са поносими, иначе ще убием нещо, преди да родим друго. Социалният ефект и ефектът върху пазара на труда ще бъде много сериозен, ако не уцелим темпото, с което да вървим към едни поносими крайни цели, включително и междинната“, каза той.

Според него в периода след 2030 г. до към 2050 г. могат да бъдат поставени по-амбициозни цели, така че да се реализира общоевропейския план.

„В енергетиката ние говорим отдавна за емисии, за проблемите, които те генерират. В транспортния сектор предизвикателството тепърва идва. В транспорта никой не е плащам емисии – нито в авиационния, нито във водния, нито в автомобилния. Те могат да станат изключително неконкурентни, ако се окаже, че трябва да плащат за емисиите, които изпускат. Ако към това се добави и планът „Мобилност“, ударът може да се окаже двоен“, предупреди Димитров.

Председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев заяви, че за да се запази конкурентоспособността както на българската, така и на европейската икономика трябва да бъде въведен въглероден данък. Това ще съдейства и за преместването на производства от Азия към ЕС, включително към България. Той прогнозира, че ако такъв данък не бъде въведен, икономиката ни ще продължи да се деиндустриализира за сметка на други региони, извън Евросъюза.

„Скъсяване на веригите на доставки отново възникна като необходимост с корона кризата. Трябва да е ясно, че това е трудно осъществима цел, ако не се въведе трансграничен данък СО2. Причината, че е много по-изгодно да се произвеждат редица продукти навън и да се внасят. Това е по-силно от лозунгите и декларациите“, заяви пред БГНЕС Велев. Според него липсата на партньорство между ЕС и останалите големи световни икономически сили, като САЩ и Китай, е още едно доказателство в подкрепата на въвеждането на такъв данък.

От своя страна Пламен Димитров определи приемането на въглеродния данък като една от ключовите червени линии: „Без него редица индустрия, като например добивната и циментовата, могат да бъдат ударени от конкурентните цени на страни извън ЕС, включително и на производители от нашия регион“.

Васил Велев смята, че Зелената сделка най-малко трябва да бъде преосмислена в новите условия, които се създадоха след избухването на пандемията от КОВИД-19. „За съжаление не виждаме в Брюксел такава нагласа“, каза той и подчерта: „България трябва да апелира за по-интензивна подкрепа, защото ние ще бъдем държавата, която ще е засегната в най-голяма степен от Зелената сделка. Това е и заради нашата енергийна интензивност, и заради нашата отдалеченост от центъра и заради много големия дял на електроенергията произвеждана от въглища“.

По последни данни 45% от електричеството в страната ни се произвежда от ТЕЦ-ове работещи на въглища. От тези 45% почти половината се падат на държавната ТЕЦ „Марица Изток-2“. В случай на нейното затваряне България ще се окаже изправена не само пред сериозна социална криза, но има вероятност от въвеждането на режим на тока или скъп внос. Възможностите за замяна трябва да се търсят в развитието на ВЕИ технологиите, които вече могат да произвеждат ток на цена 55 лева за МВт или в производството на електричество от природен газ. Но последното също е временна мярка, защото газът се разглежда от ЕС като преходно гориво, което също трябва да бъде заменено. Сроковете за неговата замяна стават все по-кратки. Друга възможност е изграждането на втората ядрена мощност. Но според данните на Васил Велев тя ще произвежда ток при цени около 150 лв. за МВт. По тази причина от АИКБ настояват, че изграждането на втора АЕЦ трябва да бъде въз основа на вече взетото решение от НС – централата да бъде построена на пазарен принцип без държавни гаранции и договори за задължително изкупуване на електричеството. /БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кочината София е виновна

    31 5 Отговор
    БГ е предопределена за закриване. Колко време ви е необходимо да го проумеете. БГ ще е курорта на кривоносите, в който ще си гледат еко ягнета, а оцелелият Ганьо ще е овчаринът по тия земи.
  • 2 БАШ МАИСТОРА К Господинов

    22 2 Отговор
    АЗ САМО ДА НАПОМНЯ /ВИДОВ ДЕН НАБЛИЖАВА В КРАЯ НА МЕСЕЦА /ОФЦЕ СТИГА СПАТЕ 30 ГОДИНИ.
  • 3 Охо Бохо

    23 1 Отговор
    Ха, ха, ха!!! Вие да не очаквахте нещо друго? Що глад и безрабитица ни чака, просто не ми се мисли.
  • 4 Глей ти

    13 5 Отговор
    Не знаех, че сме имали конкурентоспособна икономика. Това ще да е нещо ново. А що се отнася за емисиите, то е ясно, че няма как да ни се получи. Стимулират се ТЕЦ, безконтролен внос на таралясници и на изгарянето на отпадъци, а се пречи на изграждането на ВЕИ, примерно.
  • 5 Милен Алексиев

    14 5 Отговор
    ТЕЦ -2всеки божи ден влачи България към дъното, стотици хиляди левове потъват всеки ден в безобразното му управление, и колкото по бързо бъде затворен толкова по добре за държавата ни , в момента работи единствено за собствената си консумация на ток , а се харчат държавни пари безмислено , така е от поне шест години !

    Коментиран от #10

  • 6 Както винаги

    14 0 Отговор
    Ние обираме всичко негативно, Ние сме виновни за всяка грешка на иправлението РБългария и ние плащаме глоби, неустойки и кредитите, А друг трупа в шкафчета милиони на седмица и си изнася...мани мани
  • 7 Р Овч

    10 2 Отговор
    Предлагам да закрием ТЕЦ-овете и след това да ги раздадем като студен резерв!
  • 8 А лош бил

    11 0 Отговор
    Бай Тошо,а? Със неговите проекти за две ядрени централи.Сега отдавна щяхме да имаме две работещи централи със всички блокове( а не със четири закрити от куневица,с направен капит.ремонт за над 85 млн,и удължен срок на експлоатация до 2035 г!? При подобно " свръхпроизводсто,и сто процента собственост на държавата,без върволица от посредници( ЕРП) ел.енегия и за хората,и за самия бизнед щеше да струва стотинки.Тоест- народа е добре,бизнеса е супер конкурентноспособен.Евтина енергия- краен продут с ниска себестойност.За колкото и да го продадеш- винаги си на печалба! Отделно, че щяхме да изнасяме ток за целия Балкански полуостров+ турция.А там нямаше да има АЕЦ,нито в румънско.Това направи куневица и сие.Сега ще строим,но чужди играчи ще ни дерат.Милиарди лева,вместо във фиска- навън! После питате,защо сме клошари.
  • 9 пешо от панелката

    6 1 Отговор
    Ще погалят Методиев по умната главица, ще му подхвърлят кокал с месце и сланинка за глозгане и той отново ще предаде България
  • 10 Охо Бохо

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Милен Алексиев":

    Ти ли ще осигуриш работа на хората? Или ще за прииждат към София или на гурбет към някоя робовладелческа европейска държава. После олеле цели области се обезлюдяват.

    Коментиран от #15

  • 11 Анонимен

    7 0 Отговор
    Който се интересува от "зелени политики" и подобни брътвежи - да погледне Германия и Дания със цени на електричеството от 60 ст/ kWh.
    От тази утопия няма да излезе нищо по различно от колкото от другите утопии - бедност , мизерия и нещастия . Всяко производство което се спре от ЕС ще се премести в Китай , Индия и т.н. Намаление на CO2 няма да има - само безработица в Европа . А за смешката наречена въглероден данък само ще ви кажа че ЕС не смее да каже копче нито на Китай нито на САЩ на които смята да налага такъв данък . Нищо такова няма да се случи . С такава неадекватна политика ЕС е обречен на разпад и изчезване , и както изглежда ще е за добро .

    Коментиран от #16

  • 12 Избрания с измама премиер

    6 0 Отговор
    Бюрократите от ЕС ще ги ... с 200. В Европа зелени сделки а от Китай и Индия(най-големите замърсители в света) ще бълват евтина продукция. Грети, нещо да искимтиш?
  • 13 Дааам

    5 0 Отговор
    Ще е добре да видя статия от какво не сме засегнати. А да, невъзможно е. Само смучат от тук, нищо не дават.
  • 14 Сандо

    5 0 Отговор
    Самото влизане на България в ЕС е една голяма загуба.Договора,подписан от нашите преговарящи направи загубата огромна.БЪЛГАРИЯ НЯМА НИКАКЪВ,АМА НИКАКЪВ ШАНС ДА ПРОСПЕРИРА!!!Това просто не влиза в плановете на господарите.А наивниците още вярват и се надяват.Защо е така, обаче е тема на друг разговор.
  • 15 SSssss

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Охо Бохо":

    Слушай бе отворко!Знаеш ли колко плаща народа за дотации на двете Марици..160 милиона годищшно.Достатъчно е(хипотетично) да ги дадат на работниците,които работят там 3500 човека,,за да получават месечно по 1100 лева за 45 години без да работят.И тук става дума за дотация за една година.Колко години ще им пълниме гушите на американците .По изгодно е с тези пари да се купува електроенергия от друга държава от колкото да им се плаща дотация.Тук трябва яко съдене,кой е подписал и допуснал крадливите янки да обират и без това бедната ни икономика.На приказки сте силни, но на сметките ви няма никакви.Оня със шкафчето хвърли над 10 милиарда за хъбчета и тръби посока Гърция и в Гърция за закупуване на скъпата американска газ.С тези пари можехме да построим АЕЦ Белене,От 2019 година купуваме по договор скъп втечнен газ от САЩ и компенсираме цената с евтин руски,за да се появи цена,отново два пъти по висока от руския газ.Някой знае ли за това.Всичко което е неизгодно за България се крие от народа като се засекретява,както и със самолетчетата на хартия.Корумпирани политици влагат милиарди за да имат изгода янките,за сметка на БГ народа.

    Коментиран от #17

  • 16 Абе лъжец

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Абе лъжец.Живея в Австрия и плащам електроенергия 8 цента на КВ/час.Само миналата година ми се качи на 8,8 цента,защото въведоха дистанционни електромери за всички потребители.Кого заблуждаваш с тези 60 ст на КВ,което не отговаря на истината.За топла вода използвам екологичен уред(изсмуква влажноста на въздуха и го превръща в енергия),който работи на ток,загрява на 65 градуса 300 литра вода и харчи по 10 евро на месец(годишен разход 120 евро).Отоплението ми е на газ и котела ми харчи по 80 евро на месец(само 6-те студени месеца),което ми излиза годишно 480 евро.И става дума за триетажна къща(370 квадрата ) с 90 квадрата на етаж.Сигурен съм ,че в България разходите за ток и газ са поне два пъти повече на квадратен метър жилищна площ,,от колкото в една западна държава.
  • 17 Уыт

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "SSssss":

    Абе на знам точно какви са сметките ама а се заговори за разваляне на договорите с "Американските тецове" и до една седмица пристига тука на посещение някой от щатите да набива обръчи. Случвало се е два пъти вече: Първия път беше оня смотла жената на буш и втория път - Кондолиза Райс, така че нема отърване от краварските кърлежи!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове