Last news in Fakti

26 Юни, 2020 11:44 2 648 39

Проф. Балтов: Хората трябва да разберат, че това е сложен вирус

  • асен балтов-
  • covid-19

Директорът на „Пирогов” смята, че не трябва да се всява паника

Проф. Балтов: Хората трябва да разберат, че това е сложен вирус - 1
Кадър Нова тв

„Крайно време е хората да разберат, че това не е един прост грип. Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дни в болница до даване на първа отрицателна проба”, заяви в ефира на „Здравей,България” по Нова ТВ директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов, който е в изолация заради контакт със заразени с коронавирус.

„Ако гледаме какви са всъщност активните случаи, за днес те са над 1800, а тези на лечение в болници са около 21% от тях. Тези, които се нуждаят от интензивно лечение, са по-малко от 5%. Всяко нарастване води до увеличаване броя на приетите в болница. Това, че са диагностицирани 166 души е тревожно, но по-тревожно е, ако се регистрират 300. При това положение около 60 човека ще трябва да бъдат приети в болница. Ще се запълни капацитета на лечебните заведения”, добави Балтов.

Според него не трябва да се всява паника. Положението не е изтървано, твърди той. Професорът обясни, че проблемът в болница „Света Анна” е свързан с огнището на болни в Самоков. Окръжната болница вече не може да поема контингента, затова в „Пирогов” и „Александровска” приемат част от пациентите.

„22-ма са приетите в „Пирогов” пациенти и един, който е на апаратна вентилация. Това е 1/3 от капацитета ни. На всички ни се иска да се върнем към нормален режим на работа. В момента тече реорганизация. За съжаление, почивката беше не повече 2 седмици и отново влизаме в режим на готовност да поемаме случаи на коронавирус”, заяви Балтов.

Директорът на "Пирогов" апелира към населението да спазва мерките на здравното министерство и да се придържа към правилото за "трите Д". Според него страната е влязла в пик след разхлабването на мерките. Според Балтов никоя болница няма мотив да обявява повече заразени, тъй като по този начин се губят плановите пациенти.

"Тази пътека е недофинансирана и отнема голям ресурс. Става толкова скъпо като лечение, че едва ли някой ще си позволи да вземе 2-3 фалшиви пациенти, за да си набави средства. Пътеката е 600 лв. В момента текат преговори между Българския лекарски съюз и Здравната каса, за да се вдигне цената ѝ", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    35 1 Отговор
    Цганите напълниха болниците.

    Коментиран от #23

  • 2 фен

    41 9 Отговор
    Стига лъжи.Вирусната инфекция не се лекува.Лекуват се усложненията след тази инфекция.Освен парите по пътеките нищо друго не ви интересува.

    Коментиран от #19

  • 3 мдаа

    35 2 Отговор
    ... болница „Света Анна” е свързана с огнището на болни в Самоков. Нестига че не плащат осигуровки но и напълниха болниците за да ги лекуват безплатно. Няма такава държава!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 от човека по просто нема

    16 4 Отговор
    Е разбрахме го де , усетихме го , а аз се си мислех , че вирусите са най-простите организми на Планетата. Е те излезна един по-сложен от нас.
  • 6 цъфнал гербер

    31 3 Отговор
    Болниците са пълни с хора от гетата, които изобщо неспазват задължителната хигиена. ГЕРБ се грижи за своите избиратели!
  • 7 Ай сиктир бе

    15 5 Отговор
    Стига с тея глупости бе
  • 8 До Балтията

    18 3 Отговор
    Сложен разбира се - тези пари няма да ви ги дадат лесни я
  • 9 бай Тодор

    18 1 Отговор
    Иди и го обясни на циганите че вируса е сложен, гаранция ти давам професоре че няма да те разберат.

    Коментиран от #25

  • 10 сложно

    16 3 Отговор
    М-да... Много е сложен вируса. Свързан е с усвояването на едни пари от... къде ли не.
  • 11 той

    1 12 Отговор
    По сложен от червеният не е.
  • 12 Ха-ха-ха

    16 2 Отговор
    Надуха цифрите за да спасяват Батето, по новините бълват едно и също и чуждите компании отменят полетите! Загубите растат и есента и зимата ще бъдат ужасни за ибикнивения българин! Загубите ще са милиярди а на Батето не му дреме. Мисли, че се спасява но нвма да стане. А този професор е на хранилката и какво да говори освен да плаши. Ще го го видите когато вземе кинтите и как ще се изнесе в Гърция да ди пече дебелия тумбак. Ние докато слушаме тези ментарджии от НОЩ и Божеството от Б, ще ни плашат ли плашат, за да стоят на власт до дупка. Не ми се мисли какви пикове ше има преди изборите! За да се отлагат разбира се. Как добре му дойде на Великана на мисълта този вирус. Ще кисне като премиер докато САЩ или Германия не му кажат да се маха.
  • 13 гост

    8 2 Отговор
    Не гледайте телевизор 3 дни и ще разберете всичко !
  • 14 ТАКА Е

    14 2 Отговор
    БАЛТОВ, ТОЗИ ВИРУС Е НЕ ПО-СЛОЖЕН ОТ ДРУГИТЕ ВИРУСИ, ТОВА ПОКАЗВАТ ДАННИТЕ, САМО ЧЕ, ЗА ДА СЕ УСВОЯТ 6 МИЛИАРДА ЕВРО ВЪРШИТЕ ОТНОВО ТАЗИ ПРОСТОТИЯ - УДЪЛЖИХТЕ КАРАНТИННИЯ ПЕРИОД ПО ЗАПОВЕД ОТ ЕС, ЕТО КАКВО КАЗВА Д-Р ПЪРВАНОВА БИВШ ЕВРОДЕПУТАТ:
    Цялата офанзива с тестването е за представяне на повишаващ се брой заразени с коронавирус, за да се аргументира усвояването на едни 6 милиарда евро. Публикувано във факти.бг: По 510 000 лв. на ден се харчат, за да се докара бройката на случаите с К-19, защото ако не се покаже проблем, няма да има безвъзмездни пари от ЕК.
    ТВОИТЕ ПРИКАЗКИ БАЛТОВ, СА ЗА БАЛЪЦИТЕ! СОРИ!
  • 15 Из дневника на една папая

    8 2 Отговор
    Бях млада и здрава. Диагностицираха ме с някакъв "сложен" вирус. След 14 дена в болница - интензивно отделение, антибиотици, интубиране и т. н. - ми направиха втори тест (отрицателен) и ме изписаха. Погледнах се в огледалото. Толкова съм се спихнала, че ме е срам да мина покрай пазара и да погледна току що откъснатите плодове. Вече съм нежелана и ненужна. Ще сложа край на живота си. Така поне ще вляза в още една статистика. Настоящи и бъдещи професори ще обсъждат разрушителното действие на вируса върху моя организъм. Това ще бъде моя скромен принос за развитието на човечеството. Ех, да можех да се родя по-късно. Вероятно щях да бъда ваксинирана от най-ранна възраст. Мощни компютри по света щяха да следят за здравето ми. Вероятно щях да пътувам от моята родина до пазара в някоя богата страна. Щях да бъда ухажвана през цялото време - да ми мерят температурата, да ме дезинфектират. И най-важното нямаше да има нужда да пиша този дневник. Целият ми живот по дни и часове щеше да се намира в дигиталните архиви на бъдещето.
  • 16 Бесен Язовец

    7 3 Отговор
    Дреме ми за тоя вирус колко е сложен!
  • 17 Лост

    10 2 Отговор
    Старите вируси не бяха сложни, защото не трябваше да се прибират едни евра. Сега се усложниха.
  • 18 Ако се налага

    5 1 Отговор
    да живея такъв живот, по добре да се гръмна.
  • 19 Миризлив пор

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "фен":

    То това е проблема за 20% -има усложнения и за това хората са в болница. Кой няма усложнения си стои в къщи.

    Коментиран от #28

  • 20 CCR

    3 1 Отговор
    Този на последък стана много активен, сигурно се канят да върнат всички забрани.
  • 21 Гешев спиш ли

    6 1 Отговор
    "Директорът на "Пирогов" апелира към населението да спазва мерките на здравното министерство и да се придържа към правилото за "трите Д"...ти като ги спазва защо си заразен, значи лъжеш за да всееш нова порция страх и паника
    "Това е един много тежък вирус, който задължително трябва да бъде лекуван минимум 14 дни в болница до даване на първа отрицателна проба”...а ти защо си вкъщи лъжецо, а не в болница
  • 22 Бялата мафия

    6 2 Отговор
    Вдигнаха парите по здравната пътека и всеки без симптоми задъжително в болница, затвора им е малко на тия!
  • 23 Е па

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Тях кой разболя!??
  • 24 Професор Гайков

    4 2 Отговор
    Усложнението на вируса е правопорционално на компроматите за Бойко и парите от ЕС. Няма компромати, няма и пари за взимане и вируса ще стане по прост от настинка.
  • 25 Последно

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "бай Тодор":

    Вируса ли сложен,или едни пари трябва да се приберат!??То верно много сложно, се опитва ганю да краде!!
  • 26 Румен

    3 1 Отговор
    Вируса е сложен, а ти си елементарен. По погледа човек може да познае че професора е луд
  • 27 357

    3 2 Отговор
    Ние разбрахме че вирусът е сложен а пък ти си умишлено пр*ст
  • 28 мед. сестра

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Миризлив пор":

    Личи си , че си миризлив пор както си се нарекъл ! Асан Батъджъ е вирусолог , директор , партиец , мъж на Нина Чилова , личен приятел на бат'Бойко , даже и професор , кой може да му противоречи ? Как смеете това е авторитетът на вирусолозите на Институт "Пирогов" ? Знаете ли , че Асан е специалист с висока квалификация в лъжи , измами , грабежи , далавери и корупция ? Гешев спиш ли ? ИАМО , НЗОК и МЗ са слепи , некомпетентни или корумпирани ???
  • 29 Пако

    6 1 Отговор
    Много пишман професор много нещо....
    кога ще излезе някой НЕпрофесор,и да каже
    нещо смислено.
    Писна ни от “назначени”професори!!!!!

    Коментиран от #32

  • 30 Хост

    7 1 Отговор
    Ми кък да разберем бе Балтон? Кунчев вика още са чудели биле как се заразява от тоа вирус? Ти викаш да разберем че бил сложен вируса! Първанова вика чи с тестовете гонели вурус бройка да хапнат едни парички. Ай първо вий разберете и са разберете и тогава на нас казвайте.
  • 31 big

    9 1 Отговор
    Да сложен, но доходоносен за някои. Изключително "прост" за политическа употреба, но сложен за такива пишман медици като теб, политически подлоги! Нищо не знаят: нито откъде идва, нито как се разпространява, нито как се лекува, нищичко, а не спират да плашат и запират народа.
  • 32 Хост

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пако":

    Пако, нали прочете кво каза оня треньор днеска. Той НЕпрофесор. И на мене ми съ чини чи НЕпрофесорите май май разбират повече! На тех вервам
  • 33 От Стара Загора

    7 1 Отговор
    Стига с тия глупости ковид бе боклук,кажи кви пари точите от касата.За вас бялата магия от касата,а милиардите от Европа за управляващите прасета от Дубай.
  • 34 ехх късмет да си имаш такова вирусче

    5 1 Отговор
    Тоа вирус верно мноо странен , пълни нощни шкафчета с евраци , пази от прокурорски разследвания , въобще президентския дрон ряпа да яде.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Танзания

    5 0 Отговор
    fakti.bg трият коментари, които са за Пешо Еврото и Делян Пеевски. Сами си правете изводи, #КОЙ обслужват....
  • 37 гост

    3 1 Отговор
    Балтов престани даговориш глупости.Правителството пада Бойко си отива.така че и ти повече няма да си шеф на Пирогав.
  • 38 OFFFFFFF

    1 0 Отговор
    UMRI, GNUSEN LUJEC!!!!!!!!!!!
  • 39 БОКЛУК

    0 0 Отговор
    ЕЙ КОЛКО ТИ ПЛАТИХА ЗА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ СМЕШНИК
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове