Last news in Fakti

30 Юни, 2020 20:24 1 980 29

Проф. Костов: Епидемията е бълбукащ извор, който може да стане гейзер

  • проф. коста костов-
  • епидемия-
  • мерки

Професорът изказа недоумение защо трябва да се правят компромиси с футболните запалянковци, които непрекъснато създават и други проблеми в обществото

Проф. Костов: Епидемията е бълбукащ извор, който може да стане гейзер - 1
Снимка: Shutterstock

Освен че се правят повече тестове и свободата, която дадохме на хората, също има участие в това нарастване на броя на заразените с COVID-19. Това коментира пред БНР проф. Коста Костов, пулмолог и координатор на Медицинския експертен съвет към правителството, създаден заради ситуацията с коронавируса. Той сравни епидемията с бълбукащ извор, който би могъл да се превърне в гейзер, ако не сме наясно с опасностите, които ни дебнат. 

"Притеснен съм, че има непропорционалност на освобождаване на мерките и компромисът, който се направи със стадионите - да се пуснат 12 000 души на мача за купата на България, смятам че е прекалено и дори компрометира заявените 3 Д от проф. Тодор Кантарджиев (дисциплина, дезинфекция и дистанция - бел.ред.)", заяви проф. Костов и изрази категорично несъгласие с това. Той припомни, че мачът в Бергамо е бил огнище за епидемията в Италия.

Професорът изказа недоумение защо трябва да се правят компромиси с футболните запалянковци, които непрекъснато създават и други проблеми в обществото: "Това е лицемерие! Всички сме наясно какво ще се случи на стадиона. Те ще се прегръщат, ще викат, ще скачат, ще безчинстват пак, ще хвърлят бомби. Това са изключително рискови контакти".

Според него това е провокация към усилията на всички лекари, които се борят с коронавируса.

Проф. Коста Костов беше категоричен, че единствените доказани мерки са дистанцията между хората и дезинфекцията.

"За да име стаден имунитет 7 млрд. души население на света, 5 млрд. от населението трябва да е инфектирано от вируса - 67% е границата за т.нар. стаден имунитет, а досега не повече от 1 до 5% е инфектирано", обясни проф. Костов.

По думите на професора няма нито едно доказано надеждно лекарство: "Науката се предаде! Това никога досега не се е случвало - с минимум данни да вадиш максимум информация".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен на Левски 1914

    18 3 Отговор
    В нормалните държави няма такова чудо като наще футболни ултраси!
    Там всеки има карта и ако изгори може повече да не влиза на стадиона!!! :(
  • 2 👽👽👽👽

    17 15 Отговор
    вирусна простотия е обхванала разни професорчета! Колко стотинки взе за да прогнозираш апокалипсис?

    Коментиран от #6

  • 3 Антимилиционер

    6 13 Отговор
    Футболни запалянковци, милиционери, клошари, наркомани, сороси, седерасти, мангърясали и пр..... са за специални мерки.

    Коментиран от #13

  • 4 Ако

    10 9 Отговор
    човек повярва на тези глупости може да стане гейзер но без последните 3 букви...
  • 5 Поредния

    10 9 Отговор
    професор - мижитурка!!!
  • 6 Антимилиционер

    7 15 Отговор

    До коментар #2 от "👽👽👽👽":

    Слушай гурото си от детското отделение - вирусът е грип и не е опасен. Всички фуражки от районното да го изкарате, за да сте здрави хаха
  • 7 Психиятъра

    26 3 Отговор
    Нова психическа болест има по тези географски ширини казва се,, Гербераска клептомания" изразява се в тъпчене на пачки по ниощни шкафчета. Новата болест е по пагубна за българите от грипа!
  • 8 Йосарян

    9 4 Отговор
    Главният извор на гейзери те, от чекмедже ще мине на гарде роби.
  • 9 00000014

    13 4 Отговор
    Ковид 19 стана бълбукащ извор от който тече мед и масло. Знайни и незнайни доценти, доктори и професори се захранват от него и бълват глупостите си в ефира, като казват, че е дълбок и опасен ....
  • 10 Чочо

    8 6 Отговор
    Професоре на хората им стана ясно че медицината все още не може да обясни този вирус, но не играйте по свирката на политиците и не всявайте паника!
  • 11 Антимилиционер

    5 14 Отговор
    Този професор по белодробни болести какво ли мисли за Скаридата от детското отделение?
    Май се досещам...никой не е ставал толкова за смях в лекарската гилдия
  • 12 Антимилиционер

    4 13 Отговор
    Този професор по белодробни болести какво ли мисли за Скаридата от детското отделение?
    Май се досещам...никой не е ставал толкова за смях в лекарската гилдия
  • 13 БКП

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Най ефективни са трите Б-та-бой,бръснене и Белене.
  • 14 Фен

    0 15 Отговор
    Тоя явно Божков му плаща, за да лае срещу правителството. Преди беше, без мерки, сега - гейзер!
  • 15 ХХХL

    7 6 Отговор
    Професоре с годинките мозъкът ти е станал гейзер.
  • 16 Чета драсканиците

    11 2 Отговор
    Срещу глупостта и простотията никога няма да измислят ваксина!!!
  • 17 Директно:

    8 5 Отговор
    Що няма снимка на тоя мошеник, продал се за "30 сребърника", да бръщолеви глупости?!?

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Qwqct

    4 7 Отговор
    Прав е 18, мъмрят хората, болниците да се презапасявали с предпазни средства казва ББ днес, ама иначе 12000 на стадиона. По- голяма простотия не беше имало
  • 20 Чета драсканиците

    5 4 Отговор
    Маската не може да спре вируса, дори да е 10 слоя все пак размерът на вируса е 20 пъти по дребен от 1 микрон (0,001 мм) !!!Вирусът се предава по въздушно капков път. Маската се носи за да не заразяваме околните, особено когато кихаме, кашляме или говорим. Никой не знае дали е заразен или не - име и заразени, но без симптоми!!!

    Коментиран от #22

  • 21 Covid 20

    6 3 Отговор
    В Полша вече има фенове на мачовете, следя екстракласата и съм сигурен, същото е в Чехия, фенове има както всички знаем и в Беларус, има и в Русия, другия месец мачове пред публика ще има и във Франция.
    Не е нормално да ни държите затворени до безкрайност!!!
  • 22 Антимилиционер

    2 9 Отговор

    До коментар #20 от "Чета драсканиците":

    Пълни глупости са това. Маската те пази от водните капчици, в които излиза вируса от гърлото на болния. Тези фини капчици са с размер около 10 микрона. Т.е. 100 пъти по-големи от отворите на маската. Вирусът не излиза сам, а в слюнчести капчици. Поздрави на неукия Мангър, дето няма представа от маски.
  • 23 Пако

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Директно:":

    Още един “професор”изкараха да ни омайва...
    Ами,тази страна бъка от професори бе,кажи речи
    всеки пети е някакъв професор!!!!
  • 24 Лост

    1 3 Отговор
    Тогава колко години са необходими тогава за добиване на стаден имунитет? През цялото време ли ще сме в карантина? Ако Левски се беше класирал друго ли щеше да приказва?
  • 25 дядо ви от бг

    1 1 Отговор
    сега така наречената " медицина" да търси начин и намери съответни ваксини, а не чипове, с които ваксинираните да са живи само до 60 годишна възраст!!!!! в цял свят, на всички езици върви това твърдение!!!! сега русия и индия правят техни ваксини и започват да ваксинират! в бг е най добрата ваксина за тбц!!! надявам се да има и там специалисти!!!! Александра Колонтай е снимала на тези мошенници в базел още 1913 г маймунските истории и ги е дала на николай втори!!! До сега вървят в Бразилия на португалски преводите!!!!
  • 26 ваня

    1 1 Отговор
    и климатът над европа се оправи като спряха тецовете на китай, полша, германия, англия и америка! сега можем да имаме ледници, сняг зимата както си беше до 1970 година в България!!!!Тогава този вирус защооооооо бе масонски и китайски малоумници в едно!
  • 27 HohoBoho

    4 1 Отговор
    Днес при направени 4525 теста бяха установени 140 положителни проби.
    Това са 3% от тестваните и този процент е един и същ - и когато бяхме под карантина, и когато не сме "дисциплинирни".
    ...т.е. няма никакво увеличение, а ни промиват мозъците
    ОТ КАРАНТИНАТА НЯМАШЕ НИКАКВА ПОЛЗА!
    Вирусът е тук. Ще изчезне като всеки друг вирус. Избягвайте затворени помещения...
    Градският транспорт по-добре е да е с отворени прозорци и да се проветрява, отколкото с климатик, затворени прозорци и маски...
  • 28 Мичурин

    0 0 Отговор
    11 Ауу ами ако статията беше за изкуствен интелект ,какви ли глупости щяхме да сачиниме.1-во какво е интелект и има ли почва под фуражката.....е то така де от много занимания тука всички сме спецове по квантова механика,светлината ,вълната,телевизора,ракията.....дррр
  • 29 незнайко

    0 0 Отговор
    Защото са много и могат всичко каквото пожелаят . Това е отговора на подзаглавието.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове