Last news in Fakti

6 Юли, 2020 09:52 3 021 30

Проф. Витанов с мрачни сметки за заразените с COVID-19

  • проф. николай витанов-
  • заразени

Базовото репродуктивно число е 1,25. Това означава, че епидемията се разраства, но много бавно и това е нашият шанс – все още можем да я хванем

Проф. Витанов с мрачни сметки за заразените с COVID-19 - 1

Есента може да очакваме заразените с коронавирус у нас да достигнат 10 000 души. Това каза проф. Николай Витанов, ръководител на екипа за анализи към Националния оперативен щаб в телевизионно интервю.

„Не сме изпуснали ситуацията с коронавируса. Броят на заразените, колкото и голяма да ви се струва, все още е относително малък“, каза той.

В момента заразените са около 5500. До края на септември – началото на октомври са 90 дни. Средно по 50 случая на ден прави 4500, направи сметка проф. Витанов.

„Базовото репродуктивно число е 1,25. Това означава, че епидемията се разраства, но много бавно и това е нашият шанс – все още можем да я хванем. Трябва да се хванат клъстерите и да се ограничат, както досега“, обясни проф. Николай Витанов.

По думите му щабът и правителството правят всичко възможно, за да не се получи пренатоварване на здравната система. Не се и очаква тя да се пренатовари.

„В края на април имаше наложени мерки, които целяха да се хване епидемията още в началото. Много е важно как ще я подхванете. Благодарение на тях броят на заразените беше малък. След това мерките престанаха да се спазват, в резултат на което се получи увеличение на броя на случаите. Това не беше неочаквано – получи се този вторичен пик и сега сме в него“, коментира още професорът.

„Към настоящия момент нещата стоят така. Българското общество е разделено на две – 80% от хората спазват мерките, но другите 20% - не. Тези 20% повличат останалите“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гей Билтс

    25 2 Отговор
    Ще хванете всички задружно гората.
  • 2 Аре стига славейчета

    27 4 Отговор
    Да пригласят квото тиквата иска да чуе
  • 3 Агент вангелина съм

    22 4 Отговор
    Сите ке умрете ама не от грипа 😂😂😂боки ке ви довърше
  • 4 Лост

    7 2 Отговор
    По вероятно е да е разделено на три :някои не спазват, други спазват. От тези които спазват поне половината, ако не и повече го спазват, колкото да отбият номера.
  • 5 3.14К

    19 3 Отговор
    И този професор май даде накъсо. Кой определя мерките и хората ли са ВИНОВНИ? Министъра нали беше на стадиона. Кога си сложи той маската и спазваше ли дистанция? Не видях и да си мие ръцете на стадиона. ВИНОВНИ са тези ,които непрекъснато упрекват гражданите!
  • 6 Един

    23 2 Отговор
    Абе тия заразени никога ли не оздравяват???
    Всичките цифри са с натрупване. От началото на епидемията имало 5500 заразени. Само че 90% от тях вече са оздравели и са забравили даже, а тия умници още ги водят в статистиките! Доживотно!

    Коментиран от #16

  • 7 Спасов

    13 2 Отговор
    Тоя витае някъде из клъстерите...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Миро

    10 4 Отговор
    бизнесмени, близки до властта, занимаващи се с фармацевтика накупиха тестове, маски и т.н. и сега напъват да си вземат парите през здравна каса, държавни субсидии и т.н. Като естествено са купени по х евро, а се продават по 2 пъти хикс. Печалбата се дели с покровителстващите политици и нощниците. Затова те ще натискат до дупка да се тества и да се носят маски до припадък, дори да няма и помен о вирус. Това е схемата в целия свят. Едни хора печелят огромни пари от страха на хората и чрез измамата, че се грижат за тях.
  • 10 FMC

    8 1 Отговор
    Като стигнат необходимите 250 на 10 000 за обявяване на епидемия в 90% от областите на страната, да ми се обадят.
  • 11 Заю Баю

    9 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:"... това е нашият шанс – все още можем да я хванем"....Ще я хванете вие за ....знаете за какво. Пак пуснете публика на мачовете пък после я дръжте пандемията за....знате за какво.
  • 12 проста сметка

    7 2 Отговор
    Население: САЩ - 331млн., Русия - 146млн., България - 7млн.
    Брой заразени: САЩ - 2.893млн., Русия - 681хил.

    Ако в България имеше толкова заразени, колкото в САЩ, то у нас трябваше да има над 61 хиляди заразени. А ако имаше толкова заразени колкото в Русия, щеше да има над 32 хиляди заразени. Само че у нас има по-малко от 6 хиляди.

    Хунтата и приближените им собственици на болници, имат да прибират едни пари от НЗОК, и колкото пове болни отчетат, толкова повече ще прибера. А мегдан да надуват бройката, докато доближат нивата на заразяване в нормалните държави има доста.

    Коментиран от #14

  • 13 2692

    10 2 Отговор
    Професор по тролене е тази герберска калинка!
  • 14 За сметката

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "проста сметка":

    Сметката е проста наистина, но не е верна. Провери си изчисленията.
  • 15 Гост

    2 4 Отговор
    Без да съм математик доктор и тн. Ми е ясно есента какво ще стане. То няма да е само тук в цял свят ще е . Епидемията набира сила и така ще е поне още година до две. Погледнато в исторически план е така 2 години поне! Не е първата няма да е и последната!
  • 16 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Един":

    Чети малко то си пише АКТИВНИ ! Никъде не пише активни 5000 и кусур
  • 17 А пък

    3 1 Отговор
    Да го хванете с две ръце и го разтрийте хубаво!
  • 18 ТРОПЧО

    7 2 Отговор
    ТОЗИ ЧОВЕК Е ЗА ПСИХИАТЪР ГОВОРИ САМО ГЛУПОСТИ И НЕСВЪРЗАНИ НЕЩА НЕ ЗНАМ ПО КАКВО Е ПРОФЕСОР НО Е ДОБРЕ ДА СЕ ПРЕГЛЕДА НЕЗАБАВНО
  • 19 Алфа Ромео

    5 1 Отговор
    Още един облажен конник на апокалипсиса от сектата "Корона-вирус на последния ден".
  • 20 Оракула от Делфи ОТКРИ ОТ КЪДЕ КОРОНАТА

    3 0 Отговор
    Професоре "Короната" ,се появява от разтопени ледници и перма- фростови образувания.
    Докато затоплянето е над нормалните температури ще има милиони и милиарди нови бактерии и вируси, което означава болести.
    Ето ти откритие , което е 100% ,логика на емидемично разпространение на зараза.
    Те винаги са били при нас ,но не винаги са оцелявали за да ни безпокоят.
  • 21 Този мазен чичо от де се пръкна?

    5 2 Отговор
    Математик бил, добре де, изчислявал процентите. И какво изчисли досега, кищо и половина. Рядко срещан мазньо е този и като такъв ни хо набиват всеки ден. Рядко се дава трибуна на умни и независими хора. Този не е лекар, защо ни го прибутват или е заповед отгоре, да се стресират хората!

    Коментиран от #23

  • 22 Щял да хване?

    3 1 Отговор
    Освен хонорара от Баце, този чичка нищо не може да хване.
  • 23 Оракула от Делфи

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Този мазен чичо от де се пръкна?":

    Много от лекарствата които употребяват хората, по цял свят не са измислени от лекари и" светила на БАН" и лаборатории.
    Ако имаш, мнение по темата,конкретно изкажи се , не критикувай в стил" ти, за ква се мислиш, ма-а" като , стара, неомъжена, кисела мома!

    Коментиран от #30

  • 24 Грейс

    3 1 Отговор
    Този коментар от събота ли е, или пак е интервюиран? След като дежурния броител на Герб нещо изчезна, този явно е избора им за следващия кандидат за гилия с много мас.
  • 25 Онзи

    0 0 Отговор
    Не е за хора със здравни проблеми!!?? Стига с тези линейни графици!!!?? Проценти!!!??
    Не смеете да покажете истинския начин на
    разпространение на вируса ( нещо като геометрична прогресия /сигурно е позабравена/)!!!?? Отделен е въпроса, че
    по някоя причина разпространението се
    прекъсва!!!??
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ПО СВЕТА : "ПРОФЕСОРЕ...ПРОФЕСОРЕ "!!!! А В БЪЛГАРИЯ : " ПРОФИ- СЕ РЕ---ПРОФИ -СЕ РЕ " !!!!!!!!!!
  • 28 Пфф

    1 1 Отговор
    Платен алкохолик(ако съдим по външния вид)! Г-н НИКОЙ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 питам

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Оракула от Делфи":

    Ибрикчия ли си по професия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове