5 836 51

Скъсаната мантинела на "Тракия" – стара и ръждясала

Нужни са сериозни реформи в АПИ, категорични са от Европейския център за транспортни политики

Скъсаната мантинела на
Снимка: БГНЕС

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) излезе с официално становище, с което изказва преди всичко своите съболезнования на близките на загиналите и пострадалите в тежкия пътно-транспортен инцидент при км 163 на автомагистрала "Тракия" от 12 юли 2020 година, при който тежкотоварен камион разкъса еластичната ограда (мантинелата), навлезе в насрещното платно, удари и затисна автомобили.

От ЕЦТП считат, че усилията на органите в Република България за намаляване на жертвите по пътищата са значителни, но за съжаление работата в посока на обследване и извършване на целенасочени инспекции по пътна безопасност, които значително биха могли да намалят фаталността при подобни инциденти, изостава.

Експертите настояват незабавно да бъдат предприети мерки за извършване на такива инспекции в най-критичните точки, където загиват много хора.

От ЕЦТП припомнят, че неотдавна под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бяха предприети действия за нормативна промяна в наредбите, регламентиращи именно обследването и обезопасяването на т. нар. Черни токи, както и на стандартите за поставяне на еластични огради (мантинели).

Следва да се обърне сериозно внимание и на това, че в тези работни групи участие вземат предимно силно зависими и лобистки кръгове, които все още определят политиките в сферата на пътната безопасност. От Центъра настояват дейността по реформиране на нормативната рамка да бъде изцяло в ръцете на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

"Вярваме, че експертите от ДАБДП няма да допуснат на масата лобисти, които с действията и бездействията си да застрашават живота на гражданите на Република България", пишат още оттам.

ЕЦТП припомня, че съгласно действащия закон за пътищата в Република България отговорността  за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е изцяло, само и единствено на АПИ. В тази връзка няма как да не бъде отбелязано, че еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е преминал ТИР-ът е стара и ръждясала, т.е. изобщо не отговаря на действащия норматив.

В заключение ЕЦТП настоява за извършване на незабавна реформа, която цели преструктурирането на АПИ и превръщането ѝ в работеща структура и очаква това да стане дългосрочна политика, която значително ще допринесе за намаляване броя на жертвите на пътя в България.

"Очакваме най-после да стартира процесът по обследване на пътната мрежа в Република България и изработването на мерки, целящи предотвратяването на тежки пътни инциденти в контекста на препоръките на ЕК от август 2019 година", допълват от Европейския център за транспортни политики.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Пътищата

  83 7 Отговор
  ни са по лоши от Африкански!! Парите от винетки влизат в джоба на Пеевски. Спите ли още уважаеми сънародници. СПИТЕ ЛИ????
 • 2 Гост

  80 6 Отговор
  Великия магистралостроител в панделата.

  Коментиран от #36

 • 3 2loop

  74 6 Отговор
  Един наскоро пред едн икона, не се ли хвалеше с някакви красиви и безопасни магистрали?
 • 4 БОЮ КРАТУНАВИРУСНИЯ

  49 4 Отговор
  СТРОЯ МАГИСТРАЛИ ВСЕКИДНЕВНО НО ЗА ДУПКИ И МАНТИНЕЛКИ СЪМ ЗАБРАВИЛ....СЕГА ШЕ МЕ МАХНЕТЕ КОЙ ЩЕ ВИ ПОСТРОИ МАГИСТРАЛИТЕ ЗА 4 ХЕМУС САМО 16КМ ИМА ПОСТРОЕНИ НО МЕДИИТЕ ВИ КАЗВАТ ЧЕ СЕ СТРОИ УСИЛЕНО МЕДИИТЕ ВИ КАЗВАТ ЧЕ ИМА КРАТУНАВИРУС ХОДИТЕ МАСКИРАНИ ,КОЙТО ХОДИ С МАСКА ЗНАЧИ МИ ВЯРВА ЗНАЧИ АЗ СЪМ НЕГОВИЯ ПРЕДВОДИТЕЛ .ФАКТ ЗАТОВА СТОЯ ОЩЕ НА ВЛАСТ.
 • 5 тва че цинка и е паднал

  13 36 Отговор
  нищо не значи.И кьв е тоя евроцентър пак?!?!?? Капачки пак някви.40- 50 тона засилени със 100 км.ч Три чисто нови мантинели няма да ги спрат.Ся чакаме Писмо от Световния център по пътищата....

  Коментиран от #8, #15, #27

 • 6 бмб

  36 4 Отговор
  Дааа, ние "само строим" каза тиквата. Оттам може да се източи. С поддържане на построеното не се занимаваме. Файда за нас няма.

 • 7 изказване на ББ

  18 2 Отговор
  НЯМА да дам пари за ремонт на нещо строено от тройната коАлиция-ФАТК

  Коментиран от #22

 • 8 Селяк

  20 2 Отговор

  До коментар #5 от "тва че цинка и е паднал":

  за това нетрябва да мантинели, бетонени блокове-Както е в Испания, Франция, Германия!!!

  Коментиран от #12

 • 9 ТИМАДЖИЯ

  27 1 Отговор
  ТИМАДЖИЙСКАТА ФИРМИЧКА ХИДРОСТРОЙ КОЛКО РАЗКЛОНЕНИЯ ИМА В КОЛКО ПОРЪЧКИ УЧАСТВА КЪДЕ ВИ Е ЖУРНАЛИСТИКАТА И МЕДИИТЕ ????ИЛИ МЕДИИТЕ СА САМО КРАТУНАВИРУС......НА ВИ МЕДИИ БЪЛГАРСКИ АНТИНАРОДНИ.
 • 10 Прозрение

  23 0 Отговор
  Нужни са сериозни промвни в АПИ - ахаххха нужни са тотални уволнения! Нужно е крадците да идат в затвора и да върнат откраднатото!
 • 11 Тиквата

  16 3 Отговор
  Въх ни думай, аз съм построил повече от дед Тодор
 • 12 КРАТУНАВИРУС

  8 6 Отговор

  До коментар #8 от "Селяк":

  САМО НЕ ЗНАМ КЪДЕ СИ ВИДЯЛ БЕТОННИ БЛОКОВЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ,ИСПАНИЯ И ГЕРМАНИЯ ВИЖ ЗА ГЪРЦИЯ ДА,ПЪРВО НЕ ПРЕЧАТ ФАРОВЕТЕ ОТ НАСРЕЩНОДВИЖЕЩИТЕ СЕ ВТОРО ТОЧНО ОТ ТАКИВА СЛУАИ БЕТОНИЯ БЛОК ИЗТЛАСКВА КОЛАТА НА ПРЕД,БЕТОННИ БЛОКОВЕ В ГОРЕСПОМЕНАТИТЕ ДЪРЖАВИ ИМА ЧАСТИЧНО ТУК ТАМ,ВТОРО ГЕРМАНИЯ ИМА НАЙ ЛОШИТЕ ПЪТИЩА МАГИСТРАЛА ОТ БЕТОН СЪС ГОЛЕМИ РАЗТОЯНИЯ МЕЖДУ БЕТОННАТА ЛОСКОСТ ЧЕХИЯ СЪЩИЯ КЕНЕФФФ НАЙ ДОБРИТЕ МАГИСТРАЛИ И БЕЗПЛАТНИ ПЪТИЩА ИМАШЕ ИСПАНИЯ КАЗВАМ ИМАШЕ ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЗАПОЧВА ДА СЕ ЧУВСТВА КРЪПКИ И РАЗРУХИ...

  Коментиран от #23

 • 13 Борисов

  5 3 Отговор
  Супер яко е когато всички са навързани като свински черва. Убива го човек нещо от което сме откраднати пари. И близките му дори не могат да си търсят правата. Защото мафията е на всяко ниво и се пази сама. Турците са най приятни. Защото техните лидери могат да ги блъснат и да убият децата им. И после даже да осъдят блъснатия за това.
 • 14 ленчето с кремчето в ръце

  3 4 Отговор
  как бе това не е възможно той.....този ги строи яко и мощно а и то това не е магистрала ,както онова не е балкански поток както и шкафчето не е негово,то някой си го е забравил там...мамин
 • 15 Точно

  4 12 Отговор

  До коментар #5 от "тва че цинка и е паднал":

  Напълно си прав. Но поклонниците на Мунчо пак квичат срещу Бойко. Той и за заспалия шофьор е виновен .
 • 16 ммм

  18 4 Отговор
  Всичките им пътища са боклук. Асфалтираха 10 км до нашето село,нова трислойна настилка. Още първата зима се напука. Никой не търси отговорност или гаранция от изпълнителя.
 • 17 hmhmhm

  6 2 Отговор
  горката мантинела - тя излезе виновна .... Бог да прости загиналите!

  Коментиран от #18

 • 18 Гост

  2 2 Отговор

  До коментар #17 от "hmhmhm":

  Мантинелата и комунистите ....
 • 19 Охо Бохо

  4 2 Отговор
  И старата и ръждясала мантинела са виновни "комунистите".

  Коментиран от #26

 • 20 НЕГРАМОТЕН

  5 4 Отговор
  КАКВА ЛИ ТРЯБВА ДА Е МАНТИНЕЛАТА, ЗА ДА ПРЕГРАДИ ПЪТЯ НА 40 ТОНЕН КАМИОН?

  Коментиран от #34

 • 21 ЖТЖТЖТЖТ

  9 2 Отговор
  А ИДЕТЕ ТАМ ТОЧНО ПРЕДИ ДА СТАНЕ КАТАСТРОФАТА И ВИЖТЕ МАГИСТРАЛАТА Е УЖАС ДУПКА ДО ДУПКА И ВДЛАБНАТИНЕ В ДЯСНОТО ПЛАТНО ПОСОКА ЧИРПАН -ВСЕКИ ДЕН МИНАВАМ ОТ ТАМ И ПРОКЛЕНАМ ТЕЗИ НЕКАДЪРНИЦИ ОТ АПИ --- И ПРЕДИ И СЛЕД БЕНЗИНОСТАНЦИЯТА Е УЖАС
 • 22 Ми тъй де

  3 2 Отговор

  До коментар #7 от "изказване на ББ":

  Той ги дава тия пари от шкафа с пачките
 • 23 Приятелю

  1 0 Отговор

  До коментар #12 от "КРАТУНАВИРУС":

  не умаше, а Испания има най - добрите пътища заедно с Франция у Холандия
 • 24 Гост

  6 1 Отговор
  Далеч от мисълта че не се краде от стройтелсвото, но и нова мантинела да е не е в състояние да спре 40тонен а и повече камион движещ се с 90-100км./ч. По скоро трябва да има бетонни заграждения между платната, както е в САЩ ако някой е забелязал по филми и новини.
 • 25 Сега

  5 3 Отговор
  Еврата 💶💶💶💶💶💶🤬🤬🤬🤬 от шкафчето и гардероба да се раздадат на семействата на загиналите. Щи дам аз едни лентички тулуп мазен
 • 26 Виновни са разбира се

  2 3 Отговор

  До коментар #19 от "Охо Бохо":

  трябвало е да я направят от неръждавейка. Или неква титанова сплав.

  Коментиран от #31

 • 27 Статистик

  8 2 Отговор

  До коментар #5 от "тва че цинка и е паднал":

  40-50 тона нищо не може да ги спре - факт, НО при челен удар. По магистралата никой не се удря челно в мантинелата, а под ъгъл и идеята е не да те спре, а да ти отклони посоката на движение. Тук говорим за много по-ниски сили и мантинелите на магистралите трябва да могат да ги поемат или изобщо не е трябвало да бъдат слагани там.

  Коментиран от #37

 • 28 Бойко

  2 2 Отговор
  Как стара и ръждясала ние строим най вече магистрали всичко сме сменили ако бяха БСП на власт и толкова нямаше да има ако беше лесно комунистите да го бяха направили.
 • 29 Мартин

  5 2 Отговор
  Всеки боклук се качи на тир, за да печели здраво! Колко хора убиха, и не се взимат мерки!
 • 30 az #Оставка!

  6 1 Отговор
  Не може да бъде! Лъжат! Това е една от магистралите на Бойко! А те всичкте са световен еталон за качество! Добре, че беше той, че да научи света как се строят магистрали!
 • 31 Грейс

  1 1 Отговор

  До коментар #26 от "Виновни са разбира се":

  Напълно те подкрепям! Да издърпаме ушите на ТЖ|бог да го прости| за тази грешка, та сега гербавите да му сърбат попарата.
 • 32 Проблемът

  4 1 Отговор
  Проблемът е в това че мантинелата е много слаба не защото е ръждясала , колонките които държат мантинелата са през голямо разстояние , в Германия ги правят през метър и отделно двоина мантинела една под друга и при плъзгащ удар издържат дори на камион , а тази мантинела е прекалено слаба дори кола ще я изкърти , реално все едно няма мантинела
 • 33 Пеуник

  3 1 Отговор
  Не защитавам никого. Мантинела ТИР не може да спре. За това хората отдалечават платната на магистралите, а не като при нас през два метра. 30 тона със 100 кмч не можеш да спреш с дебела ламарина.
 • 34 Статистик

  5 0 Отговор

  До коментар #20 от "НЕГРАМОТЕН":

  Най-високият клас на задържане мантинела H4b, производителите и дават гаранция, че може да задържи 40 тонен камион, до определена скорост и ъгъл на удар, разбира се. Като знаем как се строи и контролира всичко в България искаш ли да се хванем на бас дали е била сложена от най-добрата мантинела, налична дори и на българския пазар, или са турили каквото е успяло да произведе някое от "нашите момчета". Монтажът също е от голямо значение, за да се достигнат спецификациите по производител. As simple as that!
 • 35 Гошо

  2 2 Отговор
  Каква мантинела ще спре ТИР? Проблемът е в заспиващите турски водачи.
 • 36 Оракула от Делфи

  3 0 Отговор

  До коментар #2 от "Гост":

  Стара и ръждясала , сменяна ли е някога и кога? Да не би, да е подменена, със стара матинела, да се види трайността на метала? Ако е сменяна, коя е фирмата, която е сменила матинелата? Защо не е сменена след като е амортизирана и е допринесла за смъртта на 6 човека? Кой беше, този Премиер, който е отдал Обществената поръчка и за какви пари? Да си види и провери, чрез анализ ,на структурата на настилката под асфалта , насипа в която е забучена ,дали отговаря на сертификата който е представен? Важно е коя лаборатория, прави анализите и дава становище? След ,като извършат тези действия, можем да кажем, къде е грешката , Шофьора е също с много въпросителни и се издирва!
 • 37 тракторист

  5 0 Отговор

  До коментар #27 от "Статистик":

  знаеш ли колко цола е камионската гума и под ьгьл я прегазва просто щот мантинелата е ниска а гумата висока.....

  Коментиран от #38

 • 38 Статистик

  7 0 Отговор

  До коментар #37 от "тракторист":

  И аз имам книжка за трактор. Та височината на високия клас мантинела е 1232мм. Ти прецени дали гумата може просто да я премаже. Въпросът ми е следния – било ли е използвано най-доброто, което е налично на българския пазар и е подходящо за такива тежконатоварени и високоскоростни участъци и ако не е - защо? Дори и 30% да е бил шанса, с по-добра мантинела е можел да се избегна инцидента. Друг въпрос е дали и камионът не е бил претоварен – правейки го по-труден за спиране, за което също би трябвало да има контролиращи органи.
 • 39 Един от много

  6 1 Отговор
  От година насам, всеки ден карам маршрута София-Стара Загора и обратно, за последните 365 дни лично с очите си видях 2 турски тира да късат мантинелата и да навлизат в насрещното платно и поне още 5 такива случая,коита вече са били факт при преминаването ми по АМ Тракия.Плачат и пътищата и МС за ремонт...
 • 40 Факт

  7 1 Отговор
  Диктатора пак се окървави!!!
 • 41 Гражданин

  6 1 Отговор
  Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) и Института по безопасност на движението по пътищата са две излишни структури.Мантинелата не е виновна.Виновни са тираджиите,които манипулират тахографите,карат с превишена скорост,не спазват почивките.Мантинелата може да спре автомобила при удар по-малко от 30 градуса.А както видяхме ударът е бил на 60 градуса.
 • 42 Този коментар е премахнат от модератор

 • 43 Жоро

  2 0 Отговор
  Що триеш бе, щото е така нали. Жалки сте

 • 44 Борисофф

  3 0 Отговор
  Аз правя магистрали а тая мантинела кво ме интересува?Тя е от предишното правителство!
 • 45 ivan

  4 0 Отговор
  това е каквото е управлението такива са и пътищата,срам и позор
 • 46 СтарТИРаджия

  3 3 Отговор
  Смях. По български. Влекач+хладилно полуремарке+15 тона багаж = минимум 31 тона!!! Въпрос: как 2,5 мм ламарина спира този лек танк, движещ се с 90 км/ч?! Мисля, че добър математик или физик може да изчисли 31 000 кг движещи се с 22,5 м/сек, колко дебело желязо е необходимо да го спре БЕЗ да се скъса, с опори през 4 - 5 м и широко една педя!
 • 47 Ввв

  4 1 Отговор
  Идиотииии,камионът е бил 25 тона,не 40!Ясно е,че мантинелата е “мижи да те лажа”,трябват блокове от бетон,но толупът спи сладко с пачки и време за “глупости” няма!!!

  Коментиран от #49

 • 48 Този коментар е премахнат от модератор

 • 49 444444

  0 0 Отговор

  До коментар #47 от "Ввв":

  Не бе. Трябва крепости по пътищата. Мантинелата е от 90-те години и нищо й няма. Нито толуп я поставил.
 • 50 Ооо

  2 1 Отговор
  Стига се оправдавайте с мантинелата.. тя няма ка да спре тира.. просто пътя там не става. На места направо те изхвърля встрани... на тежък ТИР малко да му се размести товара от друсането и стават големи беди!
 • 51 Ненормалници

  0 0 Отговор
  Значи старата мантинела е карала камиона. Правителството е виновно за сблъсака. Правителството караше камиона.И медиите сте ненормални, незнам кой ви диктува новините, смешници. Една мантинела щяла да спре 30 тонен камион, движест се с над 100 км в час.Само като ви чета малоумните колентари, че правителството е виновно за този инцидент ми се поръща. Зверски тъпо племе сме, не натод, а племе. Напълно си заслужаваме съдбата.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.