Last news in Fakti

7 Август, 2020 17:23 2 714 17

Близо 23 тона пестициди са открити в землището на Червен бряг

  • пестициди-
  • червен бряг-
  • мосв

Двата склада за пестициди край Червен бряг са първите, които бяха разкрити при започналата серия проверки във връзка с разпореждане на ВАП относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита

Близо 23 тона пестициди са открити в землището на Червен бряг - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

В рамките на два дни бяха събрани и предадени за обезвреждане 22,8 тона пестициди, които бяха открити край гр. Койнаре и с. Радомирци, община Червен бряг, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Загробените негодни за употреба препарати за растителна защита (ПРЗ) бяха разкрити на 5.08.2020 г. при съвместна проверка на органите на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Върховна административна прокуратура (ВАП) в присъствието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и заместник-главен прокурор от ВАП Десислава Пиронева.

При разкриване на обекта край гр. Койнаре са извадени 16 986 тона негодни за употреба ПРЗ. Тя бяха изнесени от обекта, намиращ в местност „Дола“ на площадката на бивше летище край гр. Койнаре, бяха опаковани в биг бег чували и извозени към площадки с разрешително за работа с опасни вещества. На територията край с. Радомирци, местност „Мерата“, са разкрити, извадени, опаковани и извозени 5818 тона негодни за употреба ПРЗ.

Днес кметът на община Червен бряг Цветан Костадинов изпрати благодарствено писмо до министър Димитров за бързото съдействие за изземване, преопаковане и транспортиране на опасните препарати. Кметът се обръща към министъра за съдействие за окончателно решаване и на проблема с незаконно загробените опасни отпадъци от акумулатори, които бяха открити край с. Рупци, община Червен бряг, при съвместна акция на прокуратурата и МОСВ. На площадката в пети квартал на Червен бряг се съхраняват около 200 тона опасен отпадък, изгребан от силажна яма и бивше помощно стопанство, с. Рупци. Около 80 тона се съхраняват на регламентирана площадка в Долна Баня.

Разкриването, преопаковането, транспортирането и обезвреждането на 22,8-те тона пестициди от двете населени места в община Червен бряг ще бъде извършвано незабавно с цел спешно прекратяване на въздействието върху околната среда. То ще стане по идентични правила с тези на швейцарската програма. Крайното обезвреждане ще се извършва в лицензирани съоръжения с многогодишен опит в държави членки на ЕС.

Акцията в Червен бряг беше извършена от специализирана фирма, при стриктно спазване на правилата за работа, прилагани при изпълнение на същите дейности по Швейцарската програма, по която МОСВ има опит и по която през последните 4 години са обезвредени около 4000 тона пестициди от 70 склада в цялата страна. След изваждането пестицидите се преместват на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества. В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, до изпращането им в лицензирани съоръжения за изгаряне с дългогодишен опит, във Франция, Белгия, Швейцария, Дания, след надлежно проведена процедура по нотифициране и получено съгласие. Тези държави са приемали пестицидите обезвредени в изпълнение на Българо-швейцарската програма.

Двата склада за пестициди край Червен бряг са първите, които бяха разкрити при започналата серия проверки във връзка с разпореждане на ВАП относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита. Съгласно разпореждането на ВАП, МОСВ извършва проверки на територията на цялата страна за загробени и в критично състояние хранилища за пестициди. Като критични се определят обектите, които са в близост до водоизточници, създават опасност от замърсяване на природата, не са охраняеми и са с лесен достъп за хора, които биха могли да злоупотребят. Проблемите със залежалите пестициди датират от 1990 г. насам и са в резултат на ликвидиране на бившите ТКЗС и АПК.

Средствата за обезвреждането на първите обекти ще бъдат осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и МОСВ, които са били заделени за други дейности.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българите взривиха Бейрут

    5 9 Отговор
    Червен бряг е град на комунисти, а в Телиш някога имаше ядрени бойни глави.

    Коментиран от #5

  • 2 Селим

    12 3 Отговор
    Тия през ден откриват едни и същи пестициди.Дават им бонуси да ни занимават с това което им е работа.Ние знаем къде са най-отровните боклуци.С тези пестициди се развъждат тикви.Една от тях ни трови живота.Покрай него се оказаха още цял бостан.
    Средствата за обезвреждането на първите обекти ще бъдат осигурени от Българския народ с протести.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Швайцерия

    11 3 Отговор
    Те щото на запад земята им е чиста пречиста. Отровиха си земята на запад със ДДТ пестициди раундъп и сички отрови дето сами си измислиха. И сега скачат на изток .
  • 5 Чочо

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "българите взривиха Бейрут":

    Взривът в Бейрут е достигнал в България и ти е въздействал пагубно на психиката.Няма лечение.
  • 6 Баси и тъпотията

    9 1 Отговор
    Както си вървяли из полето танцоро и прокуроро и изведнъж се спънали в нещо. Кво ли това - казали в един глас. Яяя, пестициди. Давай да ги почваме. После размислили и решили, че първо трябва да искат разрешения от бибочко и каскетов. Щото нали може пък те да са ги открили първи. Получили го и веднага почнали с изявленията пред мисирките, които мисирки с мисирки с якото си обоняние били на мястото на спъването преди главните героични герои.
  • 7 Грейс

    10 2 Отговор
    Страшни патриоти! При министри от тяхната квота, българите са обречени на постоянно тровене с пестициди, болнични боклуци, радиоактивни отпадъци и други боклуци. Остана ли кътче земя, река и бара, която да не е отровена. "Благодарим" ви патриотари. Душа дава но не своята, а на народа.
  • 8 мечо

    1 3 Отговор
    вав чарвен бряк не е нищто да додат да видат вав пазаржик какво е никои не чисти не си марда праста от опщината потанали сме вав лаина вав битови отпадаци строителни газиме по улицата и нияма кои да исчисти

    Коментиран от #11

  • 9 Ало Ало

    3 4 Отговор
    Президента, защо не кажеш нещо за боклуците на Бобоков. Или за предложените ти от него посланици.....

    Коментиран от #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Супер

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "мечо":

    За тебе и това е много.
  • 12 хахаха

    5 0 Отговор
    Лично Путин ги докара с НЛО,затова цялата правозащитна система не ги видя!
  • 13 Жоро

    8 0 Отговор
    И от 15 години никой не знае за тези отрови да не са били невидими до сега

    Коментиран от #15

  • 14 Гошко

    8 0 Отговор
    В Пловдивско земята изгоря от пестециди и боклуци, но проблеми няма. Пчели и мравки не останаха. За миризми от Стамболииски и Труд да не приказваме. От Асвновград лапаме олово. Пушици постоянни от столипеново...но според РИОСВ всичко е в нормите... Изнесеха станциите за замерване извън града. И градчето ни било като планина. Е, без думи...нали шефката си взима заплатата.
  • 15 Помак

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Жоро":

    Ех, поне ти се сещаш... Всичко е далавера с тези пестициди, необезпокоявано се крадат милиони чрез герп/вмро фирми...
  • 16 kirasirrav

    0 0 Отговор
    Абе нали точно тези държави се чудят как да се отърват от подобни боклуци? Цялата работа ми се вижда съмнителна, най-вероятно ще ги шитнат из Третия Свят, да пръскат с тях цитруси и банани. После овцете тук, ще дъвчат същите тези банани и ще примляскват щастливо...
  • 17 Експрезидент ГОЦЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ало Ало":

    Щот комисион е 'земал,на кило боклук, 20%, бели пари за старини.Щото е ясно,че повече няма да види президентството отвътре
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове