Last news in Fakti

13 Септември, 2020 04:21 6 622 58

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска”

  • история славянобългарска-
  • афера-
  • атон-
  • манастир

В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване

13 септември 1996 г. - Аферата „История славянобългарска” - 1
Снимка: Архив

На 13 септември 1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Той оставя ръкописа, увит във вестник, при секретарката на директора на музея Божидар Димитров.

Експертиза от археографска комисия при Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” потвърждава, че това е оригиналът - авторски препис на самия Паисий, открит в Зографския манастир през 1906 г. от проф. Йордан Иванов. След продължил повече от година спор за съдбата на ръкописа през 1997 г. президентът на България Петър Стоянов (1997-2002) и Министерството на културата решават ръкописът да се върне в Зографския манастир.

На 12 януари 1998 г. на церемонията по предаването на историческия ръкопис присъстват президентът Петър Стоянов, министърът на културата Емма Москова и главният прокурор Иван Татарчев. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий получава ръкописа от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Днес „История славянобългарска” се пази в Зографския манастир в Атон до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи, припомня dariknews.bg.

Скандалът, свързан със Зографския препис на „История славянобългарска”, започва през 1991 г. след завръщането на министър-председателя на България Димитър Попов (1990-1991) от посещение в Гърция, в рамките на което посещава българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон.

В отговор на неговата молба към светогорските монаси да позволят оригиналът на „История славянобългарска” да бъде изложен за поклонение в България, бившият шеф на ефория „Зограф” в София Петър Митанов публично заявява, че ръкописът на Паисий Хилендарски се намира в България. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон в Света гора през 1988 г. В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване.

Самата операция по кражбата на „История славянобългарска“ е под кодовото име „Маратон“ и се провежда от отдел 14 „Културно-историческо разузнаване“ на Държавна сигурност. Целта на операцията е да се подмени оригинала на ръкописа с фалшификат. Тя е подготвена в продължение на 10 години от 1972 до 1982 г. Самата операция стартира през 1982 г. През декември 1984 г. офицера от разузнаването Христо Маринчев заминава за Зографския манастир в Атон, но достига само до Солун, тъй като гръцките власти му отказват достъп до полуострова. Легендата на офицера е на заместник-председател на Комитета по църковните въпроси на Българската православна църква, а всъщност е заместник-началник на отдел 14, отговарящ за културно-историческото разузнаване в Гърция и Кипър.

След неуспешния опит през декември 1985 г. за участници в операцията са определени служителите на Първо главно управление, легендирани като първи секретари в българското посолство в Атина – Иван Генев и Венцислав Агайн. На тях им помага служителят от посолството в Атина Динко Пехливанов. Агайн изнася ръкописа под дрехата си и го занася в генералното консулство на България в Солун. От там е препратен в посолството в Атина, откъдето с дипломатическа поща се озовава в България. Ролята на Пехливанов е на т. нар. „чист човек“, който не подозира за действията на другите. Той разбира за кражбата едва след напускането на манастира.

На Никулден 1985 година Иван Генев донася у нас историческия ръкопис.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дам

    101 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Самата операция по кражбата на „История славянобългарска“. Каква кражба? Има само предателство на българските политици, които я дадоха отново на гърците!

    Коментиран от #10

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 2 Отговор
    да живееБЪЛГАРИЯ
  • 3 Кирил

    29 17 Отговор
    Какви звучни български имена...Агайн и Пехливанов ....и колко безмислени дивотии.
  • 4 Българин

    72 4 Отговор
    В коя друга държава властите биха постъпили като у нас? Един път придобита безценна старина, биха ли я предали отново?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Русофил а ма друг път

    27 45 Отговор

    До коментар #5 от "Кремлъов":

    Русия два пъти унищожава българската държавност. Първия път, екзекутор на България е кървавият езичник Светослав през 968-971 година. Светослав избива безмилостно над 300 български болярски рода и обезглавява държавата по същия начин както я обезглавяват 10 века по-късно комунистите под руски контрол.

    Коментиран от #15, #20

  • 7 Оставка

    26 26 Отговор
    Открай време руските управници умеят да пренаписват историята. Делото на Кирил и Методий и мисията на Св. Киприян са само два примера за опитите да бъдат заличени българските следи в руската история.

    5 декември 1931 година е черен ден: по заповед на Сталин е взривен катедралният храм Христос Спасител в Москва, а в Казан е разрушен величественият Паметник на българите. Редом с тези унищожения върви и трескаво пренаписване на историята на Руската империя, върху чиито развалини е изграден Съветският съюз. Стремежът на болшевишката пропаганда е да бъде преиначена не само руската история, но и историята на света, като целта е да се докаже на народите в новата империя, че духовното и историческото наследство на царска Русия е дело само и единствено на руснаци от "подходящи" социални слоеве. Всичко, което не подкрепя тази измишльотина, е обречено на забрава. Не е пощадена и българската следа в руската история.

    Коментиран от #21

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 С това е известно племето

    6 16 Отговор
    Кражби, покушения....
  • 10 Грейс

    44 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дам":

    Напълно ви полкрепям! Изобщо си имаме чудни президенти, които ще оатанат в историята с предателствата си.

    Коментиран от #11

  • 11 Русороб

    7 36 Отговор

    До коментар #10 от "Грейс":

    Няма по голямо предателство от русофилството, какво ще кажеш за това че се опитват да ти откраднат и азбуката на Кирил и Методи. Всичко е лъжа на миризливите азиатци.

    Коментиран от #13, #22

  • 12 Възмутен

    21 31 Отговор
    Книгата се казва “История слаВНобългарска” но комунистите я прекръстват ка “славянобългарска” по същият начин, както и я открадват от манастира!
    Всичко по времето на комунизма беше лъжа и измама, а повечето хора бяха служители и агенти на проклетият строй!

    Коментиран от #18, #23, #58

  • 13 Грейс

    45 5 Отговор

    До коментар #11 от "Русороб":

    Аз съм русофил и не се срамувам от това! Никога преди 10 11 руснаците не са казвали, че азбуката е тяхна, след 10 11 след помията, която ги заляхме е естествено да ни го върнат. Помисли как краварите пренаписва история, помисли на какво унижение сме подложени от Македония и как се"хилят" нашите политици и прецени. И между другото преди 10 11 много бяхме американофилите, но видяхме що за вълци в агнешки кожи са.

    Коментиран от #16, #24, #32

  • 14 Кракра Пернишки

    15 15 Отговор
    Напълно е вярно написаното от #12, че е " ИСТОРИЯ СЛАВНОБОЛГАРСКАЯ", а не славяноболгарская! В потвърждетие на това са думите на Паисий " о, неразумний, поради що се срамиш да се наричаш БОЛГАРИН"!

    Коментиран от #25

  • 15 Чичо

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил а ма друг път":

    Де го чукаш, де се пука...
  • 16 Кракра Пернишки

    8 19 Отговор

    До коментар #13 от "Грейс":

    Макидония е създадена от коминтерна, коато си е руско-болшевишка терористична организация!

    Коментиран от #17, #26

  • 17 Грейс

    22 6 Отговор

    До коментар #16 от "Кракра Пернишки":

    Добре са ти промили мозъка, но то е нормално при 30 години промиване на мозъка!

    Коментиран от #27

  • 18 Д'мин

    23 3 Отговор

    До коментар #12 от "Възмутен":

    Виждал ли си оригинала на Паисиевата история или поне нейно фототипно издание? Чел ли си я? Въпроса ми е риторичен, явно не! Никой не е фалшифицирал Паисий! На първа страница, втората дума е тази спорна славянобългарска или славнобългарска! Само че там между В и Н има една буква-Я-то или двойно Е, която може да се чете единствено, като Я или Е зависи дали наречието е източно или западно. Толкова относно лингвистиката. Отделно в почти всяка страница съществува думата славяни (това не означава, че съм съгласен с автора, но това е писал). Давам ти пример как славяни били прогонени от немци и брандебургци и отишли на изток към земите на Москов и те, където на станала война и бран (цитатите са по памет) и се населили славяните по река Болга, която течала от юг на север и се вливала в морето-океан! Хайде преди да се твърди някоя глупост да се прочете нещо и тогава!

    Коментиран от #57

  • 19 Танев

    28 5 Отговор
    1- Святослав е наполовина Българин. Неговата майка е дъщеря на Владимир Расате, син на княз Борис Първи. Когато идва в България, цар е Петър, който убива братята си: Михаил, Иван (свети Иван Рилски), Венемиамин (Боян Мага) - теоретичния създател на Богомилството. Петър, който разорил България със данъци, без армия,;България става лесна плячка за Ромеите.
    Святослав е освободите на Волжка България от ЮдеоХазарско робство. Имал е намерение да обедени Дунавска България, Киевска Рус и Волжка България със столица близо до устието на река Дунав. Но Печенегите (днешните Шопи) подкупени от Ромеите, коварно го нападат и убиват. Затова, векове оттогава, Печенегите все още мразят всичко що е Руско.
    2. Иван Грозни освобождава Волжка България от татарите, които са били съюзник на Османлиите. След Освобождението си, предимно богатите родове от Волжка България се покръствата, последвани от голяма част от населението на Волжка България.Биотестовете показват точно това. В днешна Волжка България, половината население е с татарски, монголски корени.
    3. Днешна Русия обединява Хазарите (Донски казаци, Киевска Рус,Ставрополския край, остатъци от Българите на Бат Баян, Тартария ( днешен Сибир - източно от Урал) по времето на Екатерина Втора.
    В днешна Централна и Южна Русия има основни "У" ДНК хаплогрупи са Скитската и Тракийската. Така че, искаме или не, сме от един корен.
    Спрете с русофобството, то противоречи на историята.

    Коментиран от #28, #29

  • 20 Гост

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил а ма друг път":

    Чети си Корана и не се занимавай с неща, които не са ти ясни.
  • 21 Гост

    24 4 Отговор

    До коментар #7 от "Оставка":

    Аз познавам руснаци и те казват че азбуката си дължат на българите. А ти си виждал руснак само по филмите и ръсиш глупости без да ти мигне окото.
  • 22 Гост

    22 5 Отговор

    До коментар #11 от "Русороб":

    Няма по-големи предатели от туркофилите. Те се представят за българи русофоби, но си личат отдалеч по злобната пропагандна миризма.
  • 23 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #12 от "Възмутен":

    Това го прочете някъде или го измисли за да плюеш по славяните?
  • 24 Гост

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "Грейс":

    Абсолютно точен коментар. Браво. Америте ще оставят турките да ни превземат от вътре, както оставиха мусулманите да си направят държава в Сърбия. Америте и европейците искат раздор и разединение на балканите и славяните. Те са съюзници на Турция още от преди да ни освободи руснака. Помагали са на турците срещу нас. Ако не беше руснака още нямаше да има България.
  • 25 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "Кракра Пернишки":

    Тези думи как доказват глупавата ти теория? Като пишеш с различни никове и сам си се подкрепяш не си много оригинален
  • 26 Гост

    19 4 Отговор

    До коментар #16 от "Кракра Пернишки":

    Демонстрация на крайно невежество. Понеже съм убеден, че няма как да си чак толкова невеж, значи просто си измисляш глупости за да плюеш по някого. Македония е отцепена от България, от самите европейци. При Санстефанския договор руснаците я включват в пределите на нова България, но Европа се изправя против, налага Берлинския договор и цепи България на три. Македония е отделена и остава под турско. Следва обединението на България, но Македония остава отделна. Руснака е искал макетата да са част от нас. Европейците ни разцепват

    Коментиран от #45

  • 27 Гост

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "Грейс":

    За съжаление не е промит мозък. Анадолски пропагандист е. Всява раздор между славяните, докато рода му ни изкупува земите.
  • 28 Гост

    18 4 Отговор

    До коментар #19 от "Танев":

    Русофобството противоречи на историята, на генетиката, на бита, културата и въобще на истината.
  • 29 РЕАЛИСТ

    13 3 Отговор

    До коментар #19 от "Танев":

    Добра информация. Браво. Ама ме е яд, че един печенег от Банкя , който не може да говори български език съсипва и в днешно време българската държава.
  • 30 А где ли е?

    4 1 Отговор
    История Златопанагюрская.
  • 31 изчезнал народ

    8 0 Отговор
    На нашия народ не му трябва история, пък била тя и "История славянобългарска". Той самият е вече в историята...
  • 32 Docenta

    3 10 Отговор

    До коментар #13 от "Грейс":

    Ми нали именно в москва се създаде македонската държава и македонския език.И русия откъсна плът от България.Нали твойте руснаците ни взеха беломорска тракия и островите тасос и самотраки чак до Кавала.Преди да пишеш глупости виж каква е територията на България до 1944,и годината по късно когато Русия ни окупира

    Коментиран от #34, #35, #36

  • 33 Генерал 🇧🇬

    22 2 Отговор
    Тoзи рoдooтcтъпник - Пeтър Cтoянoв освен, освен че предаде История Славяно Българска на гърците, иcкaшe дa зaмeни кирилицaтa c лaтиницaтa. Зaбрaвихтe ли гo? Aз нe.Тoвa прoaтлaнтичecкo протеже и нaциoнaлeн прeдaтeл плeдирaшe дa ce чecтвa 700-гoдишнинaтa нa Ocмaнcкaтa импeрия, упрaжнилa гeнoцид нaд бългaритe в прoдължeниe нa пeт вeкa. Cтoянoв бeшe aвтoр нa дocтa aнтибългaрcки хoдoвe - извини ce в турcкия пaрлaмeнт зa т. нaр. възрoдитeлeн прoцec, c кoeтo признa вacaлнaтa рoля нa Бългaрия прeд Турция; зaяви във Вaшингтoн, чe Бългaрия трябвa дa ce oткaжe oт cувeрeнитeтa cи и бeшe ocнoвeн фaктoр зa приeмaнeтo нa т. нaр. Кoнвeнция зa зaщитa нa мaлцинcтвaтa, кoятo дaдe пoвoд дa бъдaт вкaрaни нoвини нa турcки eзик в БНТ и днec рaзлични групи у нac дa нacтoявaт, чe Бългaрия e „мултиeтничecкa държaвa“...
    Кoгaтo тaкивa aнтибългaрcки coрocoиди кaтo Cтoянoв и Кocтoв, ги вкaрaмe дa гният в зaтвoрa, тoгaвa щe имa и нaдeждa зa Бългaрия.
  • 34 Генерал 🇧🇬

    17 2 Отговор

    До коментар #32 от "Docenta":

    Написали сте едни големи глупости.
    Отделянето на област Македония от майка България и зачеването на Македонският въпрос е извършено още на Берлинския конгрес-1878 г., не е дело на Коминтерна! По-късно той (Коминтерна) се възползва от ситуацията, което изобщо не го оправдава, но дай да караме подред- от първопричината!
    И бащата на Македонизмът (политическа доктрина и национална идеология,която обосновава съществуването на македонска нация, език и култура) пак не е Коминтерна, а сърбин от Сърбия-Стоян Новакович се казва, който сътворява тази гнусотия в края на 19-век. Едни 20 години преди създаването на Коминтерна.Впървом сърбите създадоха македонската нация, Коминтерна я утвърди.

    А Беломорска тракия е отрязана от България с Ньойския договор-1919 от Франция и Англия. Ленин извежда Русия от ПСВ война близо две години по-рано.
  • 35 Хихихи

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Docenta":

    В голяма грешка си, вероятно защото самия ти си голяма грешка! Някой вече ти е обяснил!
  • 36 Грейс

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Docenta":

    А срещу какво немците върнаха тези земи? Или това да го подминем а?
  • 37 Паисий

    4 3 Отговор
    Ще си отрежа кайсиите ако от този род става народ
  • 38 орис българска

    12 1 Отговор
    Брилянтна акция на българските служби , от времената когато България беше държава . Копието с което е била заменена "Историята" е било толкова съвършено изработено ,че дори и гърците не се усещат , докато един треторазряден бракоразводен адвокат , не опропасти всичко.
  • 39 Docenta

    1 13 Отговор
    Когато на една от страните в спора свършат аргументите ,започват личните обиди.Типично за русофилите

    Коментиран от #49

  • 40 Иван Вазов Петър Стоянов

    13 0 Отговор
    И от този миг нататък - Българският род
    "История" няма и не става народ.
  • 41 Електрошок

    13 1 Отговор
    Виж сега , събуди се , и спри да сънуваш със отворени очи. Германците са ти дали нещо което , дори не е било тяхно , едни територии завоювани в средата на една война , без войната да е още свършила , и подписаният МИРЕН ДОГОВОР , от позиция на силата , да определи тези територии за наши. За да се случи това , трябва германците да са победители във войната, А ТЕ НЕ СА. В самото начало на войната , Царство България вижда своя шанс , лавирайки в широкия коридор на добрите германо-руски приятелски отношения , да осъществи своя загубен в предишни катастрофи национален идеал. И по същество тази политика е правилна и уместна . По този начин си връщаме Южна Добруджа. Но никой не може да предвиди капиталната грешка на Хитлер да нападне своя доскорошен съюзник - Русия . И това рязко обръща везните до катастрофа за Германия , за нас, и държавите в Оста - Рим -Берлин - Токио. Ако Хитлер не беше нападнал СССР войната вероятно на 80% щеше да бъде спечелена , и ние вървейки зад плащовете на германските генерали , да подпишем "Нашият Мирен Договор " с всички териториални придобивки. Руснаците не могат , и няма как да ти върнат територии , от съюзнически държави , подкрепящи войната срещу Хитлер , но поне направиха така , че да запазят нашата териториална цялост , от апетитите на Турция , Гърция , Сърбия.
  • 42 Мъка, брато, мъкааааа !

    1 9 Отговор
    Останахме си баш баша с "робството". Една Славянска писменост си имахме - и нея я "поробиха" ватниците и я пробутаха на македонците. Скопиеносците обезумяла от радост и благосклонно позволиха на Слънцето да изгрее. Поне наща ракия- извор на Гордост и Величие, да опазим от погански хомот. Помниш ли как след 3-4 юзчета влизахме триумфално в Одрин, Царския град, Беломорието; след бутилка катерихме Кремълските стени.Ех, славни времена- наздраве !
  • 43 кочо

    7 0 Отговор
    П. СТОЯНОВ В ОТВРАТИТЕЛЕН ПРЕСТЪПНИК.ИДЕ ВИДОВ ДЕН ЗА ВСИЧКИ НАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ.
  • 44 Електрокар

    3 1 Отговор
    Тезата ти не струва.Германците са ни дали.Защо тогава нашите "братя"ни го взимат,въпреки ,че беломорска тракия е безпорна българскя територия населявана предимно от българи

    Коментиран от #50

  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    т.н. "санстефански договор" е "прелименарен".... Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Тракийското въстание 1828 г. и ареста на организатора и предводител кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които са ръждясали в одеските складове....
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

    Коментиран от #46, #51

  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    КOПИ-ПEЙCТ: ......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”.
    пaтрoни зa ШacпoOщe прeз врeмe нa Шипчeнcкитe бoeвe cтaнaлo яcнo, чe пушкитe „Шacпo” нe били пoдхoдящo oръжиe зa нaшитe oпълчeнци. Към тoзи мoмeнт тe вeчe били мoрaлнo ocтaрeли, тeхничecки нeнaдeждни и нe oтгoвaряли нa cъврeмeннитe зa тoвa врeмe cхвaщaния зa вoдeнe нa бoйнитe дeйcтвия. В cвoя рaпoрт oт 24 aвгуcт 1877 г. кoмaндирът нa 4-тa oпълчeнcкa дружинa мaйoр Рeдкин пишe, чe в бoeвeтe в пeриoдa 9–20 aвгуcт пушкитe „Шacпo” ce oкaзaли cъвършeнo нeгoдни зa упoтрeбa..........

    Коментиран от #47

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Накратко: Пушките на опълченците, с които ги е въоръжила матушката, са били годни единствено като ТОЯГИ...

    Коментиран от #52

  • 48 екип не памагает стара руска пословица

    4 1 Отговор
    Факт е , че по това време руските пушки са били по- слабо скорострелни , и са отстъпвали на последните модели западни образци с които е била щедро въоръжена турската армия . Значи си представи , след този дърмон дето са ви дръпнали тогава руснаците + няколкото хиляди български опълченци , с по-лошото оръжие , какво щеше да ви се случи с равностойно оръжие. Това говори само по-лошо за вас анадолците. И да отворя една скоба. Руските пушки са били по-слабо скорострелни , но по-далекобойни , което е дало някакво предимство при боевете на Шипка , предвид релефа и бойните действия. Но пред Плевен ситуацията е друга . Модерното скорострелно оръжие на турските войници докарва на фронтално атакуващите руски войници огромни жертви . Руснаците ползват чешката "Крънка" , а знаем че чехите са много добри оръжейници , и "Бердана" . Пушките "Шаспо" са германски , но картонените им гилзи поемат влага в балкана , от мъглите , което довежда до бързо превъоръжаване на опълченският корпус с друго оръжие. Руската "Бердана" е поразявала на 4000 крачки . Създадена е от американският оръжейник Хайръм Бердан.
  • 49 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Docenta":

    а когато нямате аргументи си ги измисляте. типично за русофобите.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Докога ще кривиш историческите факти бе, потуш? Руснаците са се опитвали няколко пъти да ни освободят от османското робство, защото са искали излаз на моретата ни. Търговските пътища са им трябвали. Но не са изоравали, а са се били заедно с българите в Тракийското въстание. Но, когато най-сетне печелят битките и България е била на прага на освобождението, ненадейно, ни в клин, ни в ръкав, Франция и Австро-Унгария излизат и заявяват, че ако Русия не отстъпи, те ще заемат страната на Турция. Руснаците нямат сили да се бият и с турци и с европейци. Ген.Дибич отстъпва, но българските чети вече повярвали в освобождението на България не искат да се примирят и настояват да продължат. Дибич знае, че българите не осъзнават мащаба на конфликта, който ще предизвикат с упорството си. Руснака ни разбира, но не може да завърши започнатото, защото европа застава срещу нас и срещу него. И за да озапти ентусиазма на въстаниците е принуден да ги заплаши с топовете си. Руснака знае, че е по-добре да се оттегли за да се върне друг път, ама няма как да го обясни на българите, които вече са чертаели карта на бленуваната от тях свободна България. За наше щастие руснаците се връщат отново през 1877 г, и този път ни отърват от петвековния гнет, но само след позволението на европейските сили, че този път няма да им пречат да прогонят османците от Балканите. Най-сетне, след многократни опити да сложи край на робството, руснакът успява и днес ние вече не сме султанат, а свободна държ
  • 52 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И с тези тояги ви бихме на Шипка, бихме ви и където ви хванем, ефенди. Руснака ни е дал пушки. Какво ни дадоха приятелите ти от Европа? Грънци и окови.
  • 53 херодот

    3 0 Отговор
    А бе ,няма начин Божидар Димитров-царство му небесно, да им е върнал оригинала.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Docenta

    2 4 Отговор
    Руснака нищо не ни е дал даром.Всичко сме си платили скъпо и прескъпо с лихвите."всяко тържество на българите е разгром за русия"
  • 57 ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Д'мин":

    История СЛАВЯНОбългарска.
    славнобългарска е модерна приумица от 2020г. Никога преди това не сме чували за подобен тъпизъм!

    На гербажийчетата ще им излезе солено през устата за подобни лъжи.
  • 58 ккк

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Възмутен":

    Точно така е,но "интелектуалците"коитопишат тези статии явно не са запознати!!И този се води журналист
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове