Last news in Fakti

13 Септември, 2023 03:09 2 897 31

13 септември 1996 г. - България задига от Света гора „История славянобългарска”

  • история славянобългарска-
  • света гора-
  • атон-
  • кражба

В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване

13 септември 1996 г. - България задига от Света гора „История славянобългарска” - 1
Снимка: Нова телевизия

На 13 септември 1996 г. оригинал на „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски е донесен от анонимен дарител в Националния исторически музей. Той оставя ръкописа, увит във вестник, при секретарката на директора на музея Божидар Димитров.

Експертиза от археографска комисия при Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” потвърждава, че това е оригиналът - авторски препис на самия Паисий, открит в Зографския манастир през 1906 г. от проф. Йордан Иванов. След продължил повече от година спор за съдбата на ръкописа през 1997 г. президентът на България Петър Стоянов (1997-2002) и Министерството на културата решават ръкописът да се върне в Зографския манастир.

На 12 януари 1998 г. на церемонията по предаването на историческия ръкопис присъстват президентът Петър Стоянов, министърът на културата Емма Москова и главният прокурор Иван Татарчев. Игуменът на Зографския манастир архимандрит Амвросий получава ръкописа от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. Днес „История славянобългарска” се пази в Зографския манастир в Атон до служебника на патриарх Евтимий, Драгановия миней и други ценни ръкописи, припомня dariknews.bg.

Скандалът, свързан със Зографския препис на „История славянобългарска”, започва през 1991 г. след завръщането на министър-председателя на България Димитър Попов (1990-1991) от посещение в Гърция, в рамките на което посещава българския манастир „Св. Георги Зограф” в Атон.

В отговор на неговата молба към светогорските монаси да позволят оригиналът на „История славянобългарска” да бъде изложен за поклонение в България, бившият шеф на ефория „Зограф” в София Петър Митанов публично заявява, че ръкописът на Паисий Хилендарски се намира в България. Ръкописът е изнесен тайно от българската обител на полуостров Атон в Света гора през 1988 г. В продължение на осем години тя стои заключена в касата на началника на българското разузнаване.

Самата операция по кражбата на „История славянобългарска“ е под кодовото име „Маратон“ и се провежда от отдел 14 „Културно-историческо разузнаване“ на Държавна сигурност. Целта на операцията е да се подмени оригинала на ръкописа с фалшификат. Тя е подготвена в продължение на 10 години от 1972 до 1982 г. Самата операция стартира през 1982 г. През декември 1984 г. офицера от разузнаването Христо Маринчев заминава за Зографския манастир в Атон, но достига само до Солун, тъй като гръцките власти му отказват достъп до полуострова. Легендата на офицера е на заместник-председател на Комитета по църковните въпроси на Българската православна църква, а всъщност е заместник-началник на отдел 14, отговарящ за културно-историческото разузнаване в Гърция и Кипър.

След неуспешния опит през декември 1985 г. за участници в операцията са определени служителите на Първо главно управление, легендирани като първи секретари в българското посолство в Атина – Иван Генев и Венцислав Агайн. На тях им помага служителят от посолството в Атина Динко Пехливанов. Агайн изнася ръкописа под дрехата си и го занася в генералното консулство на България в Солун. От там е препратен в посолството в Атина, откъдето с дипломатическа поща се озовава в България. Ролята на Пехливанов е на т. нар. „чист човек“, който не подозира за действията на другите. Той разбира за кражбата едва след напускането на манастира.

На Никулден 1985 година Иван Генев донася у нас историческия ръкопис.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Анджело

    26 6 Отговор
    История СлавноБългарска е точното заглавие. Нема славяни никъде упоменати

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 нашия

    35 3 Отговор
    Що за безродно заглавие на статията....България "задига" - БЪлгарски манастир ,история написана от Българин за Българите ,донесена в България......къде е "задигането"...местиш нещо свое от едно място на друго..???!!!!

    Коментиран от #9, #23

  • 5 Вий

    40 7 Отговор
    Супер служба си е била ДС , хора патриоти , пазили са интересите на Българияи са си прибрали българска реликва , като не са я давали с добро , взели са я сами .....за разлика от сегашните управници , които не стига , че подариха историята ни на чуждите посолства да си трият и драскат по нея техните си измишльотини , а даже се чудят защо народът се е запънал като магаре на мост и не ще и не ще да намрази Русия ....евроатлантиците вече с отчаяние страдат.....ах,точно Русия ли се намери да ни освобождава , дайте да им бутнем паметниците , друго не можем да им направим .

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Какво да се очаква

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    От Пешо белята/ коня/, който искаше да сменим кирилицата с латиница!

    Коментиран от #10, #18

  • 7 Как е възможно да има

    20 2 Отговор
    Толкова неграмотни селкоровци/ т.е селски кореспонденти/?
    Като започнеш от неуважителното заглавие към История Славянобългарска “ задига” и преминеш през текста, пописан с неясни изречения о нетна мисъл!
    Жалко, че някой има диплом за “ класическа филология”
  • 8 ТрампЛин

    5 9 Отговор

    До коментар #5 от "Вий":

    Ами щом и си се кефил тогава на ДС, защо сега негодуваш? Нали те написаха сценария на днешния филм, нали те изпълняват главните роли? Ти от много съзерцаване по ДС си проспал нещо, я куфарчетата, я службичката.

    Коментиран от #21

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 И ти нещо се обърка

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "само да напомня":

    Да не кажа побърка!
    Какъв цар платил за кирилицата, не ни била подарък …..
    Опитай да напишеш нещо по- свързано!
  • 13 Срам

    10 5 Отговор
    Срамна работа Да крадеш от манастир значи нямаш страх от Бога

    Коментиран от #22

  • 14 ТрампЛин

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "само да кажа":

    В статия за една от Българските реликви, отново лизане на руски задни части?!? Как пък веднъж не пропуснахте? Как пък веднъж не се почуствахте Българи???
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    10 2 Отговор
    ДЕБИЛИ , НЕ МОЖЕШ ДА ОТКРАДЕШ НЕЩО КОЕТО Е СЛАВЯНО- БЪЛГАРСКО
    ...... ЕГАТИ НИХИЛИСТИТЕ ... И НИХИЛИСТИЧНАТА СТАТИЯ
  • 16 Гост

    9 9 Отговор
    В гена на българина е КРАЖБАТА, ИЗМАМАТА...Все черти, които са закодирани у българина!

    Коментиран от #27

  • 17 МИХАЙЛОВ НА ТЕБ ТУРЧИН ТИ ЗАДИГНА

    3 0 Отговор
    ЧЕРЕШКАТА - ТРИ ПЪТИ ЗА ЕДНА НОЩ
  • 18 Да, ама и той

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Какво да се очаква":

    Като Горбачов още си има офисче, фондацийка-хранилка и мазнее тук-там на някое официално събитие! Той затова!
  • 19 Гост6

    7 5 Отговор
    Гордост без покритие!
    Винаги българина се гордее, че е "нещо" дали сме това на света, дали сме онова,...все НЕ верни неща, а сме си едно обикновено, лъжливо и подло племе, на което все няКой друг му е виновен за ситуацията!
  • 20 Едва ли може да си по глупав

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТрампЛин":

    То е модерно напоследък.
  • 21 Вий

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТрампЛин":

    Тук си прав ,но в ДС имаше истински ченгета патриоти , които не се вписаха в новите мафиотски структури и едни напуснаха сами , други политиците ги принудиха да напуснат ....и така до ден днешен.
  • 22 Какъв

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Срам":

    срам от Бога у атеист от ДС ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Колега

    8 1 Отговор
    Динко Пехливанов, скромен и работлив български консул, когото познавам лично. Човек, обичащ истински Родината!
  • 25 123456

    5 0 Отговор
    агентите 20 години подготвят операцията - Озъбения за 1 ден я проваля - безродници оттогава до днес ...
  • 26 Гад Заяви

    5 2 Отговор
    Българското разузнаване си е свършило работата. Предателите криптоеврейски кон и СДСарски нищожества ни предадоха и се подчиниха на гръцките интереси.
    Допотопните ни "демократи" защо не питат кога Британският и Берлинският музеи ще върнат античните артефакти на Египет, Гърция, Турция, България и т.н., задигнати от техните грабители нагли империалисти.
  • 27 Хехе

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Абеглупак, няма по-големи грабители от евреите, гърците и британците. Всички те са изродени български гени от древността. И днес ни бият в милиарди пъти по крадливост и грабежи.

    Коментиран от #28

  • 28 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хехе":

    Да, да, разбрах, България и българите са "основали" света и цивилизацията и преди още създаването, те даже са помагалина Бог да сътвори света..!
    Колко ниско може да падне човек, мислейки се за велик, а в същото време е затънал до няма повече на къде!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове